Wednesday, September 30, 2009

tak aci!!!

kakak sya kata badan sya melebar..
yg tak tahan tu, ayat paling sakit hati..'aku tengok, zairee yg makin kurus'
waaaaaaaaaaaaaa!! tidak!!!!
maka..start semalam sya berdiet..mlm tadi menu 'spageti kosong je'..
apa eh nk makan malam ni????

kwn kata sya dh kurus...tapi ntahla..sya tensen ngan spare tyre ni...argggh!!!!!
cmna nk bagi perut kempis nieee...
dhler senin aritu p klinik doc kelebek perut sya..
sure dlm ati dia kutuk perut sya byk lemak..........cissssss!!!!

hakikatnye sya prsn pn hubbyku dh slim sket dr dlu..agaknye sbb pose sebulan kot..tapi saje tanak ckp, nanti satgi dia kembang semangkuk!..kang ada yg sampai tido malam pn tersengih idung kembang tak sudah..huhu..

kengkawan tolong ler doakan sya dpt pakai balik blouse saiz S.huk3x..
tengokler betapa satu ketika dlu kurus nye saya..

perut pn takde tau!!!!baju ni dh selamat sya sedekah kt anak sedara sya darjah 6!!! gilaaaa...hahaha

b.e.n.g.a.n.g!!!!

Tuesday, September 29, 2009

penangan sara

setelah bbrp ari blog ni becuti, arini kembali besiaran..
mood nk menulis takde..still malas2...
byk nk cite..cerita sara 1st time berayala plg utamanya..
tapi yg paling best, dlm masa seminggu sya besama sara..cukup membahagiakan..
plg seronok dpt tengok kepandaian sara didepan mata sya..
dlm tempoh bercuti ni byk dh peel dia yg sya nampak..
plg utama, dia dh dpt lesen L bejalan..so skrg ni dia selalu sgtla test bejalan di mana2..
asal celik mata je nk bejalan
sampai sya pn dh tak tekejar..
pastu dulu kan dia tak reti minum air guna straw..straw tu digigitnye..
tapi ntahla..dlm tempoh 5ari ni secara tetiba dia dh boleh minum sendiri..siap dia boleh angkat sendiri cawan tu and sua straw tu kt mulut..huhu..bijak tol anak mama ni? (anak papa juga..kang kecik ati lak org tu.hehe)
kami stay kt kampung 5ari, tapi papa sara raya ke3 dh blk kl..ptg tu dia keje..so tinggalla kami 2beranak di kampung..mula2 risau jugak sya, takut dia meragam sepanjang papa dia takde..
tapi alhamdulillah dia tak cranky sepanjang papanye takde..tapi tula, dia hanya nak kt org tertentu je....pastu nk minta di dukung..
akibatnye..smlm sya mc..sbb sakit sgt ke bhgn abdomen belah kanan..
start rasa sakit dr mlm kelmarin..pagi isnin tu still sakit but still sya gagahkan jugak ke office..
sampai kt office, perut memulas..2x sya berulang ke toilet..betapa punye lama..tapi apa pn tak kuar..tapi sakit makin kuat..serba tak kena..nk wt keja pn dh takley nk concentrate..so dlm kul 12 tghri smlm, terus sya call husband..minta dia anta sya gi klinik..
mcm2la soklan doktor tanya..siap kena wt urine test lagi..
tapi bila cek semua,urine takde mslh..and i'm not pregnant eh..hehe..
dia cek la perut, tekan2 sikit..doktor pn kuarkanla diagnosis dia..
either 2 je la...samada sya apendiks atau kekejangan otot..
so dia kasik sya ubat pain killer jek...pastu dpt la sya mc smlm...
tapi sakit tu still terasala sampai ke malam..
alhamdulillah bangun pagi ni, sakit tu hilang..
so sya suspect kekejangan otot la kot..
sumenye maybe sbb sya kerap dukung sara la ni kot..huhu..
sya tak pasti brp berat dia..even bdn dia kecik..tapi skrg ni terasala sgt berat dia tuh..
5ari takjumpa, papa dia kata dia dh nmpk berisi..abis cmne tak berisi..
apa yg kita makan, semua dia nak..tak kasi, dh pandai lak ngamuk..so skrg apa sya mkn semua sya sumbat..except seafoodla..ckp je ape kuih raya..semua dia dh hentam..segala kerepek pisang,rempeyek,kerepek bawang...segala mak nenek juadah raya semua dia dh rasa...hahah...
alhamdulillah perut dia tahan lasak..dia tak cirit birit..risau jugak sya..huhu..
oh..gambar raya kami sekeluarga nanti lah sya upload..tertinggal lak phone cable kt rumah..

Friday, September 18, 2009

yes.. i'm still @ d office..

but this morning boss dh announce..
everyone can go back early..
so 12.15 confirm cabut dr office..
hahaha...
but still tak ley blh blk kg pn..
have to wait for papa qaisarala..
dia still kena keje mlm ni..
hopefully dia dpt la pelepasan awal
bolehla we all betolak awal sikit esok..
huhu..
dptla i berbuka dengan murtabak sedap kt kg..ngidam dr thn lepas lagik...haish...
eh..okla, i nk smbg keje sikit.nanti blk kg lupe lak apa nk kena buat..so better i siapkan sikit mana yg sempat tu.hehe..daaaa!!!
selamat hari raya....blog ni akan aktif semula on next-next monday.hahaha

Wednesday, September 16, 2009

mana pi mood ni???

sesungguhnya aku malas nk wt keja skrg ni..
semangat nk blk kg tu lebih gilaaaaaa
nk wt keja ja teringat kt kg
cmne nk igt keja tu..
dlm kepala ni dok plan memacam resipi nk menerai..
cdgnya blk umah kang nk try wt kuah kacang..
tepaksela masak...huhu..kang menangis plak husband sya..tak dpt merasa kuah kacang mak dia raya kalini.hehe..

ni menu yg husband dh request..
-sambal goreng..
-kuah kacang
-nasi impit..mak beli segera je la..org utara mana reti anyam ketupat nasi ni..sya ada upsr anyam ketupat palas jaaa..haha tu pn takat upsr ja...paham2 sajala labu..
- ayam masak kicap
-rendang daging..ni mak serah kt akak je la..dia lagi terer masak rendang..kita tumpang makan je.hehe...

itu je la kot...lain2 tu family buat..kitorg blk pn sabtu pagi..tu pn taktaula kol bape nk gerak..sampai pn lom tentu kol brp..janji dpt bebuka ngan family.klu tak, nangislaaaa sya...huhu

nak tanya sikit...

secara jujur ikhlas la korg tolong jwb soklan sya...sya nampak riak/bangga ke kalau sya wt entry pasal breastfeeding kt blog sya selama ni?

ye la..kengkadang tu sya suke ngomel psl mslh susu badan sya pastu mesti selit sikit kisah sara tanak minum susula..ke..tiap kali korg tengok entry tu kt blog sya, terus korg tutup blog ni?hehehe...

tak kisahla komen korg kalini panas ke tak..sya tak kisah..sya tanak korg hippopotamus (hipokrit ler..)

sya berhutang entry pengalaman bf sya part 2..ntah bile nk smbg taktaula..byk menda nk cite..tapi tu la kan, malas betul nk menulis..

