Wednesday, September 16, 2009

nak tanya sikit...

secara jujur ikhlas la korg tolong jwb soklan sya...sya nampak riak/bangga ke kalau sya wt entry pasal breastfeeding kt blog sya selama ni?

ye la..kengkadang tu sya suke ngomel psl mslh susu badan sya pastu mesti selit sikit kisah sara tanak minum susula..ke..tiap kali korg tengok entry tu kt blog sya, terus korg tutup blog ni?hehehe...

tak kisahla komen korg kalini panas ke tak..sya tak kisah..sya tanak korg hippopotamus (hipokrit ler..)

sya berhutang entry pengalaman bf sya part 2..ntah bile nk smbg taktaula..byk menda nk cite..tapi tu la kan, malas betul nk menulis..

terus terang ckp, sya ni takdela pro mana2 belah pn..sya dok atas pagaqla org kata..tapi jgnla plak kata sya ni talam 2 muka..hahaha...

kdg2 org kutuk2 psl isu baby minum fm ni, sya tak suka nk join..
kalau kt taska sara tu, kalau ibu2 kt situ cite psl susu2 fm yg depa kasi kt anak depa pn sya tak suka nk campur...sya dengar je dan sengih....kalau org tny sara minum apa, baru sya jwb..
samala mcm isu anak2 pakai pampers apa...sya tak suke nk cite psl menda2 cmni..sbb nmpk seakan2 ada sikap double standard kt situ...sya pn malas nk campur urusan depa..

maybe sejak zmn anak dara lagi sya dh cmni..klu kengkawan suke cite depa shopping brg mahal ni, sya dengar je la...tapi utk sya ikut serta tu jauh sekalila dengan kemampuan sya masa tu..sebab dorg takpela memasing dh bersuami..memasing ada suami sponsor..hehe time tu sya pn tak kawin lagi..so tak amik pot sgtla kan...

kalau baca entry sentap yg sya tulis 2-3ari lepas tu..terus terang sya sendiri tak sokong 100% kata2 minah tu..sampai kutuk family members sendiri..too muchla kan...sya sendiri pn takde ahli keluarga yg support pn niat sya nk bf baby...kakak sya sendiri penah syorkan sya ajar anak minum susu tepung..tapi sya sengih je la...sya jenguk jugak forum tu..minah tu baru je bf anak dia 4-6bulan cmtula kot..tu pn dia dh berani kuarkan statement 'berani mati' cmtu..sya baca pn terus kata..'hang ni riak sungguh!'

sya tak suke pegi forum tu..jarang pn pegi situ..klu sya ada mslh psl penyusuan ni, sya selalu email kak fid, tanya lia..sbb sya rasa depa ok.takde pulak nk riak tak tentu pasal. depa pn ada gak bagi solution...sya malas nk p baca forum tu..sbb kdg2 menda merepek pn depa borak kt situ..haha..lawak sungguh.

ada gak antara kwn sya yg penah ngadu kt sya psl dia dh tak dpt bf baby dia psl susu dia kering.sya takdela terus nk fire dia..kita ckp ni kenala berkias/berlapik..kita ni kan org melayu yg tinggi budi bahasa/kiasan kata yg sedap didengar...sya ckp baik2..bagi nasihat kt dia..tapi tu la dia sendiri kata dia malas nk bangun malam susukan anak...so sya ckp awal2 lagi, nk susukan anak ni plg penting kena RAJIN. kalau ada penyakit 'M' dlm diri org tu, mmgla..akhirnya jadila angat2 popoo ayam..hehehe...

pejamcelik2x mmg dh setahun pn sya susukan sara...igt sya happy je ke sepanjang tempoh ni...tidak sama sekali! byk dh ayaq mata ni kuar...byk kali jugakla terlintas dipikiran sya ni nk give up bf ni...penahla tekeluar statement kt dlm kepala otak ni..'ALA...ANAK SEDARA AKU MINUM FM JUGAK..CERDAS/BIJAK JA CM BUDAK LAIN'..tapi tu la kan, sya pk sya kesian kt sara,sbb sya cm tak puas je bemanja ngan dia..huhu..1 ja sebab sya tanak stop bf dia..'sya sayang nk berenggang ngan dia..huhu bleh tak??? sebab bila sya susukan dia, mesti dia peluk sya..mesti tangan dia gentel2 sya.. sya rasa bestnyeeee...suka cium bau rambut dia..time tu je la time kami nk manja2 gitu..' itu la jadi alasan yg kuat utk sya tanak stop susukan dia..cm tak kukuh ja reason tu..pastu sya selalu terpk..'esok2 anak seterusnya aku nk bf lagi ke?'
hm...........??? sya tinggalkan tanda tny di situ..jwpn sya senang je, biarlah Allah tentukan masa tu..kalau ada rezeki lagi, alhamdulillah.....mungkin perjuangan ini akan diteruskan..

ada org kata bf baby ni senang, husband pn takyah bangun malam..kitala seksa sikit...hm,ntahla..tapi husband sya even sara merengek2 nk susu pn kdg2 dia terjaga jugak tengokkan anak...takdela dia tido mati..alhamdulillahla dia tak selfish.

