Friday, August 28, 2009

menu hari ini..

ayam goreng berempah..

~pic source google..

dengan kailan ikan masin..

~pic source google..

simple saje makanan arini...since husband sya shift petang..kul 10 mlm kang baru blk..jadiknye, berbuka sorang ler arini..huhu...lonely...mr lonely...haish...

tadi lunch time sya blk rumah perap ayam..potong sayur sume..blk ni tinggal masak je..opss tak lupe..nasi..even tak lalu mkn nasi, tapi nasi tetap takley tinggal..mesti makan gak even sepinggan...

mesti arini ramai org berlumba2 nk blk kg kan?..rasa cm kuarga sya je tak blk..nk wt cmne, husband keje tak sama waktu cm org len..janji weekend ni nk p rumah kakak sya kt bkt antarabangsa, boley bebuka ngan dorg..nk kene pk ni juadah ape nk bwk gi umh dia nieh..hm...

Thursday, August 27, 2009

my 1st ramadhan

semalam 1st day sya pose ramadhan..

igtkan lepas dh minum performance drink tu, sya takdela alami dehydrate tuh..

actually, mmg betul!! sya tak dehydrate pun!...

sya pam susu cm biasala..tapi sbb dh penah ada pengalaman dehydrate yg teruk..so sya limitkan sesi pam max 2x je..even tak pose pn sya pam 2x je..sbb lately dh mai penyakit M..lgpn stok dlm fridge tak luak gara2 sara tak selera nk minum ebm...peti ais tu dh overload ngan susu dia..huhu..xpe, ada hikmahnya..boleh jadi stok emergency cases..

tapi ptg semalam....'perut sya masuk angin'..memula igtkan sbb sya dehydrate.

kul 3ptg smlm sya berlari pecut ke toilet...kt sink toilet tu (maafla..tak sempat nk jenguk toilet dh), sya muntahkan semua isi perut yg ada (pose ma..so apa yg ada?) ...tengok2 keluar air jek..

magicnye, pas je sya muntahkan air2 tu, serta merta ilang angin kus2x + pening tadi..terus rasa segar bugar....

sya syak sbb 'pemakanan sya yg tak betul..' ye la..pagi tu, sya sahur makan leftover yg sya masak sehari sblm tu..asam pedas pari ngan daging blackpepper...2-2 pedas...mmgla buley pedih perut maaaaa!!! kene ambik iktibar pasni tau!

so...blk karang sya cdg singgah kedai runcit beli roti pulak la..tukar selera...ntahla, baru 1st day pose sya dh tak lalu mkn nasi..sya tengok nasi dh rasa nk muntah..smlm and pagi tadi pn jenuh nk abiskan sepinggan nasi tu..cm kena paksa makan dh rupenya...

p/s - ada ke opismate kata 'sara nk dpt adik' coz gara2 dia teserempak sya ngah muntah kt toilet smlm..aduss..akak baru je abis peot semalam..cmna plak tuh?hahaha

teka teki teka tekuk

semua manusia dilahirkan baik tak ada yang jahat

isteri orang ada intan belian..isteri abang?
isteri abang, ada abang..

bila temuduga nanti, diorg suruh kita mengaji ke bang?
takde kan!
nanti bila temuduga dengan Allah, macamane?

agak2 korangla...kat mana korang rasa2 tagline kt atas ni biasa korg dengar?hehe....

Wednesday, August 26, 2009

bunga apa ni?


bunga apa ini?

orkedlah!

bunga apa?

orkedlah!

bunga apa?

orkedlah!! heee mama ni..org ckp orked2..tak paham ke??

ape plak!!!

tu la dia...org zmn skrg..sampai bunga pn tak kenai..haha

ni la dia rupe bunga roselle..


ni bunga yg tak kembang lagik.


sure korang pn tak penah tengok kan?

ni la pokok roselle yg akak sya tanam kt kampung..

meriah betui bunga2 roselle tu kuar tau!

pokok rosselle kakak saya yg idup subur..

nk je petik makan cmtu je..tapi satgi kakak sya igt kambing plak makan..haha..ngamuk plak dia kang!


roselle boleh tolong bykkan/maintain susu ibu..tryla eh..sya dh cuba..klu rajin, pi la baca balik artikel saya ni..

lagipn rasa air roselle sedap!

ni pokok terung namanya..klu tak kenai gak, p pasar/care4 ke carik terung..hehehe..sedap wt goreng sambal udang kering tau! ank sedara sya penah tesilap beli..sya suruh beli terung ni, tapi dia 'buta'..dia p beli labu ayaq atau org2 selatan kata buah 'kundur'.ahaha..so aritu, menu tenghari dr terung smbal terus tukar ke labu ayaq masak ayaq..haha..paham ke ape aku bebel ni dol?

pokok kacang bendi..dh tua, kakak saya kata nk wt jdik benih.

ni kebun mini kakak sya..dia rajin becucuk tanam..so skrg ni bykler sayur2 kt rumah..best tol..nk mkn apa, amik je petik dr pokok...

p/s : anyway, sharp tak gamba sya snap tang bunga roselle tu? pecayala..sya guna camera hp jek..hehe..i love my k810i..hehe

masak apa hari ini?

alhamdulillah, dah 4ari berturut sya dpt memasak utk berbuka without failed.hehe..

even penat..mmg rushing giler..blk je rumah campak tudung terus ke dapur dengan berbaju keje lagik!

ni menu kami selama 4ari yg lepas..

1stday-kari ayam, ikan goreng,sambal belacan,nasi putih, roti jala(tapi sya takde acuan tu,sya wt jadik lempeng jek.hehe), airsoya 

2ndday-aym msk merah, kailan ikan masin,puding caramel(petama kali try,nasib baik menjadik),popia sardin, air longan

3rdday-sambal udang,kebab(ni husband sya yg msk.sya tlg bakar roti je),tom yam cendawan,air longan.

4th day-asam pedas pari,kcg buncis goreng,daging blackpepper, roti john(yg ni pn husband yg msk.hehe)

menu semalam..

kicap mmg tak tinggal..husband sya hantu kicap!

ari ke-5 - ??? tengah carik idea..huhuh

arini sya dh boley pose dh..tapi dh takde idea nk masak ape..bosan jugak..

tapi tula klu beli kt param (pasar ramadhan) pn, balik2 benda yg sama..pulak tu mahal/kdg2 tak sedap!..baik masak lagi puas hati..

sya teringin nk makan kuih tepung talam..hajat di hati nk try buat wt petamakalinye tapi sya takde pengukus..husband kata setakat nk mkn 2org baik beli je..tapi sya ni 'cerewet' tang kuih2 ni..sbb sya suka sorg je wt kuih nih yg rasanya sedap..makcik tu dok kt kg sya..blk kg aritu dptla merasa kuih dia,tu pn sbb kakak sya order utk jamu makcik2 yg dtg tolong memasak kenduri tahlil arituh..

klu ada cadangan/resipi, share2la ye kt blog u all..nanti saya jenguk.tapi melayu nye la, psl husband sya ni tekak melayu jawa. so mmg tak ter'telan' western ni..sya sorg je layan. nak2 bln pose ni..lagila kan..ngidam kalah org peknen!!!haish~ sya suke bab menerai menu2 baru ni..tapi sya hanya akan tiru klu resipi tu mudah/bahan2nye tak remeh dan senang dicari sbb sya ni 'buta' ngan segala rempah ratus nih..yg sya kenai setakat bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih,halba..jintan manis/putih/hitam(ada ke hitam?haha)/buah keras dan segala mak nenek lagi tuh mmg sya failed!!!

sila jgn slh sangka ya kenapa sya tetiba rajin masak ni..bkn nk menunjuk2..pdhl bkn bln pose malas nk masak..agaknye 'setan dh kene ikat kot' tu yg terlebih rajin memasak bagai..kengkonon nk pikat hati suami..hehehe..nk tau psl pe sya tetiba mai 'angin rajin tuh'? sebabnye...saya admire kt sorg akak ni..tiap2 ari dia masakkan utk husband dia..dhler dok jauh dr family..kagum sungguh!!! tengok makanan yg dia letak kt blog salam2benua dia ni pn dh ley wt meleleh air liuq! tu yg sya tetiba jadi terlebih rajin memasak skrg ni! 

p/s - igtkan weekend ni dptla mkn apple crumble tapi adik ipaq tak jadi mai..bosanla mkn sorg2..husband sya tak minat.tunggu lagi 2 minggula sya boley merasa.haish..