terus terang ckp, sya ni takdela pro mana2 belah pn..sya dok atas pagaqla org kata..tapi jgnla plak kata sya ni talam 2 muka..hahaha...

kdg2 org kutuk2 psl isu baby minum fm ni, sya tak suka nk join..
kalau kt taska sara tu, kalau ibu2 kt situ cite psl susu2 fm yg depa kasi kt anak depa pn sya tak suka nk campur...sya dengar je dan sengih....kalau org tny sara minum apa, baru sya jwb..
samala mcm isu anak2 pakai pampers apa...sya tak suke nk cite psl menda2 cmni..sbb nmpk seakan2 ada sikap double standard kt situ...sya pn malas nk campur urusan depa..

maybe sejak zmn anak dara lagi sya dh cmni..klu kengkawan suke cite depa shopping brg mahal ni, sya dengar je la...tapi utk sya ikut serta tu jauh sekalila dengan kemampuan sya masa tu..sebab dorg takpela memasing dh bersuami..memasing ada suami sponsor..hehe time tu sya pn tak kawin lagi..so tak amik pot sgtla kan...

kalau baca entry sentap yg sya tulis 2-3ari lepas tu..terus terang sya sendiri tak sokong 100% kata2 minah tu..sampai kutuk family members sendiri..too muchla kan...sya sendiri pn takde ahli keluarga yg support pn niat sya nk bf baby...kakak sya sendiri penah syorkan sya ajar anak minum susu tepung..tapi sya sengih je la...sya jenguk jugak forum tu..minah tu baru je bf anak dia 4-6bulan cmtula kot..tu pn dia dh berani kuarkan statement 'berani mati' cmtu..sya baca pn terus kata..'hang ni riak sungguh!'

sya tak suke pegi forum tu..jarang pn pegi situ..klu sya ada mslh psl penyusuan ni, sya selalu email kak fid, tanya lia..sbb sya rasa depa ok.takde pulak nk riak tak tentu pasal. depa pn ada gak bagi solution...sya malas nk p baca forum tu..sbb kdg2 menda merepek pn depa borak kt situ..haha..lawak sungguh.

ada gak antara kwn sya yg penah ngadu kt sya psl dia dh tak dpt bf baby dia psl susu dia kering.sya takdela terus nk fire dia..kita ckp ni kenala berkias/berlapik..kita ni kan org melayu yg tinggi budi bahasa/kiasan kata yg sedap didengar...sya ckp baik2..bagi nasihat kt dia..tapi tu la dia sendiri kata dia malas nk bangun malam susukan anak...so sya ckp awal2 lagi, nk susukan anak ni plg penting kena RAJIN. kalau ada penyakit 'M' dlm diri org tu, mmgla..akhirnya jadila angat2 popoo ayam..hehehe...

pejamcelik2x mmg dh setahun pn sya susukan sara...igt sya happy je ke sepanjang tempoh ni...tidak sama sekali! byk dh ayaq mata ni kuar...byk kali jugakla terlintas dipikiran sya ni nk give up bf ni...penahla tekeluar statement kt dlm kepala otak ni..'ALA...ANAK SEDARA AKU MINUM FM JUGAK..CERDAS/BIJAK JA CM BUDAK LAIN'..tapi tu la kan, sya pk sya kesian kt sara,sbb sya cm tak puas je bemanja ngan dia..huhu..1 ja sebab sya tanak stop bf dia..'sya sayang nk berenggang ngan dia..huhu bleh tak??? sebab bila sya susukan dia, mesti dia peluk sya..mesti tangan dia gentel2 sya.. sya rasa bestnyeeee...suka cium bau rambut dia..time tu je la time kami nk manja2 gitu..' itu la jadi alasan yg kuat utk sya tanak stop susukan dia..cm tak kukuh ja reason tu..pastu sya selalu terpk..'esok2 anak seterusnya aku nk bf lagi ke?'
hm...........??? sya tinggalkan tanda tny di situ..jwpn sya senang je, biarlah Allah tentukan masa tu..kalau ada rezeki lagi, alhamdulillah.....mungkin perjuangan ini akan diteruskan..

ada org kata bf baby ni senang, husband pn takyah bangun malam..kitala seksa sikit...hm,ntahla..tapi husband sya even sara merengek2 nk susu pn kdg2 dia terjaga jugak tengokkan anak...takdela dia tido mati..alhamdulillahla dia tak selfish.

lagi 1, sya dlu pn tak minum susu badan jugak...mak sya dulu even org kampung tapi bukannya suri rumah,mak sya dulu menoreh getah so mak sya kuar rumah dr awal pagi..tengahari baru blk...so, cmna sya survive sepanjang mak sya takde...dlu2 mana ada pam letrik semua tuh...mana mak sya reti nk wt stok susu semua tu..so, kakak kata sya minum susu tin..bukan fm tu..tapi susu yg kita guna bancuh teh tu..bila pegi klinik je, timbang tak ckp berat...pastu mesti nurse bagi susu tin dumex..tapi sya tak suka..sya tak minum pn..sya suke minum susu cap teko je.hahaha..tapi saya tak salahkan mak sya pn...yela dia mana ada ilmu psl ni lagi zmn tu....tapi sya tetap membesar jadi anak yg bijak..masuk gak universiti..hahaha..

pesan sya 1 je la, jgnla kita beckp byk psl pekara tu seolah2 ilmu tu dh ckp kt dada tapi sebenaqnya ilmu pn tak byk mana...plg penting,kenala besyukur cm entry sya sebelum ni???ni masa kita tengah kaya, kalau esok lusa kita jatuh miskin, haaaaa...barula org kata dh terantuk baru nk tengadah..............

hm..dhla kot repekan sya..nk smbg wt kejala...nk cuti lama ni byk betul kena settlekan..huhu

dengan ingatan tulus ikhlas..

dikesempatan ini sya nk ucapkan selamat hari raya buat semua kengkawan blog sya...termasukler follower...
kalau ada terasa hati ngan mana2 tulisan/kata2 sya tu harap jgn disimpan dlm hati..tadi sya dh jejalan blog kengkawan drop ucapan selamat hari raya...kad takdela plak nk kasik..so terima je la 2 clips ari raya ni..heheh..spesel utk kowang semua..enjoy!!!







p/s - bila korg blk kg? sya balik sabtu pagi..huhuhu..tepaksela, papa sara blk keje pagi tu..so kenala tunggu dia dlu..selamat pulang ke kampung ye..berhati2 drive tuh...

Tuesday, September 15, 2009

bersyukurlah..

ucaplah alhamdulillah...
syukur kita kepada Allah...

