Wednesday, August 19, 2009

H1N1..konspirasi?

nak percaya ke tak? memasing ada pendapat...tapi, itula hakikatnye....skrg ni sya rasa dah tahap kritikal wabak ni...dh lama sya nk tulis psl nih..tapi asyik byk keje je...entry lelain tu sempatla tulis2 gitu...

masa sya balik kg aritu, saya borak panjang ngan kakak sya...dia ni farmasi kt klinik gomen..paham2 je la kan cmne keadaan klinik gomen ni..esp time ngan kritikal ngan serangan wabak H1N1 ni...klu korg nk tau, patient kt klinik kakak sya tu je dh meningkat jadik double...dlu dia cakap dlm 200perday jek..now meningkat 2x ganda...imaginela klu kita ni berada ditmpt dorg..sian my sis..dia ckp, since dr kaunter bukak kul 8pg tu..dia tak begerak cm patung duduk kt kaunter ubat tu sampai 1.30.berry tak, kencing tak..even nk minum air pn tak sempat...dia ckp dia tak sampai hati nk tinggalkan kaunter tu xde org jaga, sbb patient terlalu ramai katanya..esp warga tua ngan kanak2 kecil..kaunter ubat terpaksa bukak 2 buah pn still tak dpt tampung patient..end up at the end of the day, mmg dia lepak giler and dehydrated..

so pasni jgnla salahkan org2 yg keje kt klinik gomen ye pasni if layanan dorg 'agak kasar'...bukan kata dorg,klu sya pn sure 'ilang mood' klu setiap hari terpaksa lalui rutin cmni...penat tau.every day kene hadap menda yg sama..patient mcm2 kerenah..so kt sini if ada yg berurusan ngan dia kt klinik au2 keramat, sya wakili my sis, if u all 'terkene semburan' dia tu, sorryla ye..kakak sya ckp kasar pn tengok timing..klu kata kita tny soklan bodoh+tak logik mesti la dia angin..klu setakat tny soklan yg relevan tu takdela dia nk sembur tak tentu pasal..sbb kakak sya penah cite, dia tny nama sorg patient ni sbb nk sahkan ubat yg doc order tu utk dia.kang kalo salah kasik ubat kt org, naya la org tuh kan...tapi budak laki ni sombong giler, siap tjk ic dia lagi..sombong tanak kuarkan suarala kengkononnye tu.. yg tlg jwb pn awek dia.....rupenye dia bengang ngan doktor sbb tanak kasik MC..bengong betol..klu nak MC, gi la beli kt klinik private tuh..senang je dpt.apedaa..pokadol betul.. 

1 lagi nk ckp..kakak sya mmg everyday blk lmbt..ubat mmg confirm abis..so, dia tepaksa stay back until mlm utk packing ubat..1 more thing nk share, bekalan ubat dh xde..ubat pn terpaksa dicatu..klu normalnya ubat demam/selsema tu diberi cukup utk bekalan seminggu sampai patient sembuhla kan...tapi sebabkan keadaan yg kritikal + ekonomi gawat + kerajaan dah takde duit sampaikan kementerian kesihatan tepaksa wt loan ngan kementerian lain, so ubat2 tu tepaksa dicatu..bekalan ubat yg dorg agih kt patient ckp utk 2days je..klu ubat abis, kita kene beli sendiri kt farmasi...kenapa tak p private clinic/hospital je? hem...dorg ni nk jaga periuk nasi dorg..if dorg entertain kes H1N1 ni, seluruh klinik dorg kene kuarantin..abisla periuk nasik dorg..tapi skrg sbb hospital kerajaan dh takley tampung, so ada certain hosp swasta dh entertain kes H1N1 nih..

back to cite H1N1 nih..sis sya inform lagi..saya tekejut gak ngan apa yg dia sampaikan..klu u all nk tau, virus H1N1 ni terhasil akibat ujikaji yg gagal..anything yg gagal will become thread to humanity (sian kan kita..jadi bhn ujikaji depa)..tu yg keluar mcm2 virusla..penyakit AIDS semua tuh...hm...sama gak cm IT world..they also produce ‘virus’ and they also the anti-virus seller..ala2 tok moh zmn modenla jugak .. cm orang2 tua kita gakla..dulu2 orang2 tua kita suka bela pelesitla..antu rayala..mcm2 antula..pastu anta kt org yg dorg tak suke/atau nk test ilmu depa..kengkonon orang tu sakit itu ini..pastu depa panggil tok moh yg sama p ubatkan dia..kes ni penah jadik kt keluarga sya..tapi, biarla benda tu dh lepas..tok moh tu pn dh meninggal dunia...depa/they yg saya ckp tadi tu sapa? hem..’depa’ tu refer to negara uncle sam la.. sbb ekonomi depa ngah nazak..so nak cover balik keadaan negara dia ngah jatuh ni, dorg wtla cenggini..ubat/vaksin yg dorg wt tu plak mahal…so dr situla depa ley buat duit..hm…..yg jadi mangsa…kita yg tak bersalah nie..huhu....