Better You Better World Contest

kan semalam sya cite psl 'mystery parcel' nih..

so, semalam 2x sya minum performance drink tu..mmg rasa sedap..nak plak mmg sya ni suke 'oren' yg masham2...minum sejuk2 best siuttt!!! serius tak tipu..sya nye tekak boley terimala compare klu minum glukos tuh..

and tak lupe pagi tadi, sya sahur minum segelas air tuh..offer gak husband tapi dia tak minat..so sya bancuhkan milo panas je utk dia..oh ye..sya dh start pose arini.alhamdulillah..hehe

tadi terbaca kt blog mommy lyna psl dia ulas 'kebaikan performance drink' tu..

then terbloghop kt 1 blog nih...blog anakkuwira . rupenye sesape yg beli performance drink tu layak join contest 'Better You Better World'

sya nk gak try la my luck kan..hehe..tapi bab2 mereka ayat ni failed sikit ler..

tapi pada yg nk try luck, boleyla join contest ni..tapi syarat utama 'MESTI BELI PERFORMANCE DRINK' ni baru boleh join..hehe..so nk tau lebih lanjut, bolehla pi lawat blog anakkuwira..klik sini eh..

hadiah? oh hadiah utamanye 'penginapan di'...okla tu weh..sape nk kasik u all duduk free kt hotel..hehe..hadiah2 lain best gak..nak tau lebih lanjut, pi la lawat blog tu eh...

good luck to all!

qaisara si gadis melayu..

Siapa bilang gadis melayu tak menawan
Tak menarik hati, tiada memikat
Kalaulah memang tak mungkin aku tertarik
Kalaulah sungguh tak mungkin aku kan jatuh

Aduhai... lemah lembut gayanya
Serta manis senyumnya
Hitam pekat rambutnya
Ayuh ambil si dia

Di antara gadis gadis seluruh dunia
Tiada yang sehalus mulus oh setulus dia
Di antara gadis gadis seluruh dunia
Tiada yang sehalus mulus oh setulus dia
Budi bahasanya, pandangan matanya
Sentuhan jiwanya membuatku terlena

..
wa..anak dara mama ni manis betui berbaju kurung...

lom lagi raya..baju raya dh siap...thn ni sara ada 3psg baju kurung..satu kaler coklat..dh nak sedondon ngan kaler sofa nenek dia..hehe..satu lagik kaler ijau-nenek nye kasik..2 psg ni nenek dia yg jahit sendirik..baju melayu husband pn mak mertua jahitkan..wah jimat sungguh!
sepasang lagi baju kurung sara kaler maroon..yg tu ank sedara mama merangkap cousin besar sara - kak alina yg jahitkan..tapi rasanya baju tu sara dh umo 2-3thn baru muat kot..sebb besar sgt..esp tang leher..labuh sampai ke perut.hehehe...
wah sakan!
mama nye baju takde lagi ni..this week kita ajak papa shopping eh.hehe

Tuesday, August 25, 2009

mystery parcel?

dh byk kali sya tawaf dpn meja mat despatch opis sya ni...

mata sya ni dok perati la satu parcel ats meja dia.....

terpk gak..parcel sya ke tu? haha..perasan sungguh..

tapi sya igt, sya tak de la order apa2 online..haha..lama dh tak online shopping ni..

teringatla kot2 mama eiman nye adiah misteri dh sampai..ada ke?lama dh,cm xde je..hehehe

pastu saja la pi intai..sekali nengok, aik nama aku???..

sapo pulak anto parcel nih...ats tu tulis dr shaklee products sdn bhd..pulak dah??? bila plak aku order produk shaklee ni..

xpela, ngan penuh tanda tny bwkla parcel tu kebilik..ngan rakusnya bukak parcel tuh..

nah..sekali menda ni rupenye...

adui..baru ingat, rasanya baru je smlm email kt mommy lyna..gara2 terbaca entry dia psl pengalaman dia breastfeed and berpuasa di bulan ramadhan ni..dia rekemen minum mendalah ni....dpt kasik tenaga..esp to bf mommy..xdela nanti dehydrate..

yg sya tak sangka tuh, yela...sya pn baru je email kt mommy lyna..pastu payment pn tak wt lagi..ni ngah nunggu mommy lyna reply email...nk wt payment cepat2..tanak berhutang..huhu...

sape nk tau apa kebaikan performance drink ni, sila lah p blog mommy lyna tuk soal jawab..hehehe...sya tak reti nk ulas..lgpn tak penah try minum lagik.hiks!

Monday, August 24, 2009

1st day puasa

camne semua arini berpuasa?

masih bertenaga ke?hehehe..

camna bf2 mommy berpuasa ye...

sya tak 'merasa' lagi ni..huhu..padahal baru je abis pose ganti 2minggu lepas..hehe

insyaAllah, esok/lusa sya dh boleh join puasa ramadhan..mudah2an sya dapat berpuasa dengan tenang...huhuhu..

sya belum prepare lagi bekalan2...tunggu gaji esokla..nk terjah guardian beli supplement..huhu..kurma dh beli sebalang...even tak pose pn, sya tetap telan kurma..sbbnye even time 'datang bulan' pn sya akan alami dehydrate jugak..plus susu badan cm kurang jugak..

sya dh pnh ada pengalaman dehydration yg teruk..masa tu sya puasa ganti..pastu sya pam susu 3x plak tu..akibatnye, after pam terus rasa bdn lemah longlai..huk3x...

ni antara tanda2 sya alami dehydrate yg teruk..kaki sya menggeletar...menggigil 1 badan..rsa pening/nak pitam/rasa cm nak demam..sampaikan petang nk susukan sara pn terbaring lesu...siap penah muntah keluar air lagik!

tapi bila dh buka pose, terus bdn betenaga balik..apa2 pn, sya mesti berfikiran positif!!! jangan mudah mengalah...sya berazam nk masak sendiri utk juadah berbuka bg thn ni....dh 2ari sya memasak..wah bangga betul..huhu..yela even sya tak dpt pose, tapi kenala lyn tekak husband..apa dia nk makan, kenala masakkan..kate nk jadik isteri yg mithali..hik3x..

p/s : teringat drama 'bukan bidadari' yg tyg mlm ahad yg lepas..husband saya kata sya over 'emo' ngan cite tuh..huhuhu...tapi ye la, klu husband sya wt perangai cmtu, sapa yg tak naik 'antu' oii..huhuhu..eh, apa kena mengena cite pose ngan drama tu ntah..hahaha..saje je sya nk selit.

Friday, August 21, 2009

selamat berpuasa semua...

Thn lepas sya tak dpt puasa penuh..thn ni awal2 pose dh ponteng..huk3x..nk wt cmne, kwn baik mai awal sgt...ada can ujg bln pn dia mai lagi ni nmpk gayanye...

hrp sya dpt berpuasa dengan tenang...dugaan semestinya hebat..coz im still fully bfeed sara..sya kene jaga makan/minum syalah..klu tak, risau nanti sya ngan sara dehydrate..huhu..nak2 plak sara skrg lalui fasa 'growth sprout'.. dia dh cam tak brp minat minum susu..actually dia masih menyusu..tapi dia nak direct feeding..dia reject botol or whatsoever cara yg sya cuba utk kasik dia susu EBM..sya dh pening kepala pk mslh ni..perkara ni jadi dlm 1-2minggu before dia genap umur 1thn aritu..and still happend until now..ada rakan yg komen ckp maybe ebm sya kasi tu dh tak elok..ok fine, so i kasik dia minum fresh ebm..still she reject the ebm!! unless fresh direct dr 'kilang',yg tu dia nak la....makan pn ala kadar...even nk kasik dia mkn scott emulsion pn jenuh..dia igt kita kasik ubat kt dia..dia takley terima 'rasa' scott tuh...so, spjg sara kt taska mmg dia tak minum susu..smlm pn cikgu dia ckp dorg dh kasik susu guna cawan..still dia tanak minum..tapi,dorg ckp smlm dia mkn dan minum air masak cm biasa..so i assume semuanya okla....as long as dia aktif mcm biasa dahla..klu tak, makin betambah risau saya dibuatnya...since dia tak brp selera makan nasi skrg ni..so smlm sya mskkan dia pasta with cheese...alhamdulillah, dia mkn byk jugala..siap arini sya tapaukan wt snek incase dia kelaparan kt taska..tapi tu la, if cikgu dia tak kasik dia makan pasa tuh, still tak guna jugak..yela..sara mana reti becakap lagi..huhu...bknnye pandai nk minta minum/makan..

memandangkan esok kita semua umat islam dah nak puasa, so kt sini saya dan keluarga mohon maaf atas semua salah silap kami jika ada..semoga kita semua mendapat keberkatan ramadhan dan ibadat puasa kita berjalan lancar..puasa kita diterima Allah....jgn lupa baca niat puasa ye...ptg ni blk awal ye..besiap2 utk bertarawikh.... =)

p/s - mlm ni nk kena prepare bahan utk masak sahur esok..even sya tak dpt sambut 1st ramadhan, tanggungjawab kena la buat..kang kebulur plak husband sya tuh..hehe

Thursday, August 20, 2009

mak tensen la!!!!

belom lagi masuk bulan pose...

tapi aku dah tensen

nak tau pasal apa???

tahun ni husband kata raya ke-2 dia dh kena balik keja!!!!dia dpt cuti 2ari je..sabtu-ahad cuti..isnin petang dh kena masuk keja..hampeh!!!!!!!!!

eeee!!!! so unfair!!!

ngelat la bos dia!!!!

mcm dia sorg je nk raya!! dahla time cuti sekolah, dia siap2 inform jgn ambik cuti time tu sbb dia nk becuti ngan family dia..klu cuti sekolah seminggu, seminggu tu gakla bos dia cuti!!!sakan sungguh!!!taik betuilaaaa!!! kita pn ada gak family!!!! selfish sungguh!!!!apa punye sistem cmtu ntah!!!