-lirik lagu syukur nyanyian Raihan-

arini tetiba datang 'mode sedey/sayu' dlm diri sya..
'emosi' tercuit dek terbaca entry blogger friend sya ini..dan ini..
jujur sya katakan, sya dtg dr family yg sederhana (pada ketika ini)
tapi bila kami berkumpul adik beradik, cerita yg sama seringkali direpeat..sejak sya kenal erti hidup..
tersingkaplah realiti kehidupan keluarga sya dahulu..
jarak usia saya dengan abg sulung sya adalah 25tahun..
ye..umur abg sulung sya seusia 52thn kemerdekaan negara kita..
kami 10org beradik semuanya..(tidak termasuk sorg adik lelaki ibu tiri sya ye..)
realitinya kehidupan kami dahulu kakak sya ceritakan lebih susah/daif dr 'mereka' yg dipaparkan seperti dalam rancangan Bersamamu TV3 tu..
kalau dilihat, ada juga mereka tu tv, mesin basuh, kemudahan air paip, keadaan rumah yg baik..

tapi bila sya mendengar kepayahan keluarga sya, hampir menitis air mata..
sya tidak dpt menyaksikan keadaan itu..yela sya merupakan anak generasi 80-an.
kakak sulung sya disuruh berhenti sekolah ketika darjah 3 demi menjaga adik2 yg masih kecil..
rumah kami dibuat dr buluh...beratapkan nipah. kalau hujan mmg terkena tempiasnya..
di kampung kami pada ketika itu, keluarga kamilah paling susah..
air paip takde..nk mandi pn terjun sungai.. membasuh pakaian/memasak makanan semuanya dr sungai itu..ketika tu, air sungai tu masih lagi tidak tercemar. tapi, zmn sya lahir sya tetap penah merasa mandi di sungai tu masa kecik2..

penah satu ketika, arwah mak sya meminta 2org kakak sya pegi menagih sebaldi air di rumah jiran..bukan air yg dapat tetapi cacian dan ludahan air liur di muka yg dorg dapat..sya menangis bila dpt tahu psl ni..sya kenal sgt makcik tu tapi makcik tu pn dh takde didunia ni..
kakak sya cerita lagi, kalau nk makan nasi berlaukkan ikan pn susah..nk makan ikan pn kena mengail di sungai..ubi kayu jadi menu tetap mereka..

bila sya lihat gambar yg ada dlm album lama, (itupn gambar tumpang kamera org).. tergambar kesusahan keluarga sya ketika itu..
mmg semuanya bukan rekaan..
kalau ada jemputan kenduri kawin, mak sya ditegah membawa anak2 bersama..sebab anak kecil ramai..pulak tu mesti makan banyak..nanti lauk kenduri abis pulak..sebab tu org tak suke kt keluarga kami..

kenapa saudara mara tanak tolong? cmne diorg nk tolong, keluarga mereka pn sama susah mcm kami.. tapi nasib adik2 ayah sya baik..mereka mendapat peluang untuk menjadi salah seorg peneroka tanah di felda trolak. skrg ni pakcik sya semua tinggal di sana.. tapi ayah sya tidak bernasib baik..maka tinggal lah keluarga kami dlm kedaifan..

tapi syukur, pelajaran tetap diutamakan.. walaupn mak dan ayah sya tak tahu membaca/menulis tapi kesedaran mereka utk memberi didikan kepada abang dan kakak sya tinggi..berkat doa mereka, lahirlah seorang anak dr kampung sya yg petama kalinya menjejakkan kaki ke univeriti..bukan setakt di sini tapi di luar negara iaitu kakak sya yg satu ketika dahulu penah diludah dimukanya sebab meminta belas dr jiran utk sebaldi air..sejak dari itu, barula jiran yg dahulunya puas menghina kami mula memandang kami..baru lah mereka hendak bergaul dengan keluarga kami..kalau dulu,pandang sebelah mata pn tidak...

tapi keluarga kami tidaklah jadi senang lenang secara drastik..masa sya lahir, kakak sya cakap barulah ada elektrik kt rumah sya..masa tu rumah pn dh dibina lain..tapi sya tetap merasa tempias kesusahan mereka walau tidak sesusah mereka dulu..
sya tak malu mengaku satu ketika dulu sya penah ikt arwah mak sya menoreh getah..sya dengan 3orang anak sedara sya masih kecik ketika tu..masa tu kami berusia dlm lingkungan 7thn-5thn-4thn.seawal pagi kami ikt arwah mak sya beserta kakak sya kutip getah sekerap..lepas kutip getah tu kami sama2 tolak basikal jual getah tu kt kedai cina apeng. lepas jual getah, kami disuruh mandi di sungai yg sama kakak2 dan abg sya penah mandi ketika mereka kecik dlu..segala gigitan pacat/lintah tu dh jadi biasa pada kami...tahun demi tahun, alhamdulillah kini segala kepahitan/kesusahan yg kami alami tu sedikit demi sedikit hilang..

namun sya sedikit terkilan kerana arwah mak sya pergi ketika sya masih ditingkatan 3. masa tu, abang dan kakak sya belum habis belajar..arwah mak sya masih menoreh getah sampai saat dia terlantar sakit..tapi janji dia dh sampai dulu, dia pergi sebelum sempat melihat anak2nya berjaya seperti sekarang..cuma ayah yg tinggal skrg ni..alhamdulillah, skrg ayah dh boleh berehat..merasa hasil titik peluh dr tulang 4keratnya membesarkan kami 10beradik.

ayahku yg kucintai...


sebahagian dr ahli keluargaku..


anak sedara sya yg merangkap kawan sepermainan dr kecil..sama2 tolak getah sekerap jual kt kedai cina apeng.


kawan baik sya di kg..dia juga senasib sya..penah jual getah sekerap orang tuanya bersama adik2 yg masih kecil..sekarang keluarganya juga hidup senang. =)

sya cerita kisah ini bukan niat utk membangga diri..tapi sbg panduan/pengajaran bukan pd org lain tapi pada sya dan anak2 sya..supaya mereka sedar dr mana asal usul mereka..sebabkan tu sya berazam utk tidak terlalu memanjakan anak sya dengan kemewahan..biarlah besederhana...supaya dia tidak akan alpa..disamping tu, sya juga nk menyedarkan segilintir insan yg adakalanya alpa dengan keadaan sekeliling...jgn kita rasa selamanya kita di atas, kita akan tetap di sana..hidup ini ibarat roda...satu masa ketika dahulu mungkin kita diatas, tapi mungkin esok lusa kita jatuh kebawah...selagi kita masih bernafas di bumi Allah ni, bykkanlah kita bersyukur ats nikmat yg dikurniakan Allah..kalau kita ada rezeki lebih, sedekahlah pada mereka yg memerlukan bantuan...jgn kita lupa pd mereka yg susah tu,mungkin hari ini hari mereka, esok lusa belum tau lagi...ingat, nasib kita tak selamanya begini....

p/s - adakalanya sya penah meluahkan keluhan hati pd husband, tapi dia sering mengingatkan sya...jgn kita pandang mereka yg di atas..cuba kita tengok mereka yg dibawah kita...susah kita, ada lagi org yg susah dr kita..jadi besyukurlah dgn apa yg kita ada...insafnya sya..

Monday, September 14, 2009

sombongnye!!!!

video
tengok ar si kecik ni..
muke eksyen tak bley blah
tak tengok lgsg camera..
sabau je la..
tecik ati mama dia tau..
mulut tu ngah sedap nyongel kismis..
sedap sungguh...abis sekotak kismis tu dia sorg makan..

