Thursday, September 3, 2009

al-kisah..sambal goreng

ntahla..petama kali dengar sya membayangkan..

sambal belacan yg digoreng!!!

muahaha....

tu la uniknye 'perkahwinan campur'

bukanla kawin ngan 'bangsa asing tuh'

'campur' kt sini sya refer to 'adat/budaya/resam/cara hidup/cara makan/tradisi' tak sama...

contoh cm istilah sambal goreng ni la..sya asal utara..klu org utara sebut je sambal, dok terbayangla sambal belacan...petama kali dengar word sambal goreng ni masa memula jejak kaki petama kali kt rumah bakal mak mentua..(masa tu bakal lagila..la ni dh sahih la mak mentua pasal sya dh kawin ngan anak lelaki dia..) mak mentua sya awal2 lagi dah 'warning'..dia ckp ni menu fav anak lelaki dia.so sya kenala 'terer' masak utk dia apa yg dia suka..

husband sya org selatan..mak dia org jawa..harusla ada menu wajib ni dihidangkan...boleh kata tiap kali balik kg dia request maknye masak menu ni..terus terang ckp, dulu sya tak reti makan. malahan rasa peliknye la makanan dorg ni..botok2la...sambal gorengla..ntah apa lagilah..sya pn tak igt..huhu

tapi sya ni jenis suka mencuba even pada permulaan tekak takley terima..berbeza ngan husband sya ni sbb dia jenis tak suke try menda baru..sya jenuh paksa dia telan tempoyak, huh! kirim salam!!! dia rela berlapar dr telan masak lemak tempoyak ikan patin!

so nak tanak sya pn 'belajaqla telan' sambal goreng tu..makan sekali cukupla..tapi bila tengok adik2 ipar sakannye meratah sambil tengok tv..isk cm sedap je dorg makan..tambahan lagi, sya sendiri tengah kebulur time tu..yela dh takde pilihan makanan yg lain..sya telan je la..lama2 rasa sedap jugak sambal goreng ni upenye...jadiknye tu pn dh jadi menu tetap kami jugakla..and semalam baru je makan sambal goreng..tapi bukan air tangan sya tau! air tangan husband sya..hahaha..petama kali dia wt sambal goreng..siap tepon mak dia lagi tny resipi..sya tak sempatla nk tlg buatkan..dh blk rumah pn lewat smlm(gara2 tayar keta pancitla ni..malaun mana ntah pi campak paku tengah2 jalan..huh!)

klu kt org selatan takyahla nk kecoh lagi psl sambal goreng ni..depa lagi arif...sesetengah org suke taruk tempe dlm sambal tu..tapi bhn utama sambal goreng mak mentua saya ni - ubi kentang! so stok ubi kentang mmg wajib ada la kt dapur sya..tak penah putus! so kt sini sya sharela resipi sambal goreng ni..kot2 ada yg terasa nk mencuba.

bahan2:

hati ayam & pedal ayam - digoreng dan hiris nipis. (tanak letak pn takpe..)

ubi kentang - hiris nipis/kecil2

1 biji bwg besar - hiris nipis

2 ulas bwg putih - hiris nipis

semangkuk air asam jawa.

cili padi - hiris nipis - kuantiti ikt suka.

cili besar - hiris nipis - kuantiti ikt suka.

segenggam ikan bilis - tumbuk lumat.

kicap manis - sya guna kicap kipas udang.

sedikit suhun - rendam dulu kasik kembang sikit.

garam

gula

cara masak:

1.goreng hati ayam dan pedal ayam pastu potong nipis2. ketepikan.

2. goreng ubi kentang sampai kekuningan. ketepikan.

3. tumis bwg putih,bwg merah, ikan bilis,cili padi,cili besar. agak2 dh naik bau, masukkanla ubi kentang, hati ayam & pedal.(sya tak taruk tempe dan tauhu..klu nk taruk, boleh juga..goreng dlu tempe/tauhu tu baru campur dengan bahan2 tadi.tapi tauhu tak thn lama, nanti sambal tu cepat basi.)

4. kemudian, masukkan air asam jawa, garam dan gula..

5. last sekali, taruk kicap sesedap rasa dan suhun...gorenglaaaaaa sampai agak2 kering.. siap dihidang.

selamat mencuba!!! sedap di makan sebagai lauk sahur tau!

p/s - sebenarnye sambal ni org selatan makan ngan nasi ambang.hehehehe..

sori...gambar tak de..lupe ar nk snap psl dh abis diratah mlm tadi.kuang3x..

4 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo makan ngan nasi panas2 ni sedap kan?
nak try laa buat nanti..hubby suka makan pedas2 ni :)

Elyn said...

pergh sambal goreng ni mmg pebret i lin.... kalo nak rase sambal goreng org bt pahat meh la beraya umah i. tp raye pertama la itupun kalo u tak balik kg heheheehe

mamaAliff @ salmi said...

mmg org sltn suke bnda nih la lin..hubby aku pong suker ekeke...

lin said...

elis,
aah mmg sdap..nak2 makan ngan nasi panas..mmg laju je tau!

elyn,
oo peberet u ke?haha..ala u wtla open house pastu baut sambal ni..konfem laju je makan.

umi,
ha kan? org selatan takley dipisahkan ngan sambal goreng.idup sambal goreng!haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...