hilang mood raya cmni! pose belom lagi,sebok je nk raya..huhu

Wednesday, August 19, 2009

H1N1..konspirasi?

nak percaya ke tak? memasing ada pendapat...tapi, itula hakikatnye....skrg ni sya rasa dah tahap kritikal wabak ni...dh lama sya nk tulis psl nih..tapi asyik byk keje je...entry lelain tu sempatla tulis2 gitu...

masa sya balik kg aritu, saya borak panjang ngan kakak sya...dia ni farmasi kt klinik gomen..paham2 je la kan cmne keadaan klinik gomen ni..esp time ngan kritikal ngan serangan wabak H1N1 ni...klu korg nk tau, patient kt klinik kakak sya tu je dh meningkat jadik double...dlu dia cakap dlm 200perday jek..now meningkat 2x ganda...imaginela klu kita ni berada ditmpt dorg..sian my sis..dia ckp, since dr kaunter bukak kul 8pg tu..dia tak begerak cm patung duduk kt kaunter ubat tu sampai 1.30.berry tak, kencing tak..even nk minum air pn tak sempat...dia ckp dia tak sampai hati nk tinggalkan kaunter tu xde org jaga, sbb patient terlalu ramai katanya..esp warga tua ngan kanak2 kecil..kaunter ubat terpaksa bukak 2 buah pn still tak dpt tampung patient..end up at the end of the day, mmg dia lepak giler and dehydrated..

so pasni jgnla salahkan org2 yg keje kt klinik gomen ye pasni if layanan dorg 'agak kasar'...bukan kata dorg,klu sya pn sure 'ilang mood' klu setiap hari terpaksa lalui rutin cmni...penat tau.every day kene hadap menda yg sama..patient mcm2 kerenah..so kt sini if ada yg berurusan ngan dia kt klinik au2 keramat, sya wakili my sis, if u all 'terkene semburan' dia tu, sorryla ye..kakak sya ckp kasar pn tengok timing..klu kata kita tny soklan bodoh+tak logik mesti la dia angin..klu setakat tny soklan yg relevan tu takdela dia nk sembur tak tentu pasal..sbb kakak sya penah cite, dia tny nama sorg patient ni sbb nk sahkan ubat yg doc order tu utk dia.kang kalo salah kasik ubat kt org, naya la org tuh kan...tapi budak laki ni sombong giler, siap tjk ic dia lagi..sombong tanak kuarkan suarala kengkononnye tu.. yg tlg jwb pn awek dia.....rupenye dia bengang ngan doktor sbb tanak kasik MC..bengong betol..klu nak MC, gi la beli kt klinik private tuh..senang je dpt.apedaa..pokadol betul.. 

1 lagi nk ckp..kakak sya mmg everyday blk lmbt..ubat mmg confirm abis..so, dia tepaksa stay back until mlm utk packing ubat..1 more thing nk share, bekalan ubat dh xde..ubat pn terpaksa dicatu..klu normalnya ubat demam/selsema tu diberi cukup utk bekalan seminggu sampai patient sembuhla kan...tapi sebabkan keadaan yg kritikal + ekonomi gawat + kerajaan dah takde duit sampaikan kementerian kesihatan tepaksa wt loan ngan kementerian lain, so ubat2 tu tepaksa dicatu..bekalan ubat yg dorg agih kt patient ckp utk 2days je..klu ubat abis, kita kene beli sendiri kt farmasi...kenapa tak p private clinic/hospital je? hem...dorg ni nk jaga periuk nasi dorg..if dorg entertain kes H1N1 ni, seluruh klinik dorg kene kuarantin..abisla periuk nasik dorg..tapi skrg sbb hospital kerajaan dh takley tampung, so ada certain hosp swasta dh entertain kes H1N1 nih..

back to cite H1N1 nih..sis sya inform lagi..saya tekejut gak ngan apa yg dia sampaikan..klu u all nk tau, virus H1N1 ni terhasil akibat ujikaji yg gagal..anything yg gagal will become thread to humanity (sian kan kita..jadi bhn ujikaji depa)..tu yg keluar mcm2 virusla..penyakit AIDS semua tuh...hm...sama gak cm IT world..they also produce ‘virus’ and they also the anti-virus seller..ala2 tok moh zmn modenla jugak .. cm orang2 tua kita gakla..dulu2 orang2 tua kita suka bela pelesitla..antu rayala..mcm2 antula..pastu anta kt org yg dorg tak suke/atau nk test ilmu depa..kengkonon orang tu sakit itu ini..pastu depa panggil tok moh yg sama p ubatkan dia..kes ni penah jadik kt keluarga sya..tapi, biarla benda tu dh lepas..tok moh tu pn dh meninggal dunia...depa/they yg saya ckp tadi tu sapa? hem..’depa’ tu refer to negara uncle sam la.. sbb ekonomi depa ngah nazak..so nak cover balik keadaan negara dia ngah jatuh ni, dorg wtla cenggini..ubat/vaksin yg dorg wt tu plak mahal…so dr situla depa ley buat duit..hm…..yg jadi mangsa…kita yg tak bersalah nie..huhu....

lagi 1, virus ni lagi merbahaya dr AIDS..masa sya jumpa maklang di kampung..mak lang saya ni nurse..dia inform, utk mandikan dan uruskan si mati ni lebih kritikal daripada menguruskan si mati yg meninggal sebabkan AIDS..badan mereka perlu dibungkus dengan plastik..ada yg inform perlu dimandikan dengan klorox!!! tapi citer ni sya tak dpt pengesahan betul ke tak...mungkin ada yg boleh sahkanlah info ni betui ke tak..

yg paling menakutkan...if u all notice dlm 1 keratan akhbar mingguan last week, wabak ni dijangka semakin kritikal sepanjang oktober-disember..kenapa bulan2 ni dikatakan kritikal? bulan2 tu adalah musim tengkujuh! virus tersebut boleh hidup lama dalam suhu sejuk. that's why, kalau u all kerap menggunakan aircond, sedaya upaya elakkan..sebab aliran udara dengan suhu sejuk tersebut boleh buatkan penularan virus ni lagi meluas..org lain pn boleh sama terkena..tapi kt office ni mmg tak dpt nk elak lah lagi..terpaksalah kan..utk pengetahuan u all lagi, my sis inform..virus tersebut dpt hidup dlm tempoh 8-12jam sahaja dlm persekitaran yg panas...bygkanla..driver ambulan kt klinik kakak sya tu pn sampai sakit kepala..sebab pening  dengan cuaca panas skrg ni..dia terpaksa berulang alik hantar patient H1N1 ke sana sini. yg lebih malangnye tu, sepanjang duk dlm van tuh aircond takley pasang...kalau kita masuk keta yg lepas dijemur tengah panas sekejap je pn dh menjerit bahang..apa lagila patient+nurse+driver yg duduk dlm van tuh...

sya ckp risau skrg ni...rasa mcm nk duduk kt rumah je jadi katak bwh tempurung..huhuhu..tanak keluar2 dr rumah....tapi, sya pn ada tanggungjawab..kena kerja!..cuma sbg langkah berjaga2 kita kenala amalkan hidup yg sihat..lagi 1, kita kena redha..H1N1 ni juga 1 lagiperingatan Allah kepada kita semua..setiap dugaan dan bencana yang diturunkan Allah ada sebabnya.....kita kenalah muhasabah diri..cari di mana silap kita...moga kita semua selamat dan terhindar dr wabak ni...sya sedih mengenangkan ramai yg menjadi mangsa adalah kanak2..terkini, semalam seorang baby berumur 7bulan meninggal..sedihnya saya rasa masa tengok news tu kt tv..kepada mereka yang telah terkorban dlm serangan wabak ni..kita doakan mereka tenang disana..al-fatihah..

Monday, August 17, 2009

my 2nd award..

alhamdulillah,

tercapai jugak my 2nd target utk fully bf sara as sara turn to 1yr today..


syukran jaziran..atas pemberian nikmat dr Allah ni..


hope i can continue this journey till another 6month..why 6month je?


o....sya tanak bercita2 terlalu tinggi..selagi ada rezeki, selagi terdaya, selagi Allah beri nikmat tu, sya terima.. selebihnya sya beserah kepada ketentuanNya..


if diizinkanNya barulah boley diextend kan cita2 tu ke 2thn...


ape pulak plan aku after 2yrs?


maybe...akan plan for preggy next baby pulak kot..hm, depends jugakla...



ni gambo cek mek kecik ni ngah 'ngetek'..huhu


utk adik2 sara nk teruskan ke bf nie? hm...well, tengokla keadaan masa tu..jika Allah murahkan rezeki/nikmat tu..alhamdulillah adik2 sara pn boley merasa air susu aku..


bunyi mcm frust je kan? hm..ntahla..dlm hati ni, adala jugak sedikit 'terasa' hati'..tapi xbyk pn..sikit je..biarla aku simpan dlm hati..ku bawak mati..huhu..


so, ni aku adiahkan kt aku sendiri 'award'..mandangkan xde sape nk kasik award kt aku kan..huhuhu..so ngan tak malunye, aku tepek je la award tu sendiri kt sini sebagai kenang-kenangan aku dan anak aku nanti...



nah,ambik gold medal utk 12months..haha..

hari ini dalam sejarah

3pagi, 17ogos
'abang. bangun...perut keras ni..semacam ni...tak rasa pn baby gerak.'
'yeke? baby2...gerakla sayang..'
'semacam je ni, jom p hospital...'
'ok..ayg siap dulu.abg naik ats jap besiap..'