Friday, September 11, 2009

mee kari

tengahari tadi sya blk rumah..
menyiapkan kuah mee kari..
ada org tu mengidam nk makan mee kari
siap nk wt sirap bandung soda lagi..
dh ilang kot merajuk dia..
hehehe..

resipi kuah mee kari style sya:
1 paket kecil rempah kari - bancuh.
1 sudu besar cili kisar
1biji bwg besar - kisar
3 biji bwg putih - kisar
sedikit halia - kisar
1 paket santan pekat
sedikit air
sedikit udang kering - kisar
sedikit kulit kayu manis + bunga lawang + cengkih
1 keping asam keping
isi kerang
fishcake
sedikit garam kasar

aksesori
taugeh - celur
sawi - celur
sedikit cili merah - dipotong
tauhu - digoreng dan potong kecil
telur - rebus dan potong 4bhgn.

cara masak :
1. tumis bhn kisar sampai naik bau.
2. masukkan cili kisar dan rempah kari yg telah dibancuh. tumis hingga terbit minyak.
3. masukkan santan bersama isi kerang dan fishcake.
4. jika agak pekat, masukkan sedikit air.
5. bila dh mendidih, masukkan garam. siap utk dihidang.

picture credit to google..

p/s : ni bukan hasil sebenar mee kari sya...hehe..tak sabaqnye nk mkn mee kari..sampai gatal2 tgn sya ni kupas kulit kerang tadi tau!

nak sentap?

sebabkan 1 entry dr kwn blog sya pagi ni..tetiba sya arini jadik kepochi jap..hehehe...terpanggil utk jengah ke satu tempat yg dh lama sya tak jenguk..

cube u all baca statement kt bwh ni..

"Kalau orang-orang macam ni terus berfikiran sedemikian, makin ramai lah "anak lembu" atau "anak kambing" dalam dunia ni. Nasib baik susu harimau tak ada jual kat supermarket"

ada yg tersentap tak? jgn kata u all..sya pn angin sebenarnye ngan org2 cmni...

sya terjumpe statement ni dr 1 forum femes seantero BFing world...hangat betui...sya jadik silent reader je..tak suke nk nyampuk kt situ..

but 1 je la pesanan sya, jgn terlalu riak/bangga dengan kurniaan Allah kepada kita..jgn takbur, nanti Allah tarik balik nikmat..naya je...

p/s - salah satu sebab sya malas nk jenguk forum tu pn sbb ni la..dorg ni kengkadang wt statement tak gune 'akal'... think about other people la wei.....benda ni sensitif tau...esp melibatkan anak...sya ckp cmni tak bermakna sya anti pulak..sya pn menyusu gak anak sya..tapi tu la kan..nawaitu memasing kenala betui....

saya taktau pun..

bahawasanye semalam org gomen dpt gaji..hahaha..
patutler smlm sebaik saje sya trn dr keta opis (smlm sya p meeting kt kementerian xxx), punyela pjg q kt cimb bank kt bwh opis sya ni..
hairan gak apsalla pjg sgt q..rupenye memasing baru dpt gaji..sya taktau pn bila gaji masuk..hehehe..sya tau gaji msk pn bile kwn inform pagi tadi.hehe..yela since bulan pose ni, sya tak penah lagi cucuk duit.huhuhu..sbb yg kuar shopping brg dapur pn husband..aritu yg byrkan keta sya pn husband gara2 sya tak dpt nk login cimbclicks..
plak tu kwn sya kata smlm baru cimb benarkan org nk tukar duit raya..
seb bekla husband sya pepagi lagi dh terjah bank tu..dia keje mlm tadi, so before blk tido tu dia p la bank dlu tukar duit raya..so takdela dia terperangkap dlm q yg pjg tuh..

kebetulan, arini kt sebelah opis sya ni start jualan bazar raya..klu u all perasanla kt tv pn ada kuar iklan, sya teperasan mlm tadi....gilelah, promosi besar2an sungguh..confirmla esok/lusa ramai org terjah..tak yh tunggu esok/lusa, tengahari ni pun confirm ramai giler pegi esp kaum hawa..nk2 lagi gaji baru je masuk smlm..haa nk shopping tu boleh tapiiiii beringat ler sikit ye..mentang2 gaji masuk awal, amboiii kome sakan shopping eh..pd sya tak bagus pn gaji diawalkan cmni..sbbnye silap hb klu kaki boros tu, tau2 awal bln dpn (takyah ckp awal bln depanla..lepas raya ckpla) ada gak yg makan megi segera..hehe..
so sendiri mau ingatla eh....belanjalah berpada2..jgn ikt nafsu/hati..kang badan binasa..

last sekali..meh sesame kita hayati lagu raya senario ni..sya suke betui lagu ni..sbb mmg terselit 'realiti kehidupan' kita kt situ...klu ada yg tergolong dlm kmp tu barula terkena batang idung sendirik.bak kata abg bil..lu pikirla sendiri!!

Hari raya semua bagai nak gila
Bila puasa buat-buatlah lupa
Berpakaian semua harus sepadan
Tapi puasa tak cukup sebulan

Berpuasa rukun Islam ketiga
Wajib kita untuk menunaikannya
Tidak kira usia tua dan muda
Miskin dan kaya semua serupa

Anak-anak gembira bila syawal menjelma
Lebih hebat ibu dan bapanya
Berhabis tak berkira asal nampak bergaya
Walau hutangnya panjang berjela

Habis raya semua mula bekerja
Poket kosong baru ingat nak puasa
Kawan semua buat tak tahu saja
Nak pinjam duit teringat hutang lama

Ini kisah jadi tauladan
Biar kita buat sempadan
Banyak-banyakkan amalan
Duit habis dalam simpanan
Cakap banyak nanti ku tangan
Tak baik, kesian

Kita harus kuatkan iman
Hidup ini banyak dugaan
Memang tidak dinafikan
Dari itu kita elakkan
Di bulan Ramadan memang tak tahan
Jangan ikut perangai syaitan

p/s - nengok ler klu rajin sya terjah kejap bazar tu since adik ipar sya inform dia nk shopping. setakat nk tlg teman bolehler..hehe

Thursday, September 10, 2009

duit..duit..dimanakah duit?


satu ketika dahulu, saya seorg yg boros berbelanja..
bila dh kawin ni kan, sya terpk balik..manala pegi duit2 gaji sya dulu (masa sya keja kt private sector)
sya ada kesedaran nk menyimpan masa sya nk kawin..
1st time keja, paham2 ler kan..sakan bebelanja..
tapi lepas kawin ni, ntahla..
sya rasa interest sya utk membeli/shopping ni dh kurang..
skrg ni sya beli sesuatu benda tu if benar2 ada keperluan je..
bukannye sya kedekut..
tapi bila tengok saving yg dh byk tu(takdela byk..but ckpla utk kami 3beranak if sesak2), terasa sayangnye nk keluarkan..huhu..
baru skrg rasa 'susahnye nk cari even 10sen!'

masa kecik2 dulu, arwah mak sya penah cakap kt sya sbb setiapkali mak sya suruh sya wt sesuatu ,saya akan buat tapi mesti sya kenakan syarat(tak ikhlas nye sya kan?)..contohnye mak suruh sya pegi kedai, sya mesti minta upah 20sen/30sen..
mak sya akan cakap cmni..'esok2 dh besar, taula susah cmna nk cari 10sen ni'
ye betul...mmg tepat sekali kata2 mak sya dulu tu..
peritnye nk mencari walau 10sen..esp time sya penah menganggur setahun lebih..mmg sufferla masa tu..org lain maybe ada parents utk support..tapi sya tak mcm tu..sejak sya masuk universiti, totally perbelanjaan sendiri survive tau dengan duit loan tu la..klu ada pn, menumpang kasih kt kakak sya sorg tu je la sekali sekala..huhu..

