Wednesday, August 26, 2009

masak apa hari ini?

alhamdulillah, dah 4ari berturut sya dpt memasak utk berbuka without failed.hehe..

even penat..mmg rushing giler..blk je rumah campak tudung terus ke dapur dengan berbaju keje lagik!

ni menu kami selama 4ari yg lepas..

1stday-kari ayam, ikan goreng,sambal belacan,nasi putih, roti jala(tapi sya takde acuan tu,sya wt jadik lempeng jek.hehe), airsoya 

2ndday-aym msk merah, kailan ikan masin,puding caramel(petama kali try,nasib baik menjadik),popia sardin, air longan

3rdday-sambal udang,kebab(ni husband sya yg msk.sya tlg bakar roti je),tom yam cendawan,air longan.

4th day-asam pedas pari,kcg buncis goreng,daging blackpepper, roti john(yg ni pn husband yg msk.hehe)

menu semalam..

kicap mmg tak tinggal..husband sya hantu kicap!

ari ke-5 - ??? tengah carik idea..huhuh

arini sya dh boley pose dh..tapi dh takde idea nk masak ape..bosan jugak..

tapi tula klu beli kt param (pasar ramadhan) pn, balik2 benda yg sama..pulak tu mahal/kdg2 tak sedap!..baik masak lagi puas hati..

sya teringin nk makan kuih tepung talam..hajat di hati nk try buat wt petamakalinye tapi sya takde pengukus..husband kata setakat nk mkn 2org baik beli je..tapi sya ni 'cerewet' tang kuih2 ni..sbb sya suka sorg je wt kuih nih yg rasanya sedap..makcik tu dok kt kg sya..blk kg aritu dptla merasa kuih dia,tu pn sbb kakak sya order utk jamu makcik2 yg dtg tolong memasak kenduri tahlil arituh..

klu ada cadangan/resipi, share2la ye kt blog u all..nanti saya jenguk.tapi melayu nye la, psl husband sya ni tekak melayu jawa. so mmg tak ter'telan' western ni..sya sorg je layan. nak2 bln pose ni..lagila kan..ngidam kalah org peknen!!!haish~ sya suke bab menerai menu2 baru ni..tapi sya hanya akan tiru klu resipi tu mudah/bahan2nye tak remeh dan senang dicari sbb sya ni 'buta' ngan segala rempah ratus nih..yg sya kenai setakat bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih,halba..jintan manis/putih/hitam(ada ke hitam?haha)/buah keras dan segala mak nenek lagi tuh mmg sya failed!!!

sila jgn slh sangka ya kenapa sya tetiba rajin masak ni..bkn nk menunjuk2..pdhl bkn bln pose malas nk masak..agaknye 'setan dh kene ikat kot' tu yg terlebih rajin memasak bagai..kengkonon nk pikat hati suami..hehehe..nk tau psl pe sya tetiba mai 'angin rajin tuh'? sebabnye...saya admire kt sorg akak ni..tiap2 ari dia masakkan utk husband dia..dhler dok jauh dr family..kagum sungguh!!! tengok makanan yg dia letak kt blog salam2benua dia ni pn dh ley wt meleleh air liuq! tu yg sya tetiba jadi terlebih rajin memasak skrg ni! 

p/s - igtkan weekend ni dptla mkn apple crumble tapi adik ipaq tak jadi mai..bosanla mkn sorg2..husband sya tak minat.tunggu lagi 2 minggula sya boley merasa.haish..

4 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

memang sonok kalo dpt makan masakan sendirik..terjamin kebersihan :)

azzamoro said...

aku pun suke masak sendiri. pasar ramadhan mahal la skang...

Nadiah Sidek said...

cuba buat ayam masak merah pulak ;)

Nadiah Sidek said...

eh..eh..dh prnh masak ayam masak merah lak..tak terperasan td. try masak ikan sweet sour la gitu..ehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...