7pagi, 17ogos
'aduss...sakitnye...tak thn dh ni...panggil nurse jap'
'jln tak bukak abis lagi ni...nanti dulu..kul 9 nanti kita dtg cek balik'
'abg, panggil nurse..tak thn dh ni.nk teran jugak!'

8pagi, 17ogos
'ok..sya dh tolong bukak jalan tu..nanti dh sakit, push!'
'cepat2...kepala baby dh keluar tu...ambik nafas, curi nafas...'
'allahuakhbar!!!!'
..serentak terasa 'objek' panas keluar dari 'situ', lahirlah permata hati kami ALYA QAISARA tepat jam 8.18pagi...
tiba2 tedengar suara seseorang menangis..serentak itu aku terjaga dari tidur!
opss..terbabas pulak pagi ni! arini keje!
qaisara yg tido ditepi aku merengek2...
hm...rupanya aku mimpi je tadi tu...
syukur alhamdulillah, arini sara dh pn menginjak ke usia 1thn...
mimpi yg aku alami tadi terasa mcm benar2 terjadi...
walhal peristiwa tu sudahpn berlaku setahun yg lalu...
sara pn dh besar...

a few hours after delivery...

byk perkara yg berlaku sepanjang tempoh setahun sara membesar dlm jagaan kami...
alhamdulillah, semua dugaan dpt kami harungi dengan tabah..walau ada kalanya menggugat kesabaran kami sebagai ibu bapa baru yg mentah..
syukur ke hadrat Ilahi kerana diberi kekuatan fizikal dan mental kepada kami utk dpt bersama2 melihat perkembangan qaisara..

qaisara @ 1month...still dalam tempoh pantang.

syukur juga kerana Qaisara dpt membesar dengan baik dibwh jagaan kami...namun tempoh setahun belum ckp dpt membuktikan kejayaan kami sebagai ibubapanya..jauh lagi perjalanan kami..selagi sara belum kenal erti kehidupan, selagi itu tanggungjawab membesarkannya perlu kami galas..mudah2an kami dpt teruskan perjuangan kami yg belum selesai ni..
kepadamu anak, Alya Qaisara..


qaisara @ 5month++...da pandai begelak ketawa..

mama dan papa rasa bertuah+bersyukur atas kelahiranmu..qaisara byk mengajar mama ngan papa erti tanggungjawab dan bersabar walau adakalnya kesabaran kami tak terkawal..
mama dan papa bersyukur diberi peluang utk menjadi pemegang amanah utk menjaga sara..
kami berjanji akan menjaga dan membahagiakanmu selagi terdaya kudrat kami..
harapan mama dan papa, semoga sara membesar menjadi muslimah sejati, anak yg beriman dan beramal solehah, insan yg berguna, bijaksana dan berbudi pekerti yg baik...menjadi contoh terbaik buat adikmu kelak...


da pandai pandang camera..chubby betul masa ni..



qaisara sekarang...latest picture taken 2days ago.


qaisara,
mama dan papa sayang dan cintakan kamu sangat2!!!!!!

Thursday, August 13, 2009

qaisara bila tak sihat...

sara bile tak sihat cmnila..

moody je..silap sikit, nangis..

skg dia da lena diulit intan kt belakang meja mama nih...

sian dia...nk tido tak selesa..idung tesumbat..

benci tol la diorg ni..kot ye pn nk mogok, pkla sikit..

kan ke menyushkan org lain!!! sya dhla susah nk cuti skrg ni..nk minta cuti smlm pn bos cm bebelah bagi je nk kasik..huhu

nak tanak, tepaksala angkut anak dtg opis..seb bek ptg ni bos tak panggil mengadap..

kalau tak, mau ngamuk sara..dia time tak sihat ni nk bekepitla ngan mama dia..

nk kene start survey balik la taska lain..sya ngan husband dh NAIK FEDUP NGAN TASKA tuh..

mcm2 hal dorg ni.

*pokadol*

sila jgn tny apa mksd title entry nih..hehe :) sya sendiri tatau apa mksd 'pokadol'..

tapi word tu sering kengkawan kt u dulu gune..utk menggambarkan 'ketidakpuasan hati'..

just a minute before, received call from 1 of parent kwn taska qaisara..

tau tak ape hot news yg dia sampaikan?

CIKGU2 TASKA MOGOK TAK DATANG KEJE ARINI!!!

luckily this morning, sara kt rumah dengan papa dia..since sara pn tak sihat..papa sara masuk keje petang nih..

nmpk gayanya, this evening i have to bring sara la...xpela, sara tolong mama wt keje kt opis eh ptg ni..huhu

punca dorg mogok, sbb tak puas ati ngan management taska tuh...hem, dont know apa yg dorg tak puas ati..no wonderla kan dorg bekeja pn ala kadar je..cm kitala, if ada tak puas ati kt bos, nk keje pn rasa tak syok..but xdela sampai mogok2 tak dtg keje kan..kita kenela profesional sikit..ye dak? hehehe...

hopefully, dorg tak continue mogok until next weekla..klu tak,pening kepala aku nk carik tempat asuhan sara...kt sni bkn senang nk carik taska oooo!!!!

p/s : seb bek esok cuti blk jb..so xpening kepala  sgt.

Soalan Lazim tentang H1N1

Apakah yang anda perlu tahu berkaitan dengan jangkitan pernafasan?
Terdapat beberapa jenis jangkitan pernafasan yang sering berlaku dalam kalangan masyarakat iaitu :-
  • Seasonal Flu / selesema bermusim/ influenza like illness (ILI)

  1. Disebabkan oleh pelbagai jenis virus influenza yang telah sedia ada di dalam persekitaran
  2. Gejala utama adalah demam dan batuk atau sakit tekak serta hidung berair, hidung tersumbat, sakit otot, sakit kepala, menggigil (chills) dan keletihan. Gejala-gejala ini juga dikenali sebagai gejala influenza-like-illness (ILI)
  3. Kebiasaanya jangkitan ini sembuh dengan sendiri dalam tempoh dua minggu dan pesakit akan memperolehi imuniti terhadap jangkitan ini
  4. Jangkitan ini adalah lebih berbahaya jika ia berlaku dalam kalangan inidividu yang mempunyai penyakit sampingan yang lain seperti asthma, diabetes, penyakit paru-paru kronik , obesiti dan kegagalan organ.
  • Common Cold

  1. Disebabkan oleh berbagai jenis virus
  2. Gejala utama adalah hidung tersumbat/hidung berair/bersin/sakit tekak/gatal tekak/batuk dan pesakit mungkin mengalami demam
  3. Gejala ini lebih ringan daripada seasonal flu dan biasanya pesakit sembuh dalam masa 3-10 hari
  • Pharyngitis / radang tekak

  1. Kebiasaannya ia disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus di bahagian tekak
  2. Gejala utama adalah sakit tekak dan demam
  3. Kebiasaannya ia memerlukan rawatan antibiotik dan rawatan simptomatik seperti ubat demam/sakit tekak dan sebagainya
  • Pneumonia/ jangkitan paru-paru

  1. Kebiasaanya ia disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus di dalam paru-paru
  2. Gejala utama adalah demam/batuk berkahak/sukar bernafas
  3. Pesakit perlu mendapat rawatan di hospital
     

Apakah itu penyakit Influenza A (H1N1)? 
Influenza A (H1N1) adalah sejenis penyakit berjangkit pada saluran pernafasan yang disebabkan oleh virus influenza A(H1N1).  
Virus influenza ini adalah sejenis virus yang baru dan terhasil daripada reassortment (percampuran) genetik virus influenza babi, burung dan manusia.
Lagi...
  

Kenapa virus baru H1N1 ini sering dikaitkan dengan “swine flu” (selesema babi)?
Virus ini dikenali sebagai selesema babi (swine flu) kerana berdasarkan ujian awal makmal ia menunjukkan kebanyakan gen virus ini adalah sama seperti gen virus selesema babi yang berasal dari Amerika Utara.  
Walau bagaimanapun kajian terperinci menunjukkan bahawa ia adalah sejenis virus baru yang berbeza dengan virus selesema babi sedia ada.
  