alhamdulillah, husband sya bertindak as our CFO (chief financial officer)..kalau tak, hancuss lebuss...
sya belajar 'erti besabar/erti menahan nafsu/erti tanggungjawab' dr dia..
maybe sbbkan sikap dia tu, dikalangan adik2 dia dikenali sbg 'kedeks'..
but actually, dia bukan kedeks..tapi dia cermat..
cm sya dulu, kalau purse tak koyak lagi dh nk tukar baru..
tapi husband sya ni, dia guna wallet dia yg sya bagi adiah masa belajar dulu sampai saat kami kawin baru dia tukar baru..itupn dia tukar sbb wallet tu dh koyak.
but alhamdulillahla, tang makan2 ni dia tak bekira..makan mahal cmne pn if sedap dia tak kisah.

memandangkan nk raya ni, paham2 la kan..lagila byk keinginan kita..esp perempuan..
nak pulak ni 1st sya beraya (thn lepas baru abis pantang,takdela sakan sgt nk beraya..hehe)
sya dh bagi checklist kt husband..tapi as usual la kan..tak semua yg kita nak kita akan dapat - again, 1 lagi lesson yg sya belajar dr dia. pada sya, sya tak kisah..janji apa yg kami spend tu tak melibatkan hutang..biarlah berbelanja sederhana janji bayar cash!

sebut psl cite shopping ni..mmgla kalau sya ni tak kuat nafsu, mmg abisla duit gaji sya..
nak plak since sya keja di sini, boleh dikatakan kt sini selalu ada booth jualan...(boleh dikatakan tiap2 minggu tau!)
paham2 je la kan..bile jalan2 ngan kawan2 pempuan ni, belek2 kadang tu terus beli..
sekali bila blk opis, alamak..dh terguna duit yg kita dh peruntukan utk perkara lain..
sudahnye berhutangla lagi...but so far, sya masih boleh hindari situasi cmtu..
baru jap tadi kwn sya ajak sya pegi booth jualan..sya menolak dengan cara yg baik..sya akan pegi if sya ada tujuan nk beli sesuatu..itu prinsip sya skrg..even nk gi shopping complex pn, kalau ada benda nk dibeli baru sya ajak husband..sikap suka ukur shopping complex masa muda remaja dulu tu dh ilang kot..hahaha...

sya nk cite psl 1 kes ni, sya kenal seseorang ni..sya paham mslh dia..dia ada mslh kewangan..tapi tu la sya perhatikan sikap dia terlalu boros berbelanja..berbuih mulut sya ckp kt dia,nasihatkan dia..tahan nafsu tu..tapi masuk telinga kanan, kuar telinga kiri..sya kesiankan dia....tapi tu la kan..hak dia, biarlah dia nk wt apa sekalipn..janji as sahabat, sya dh tlg nasihatkan dia..dia nk dengar atau tidak..biarlah..sya tegur dia bkn sbb sya irihati..tapi sya tanak mslh yg dia alami tu lebih teruk lagi..kalau iktkan, sya nk beli apa pn boleh..sya mampu je..beli cash lagi..tapi kita pkla sendiri adakah benda itu penting/tak utk kegunaan kita kelak? cm husband sya kata la, xpe kita beli barang mahal dan berjenama sekali sekala janji benda tu long lasting dan berkualiti..bak kata org, alah beli menang memakai...

pd sya, berbelanja tak salah tapi biarlah ikt kemampuan kita..pepatah ada menyebut, nk ukur baju tu, ukurla kt badan sendiri jgn dibadan org lain (haha...betui ke pepatah sya ni..hantamla labu...) akhir kata pesanan sya, jangan boros berbelanja esp time nk raya ni..kang membazir..membazirkan amalan syaitan..huhu

p/s - sya tinggal nk beli shawl dan beberapa aksesori penghias rumah je...yg lain2 tu insyaAllah dh ckp..next week nk kena wt kek batik utk dikirim pd mertuaku..hehe

* Qaisara @ 12m *

entry ni dh lama dikarang, tapi takde masa nk sambung..so arini publishla juga akhirnye..

arini mama nk tulis kisah qaisara....kisah kepandaian baru qaisara...since dia dh genap setahun ni..makin pjg akal dia..makin byk kerenah/keletah dia..ada masa buat mama ngan papa happy...ada masa wt mama geram..penat tol nk menjaga dia skrg..asal bukak mata je nak main je lah...tapi tu la, toys yg melambak tu dia tak hairan pn.. dia tak de pn nk punggah2 kotak toys dia kt rumah tuh...yg dia nk kacau tu brg2 mama ngan papa dia..almari..drawer dapur tuh...segala perhiasan kt rumah tuh..huhu...tak kisahla sara, janji sara happy...biarla sara explore semua benda tuh sepuas ati dia...hm dah2..mama malas nk bebel panjang..moh kite tengok skill baru/keletah/kerenah sara setakat nie...

dia dh boleh faham apa yg kita ckp ngan dia..siap boleh jawab balik..tapi dlm bahasa dia la..dadada..ntah apa dia ckp..tapi mulut dia sgtla 'byk'...sapa yg tegur dia/org asing ke..mesti dia jwb balik dlm bhs dia tuh..peramah sungguh. peramah bertempat xpela nak ye...hehe
#
yg mama perasan, klu nmpk papa dia..dia akan panggil papa dia..'ark....' . tapi tang mama, dia diam la plak..adusss...bila la boley sebut mama ngan papa ngan betui ni...
#
lately dia sgt liat nk makan ubat..even nk kasik mkn scott emoulsion pn susah. dia ketap mulut tuh..jenuh paksa...kdg tu xkasikla kan..penatla everytime nk kasik makan cm nk beperang je..huhu
#
lagi satu bab makan..dia dh cm tak brp suka mkn bubur..so now mama dh train dia mkn nasi.mlm tadi wt sup sayur,and she eat more than before this..alhamdulillah..agaknye dia dh pandai merasa makanan la tuh..siap masa nk suap makanan tuh kan, dia boleh nganga sikit je mulut..konon2 nk amik rasa..agaknye dh rasa sedap, suapan seterusnya tu baru nganga mulut besar2...ambooii cerewet sungguh!
#
susu da tanak minum guna botol..naik pening kepala mama ni...kasik minum guna cawan,ada masa minum..ada masa tak..aritu mama wt experiment..mama buatkan jus carrot susu..cuma bahan2 tu tukarla ikt kesesuaian umor sara..mama blend carrot yg dh direbus tuh, mama campur sikit air..pastu last dh siap blend, mama campur ngan ebm. tau tak?? dia minum abis 1 cup tuh!!! wah3x....kemain lagi sara..nk carrot susu le plak..mama kene wt stok carrot la cmni...
#
dia mmg kaki bejalan la..agaknya time preggy dulu, mama suke jalan sana sini...sara ni bila bwk jalan2 kemain suka lagi..klu dok je kt rumah byk2 ari tak gi memane mula la dia wt perangai..tapi skrg ni, byk dok rumahla..risaula H1N1 ni..
#
dia lom boley jalan sepenuhnye..dia dh boleh tapi dia malas..kene biar dia wt sendiri.nk disuruh jalan, jgn harapla..xpela, biarlah dia belajar bejalan ngan sendirinya..so that,xdela dia bergantung sepenuhnya pd pertolongan mama ngan papa dia..
#
dia suke wt muke kernyih cm dlm gambo ni? mama la ajor..spontan dia buat...amboi, cepat pickup ler sara ni..bagus3x

