Wednesday, August 5, 2009

my bf story - part 1

sila jgn slh anggap..bf di atas bukanla bermaksud BOYFRIEND..nanti marah pulak husband sya..bf tu refer to Breastfeed/-ing. 

rasanya sya tak penah tulis lagi kt sini cmne sya boley terjerumus dlm BFing ni..ke ade?lupe lah tu..nk godek entry lama dh malas..hiks! memandangkan 17augst ni pn dh xjauh jek..sedar tak sedar dh dekat setahun sya BFkan anak dara sya tuh...syukran padamu YA ALLAH.alhamdulillah! jadinye, sya rasa nk imbas balik bf journey sya nih..

al-kisah...ayib..al-kisah tersebutla kisah..ayib...(baca dlm nada aziz satar baca surat besyair dlm cite pendekar bujang lapok ye..hehe)

actually, sya dpt kesedaran bf ni bknla dr awal2 preggy...masa preggy tu sya rasa sya cm ibu2 baru yg lain..super excited utk shopping gadget baby nih..nk beli baby bed la...stroller la..itula inila..sume nk yg best2...tapi ukur poket sendirikla kan..hehe

pastu, sya selalu chat ngan x-officemate..so 1day, sya tny dia..ape lagi checklist brg yg dia shopping masa dia memula dpt baby dlu..dia jwb 1 benda yg takde dlm list sya..BREASTPUMP.

aik...wtperla nk beli mendalah tuh. starting at that time sya dok tny dia mcm2 soklan..dia sampai gelakkan sya (gelak dlm gtalk la..hehe) psl sya taktau jenama MEDELA. yela acik kan baru nk jadik mak budak..pulak tu kawin tak sampai setahun, so manala tau jenama2 nih..huhuhu..so sya pn startla google psl breastpump..sya tny gak kwn sya, nk wtper ngan breastpump tuh? dia ckpla nk perah susula..sya lgsg tak terfikir psl tu!! tak pk pn esok anak aku lahir nk kasik minum ape???kasikla susu tepung. ape mslh besarnye kan?yela...seumur idup, sya tak penah tengok 'alat' tu..even kakak2 sya yg dh beranak pinak pn sya tak penah nmpk dorg ada gadget tuh..so sya tak anggap menda tu 1 keperluan penting.

then okla, sya pn masukkanla item breastpump tu(tanpa pk dgn mendalam tentang kepentingan gadget tu..asal ada dlm list shopping jadikla.haha).siap target nk gak jenama MEDELA. tapi bila dh pk byk kali, survey sana sini..sya tukar kepada SPECTRA. bile husband cek list item yg sya nk beli 'mata dia terbutang' kt breastpump. ape benda yg mahal sgt ni (dekat2 RM600la)? dh, satu keje nk kene jwb plak! sya pn citela kt dia..itu ini..tapi husband sya ni ibarat 'masuk tinger kanan, kuar tinger kiri'... still wt tak kisah.agaknye pening kepala pk 'byk sgt permintaan sya'.hehehe

pastu kami attend kelas antenatal kt concorde hotel..anjuran DEMC. nk ajak p kelas ni pn jenuh!husband sya bz giler masa dia keje kt kilang dlu,jenuh nk carik masa yg dia free..p sana, 1st banner yg sambut kedatangan kami..'ANMUM'...wah!..sya pn target bestnye dpt goodies bag anmum(dpt brg free mestila best!). mesti ada sample susu dlm tuh..siap dorg kasik sume org minum susu anmum materna lagik..ngan husband2 kene paksa minum..husband sya kata sedap pe susu tu,dia pelik nape sya tak suke minum susu time preggy..(sya mmg sejak azali tak suke susu.even susu tin cap teko tu pun!)

sesi petang kelas tu yg 'BERJAYA BUKAK MATA HUSBAND'..nk tau sesi apa? breastfeeding sessionla..siap LC(sya tak igt nama dia..tapi dia chinese lady mualaf) tu demo ngan fake breast lagik..dia tjk beza breastpump murah ngan breastpump mahal..pastu, apa kebaikan BF..sampai skrg sya tak lupe 1 ayat dia nih..'MOTHER INSTINCT SYA SGT KUAT..EVEN SKRG NI I KASIK U ALL CERAMAH PN, I BOLEH TAU ANAK I KT AMPANG TU SEDANG KELAPARAN'..that's miracle of BF. dlm ati sya, 'yela tu..ntah betoi ntah tidak..-jahat kan sya?'..hahaha..tapi yg bestnye tuh, sya tengok husband sya kusyuk betoi...pastu siap 'iye'kan ckp2 LC tuh..

lepas je abis kelas tuh kan..dlm keta, husband sya ckp..'betul kata LC tadi tuh. masa abg kt sekolah dulu..lama tak tepon mak. mak cite, ada sekali tu mak urut B dia..seru nama abg 3x..tak lama pastu, mak dpt call dr abg spontan! sbb dulu mmg abg minum susu mak je..tak minum susu lain.'

reaksi saya, 'ooooooooooooooooooooooooooooooo...yeke..'

yg bestnye husband sya sambg lagik,'next week kita p momslittleone tu la..survey pam yg ayg nk beli aritu'. 

huh??? biar betik..senang nye dia wt keputusan..hehe..sya pn syok abes la kan.sbb berjaya gak nk beli pam tuh(yela wishlist dh tercapai..mestila best)..walhal, dlm kepala ni still zero psl knowledge BF ni. janji semua item yg sya catat dlm shopping list tu ditunaikan!..hahaha

* to be continue..............

9 comments:

Lin said...

Lin..smbung lagik cite ko tuh cepat2 skit..tk sabar nk baca ni!!
hehehe

zafri amsyar said...

ha'ah... sambung cpt...

aku tgh pump susu ni... sronok mbaca cter ko...

-lia-

pnjm id amsyar jap

Hanz said...

lucky u at least u dah ada pam before giving birth..unlike mine when my eldest son dah 7months, baru i kenal medela...sebelum tu pakai pam 'cap ayam' yang dibeli masa habis confinement...

Mama Qaseh said...

kisah bf aku lak..
dpt inspiration dr bc blog2 bf mommies..one of the top list..ko le lin..hahaha

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku lak memang guna cap ayam tu jer sampai skang..aku bf belah malam jer..so skang memang x guna dh b.pump..huhuhu
aku memang x sesabar orang lain..mungkin kalo aku ada spectra,aku kuat semangat kot:(

NaDiaH SiDeK said...

ingtkn mmg sedia tahu psl BF sblm deliver lg. rupanya ada kisah lain di sebaliknya. hehe. nnt smbg part-2 lak ek ;)

CuppyCakeMommy said...

betul ke citer hubby u tu..uwaa..sedih nyerr..ni lagi semangat nak bf baby ni//huhu..

izzahazfar said...

emm...emosi lagi pasal BF ni..ahaks!

yg penting hubby support kan...semangat kita lg kuat..

Farah said...

aah btul la..kalau anak kite kelaparan kat rumah bbsitter tu..mmg susu pon akan meleleh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...