Negara mana yang dilanda penyakit ini? 
Maklumat yang ada pada masa ini menunjukkan bahawa kes yang terawal dijangkiti virus ini dilaporkan dari Mexico dan Amerika Syarikat pada April 2009 dan telah terus menular ke negara-negara lain.  
Untuk maklumat terkini tentang negara-negara yang dilanda penyakit ini, sila rujuk laman web http://www.who.int/en 
  

Apakah gejala virus ini?
Gejala jangkitan virus influenza A(H1N1) adalah serupa dengan gejala selesema bermusim (influenza-like-illness) termasuk demam; batuk, sakit tekak dan gejala lain seperti selesema, sakit badan, sakit kepala, badan berasa sejuk dan lesu. Terdapat juga individu yang dijangkiti virus ini mengalami cirit-birit dan muntah.
  

Bagaimana kita boleh dijangkiti? 
Virus ini berjangkit apabila pesakit batuk atau bersin.
Titisan cecair pernafasan yang keluar akan terkena tangan pesakit, permukaan-permukaan (surfaces) atau tersebar ke udara. Seseorang boleh dijangkiti sama ada melalui pernafasan; melalui sentuhan dengan tangan pesakit atau menyentuh permukaan-permukaan yang tercemar dengan titisan cecair pesakit.
  

Bolehkah saya dijangkiti virus H1N1 apabila memakan atau menyediakan babi?
Tidak. Virus H1N1 tidak berjangkit melalui makanan. Individu yang memakan babi atau produk babi tidak boleh dijangkiti oleh virus HIN1. Daging atau produk babi yang dikendalikan dan dimasak dengan betul (160°F/70°C) adalah selamat untuk dimakan.
  

Apa yang perlu saya lakukan jika saya mengesyaki dijangkiti penyakit ini?
Sekiranya anda berasa tidak sihat atau mengalami gejala selesema:

  • Anda dinasihatkan untuk berada di rumah dan elakkan berada di tempat kerja, sekolah atau tempat sesak
  • Berehat dan meminum banyak air
  • Tutup mulut dan hidung bila batuk dan selesema dan, jika menggunakan tisu, buang tisu yang telah digunakan ke dalam tong sampah. Bersihkan tangan segera dengan sabun dan air atau bersihkan dengan bahan cuci berasaskan alkohol
  • Jika anda tidak mempunyai tisu ketika batuk atau bersin, tutup mulut dan hidung dengan dengan lengan dan siku anda
  • Gunakan mask bagi mengelakkan titisan cecair tersebar kepada orang lain di sekeliling anda. Pastikan anda memakai mask dengan cara yang betul
  • Maklumkan keluarga dan rakan mengenai masalah kesihatan yang anda alami dan elakkan berhubung rapat dengan orang lain
  • Seboleh-bolehnya, hubungi pihak kesihatan sebelum ke kemudahan kesihatan bagi membincangkan samada pemeriksaan kesihatan diperlukan
  • Jika perlu mendapatkan rawatan lanjut ataupun gejala bertambah teruk seperti demam dan batuk/sakit tekak yang berterusan hendaklah segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan
      

Berapa lamakah orang yang dijangkiti boleh menyebarkan virus ini?
Selagi mereka mempunyai gejala penyakit ini. Biasanya sehingga 7 hari dari tarikh mula mengalami gejala penyakit ini terutamanya semasa demam
Kanak-kanak boleh menyebarkan penyakit ini bagi tempoh yang lebih lama.  
  

Bagaimana anda boleh mengurangkan penularan jangkitan ini?

  • Social distancing iaitu menjarakkan kedudukan sekurang-kurangnya 1 meter dengan individu lain serta meminimumkan majlis perjumpaan
  • Adab batuk yang baik (cough etiquette)
  • Kebersihan tangan dengan mencuci cara betul dan lebih kerap
  • Pengudaraan dalam rumah yang baik
  • Kes-kes yang berkomplikasi atau yang berisiko tinggi perlu dirawat di hospital. Pendekatan ini akan memastikan impak negatif penularan pandemik dapat diminimakan
  • Mereka yang bergejala ringan, serta tiada masalah kesihatan, digalakkan berehat di rumah dan hanya perlu ke klinik atau hospital apabila gejala menjadi lebih berat.
  • Kehadiran banyak kes bergejala ringan ke klinik boleh membebankan keupayaan klinik untuk merawat kes-kes yang berisiko yang sebenarnya perlu diberi perhatian utama
  • Mereka yang bergejala perlu memakai mask termasuk mereka yang berisiko tinggi seperti pesakit asthma, obesiti, ibu mengandung, diabetes, dan penyakit kronik paru-paru
  • Majikan dan institusi perlu memantau kehadiran pekerja mereka termasuk mereka yang tidak hadir bertugas kerana sakit
  • Kejadian kes bersimptom influenza perlu dilaporkan segera kepada Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat 
      

Adakah terdapat vaksin khusus untuk melindungi diri daripada Influenza A (H1N1)? 
Sehingga kini belum ada vaksin khusus untuk melindungi diri daripada Influenza A (H1N1). Walau bagaimanapun usaha-usaha penghasilan vaksin ini sedang jalankan.  
Vaksin sedia ada pada masa ini adalah vaksin influenza bermusim yang TIDAK memberi perlindungan daripada jangkitan influenza A(H1N1).
  

Terdapatkah ubat untuk merawat penyakit ini? 
Buat masa ini terdapat dua jenis ubat antiviral iaitu oseltamivir (Tamiflu®) dan zanamivir (Relenza®) yang boleh digunakan untuk merawat penyakit ini. Ubat ini hanya diberikan kepada pesakit-pesakit yang dimasukkan ke hospital-hospital tertentu.  
  

Bolehkah antiviral ini mencegah jangkitan influenza A(H1N1) ? 
Tidak. Orang ramai dinasihatkan untuk tidak membeli ataupun mengambil antiviral ini bagi tujuan untuk mencegah jangkitan. Pengambilan antiviral yang berleluasa boleh mengakibatkan terjadinya resistan terhadap ubat tersebut. Ini akhirnya mengakibatkan ubat tersebut tidak lagi berkesan untuk merawat jangkitan influenza.  
  

Bolehkah kita ke luar negara? 
Buat masa ini, Kementerian Kesihatan menasihatkan kepada mana-mana individu yang ingin membuat perjalanan ke luar Negara terutamanya negara-negara yang terjejas supaya mengambil langkah-langkah pencegahan yang sesuai semasa berada di sana. 
Sekiranya anda jatuh sakit sama ada semasa berada di luar Negara atau setelah kembali ke Malaysia, segera dapatkan rawatan doktor.
  

Kawan saya baru pulang dari salah sebuah Negara yang terjejas, adakah beliau boleh terus hadir ke tempat kerja atau dikenakan tindakan kuarantin. Apakah yang patut saya lakukan sebagai rakan sekerja?
Sebagai seorang warga kerja yang bertanggungjawab, seseorang yang baru pulang dari luar Negara dan sihat tidak dikenakan tindakan kuarantin tetapi beliau perlu memantau kesihatan diri terutamanya gejala demam/batuk/sakit tekak/selesema.  

Sekiranya individu tersebut berasa tidak sihat, beliau hendaklah berehat di rumah sekurang-kurangnya dalam tempoh 3-4 hari atau sehingga beliau pulih.

Sementara itu pihak majikan perlu menasihati pekerja mereka yang mempunyai gejala influenza untuk tidak hadir bagi mencegah penularan penyakit ini berlaku di tempat kerja dan menyebabkan keadaan menjadi lebih teruk.

Pihak majikan juga hendaklah melaporkan sebarang kejadian dalam kalangan pekerja bergejala influenza kepada Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat.

Mengikut Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (1994) majikan bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan, kesihatan dan kebajikan pekerjanya. Dengan itu adalah menjadi tanggungjawab majikan untuk membenarkan pekerja yang mengalami gejala-gejala influenza-like-illness untuk berehat di rumah sehingga pulih supaya pekerja lain tidak terdedah kepada jangkitan Influenza A(H1N1) ini. Pekerja yang mengalami gejala-gejala influenza- like-illness juga berkewajipan untuk berehat di rumah sehingga pulih supaya pekerja lain tidak terdedah kepada jangkitan Influenza A(H1N1) ini.
  

Anak saya belajar di salah sebuah institusi/ sekolah yang mempunyai kejadian influenza A(H1N1), apakah yang perlu saya lakukan?
Sekiranya institusi/sekolah ditutup untuk tempoh tertentu, anak tuan hendaklah sentiasa berada di rumah dan memantau kesihatan diri. Pada masa yang sama pihak sekolah tidak dibenarkan untuk mengadakan sebarang aktiviti di dalam tempoh penutupan tersebut 

Jika anak tuan mempunyai gejala selesema (influenza-like-illness) yang ringan, beliau perlu sentiasa mengamalkan langkah pencegahan di rumah di samping memantau kesihatan diri menggunakan Panduan menilai tahap kesihatan diri di rumah. Sekiranya gejala berterusan dan bertambah teruk, anak tuan perlu mendapatkan rawatan doktor.

Sekiranya institusi/sekolah anak tuan tidak ditutup, beliau dinasihatkan untuk mengamalkan langkah-langkah pencegahan bagi mengelakkan jangkitan tersebut
  

Adakah sekolah yang ditutup perlu dibasmi kuman sebelum dibuka semula?
Tidak. Pada umumnya sekolah akan ditutup dalam tempoh seminggu. Perlu diketahui bahawa virus H1N1 ini hanya dapat bertahan di persekitaran dalam tempoh 48 jam.  
  