sengih suke..tayang gigi rabbit!
#
klu kita ckp 'clap your hand' ngan 'pok amai2' laju je tangan tu tepuk even time tu dia ngah nenen..hehehe
#
dah pandai salam cium tangan..bagus3x..practise selalu..satgi nk salam pak/mak menakan mintak duit raya nih..hehe
#
bila sebut 'give me 5', dia angkat je tangan tapi tak pandai nk tepuk..hahaha..so mamala kena tepukkan..kui3x...
#
skrg ni dia sgt obses dengan iklan tv..dengar je iklan esp yg ada lagu2, ni spontan ko badan/kepala begerak..rupe2nya cikgu sara kt taska kata dia suke menari...patutler...mcm2la sara ni..

melangut tengok tv..rosak ler mata anak dara aku..aduss..

peel baru..suke sgt taruk kaki atas tv kabinet..
#
habit terbaru dia..suke melepek atas riba/badan mama/papa dia..esp bila ngah cari mood nk tido atau datang angin nk manja lebih2 tu..tak caya tengok gambo bwh ni..

time ni dia ngah kusyuk tengok tv..

time ni dia dh mamai nk tido..tapi nak gak baring ats badan papa dia..
#
amat suke memanjat..port yg jadi mangsa panjat tu kusi dia sendirila..dulu time kecik2 taruk dlm tu time nk kasik makan marah2..skrg ni dia suke panjat duduk ats kusi tu sambil tengok tv..dh rupe mem besar lak kdg2 tu..

tak sudah projek memanjat dia tu..

amboi..posing atas kusi..kemain.
#
sungguh lasak tido..tilam besaq tu dh jadi tilam dia sorg..mlm tadi dia pusing sna sini..sampai mama tak sedar, dia dh tegolek cmni..tapi lena betui dia tido..haha

kepala dh jatuh ats tilam papa..badan masih di atas tilam asal.haha

itu je la serba sedikit yg dpt mama cite kt sini..klu cite panjang2 pn sampai sok lusa tulat tubeng pn lom tentu abis..hahaha..


Wednesday, September 9, 2009

ada yg sentap ke?


nak baca boleh,tapi jgn tersentap pulak ye nanti..hehe..read at your own risk

nk password,
boleh email saya kt ladyheart2612@gmail.com

sambungan entry sara alergik..

saya nak tny...
kalau sya yg makan udang, sara terkena tempias tak?
last week and 2ari lepas sya makan udang..
is it possible punca sara alami alergik psl sya makan udang?
memang sya tak kasi dia mkn apa2 seafood tapi sara masih fully breastfeed dengan saya...so
boleh sesape confirmkan tak?

thanks in advance!

p/s - klu betul la, byknye makanan sya kena avoid...tembikai pn dia takley makan..klu sya minum tembikai, sara mesti demam!aiyak!!! ilang nikmat!

sara alergik!

sya tak penah kasik sara makan buah orange..
tapi masa awal ramadan aritu, office sya adakan tahlil..
then petang tu dorg sediakan juadah berbuka yg dh siap di tapau
dlm tu adala sebiji epal dan orange
balik rumah sya kasik sara makan orange.
byk jugala dia makan..
buah orange tu jenis yg manis..1st time rasa kot..dia nmpk sukela
sya tak perasan pn apa jadi kt dia after makan buah tu..nampak sgt mama dia tak prihatin..
then ahad yg lepas, sya bagi dia mkn orange lagi..
kali ni sya siap beli wt stok sbb sya pn nk mkn sma..

pastu pagi sabtu lepas, sya kasik sara mkn koko krunch campur sedikit fresh milk dutch lady..
dia makan byk juge..1st time kan makan koko krunch...tapi tak abis pn 1 kotak kecik tu...sikit je la sya kasik..takut tecekik plak klu mkn byk2..

ari sabtu petang tu, keluar pulak merah2 sekitar mulut sara..sya dh mule risau..apsal lak kuar merah2 ni...tengahari dan petang tu sya kasik sara makan bubur McD..
sya dh pening kepala pk..sara ni alergik apa??
takkan bubur McD..sblm ni dia makan bubur McD since umur 8bulan takde mslh pape..
husband sya kata maybe dia alah ayam kot..isk takkanla..sblm2 ni sya wt bubur dia campur ayam ok je..

kesian sya tengok dia menggaru2..dh naik bintat2..sya nk sapu ubat pn susah..so wt masa skrg ni sya taruk bedak agnesia (botol merah) tu je la..isk bersalahnya sya..tak prihatin ngan pemakanan dia..

cuma yg jadi tanda tny, sara alergik dengan apa ni? tadi sya google la psl buah orange ngan fresh milk ni..boleh klik sini dan juga sini kalau nk tau lagi detail..cm buah orange tu ada asid..mungkin itu punca dia alergik..symptom pn sama..kuar rashes sekitar mulut..mmg sara alami mslh cmtula..

"Citrus fruits may cause a reaction or an intolerance in infants due to the high acidity of the fruit. The infant does not react with an immune response rather the infant reacts with either a gastrointestinal response or a dermatological response. Often times infants who are fed oranges prior to the age of 1 year old will break out in rashes around the mouth or bottom and possibly have tummy cramps. "

How to Spot a Potential Allergic Reaction to Food

Here are several things you might note that may indicate baby has a potential allergic reaction or intolerance to a food.

  • Sudden loose, diarrhea stools and/or vomiting

  • Sudden rashes on the skin and bottom - tanda2 yg ada kt sara skrg ni..

  • Runny Nose

  • Hives

  • Irritability and/or gassiness after a new food/meal

  • Breathing or other respiratory troubles after a new food/meal

  • Closure or tightening of the throat
  • Swelling of the Face, Lips and/or Tongue - sara penah alami bengkak bibir..tengok gambar bwh ni..mmg bibir dia bengkak gile..tapi sya syak sbb digigit binatang.sbb sblm tu sya takde kasik dia mkn apa2 pn..insiden ni terjadi masa blk kg bulan lepas..

sya try bagi sara susu dutch lady tu sbb aritu dia alami krisis tanak minum EBM. dan ada teman yg penah bertanya kt pakar LC susu tu dh boleh bagi kt anak sya minum sebagai alternatif lain..tapi sara tanak minum pn. tapi aritu sya campurkan susu tu dlm koko krunch dia sikit je la..

kawan2 yg ada info psl ni,pls la share eh...and apa patut sya buat ye?

