Thursday, September 10, 2009

duit..duit..dimanakah duit?


satu ketika dahulu, saya seorg yg boros berbelanja..
bila dh kawin ni kan, sya terpk balik..manala pegi duit2 gaji sya dulu (masa sya keja kt private sector)
sya ada kesedaran nk menyimpan masa sya nk kawin..
1st time keja, paham2 ler kan..sakan bebelanja..
tapi lepas kawin ni, ntahla..
sya rasa interest sya utk membeli/shopping ni dh kurang..
skrg ni sya beli sesuatu benda tu if benar2 ada keperluan je..
bukannye sya kedekut..
tapi bila tengok saving yg dh byk tu(takdela byk..but ckpla utk kami 3beranak if sesak2), terasa sayangnye nk keluarkan..huhu..
baru skrg rasa 'susahnye nk cari even 10sen!'

masa kecik2 dulu, arwah mak sya penah cakap kt sya sbb setiapkali mak sya suruh sya wt sesuatu ,saya akan buat tapi mesti sya kenakan syarat(tak ikhlas nye sya kan?)..contohnye mak suruh sya pegi kedai, sya mesti minta upah 20sen/30sen..
mak sya akan cakap cmni..'esok2 dh besar, taula susah cmna nk cari 10sen ni'
ye betul...mmg tepat sekali kata2 mak sya dulu tu..
peritnye nk mencari walau 10sen..esp time sya penah menganggur setahun lebih..mmg sufferla masa tu..org lain maybe ada parents utk support..tapi sya tak mcm tu..sejak sya masuk universiti, totally perbelanjaan sendiri survive tau dengan duit loan tu la..klu ada pn, menumpang kasih kt kakak sya sorg tu je la sekali sekala..huhu..

alhamdulillah, husband sya bertindak as our CFO (chief financial officer)..kalau tak, hancuss lebuss...
sya belajar 'erti besabar/erti menahan nafsu/erti tanggungjawab' dr dia..
maybe sbbkan sikap dia tu, dikalangan adik2 dia dikenali sbg 'kedeks'..
but actually, dia bukan kedeks..tapi dia cermat..
cm sya dulu, kalau purse tak koyak lagi dh nk tukar baru..
tapi husband sya ni, dia guna wallet dia yg sya bagi adiah masa belajar dulu sampai saat kami kawin baru dia tukar baru..itupn dia tukar sbb wallet tu dh koyak.
but alhamdulillahla, tang makan2 ni dia tak bekira..makan mahal cmne pn if sedap dia tak kisah.

memandangkan nk raya ni, paham2 la kan..lagila byk keinginan kita..esp perempuan..
nak pulak ni 1st sya beraya (thn lepas baru abis pantang,takdela sakan sgt nk beraya..hehe)
sya dh bagi checklist kt husband..tapi as usual la kan..tak semua yg kita nak kita akan dapat - again, 1 lagi lesson yg sya belajar dr dia. pada sya, sya tak kisah..janji apa yg kami spend tu tak melibatkan hutang..biarlah berbelanja sederhana janji bayar cash!

sebut psl cite shopping ni..mmgla kalau sya ni tak kuat nafsu, mmg abisla duit gaji sya..
nak plak since sya keja di sini, boleh dikatakan kt sini selalu ada booth jualan...(boleh dikatakan tiap2 minggu tau!)
paham2 je la kan..bile jalan2 ngan kawan2 pempuan ni, belek2 kadang tu terus beli..
sekali bila blk opis, alamak..dh terguna duit yg kita dh peruntukan utk perkara lain..
sudahnye berhutangla lagi...but so far, sya masih boleh hindari situasi cmtu..
baru jap tadi kwn sya ajak sya pegi booth jualan..sya menolak dengan cara yg baik..sya akan pegi if sya ada tujuan nk beli sesuatu..itu prinsip sya skrg..even nk gi shopping complex pn, kalau ada benda nk dibeli baru sya ajak husband..sikap suka ukur shopping complex masa muda remaja dulu tu dh ilang kot..hahaha...

sya nk cite psl 1 kes ni, sya kenal seseorang ni..sya paham mslh dia..dia ada mslh kewangan..tapi tu la sya perhatikan sikap dia terlalu boros berbelanja..berbuih mulut sya ckp kt dia,nasihatkan dia..tahan nafsu tu..tapi masuk telinga kanan, kuar telinga kiri..sya kesiankan dia....tapi tu la kan..hak dia, biarlah dia nk wt apa sekalipn..janji as sahabat, sya dh tlg nasihatkan dia..dia nk dengar atau tidak..biarlah..sya tegur dia bkn sbb sya irihati..tapi sya tanak mslh yg dia alami tu lebih teruk lagi..kalau iktkan, sya nk beli apa pn boleh..sya mampu je..beli cash lagi..tapi kita pkla sendiri adakah benda itu penting/tak utk kegunaan kita kelak? cm husband sya kata la, xpe kita beli barang mahal dan berjenama sekali sekala janji benda tu long lasting dan berkualiti..bak kata org, alah beli menang memakai...

pd sya, berbelanja tak salah tapi biarlah ikt kemampuan kita..pepatah ada menyebut, nk ukur baju tu, ukurla kt badan sendiri jgn dibadan org lain (haha...betui ke pepatah sya ni..hantamla labu...) akhir kata pesanan sya, jangan boros berbelanja esp time nk raya ni..kang membazir..membazirkan amalan syaitan..huhu

p/s - sya tinggal nk beli shawl dan beberapa aksesori penghias rumah je...yg lain2 tu insyaAllah dh ckp..next week nk kena wt kek batik utk dikirim pd mertuaku..hehe

3 comments:

Hanz said...

Bagus Sya, amalan camtu..itulah sepatutnya...me pun usaha berjimat jugak tapi kalau tang makan sometimes, me malas nak berkira sangat..tapi xderlah sampai nak makan tempat2 mahal..kalau Sya dah boleh beli barang ngan cash tak perlu credit card itu dah kira bagus tu!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pun jimat jugak sampai makcik aku tegur aku, ni beg dah buruk tak tukar2, gaji ribu2..huhuhuhu..ni baru beli beg baru..

MeL said...

betul tu lin, yg penting kita spend cash! kaching..no cc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...