Apakah yang dimaksudkan dengan penutupan sekolah?
Apabila sesebuah sekolah harian ditutup kerana jangkitan influenza A(H1N1), ia bermakna semua kakitangan termasuk guru dan lain-lain kakitangan sokongan serta pelajar dikehendaki untuk berada di rumah.  

Ia bertujuan bagi mencegah penularan jangkitan dan seterusnya memastikan individu yang mengalami gejala-gejala influenza-like-illness untuk berehat di rumah sehingga pulih supaya orang lain tidak terdedah kepada jangkitan Influenza A(H1N1) ini.
  

Kalau seseorang pesakit positif H1N1 dan telah sembuh, adakah beliau boleh hadir ke tempat kerja seperti biasa?
Ya, beliau boleh hadir ke tempat kerja seperti biasa. Secara umumnya seseorang pesakit yang telah mendapat rawatan lengkap, tidak akan menjangkiti orang lain.
  

Bolehkah saya mendapatkan refund ticket sekiranya saya ingin membatalkan perjalanan ke Negara yang terjejas.
Sekiranya anda ingin membatalkan tiket penerbangan sila dapatkan pengesahan kesihatan daripada doktor yang berdekatan. Perlu diingatkan bahawa individu yang mempunyai penyakit sampingan yang lain mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat jangkitan influenza A(H1N1) yang lebih teruk.
  

Apakah yang dimaksudkan dengan jangkitan manusia yang berterusan (sustained human to human transmission)? 
Penularan jangkitan influenza A(H1N1) berlaku secara berterusan dalam kalangan manusia dan punca jangkitan tersebut tidak dapat dikenalpasti
  

Apakah yang dimaksudkan dengan Fasa Mitigasi 
Aktiviti mitigasi adalah tindakan membendung wabak pandemik H1N1 di Malaysia dengan memperkukuhkan langkah-langkah pencegahan dan kawalan seperti mengamalkan kebersihan diri, kerap mencuci tangan dan mengamalkan adab batuk yang sesuai.  

Strategi utama fasa ini adalah untuk mengurangkan kesengsaraan dan kematian akibat penyakit ini, melambatkan jangkitan penyakit dan mengurangkan kesan terhadap gangguan perkhidmatan utama.
Lagi...
  

Berapa lama virus ini boleh hidup di atas permukaan objek? (seperti buku dan tombol pintu)?
Kajian menunjukkan virus influenza boleh bertahan pada permukaan objek dan menjangkiti orang antara tempoh 2 hingga ke 8 jam.
nk tmbh sikit..menurut info yg sya dpt dr my sister, virus ni boleh hidup dlm udara kita (suhu pesekitaran luaran yg panas) dalam tempoh 8-12jam..jika suhu sejuk..dlm aircond, hari hujan keadaan lebih buruk sebab virus ni boleh hidup dengan lebih lama..

Apa yang boleh memusnahkan virus influenza?
Virus influenza boleh dimusnahkan dengan kepanasan [75-100°C]. Selain itu, bahan kimi pemusnah kuman, termasuk klorin, hirogen peroksida, bahan cuci (sabun), iodophors (antiseptik berasaskan iodin), dan alkohol adalah berkesan terhadap virus influenza, jika digunakan dengan sukatan dan tempoh masa yang betul. Sebagai contoh, bahan pengelap atau jel beralkohol boleh digunakan untuk membersihkan tangan. Jel ini perlu digosok pada tangan sehingga ia kering.

pasni, make sure dlm  bag/poket u all ada dettol hand sanitizer ye..
  

Apakah permukaan objek yang mudah menjadi punca jangkitan? 
Kuman boleh merebak apabila seseorang menyentuh objek yang dijangkiti kuman dan kemudiannya menyentuh mata, hidung atau mulut. Titisan cecair (batuk atau bersin) daripada individu yang dijangkiti tersebar melalui udara. Kuman boleh tersebar bila seseorang menyentuh titisan cecair pernafasan pesakit yang terlekat pada permukaan objek seperti meja, sebagai contoh, dan kemudiannya memegang mata, hidung atau mulut mereka sendiri sebelum membasuh tangan.
  

Adakah pekerja asing yang baru pulang daripada tanah air mereka perlu menjalani saringan atau pemeriksaan kesihatan? 
Tidak. Pihak majikan perlu menasihatkan mereka untuk mengamalkan langkah pencegahan dan memaklumkan kepada majikan jika mengalami gejala influenza-like illness. 


Bagi maklumat lanjut, sila hubungi Bilik Gerakan CPRC Kebangsaan, Kementerian Kesihatan Malaysia di talian 03–8881 0200/0300 atau e-mel ke cprc@moh.gov.my

source :info asal ini diperolehi daripada laman web MOH di url berikut ->         http://h1n1.moh.gov.my/SoalanLazim.php



Wednesday, August 12, 2009

Tuesday, August 11, 2009

qaisara 'smack down' iwan???

blk kg bebaru ni, sara jumpe semula ngan iwan..iwan ni baby yg mak tiri sya jaga..'

ingat lagi entry nie?

si dak sara buli iwan..huhu

dia kira tua seminggu je dr sara..tapi dh boleh jalan, cuma dia pendiam..tak kuar sepatah pekataan/bunyi pn dr mulut dia..

lain plak ngan sara ni..dia tak ley jalan lagi..stil betatih..tapi mulutnye..cm 'murai'..

kt entry dulu tuh, masa sara petama kali jumpe iwan ni, sara jadik mangsa iwan..

iwan suke tarik rambut sara..yela rambut sara ni lebat betui..iwan ni plak rambut halus2 je..tu yg last entry tu klu tengok, rambut sara panjang bebenar..mama ni dh bebel kt papa soh ptg rambut sara tu.naik rimas mama nengok..

nk dijadikan cite, blk kg baru ni..sara ni dh tak takut ngan dak iwan ni...dia boley p smack down si iwan ni..aduii anak dara mama ni.gile ganas!!!

tak caya??? ha tengokla video bwh nie...

video

tak lama pastu iwan tu nangis lagik sbb takut ngan sara nih..dulu sara yg takut ngan dia.hahaha..

cite psl rambut..cube tengok gambar irfan ni..irfan ni abg si iwan nih..jambulnye cm jambul 'pekan' batu belah batu betangkup..hehehe...

sian..dia ngah sakit gigi tuh..nk mkn pn tak boley..gusi bengkak.

sekian cite utk kalini..nanti ada free time, mama update cite celebrate bday sara kt kg aritu..mama utang 2entry lagik, - trip ke sabah part 2 ngan bf story part 2..stay tune!

Arahan Terkini dari Kementerian Kesihatan Malaysia bagi mengawal penyakit H1N1

Berikut adalah arahan terkini dari Kementerian Kesihatan Malaysia bagi mengawal penyakit H1N1 :

1. Bagi mereka yang mengalami simptom H1N1 dan berisiko tinggi untuk mendapat komplikasi akibat jangkitan Influenza A(H1N1) (REFER FOOT NOTE AT LAST ENTRY) diminta SEGERA mendapatkan rawatan. Rawatan anti-viral akan diberikan tanpa memerlukan ujian pengesahan makmal. Rawatan ini sangat berkesan untuk mengubati pesakit jika dimulakan dalam tempoh 48 jam selepas gejala bermula.

2. Bagi mereka yang mempunyai simptom penyakit ini (sila rujuk TANDA GEJALA DI LAST ENTRY) diminta untuk mendapatkan rawatan di klinik dengan serta merta. Mereka juga dinasihatkan untuk tidak datang bekerja dan berada di rumah sekiranya diberikan sijil sakit (MC) dan membatas pergaulan serta aktiviti dgn orang lain. Sentiasa amalkan kebersihan diri, selalu basuh tangan dan etika batuk. Sekiranya terpaksa keluar, pakai penutup mulut dan hidung (mask) jenis ‘three ply’ untuk mengurangkan penularan virus kepada orang lain.

3. Pekerja yg datang bekerja dan sedang mengalami atau baru sembuh dari penyakit seperti Selesema / Influenza haruslah memakai penutup mulut dan hidung (mask) jenis ‘three ply’ semasa bekerja. Mereka ini juga dikehendaki memeriksa suhu bahan mereka setiap hari. Sekiranya suhu badan anda 380C atau lebih sila kembali mendapatkan rawatan di klinik. Sila rujuk arahan nom 2 di atas.

4. Berikan perhatian kepada tanda-tanda amaran seperti masalah sukar bernafas, demam atau sakit dada yang berterusan, batuk/kahak berdarah, muntah/cirit-birit yang kerap. Dapatkan rawatan SEGERA apabila mengalami tanda-tanda tersebut.

5. Orang ramai diminta terus mengamalkan cara hidup sihat termasuk banyak meminum air, tidak merokok, makan secara sihat dan melakukan aktiviti fizikal. Amalkan langkah-langkah pencegahan H1N1 bagi mengurangkan penularan penyakit ini.