Monday, September 7, 2009

asam pedas ikan pari. (resipi temurun mak mertua)

Atas request sorg sahabat baik, sya taruk resipi asam pedas pari yg sya masak 2minggu lepas..

sya dpt resipi ni dr mak mentua sya. 

sya tengok je dia buat, pastu try..taktaula ok ke tak..sya tak penah try masak utk mak mentua lagi..sya kan menantu 'hantu'..hahaha..tapi aritu ada lori gula terbalik kt bwh rumah sya..soo aritu tak menjadila asam pedas..jadi masam manis pedas..hahaha..tapi abis licin jugak kami sebat. sbb ikan pari mmg fav sya. =)

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 - 4 ketul ikan pari - ikan apa2 pn tak kisah
2 kuntum bunga kantan (klu adala,xde takpe.)
5/6 tangkai daun kesum
1/2 mangkuk asam jawa
1 mangkuk cili kisar 
3/4 camca teh serbuk kunyit
1 - 2 biji tomato
Garam dan secubit gula
1biji bwg besar
3 ulas bawang putih
1 inci belacan (tumbuk lumat)
700 ml air (atau secukupnya)

CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat hingga naik bau, masukkan serbuk kunyit dan masak sekejap.
Tambah cili kisar dan sedikit garam, masak hingga pecah minyak. Guna api sederhana.
Tuang air dan masukkan bunga kantan dan daun kesum. Bila mendidih, masukkan ikan pari dan juga air asam jawa.
Tambah tomato dan secubit gula, masak hingga ikan masak. Rasa jika perlu tambah garam. 

ckp psl makan pn bosan gak bulan2 pose ni..wt betambah lapo lagi..

ni saje nk selit gamba antu bungkus dlm bilik tido kami...bermain 'cak-cak' lagi..

rupa2 nya....

antu bungkus itu adalah si cilik ini.. =)

mama...baba cak!!

p/s - semalam tersenyum sya tengok telatah baru sara..dia 'bijak' menepis/tolak ke tepi kain buruk yg beselerak di lantai dapur yg menghalang laluan dia (dia kan masih merangkak..malas nk bejalan tanpa dipimpin). hehehe...so sweet. 

kalaula aku masih di selangor...

mesti arini cuti lagi...

tapi jgn nak beranganla...

dh nama pn keje kt wilayah, so xde canla nk goyang kaki bagai..

tapi, xpe tinggal 4 jam je lagi nk balik rumah.......

tensen ni..bila bos aku nk sign surat keramat ni...

dia lupe ke..atau buat2 lupe ke..atau tak puas lagi nk menguji aku...

arggghhh!!!! ada gak yg ilang mood nk beraya ni..huhu

Friday, September 4, 2009

jom main masak-masak

klu nk tau, kecik2 dulu sya suke main pondok2..main masak2...yg selalu jadi mangsa, pokok bunga arwah mak sya..mak penah bebel 1 ari suntuk sbb abis daun pokok dia saya petik jadikan 'sayur'..hahahaha...tanah plak kami jadikan nasi...pastu nk tau apa yg jadi mangsa 'lauk'? tak lain tak bukan...belalang/pepatung atau bahasa omputehnya dragonfly..hehe...huhu..tapi idakler sya makan..makan tipu2 je la...gilo nk makan menda tu!!huhu...apa kaitan plak kenangan lama tu ngan entry ni? takde pape pn..saje je nk cite kisah time kecik2 dulu..tapi idakla ngan pengalaman main masak2 waktu kecik2 dulu tu membuatkan sya terer masak..sbbnye, kalau mak sya masak kt dapur, sya plak melangut tengok tv..jadinye dh kawin ni la baru tekedek2 nk belajo memasak..huhuhu..

u all dh plan ke nk berbuka apa arini? sya cm biasa, tetap ke dapur gak akhirnya...cadangnye menu berbuka utk arini sya nk buat ikan bawal 3 rasa dan kailan ikan masin (aik..kailan ikan masin lagi?sama je sayur cm ari jumaat lepas..hehehe)..tadi lunch sya blk umah jap..alang2 tunggu mamat gas masak tu anto tong, sya siapkanla bahan2 tu dulu..so,blk kang tinggal nk masak je la...

if ada yg nk mencuba bolehla try...

resipi kuah 3rasa

Bhn A

  1. 1biji bwg besar - blend
  2. 3ulas bwg putih - blend
  3. 2 sudu besar cili kering yg dh siap blend/ciliboh readymade.

Bhn B

  1. sos cili
  2. sos tiram
  3. sos ikan thai (sya guna jenama knife.sedap!)
  4. gula
  5. garam
  6. sedikit air

Bhn C

  1. 1/4 nenas (potong 1biji nenas saiz sederhana kpd 4bhgn. ambik 1/4 dan potong kecil2) (kalu takde, gantila ngan tomato)
  2. 2biji cilibesar - hiris halus
  3. 3/4biji cilipadi - hiris halus
  4. 1 biji bwg besar - hiris bulat

cara memasak:

1. ikan bawal tu taruk kunyit dan garam cm biasa. lepas tu gorengla ikan tu..klu nk tukar ikan siakap pn boleh...

2. tumis bhn A sampai pecah minyak. so that, cili tu masak takdela kang sakit perut.

3. masukkan bhn B.

4. last sekali masukkan bahan C.

5. dh siap, curahkan kuah tu atas ikan tadi..siap! tak sampai pn 10minit..hehe

sori gambar takde sbb lupe nk amik..sbb sya masak last week masa kt rumah kakak sya..

lengkap 3 rasa..masam, manis, pedas... =)

**dlm resipi ni sya tak gune dh sos tomato sbb nenas tu dh sedia masam sikit.hehe..kang terlebih masam husband sya tanak makan..huhu

ni kailan ikan masin yg sya masak last week..sedap dimakan panas2 ngan nasi panas!

p/s : perasan tak?..lately blog ni dh jadi blog resipi la plak..huhuhu

al-kisah sahur pagi tadi..

bangun pagi cm biasa..kuarkan ubi kentang yg telah siap diperap dengan tepung serbaguna KFC dr fridge..cdgnya sahur pagi ni lauk ubi kentang bersama ikan bilis goreng then plus baki tomyam seafood lauk berbuka semalam..tapi sya hanya sempat panaskan tomyam..tengah panaskan air masak dengan goreng kentang tetibaaa........................api dapur padam!!!

arggggggggghhhh kentang tak garing lagi...gas plak abis! huhu..........

tapi, sya yg bijak bistari ni pn tarukla kentang tadi tu dlm oven...so jadikla kentang bakar...ala2 wedges gitu....sedap ko! jadilaaa....

ikan bilis tak sempat nk goreng...so ikan bilis tu tarukler dlm fridge balik..jadi sahur esokla gamaknye....

so, tghri ni kenala balik rumah kejap...tunggu mamat kedai runcit bwh rumah sya tu anta gas..klu tak, nayala kami..kang takley memsk lak petang karang....hahaha

p/s - pengajaran yg sya dpt, lainkali kenala standby tong gas extra sepanjang bulan pose ni..hahaha..klu tak, ada yg sahur biskut kering cicah milo panas je kang...kui3x..