lagi 1, virus ni lagi merbahaya dr AIDS..masa sya jumpa maklang di kampung..mak lang saya ni nurse..dia inform, utk mandikan dan uruskan si mati ni lebih kritikal daripada menguruskan si mati yg meninggal sebabkan AIDS..badan mereka perlu dibungkus dengan plastik..ada yg inform perlu dimandikan dengan klorox!!! tapi citer ni sya tak dpt pengesahan betul ke tak...mungkin ada yg boleh sahkanlah info ni betui ke tak..

yg paling menakutkan...if u all notice dlm 1 keratan akhbar mingguan last week, wabak ni dijangka semakin kritikal sepanjang oktober-disember..kenapa bulan2 ni dikatakan kritikal? bulan2 tu adalah musim tengkujuh! virus tersebut boleh hidup lama dalam suhu sejuk. that's why, kalau u all kerap menggunakan aircond, sedaya upaya elakkan..sebab aliran udara dengan suhu sejuk tersebut boleh buatkan penularan virus ni lagi meluas..org lain pn boleh sama terkena..tapi kt office ni mmg tak dpt nk elak lah lagi..terpaksalah kan..utk pengetahuan u all lagi, my sis inform..virus tersebut dpt hidup dlm tempoh 8-12jam sahaja dlm persekitaran yg panas...bygkanla..driver ambulan kt klinik kakak sya tu pn sampai sakit kepala..sebab pening  dengan cuaca panas skrg ni..dia terpaksa berulang alik hantar patient H1N1 ke sana sini. yg lebih malangnye tu, sepanjang duk dlm van tuh aircond takley pasang...kalau kita masuk keta yg lepas dijemur tengah panas sekejap je pn dh menjerit bahang..apa lagila patient+nurse+driver yg duduk dlm van tuh...

sya ckp risau skrg ni...rasa mcm nk duduk kt rumah je jadi katak bwh tempurung..huhuhu..tanak keluar2 dr rumah....tapi, sya pn ada tanggungjawab..kena kerja!..cuma sbg langkah berjaga2 kita kenala amalkan hidup yg sihat..lagi 1, kita kena redha..H1N1 ni juga 1 lagiperingatan Allah kepada kita semua..setiap dugaan dan bencana yang diturunkan Allah ada sebabnya.....kita kenalah muhasabah diri..cari di mana silap kita...moga kita semua selamat dan terhindar dr wabak ni...sya sedih mengenangkan ramai yg menjadi mangsa adalah kanak2..terkini, semalam seorang baby berumur 7bulan meninggal..sedihnya saya rasa masa tengok news tu kt tv..kepada mereka yang telah terkorban dlm serangan wabak ni..kita doakan mereka tenang disana..al-fatihah..

5 comments:

Anasfadilah said...

macam citer pilem omputih plak ek konspirasi virus ni

kalau antivirus cukup tak pe lah,ni tak suka hati je warga awam jadi lab rat

kementerian kesihatan takde duit???!!

mana semua duit tax org ramai bayar kat kerajaan?

musykil neh!

should stop all those mega project for awhile,and tumpukan pada rakyat

bukan rakyat didahulukan ke?hmm encik najib?

Farah said...

isk bile baca entri ni rase bersalah plak bile kite marah2 nurse ke doc hosp kerajaan sbb lembab..patient ramai sgt cemane nak handle dgn staff yg sikit..

Elyn said...

so far saya deal ngan sister n staff nurse sepital dierang mmg ok lin. bkn semua org perangai cam tu. kite pikir gak dierang pun letih layan mcm2 peel patient. so tq bg info tu....

Cikpid said...

iye ke mcm ni??wah..bak kata dila tu mcm cite omputih dh kekdahnye..

ape2 pon kene hati2 skang..nk g jalan2 pon takut..ddk umah lbh selamat..

(menaip smbil pakai mask..sbb tgh batuk n selsema yg teruk)

lin said...

dilla,
tu nak kene tny balikla kt pak najib kita.hehe..sya tak ley nk komen pjg.

farah,
betul tu..cuba klu kita berada dlm situasi dorg,sure kita pn ilang mood.hehe

elyn,
ye betul..sya tak nafikan.ada gak yg sombong.even sya sendiri penah sound sorg nurse ni..tapi sya marah
sbb ada org ptg q sya.sya yg tunggu lama ni dia tak panggil2..sengal betol!

cikpid,
betui tu..sya nk kuar rumah pn takut2 skrgni..lagi2 ada anak kecik yg sensitif ni.
lagila nk kene jaga2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...