6. Penutupan sesebuah sekolah atau institusi bergantung pada penilaian risiko yang dijalankan oleh Pejabat Kesihatan Daerah dan persetujuan bersama dengan pihak pengurusan sekolah atau institusi.

7. Di hospital kerajaan, ujian pengesahan jangkitan influenza A(H1N1) hanya dibuat untuk kes-kes yang dimasukkan ke hospital sahaja.

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat melalui talian hotline yang beroperasi dari jam 8.00 pagi hingga 5.30 petang di talian 03-88810200 dan 03-88810300. Maklumat terkini juga boleh didapati daripada laman web Kementerian Kesihatan Malaysia http://www.moh.gov.my dan http://h1n1.moh.gov.my.


Orang yang berisiko tinggi mendapat komplikasi:

· Kanak-kanak berusia kurang dari 5 tahun

· Warga tua berusia 65 tahun ke atas

· Kanak-kanak dan remaja berusia kurang dari 19 tahun yang mengambil ubat aspirin untuk tempoh rawatan jangka panjang

· Wanita hamil

· Orang dewasa dan kanak-kanak yang mempunyai penyakit sampingan yang lain seperti asma, penyakit paru-paru kronik, kegagalan fungsi organ, penyakit kardiovaskular, penyakit hati, penyakit sistem darah, penyakit saraf, dan gangguan metabolik seperti diabetes.

· Orang dewasa dan kanak-kanak yang mempunyai daya ketahanan badan yang rendah (termasuk akibat ubat-ubatan tertentu, pesakit kanser, dan HIV)

· Penghuni pusat penjagaan kesihatan serta fasiliti penjagaan kesihatan kronik yang lain

Individu yang mempunyai berat badan berlebihan (obesiti)

Tanda/Gejala

o Demam (>380C)

o Batuk teruk

o Sakit tekak

o Selsema

o Sakit-sakit badan

o Sakit kepala

o Rasa sejuk

o Cirit birit

o Muntah


Langkah Pencegahan

o Kebersihan diri

n Basuh tangan

o Pakai mask (Simple Mask / N95)

o Elak tempat sesak

o Dapatkan nasihat sebelum keluar negara

n Dapatkan vaksin

Breastfeeding photo contest (VOTE NOW!!!) --> (This is sticky post, for newwest post, pls scroll down..tq)

salam semua... /hihi

minta jasa ibu2 bapak2..kawan2 semua tolong vote utk kami ye..klik sini utk vote BPC10 - Noorazlin aka mama-qaisara..

thanks bebanyak atas undian korang..sayang u all.. /bye

*Breastfeeding Stylo* <-- (This is sticky post, for newwest post, pls scroll down..tq)

 
serasa mama, lom penah lagik tepek gambo 'style' sara ni nenen kt blog nih...masa kecik2 dulu xde ape sgt yg peliknye..mama bfeed dia pn dlm regular position..cradle position and lying position...football tak penah try sbb risau tejatuhkan sara..huhu..

sekarang ni style bfeed sara ni yg dia plg suke lying positionla sebabnye senang sikit dia nk zzzz....kengkadang tu sampai mama pn sekali belayar..tau2 dh telelap...

tapi skrg ni bile dia dh byk 'akal'..style bfeed si sara ni dh jadik 'mcm2 rupe'..dia pulak tak reti dok diam..kalau boleh time bediri pn dia nk nenen..tak nyempat2 kdg2 tuh...sometimes buatkan papa dan mama gelihati jadiknye nengok peel sara yg mcm2...

tengok je la sendiri gaya dia.

ada gaye kuak telangkup..

ade gaye org tungging buyung..

gaye menyondol..(gambar gegar sikit psl sara tengah sondol2 mama)

oh ye...slh 1 sebab saje taruk gambar2 ni kt sini psl nk join contest nieh..

(klik pd logo utk semak syarat penyertaan)

x menang pn xpe..janji esok ada kenangan2 nengok gaya sara nenen cmni,terubat rindu mama...

ni details tentang kami..

nama mama : noorazlin

nama anak : alya qaisara

d.o.b : 17 augst 2008

umur anak dlm photo : 11 month 4 days

lokasi : atas tilam dlm bilik tidor di rumah.hehe

kenangan manis semasa bf :

semuanya manis2 belaka..sampai nk nyatakan 'speciality' tuh pn susah...semua ibu2 yg menyusu ibu mesti berasa mcm mama..'every moment is valuable and special to both mommy and baby'....its hard to describe...yg pastinya bila menyusu badan ni, mama nmpk ketara sgt yg sara jadi semakin rapat dengan mama..bonding kami semakin kuat sampaikan pantang tak nmpk mama buat dia jadik tak keruan. dia buat mama rasa tak sabar nk jumpe dia esp once dh balik dr office, dia akan melekap dengan mama (nenen puas2X) sampai tetido...pastu somestimes peel/gaya dia nenen tu yg buat mama gelihati. sgt kelakar..cm org kelaparan sgt2 pn ade kdg2 tuh..walau ape sekalipn, mama gembira dapat peluang 'keemasan' ini kerana tak semua ibu2 dapat anugerah ini utk menyusukan baby mereka dengan susu ibu sendiri..bila tengok sara membesar mama rasa kagum/seronok sebab dapat membesarkan sara dengan hasil air susu badan sendiri..(sayu je rasa hati ni..)setiap titis air susu yang mengalir itu amat berharga dan ia adalah hak sara. tak lupe juga, mama titipkan doa bagi setiap titisan air susu yang mengalir ke dalam tubuh anak mama ni spy sara membesar menjadi anak yang solehah, bijak dan selamat di dunia akhirat..

kenangan pahit semasa bf :

bila sara gigit 'nip' mama..woo sakit giler..hanya bf mommy yg penah alami memahami 'tahap' kesakitannya..but luckily takde luka2 lagi..coz normally if mama rasa dia cm nk attact tu cepat2 je mama tarik kuar..seingat mama xdela ape sgt kenangan pahit sepanjang mama terjun dlm BF world ni...semuanya manis2 belaka utk dikenang sepanjang hayat..

oh ye, if ada yg berminat nk join contest ni, masih berpeluang krn due date nye sblm 25 july ni..nak tau detail, boleh klik sini.

contest ni perlukan undian juri2 awam(Voting starts from 26 july till 10 Ogos 2009.)..so pd teman2 mama yg rsa mama deserve to win this contest, jgn lupe vote kami ye..undian u all sgt2 berharga and thank you so much!

Monday, August 10, 2009

yahoo!!!menang!!!


lucky 67!!!

taktau pn dh kuar result..

jadikla dpt adiah saguhati..

petamakali jadik slh sorg pemenang online contest nie....hahahaha..

syok abess..

tak sesia anto gambo melompat lebih tinggi tuh! kui3x..

katenye dpt mystery gift..tak kisahla pape..hehehe..

lastly, thanks to ecarnazrin/ibuiman =) coz sudi pilih saya as slh sorg yg bertuah tuh..

sibuk ke? keeee...belakon sibuk?

arini sya betui3x sibuk!(tak tipu!!!!)..nk tulis psl h1n1 pn tak sempat!!!

sya nk cuti jumaat ni, tapi bebelah bagi.nk anta form cuti kt bos pn takut2..aduih..

nk hint2 cuti kt bos pn takut2..keje byk tak siap lagik!.. klu keje dh settle,xpela kan..xdela rasa besalah nk mintak cuti tuh!

esok meeting department. besedia utk di'tembak'!!!!!!!

esok juge nk live package!!! again!! besedia utk ditny memacam!!!

Friday, August 7, 2009

bz as bee

situasi saya arini.. mcmni..bz as a

nk curi2 tengok blog kengkawan pn tak sempat..

today last day sya pose. ye!! esok sya raya!

mlm ni blk perak. ye lagi!! (sebab last blk perak-kg sya pn bulan 2 dulu..giler lama!!!- ye la asyik blk johor jeeeee...huhu)

esok kenduri merangkap celebration beday sara...ye sekali lagi!!(sori..sya tak wt majlis di kl sbb kesuntukan masa-kan nk pose..next week blk johor lak..huhu..klu buat,boley jemput kwn2 blogger..kan3x??..)

oklah..tu je nk update. selamat berhujung minggu ye!!!

penutup entry..sila jamu mata ngan gambar latest sara..rambut nye sgt pjg..kt kg ni la wt projek potong rambut dia..huhu

Wednesday, August 5, 2009

my bf story - part 1

sila jgn slh anggap..bf di atas bukanla bermaksud BOYFRIEND..nanti marah pulak husband sya..bf tu refer to Breastfeed/-ing. 

rasanya sya tak penah tulis lagi kt sini cmne sya boley terjerumus dlm BFing ni..ke ade?lupe lah tu..nk godek entry lama dh malas..hiks! memandangkan 17augst ni pn dh xjauh jek..sedar tak sedar dh dekat setahun sya BFkan anak dara sya tuh...syukran padamu YA ALLAH.alhamdulillah! jadinye, sya rasa nk imbas balik bf journey sya nih..

