Friday, September 4, 2009

jom main masak-masak

klu nk tau, kecik2 dulu sya suke main pondok2..main masak2...yg selalu jadi mangsa, pokok bunga arwah mak sya..mak penah bebel 1 ari suntuk sbb abis daun pokok dia saya petik jadikan 'sayur'..hahahaha...tanah plak kami jadikan nasi...pastu nk tau apa yg jadi mangsa 'lauk'? tak lain tak bukan...belalang/pepatung atau bahasa omputehnya dragonfly..hehe...huhu..tapi idakler sya makan..makan tipu2 je la...gilo nk makan menda tu!!huhu...apa kaitan plak kenangan lama tu ngan entry ni? takde pape pn..saje je nk cite kisah time kecik2 dulu..tapi idakla ngan pengalaman main masak2 waktu kecik2 dulu tu membuatkan sya terer masak..sbbnye, kalau mak sya masak kt dapur, sya plak melangut tengok tv..jadinye dh kawin ni la baru tekedek2 nk belajo memasak..huhuhu..

u all dh plan ke nk berbuka apa arini? sya cm biasa, tetap ke dapur gak akhirnya...cadangnye menu berbuka utk arini sya nk buat ikan bawal 3 rasa dan kailan ikan masin (aik..kailan ikan masin lagi?sama je sayur cm ari jumaat lepas..hehehe)..tadi lunch sya blk umah jap..alang2 tunggu mamat gas masak tu anto tong, sya siapkanla bahan2 tu dulu..so,blk kang tinggal nk masak je la...

if ada yg nk mencuba bolehla try...

resipi kuah 3rasa

Bhn A

  1. 1biji bwg besar - blend
  2. 3ulas bwg putih - blend
  3. 2 sudu besar cili kering yg dh siap blend/ciliboh readymade.

Bhn B

  1. sos cili
  2. sos tiram
  3. sos ikan thai (sya guna jenama knife.sedap!)
  4. gula
  5. garam
  6. sedikit air

Bhn C

  1. 1/4 nenas (potong 1biji nenas saiz sederhana kpd 4bhgn. ambik 1/4 dan potong kecil2) (kalu takde, gantila ngan tomato)
  2. 2biji cilibesar - hiris halus
  3. 3/4biji cilipadi - hiris halus
  4. 1 biji bwg besar - hiris bulat

cara memasak:

1. ikan bawal tu taruk kunyit dan garam cm biasa. lepas tu gorengla ikan tu..klu nk tukar ikan siakap pn boleh...

2. tumis bhn A sampai pecah minyak. so that, cili tu masak takdela kang sakit perut.

3. masukkan bhn B.

4. last sekali masukkan bahan C.

5. dh siap, curahkan kuah tu atas ikan tadi..siap! tak sampai pn 10minit..hehe

sori gambar takde sbb lupe nk amik..sbb sya masak last week masa kt rumah kakak sya..

lengkap 3 rasa..masam, manis, pedas... =)

**dlm resipi ni sya tak gune dh sos tomato sbb nenas tu dh sedia masam sikit.hehe..kang terlebih masam husband sya tanak makan..huhu

ni kailan ikan masin yg sya masak last week..sedap dimakan panas2 ngan nasi panas!

p/s : perasan tak?..lately blog ni dh jadi blog resipi la plak..huhuhu

5 comments:

Anasfadilah said...

bulan ramadhan punya penangan

saya pun ada letak resipi hari tu di blog..memang bes citer pasal makan masa puasa ni..hahaha

Nadiah Sidek said...

hehe...jgn2 pasni buat 1 lg blog psl masakan :)

sy pun teringin nk buat ikan masak 3 rasa tp ntah bila ntah..ikan kat umah dh hbs stok

Aku Bukan Bidadari said...

hu hu dh 15 ramadhan..mostly (memang setiap ari) beli kat psr ramdhan..

Aku Bukan Bidadari said...

hu hu dh 15 ramadhan..mostly (memang setiap ari) beli kat psr ramdhan..

ummu_abdullah said...

Waa sedapnya... nak try lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...