Thursday, September 3, 2009

al-kisah..sambal goreng

ntahla..petama kali dengar sya membayangkan..

sambal belacan yg digoreng!!!

muahaha....

tu la uniknye 'perkahwinan campur'

bukanla kawin ngan 'bangsa asing tuh'

'campur' kt sini sya refer to 'adat/budaya/resam/cara hidup/cara makan/tradisi' tak sama...

contoh cm istilah sambal goreng ni la..sya asal utara..klu org utara sebut je sambal, dok terbayangla sambal belacan...petama kali dengar word sambal goreng ni masa memula jejak kaki petama kali kt rumah bakal mak mentua..(masa tu bakal lagila..la ni dh sahih la mak mentua pasal sya dh kawin ngan anak lelaki dia..) mak mentua sya awal2 lagi dah 'warning'..dia ckp ni menu fav anak lelaki dia.so sya kenala 'terer' masak utk dia apa yg dia suka..

husband sya org selatan..mak dia org jawa..harusla ada menu wajib ni dihidangkan...boleh kata tiap kali balik kg dia request maknye masak menu ni..terus terang ckp, dulu sya tak reti makan. malahan rasa peliknye la makanan dorg ni..botok2la...sambal gorengla..ntah apa lagilah..sya pn tak igt..huhu

tapi sya ni jenis suka mencuba even pada permulaan tekak takley terima..berbeza ngan husband sya ni sbb dia jenis tak suke try menda baru..sya jenuh paksa dia telan tempoyak, huh! kirim salam!!! dia rela berlapar dr telan masak lemak tempoyak ikan patin!

so nak tanak sya pn 'belajaqla telan' sambal goreng tu..makan sekali cukupla..tapi bila tengok adik2 ipar sakannye meratah sambil tengok tv..isk cm sedap je dorg makan..tambahan lagi, sya sendiri tengah kebulur time tu..yela dh takde pilihan makanan yg lain..sya telan je la..lama2 rasa sedap jugak sambal goreng ni upenye...jadiknye tu pn dh jadi menu tetap kami jugakla..and semalam baru je makan sambal goreng..tapi bukan air tangan sya tau! air tangan husband sya..hahaha..petama kali dia wt sambal goreng..siap tepon mak dia lagi tny resipi..sya tak sempatla nk tlg buatkan..dh blk rumah pn lewat smlm(gara2 tayar keta pancitla ni..malaun mana ntah pi campak paku tengah2 jalan..huh!)

klu kt org selatan takyahla nk kecoh lagi psl sambal goreng ni..depa lagi arif...sesetengah org suke taruk tempe dlm sambal tu..tapi bhn utama sambal goreng mak mentua saya ni - ubi kentang! so stok ubi kentang mmg wajib ada la kt dapur sya..tak penah putus! so kt sini sya sharela resipi sambal goreng ni..kot2 ada yg terasa nk mencuba.

bahan2:

hati ayam & pedal ayam - digoreng dan hiris nipis. (tanak letak pn takpe..)

ubi kentang - hiris nipis/kecil2

1 biji bwg besar - hiris nipis

2 ulas bwg putih - hiris nipis

semangkuk air asam jawa.

cili padi - hiris nipis - kuantiti ikt suka.

cili besar - hiris nipis - kuantiti ikt suka.

segenggam ikan bilis - tumbuk lumat.

kicap manis - sya guna kicap kipas udang.

sedikit suhun - rendam dulu kasik kembang sikit.

garam

gula

cara masak:

1.goreng hati ayam dan pedal ayam pastu potong nipis2. ketepikan.

2. goreng ubi kentang sampai kekuningan. ketepikan.

3. tumis bwg putih,bwg merah, ikan bilis,cili padi,cili besar. agak2 dh naik bau, masukkanla ubi kentang, hati ayam & pedal.(sya tak taruk tempe dan tauhu..klu nk taruk, boleh juga..goreng dlu tempe/tauhu tu baru campur dengan bahan2 tadi.tapi tauhu tak thn lama, nanti sambal tu cepat basi.)

4. kemudian, masukkan air asam jawa, garam dan gula..

5. last sekali, taruk kicap sesedap rasa dan suhun...gorenglaaaaaa sampai agak2 kering.. siap dihidang.

selamat mencuba!!! sedap di makan sebagai lauk sahur tau!

p/s - sebenarnye sambal ni org selatan makan ngan nasi ambang.hehehehe..

sori...gambar tak de..lupe ar nk snap psl dh abis diratah mlm tadi.kuang3x..

Wednesday, September 2, 2009

aiyoyo cik adik manis!!

kita mengemas rumah,dia pn sebok 'kemas' sama...adusss..

bile nk mandikan, dia sebok plak nk main...rambutnye tu cikgu dia yg tocangkan..huhu

ni peel terbaru skrg..klu dia tengok ada cite menarik kt tv..dh rupe anak jantan je..abis rosak mata anak aku..duh!

layan pocoyo..her fav cartoon. =) klu tak tarik dia dudukkan jauh2, sampai sudah dia stay cmtu..bukannye tau penat!


ni rancangan apentah..tapi dia kusyuk dengar akak baju biru dlm tv tu ngaji..ambik ko..siap  taruk kaki ats kabinet tak thn tu..cm sama style ngan wafiq elyn je kan?hahaha...

resipi ayam goreng berempah

sya dpt resipi ni dr abg sya..(abg sya terer masak tau! ada yg bekenan ke nk wt suami?haha...sila3x..)

so ni nk sharela resipi..sbb ada gak yg bertanya kt entry yg lepas tuh..tapi jgn salah sangka..gambar kt entry tu sya amik dr google. bukan gambar sebenar.hehe

bolehla try..mmg senang je nk buat...sya sediakan bhn2 perap tu masa lunch time ari jumaat..pastu perap ayam..blk rumah kul 6.30 sya goreng ayam tu..so mmg sesuaila utk kita as workingmum ni utk express cooking..elok timing azan, ngam2 soi jek ayam goreng siap..

ni sya kasik sukatan utk goreng 4-5ketul ayam..

Bahan2:

4-5ketul ayam
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar ketumbar
2 btg serai
sedikit halia
1 biji Bawang besar
2 ulas Bawang Putih
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar Gula
sedikit Garam
Kicap manis (sya guna kicap kipas udang)

cara2:

blend je semua bahan2 tu...klu blender tanak jalan, masa nk blend tu masukkanla sikit je air..jgn byk sgt kang cair plak..dh siap blend, gaul2 ngan ayam dan perapla ayam tu dlm peti ais..klu boleh jgn perap more than 12jam (ni dpt dr petua chef mana ntah..sya tengok rancangan masakan...nanti jadik masam plak ayam tuh katanya).

ni rupe ayam yg dh siap digoreng..hitam tu disebabkan kicap..tapi jgn risau..tak pahit pn..rasa manis lagi ada..selamat mencuba!

Tuesday, September 1, 2009

arini genap 12tahun...

.....pemergian ibuku yang tercinta..

al-fatihah utk arwah mak..

allahyarhamah hapipah bt mat said..

mudah2an mak tenang di sana..

alhamdulillah, tarikh hari ini jatuh pada 11 ramadan..

raya ni sya nak bwk sara ziarah kubur arwah opahnya...masa sara kecik dulu dh bwk sekali..

insyaAllah, tiap kali ada peluang blk kg sya nk bwk sara ziarah kubur arwah opahnya..tak lupa jugak arwah abg ipar sya yg disemadikan bersebelahan di tepi arwah mak sya..moga roh kalian tenteram di sana..amin..

p/s - arini langit mendung..hujan mencurah2 dengan selebatnya sejak pagi tadi..seakan-akan memahami kesayuan dihati saya..pesanan sya pada teman2, berbuat baiklah kepada ibu bapamu selagi mereka masih ada didunia ini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...