al-kisah...ayib..al-kisah tersebutla kisah..ayib...(baca dlm nada aziz satar baca surat besyair dlm cite pendekar bujang lapok ye..hehe)

actually, sya dpt kesedaran bf ni bknla dr awal2 preggy...masa preggy tu sya rasa sya cm ibu2 baru yg lain..super excited utk shopping gadget baby nih..nk beli baby bed la...stroller la..itula inila..sume nk yg best2...tapi ukur poket sendirikla kan..hehe

pastu, sya selalu chat ngan x-officemate..so 1day, sya tny dia..ape lagi checklist brg yg dia shopping masa dia memula dpt baby dlu..dia jwb 1 benda yg takde dlm list sya..BREASTPUMP.

aik...wtperla nk beli mendalah tuh. starting at that time sya dok tny dia mcm2 soklan..dia sampai gelakkan sya (gelak dlm gtalk la..hehe) psl sya taktau jenama MEDELA. yela acik kan baru nk jadik mak budak..pulak tu kawin tak sampai setahun, so manala tau jenama2 nih..huhuhu..so sya pn startla google psl breastpump..sya tny gak kwn sya, nk wtper ngan breastpump tuh? dia ckpla nk perah susula..sya lgsg tak terfikir psl tu!! tak pk pn esok anak aku lahir nk kasik minum ape???kasikla susu tepung. ape mslh besarnye kan?yela...seumur idup, sya tak penah tengok 'alat' tu..even kakak2 sya yg dh beranak pinak pn sya tak penah nmpk dorg ada gadget tuh..so sya tak anggap menda tu 1 keperluan penting.

then okla, sya pn masukkanla item breastpump tu(tanpa pk dgn mendalam tentang kepentingan gadget tu..asal ada dlm list shopping jadikla.haha).siap target nk gak jenama MEDELA. tapi bila dh pk byk kali, survey sana sini..sya tukar kepada SPECTRA. bile husband cek list item yg sya nk beli 'mata dia terbutang' kt breastpump. ape benda yg mahal sgt ni (dekat2 RM600la)? dh, satu keje nk kene jwb plak! sya pn citela kt dia..itu ini..tapi husband sya ni ibarat 'masuk tinger kanan, kuar tinger kiri'... still wt tak kisah.agaknye pening kepala pk 'byk sgt permintaan sya'.hehehe

pastu kami attend kelas antenatal kt concorde hotel..anjuran DEMC. nk ajak p kelas ni pn jenuh!husband sya bz giler masa dia keje kt kilang dlu,jenuh nk carik masa yg dia free..p sana, 1st banner yg sambut kedatangan kami..'ANMUM'...wah!..sya pn target bestnye dpt goodies bag anmum(dpt brg free mestila best!). mesti ada sample susu dlm tuh..siap dorg kasik sume org minum susu anmum materna lagik..ngan husband2 kene paksa minum..husband sya kata sedap pe susu tu,dia pelik nape sya tak suke minum susu time preggy..(sya mmg sejak azali tak suke susu.even susu tin cap teko tu pun!)

sesi petang kelas tu yg 'BERJAYA BUKAK MATA HUSBAND'..nk tau sesi apa? breastfeeding sessionla..siap LC(sya tak igt nama dia..tapi dia chinese lady mualaf) tu demo ngan fake breast lagik..dia tjk beza breastpump murah ngan breastpump mahal..pastu, apa kebaikan BF..sampai skrg sya tak lupe 1 ayat dia nih..'MOTHER INSTINCT SYA SGT KUAT..EVEN SKRG NI I KASIK U ALL CERAMAH PN, I BOLEH TAU ANAK I KT AMPANG TU SEDANG KELAPARAN'..that's miracle of BF. dlm ati sya, 'yela tu..ntah betoi ntah tidak..-jahat kan sya?'..hahaha..tapi yg bestnye tuh, sya tengok husband sya kusyuk betoi...pastu siap 'iye'kan ckp2 LC tuh..

lepas je abis kelas tuh kan..dlm keta, husband sya ckp..'betul kata LC tadi tuh. masa abg kt sekolah dulu..lama tak tepon mak. mak cite, ada sekali tu mak urut B dia..seru nama abg 3x..tak lama pastu, mak dpt call dr abg spontan! sbb dulu mmg abg minum susu mak je..tak minum susu lain.'

reaksi saya, 'ooooooooooooooooooooooooooooooo...yeke..'

yg bestnye husband sya sambg lagik,'next week kita p momslittleone tu la..survey pam yg ayg nk beli aritu'. 

huh??? biar betik..senang nye dia wt keputusan..hehe..sya pn syok abes la kan.sbb berjaya gak nk beli pam tuh(yela wishlist dh tercapai..mestila best)..walhal, dlm kepala ni still zero psl knowledge BF ni. janji semua item yg sya catat dlm shopping list tu ditunaikan!..hahaha

* to be continue..............

Penyusuan Susu Ibu - Tindakbalas Penting Ketika Bencana, Adakah Anda Telah Bersedia?


nak baca entry ni, boleh klik kt sini.

*ANOTHER SAD STORY.. ^ 0 ^ *

STOK EBM AKU CAIR MALAM TADI!!!!

GILERLAAAAA!!!!

BLN POSE LAGI BBRP ARI JEK!!

SUMENYE GARA2 KECUAIAN AKU SENDIRIK..KELAM KABUT DI DAPUR SMLM MEMASAK UTK DINNER..

DENGAN SARA MELALAK TAK INGAT DUNIA..

AKIBATNYA, FREEZER TAK TUTUP RAPAT AFTER KELUARKAN UDANG UTK MSK SMLM..

ITUPN HUSBAND YG SEDAR..TIME TU DH KUL 11LEBIH..ALMOST 3HOURS FREEZER TU TERBUKAK.

CMNALA AKU TAK PERASAN???PADAHAL SEMALAM PUNYE LAMA DOK KT DAPUR..

ARGHHHH!!!!! TENSENNYE AKU!

DUGAAN BETUL...MUDAH2AN XDE MSLH UTK AKU WT STOK SUSU SEPANJANG RAMADHAN NANTI..

YA ALLAH, AKU MOHON AGAR KAU MURAHKANLAH REZEKI QAISARA...AMIN

moral of the story, lainkali double triple check your freezer everytime bukak freezer tu. lagi 1, fokus pada 1 task je at the same time..(jgn memasak+sebok nk pujuk anak sekali dlm 1 masa cm aku semalam!) 

update 9.32am:

giler!!! jap tadi aku pam susu, tak sampai 0.5oz.. melampau giler stress ni!dahla arini aku pose..lagi kering kontang ler gamaknye..ada jugak yg tido mlm sambil pam susu nih kang!

Monday, August 3, 2009

*jom make-up!!!!*

arini kita lari topik sikit..selalunye, asyik cite psl sara je..hehe..sya tak penah cite psl 'beauty2' ni..tapi rentetan drpd beberapa kengkawan blogger sya yg sakan share tips2 'camna nk cantik depan suami'..so ni sya nak share ngan semua readers 1 website best nie! sya terjumpe pn tak sengaja..sya google psl mineral makeup yg azza dok rekemen tuh..sekali terjumpe. sgt2 happy!!!!

so, if ada yg berminat nk belajar tips2/teknik2 makeup yg betul..

u all boley refer website michelle phan ni...klik kt sini.

sblm ni sya makeup 'suka-suki' je tanpa belajar teknik2 yg betui..tu yg ada msa makeup jadik.ada masa cm 'opera cino'...hahahahaha!!!!

dulu plan nk belajar ngan mak andam sya. dia nye makeup tip-top..yela anak didik nurul syukor la katakan..tapinye tak jadik sbb dh pindah dok sini,dulu kt kinrara dktla ngan umah dia...dh ada baby ni lg la malas!!!

hasil sentuhan - munawarah dr dtepak bridal

ape yg sya suke ngan blog michelle/ricebunny nih??? yg bestnye tau, disamping dia ni ajar cmne nk makeup ngan betoi, dia ada gak share tips...yg plg sya suke..dia ajar cmne 'nak save duit dr membeli lipgloss'..nk tau rahsianya? pegila website dia..tak rugi u all!!!

ada org tak suke makeup2 ni..ada plak yg keluarkan fatwa 'bedosa makeup2ni' kalau betul bedose, sila jelaskan..yela sya tak arif bab2 agama nih.....saya tak tipu,sya pernah di'fire' sbb sya pakai lipstick!! pd saya, tak salah nk makeup2 ni asalkan niat bkn nk menggoda..apesalahnya nk nmpk cantik di depan suami..tak gitu??

ni nk tjk hasil solekan 'air tangan' sya..dr tunjuk ajar michelle phan ni...xdela 'seterer tgn pro tuh..setakat so-so je la..hiks! tang mata biasa je sbb sya tak pakai mascara/false lashes/eyeshadow light colour jek....lecehla klu minah specky nk pakai mascara nih..

tang mata tu sya tak puas ati..still nmpk ada 'eye bag'..help me!! cmne nk ilangkan..dh tepek ngan concealer pn tak jalan!!!pakai eye cream clinique pn dok cmtu gak!!!aihssss!!!

p/s : gamba tak brp clear sgt..mklumler pakai hp camera jek.kui3x..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...