lagi 1, sya dlu pn tak minum susu badan jugak...mak sya dulu even org kampung tapi bukannya suri rumah,mak sya dulu menoreh getah so mak sya kuar rumah dr awal pagi..tengahari baru blk...so, cmna sya survive sepanjang mak sya takde...dlu2 mana ada pam letrik semua tuh...mana mak sya reti nk wt stok susu semua tu..so, kakak kata sya minum susu tin..bukan fm tu..tapi susu yg kita guna bancuh teh tu..bila pegi klinik je, timbang tak ckp berat...pastu mesti nurse bagi susu tin dumex..tapi sya tak suka..sya tak minum pn..sya suke minum susu cap teko je.hahaha..tapi saya tak salahkan mak sya pn...yela dia mana ada ilmu psl ni lagi zmn tu....tapi sya tetap membesar jadi anak yg bijak..masuk gak universiti..hahaha..

pesan sya 1 je la, jgnla kita beckp byk psl pekara tu seolah2 ilmu tu dh ckp kt dada tapi sebenaqnya ilmu pn tak byk mana...plg penting,kenala besyukur cm entry sya sebelum ni???ni masa kita tengah kaya, kalau esok lusa kita jatuh miskin, haaaaa...barula org kata dh terantuk baru nk tengadah..............

hm..dhla kot repekan sya..nk smbg wt kejala...nk cuti lama ni byk betul kena settlekan..huhu

11 comments:

Cikpid said...

clap clap clap....sy suke entry ni..

sy jwb seikhlas ati yer??

sy sgt suke blog lin..sy sgt suke lin citer psl BF sbb walaupon x BF..tp for next baby sy nk try BF..so dr blog ni n blog Farah sy dpt bljr sikit2

Blog ni tiada unsur riak takbur lgsg psl BF..malah tuan nye sgt down to earth..x mcm stgh2 blogger yg BF yg buat entry psl BF dgn riak n takburnye..

:)

Nieza Ishak said...

panas ker kat susuibu itew???

nieza mmg tak join situ tp cam panas jerk kawan2 blogger lain pasai isu iteww?? ..

rasanya Lin tak la riak .. biasa2 jerk ..

tp kadang2 apa yang kita kongsikan pasal bf utk kenangan kita & senang orang nak refer pada kita.

Macam blog nieza, nieza suruh jerk kawan2 masuk & baca sendiri bila derang tanya pasal bf .. soo sharing is caring ..niat mmg ikhlas tp terpulang pada indivudu sendiri ..

sooo takyah la risau2 ...
ni blog kita, buat jerk apa yang kita nak tulis .. abaikan org lain ...

blog nieza teruk gak ker ??? hahahahahah ....

Mama Qaseh said...

jawapan ikhlas saya....

Sy mmg reader setia Lin..lg2 le saya kenal lin personally..even dh bertahun x jumpe.

Sy yg x malu amik lin sbg penasihat time preggy dan tempat rujukan pasal bf and baby mesti rasa all entry lin sebagai sgt2 informative..sgt berguna pada saya.

Even sy gagal nk fully bf anak saya..tapi alhamdulillah syukur 98% dia minum susu saya & reject FM..

It's ok to defend ur prinsip to bf ut child..cuma kena hati2 ngn statement yg kita kuarkan..tu je..

MeL said...

sepanjang i baca blog u ni, xdelah rasa u riak..penah gk try petua u suruh minum air longan kering tu. bagus berkongsi ilmu bf ni, i pn suka baca. tp yg xebsh bila condemn2 psl susu formula. ramai yg terasa. i bf mika 3bulan je, tu pun mix..

Elyn said...

lin i x rase u riak.... itu dh rezeki sara. i jd kan u bahan rujukan lai dulu tau. skang i dh stop BF wafiq. ha esok2 i buat entry ni matik la plak kene kutuk hihihi

Aku Bukan Bidadari said...

i tak rasa u riak.. takder pun u ckp anak harimau or anak lembu kalo anak we all yg tak bf ni minum fm, so far i memang masuk blog u hari hari pun.. even u cite psl bf..
i pun bf my doter tapi dh rezeki nya smpai 7 bulan jer i redha lar..

hi hi hi
itu jer sekian seikhlas dari hati..

lia said...

kerana post awek 2... dunia blogger jadi gegar abis... sedangkan kita yg bf ni pon tsentap, apatah lagi ibu2 yg bg fm, lagi terasa dgn kenyataan dia tu...

xkisah la nk obses tp jgn sampai lukakan hati org lain... hak menulis mmg hak individu tp kena pk, hasil tulisan tu d baca seluruh pelusuk dunia yg ada internet.... xperlulah mendabik dada sampai mcm 2 sekali...

lia mmg terasa sgt dgn post awek 2 sbb lia langsung xbf dari mak...xsalahkan mak pon, xde rezeki lia... jd lia ni anak lembukah? owwhhh sedey nyer....

btw i tersipu2 malu bila nama i naik dlm n3 u ni he3...

ibu_arifa said...

tak de lah riak pun.. kalo ada unsur2 riak..sure saya dan org2 lain tak berulang2 kali setiap hari menjenguk blog mama Qaisara nih..

tak patut kita riak dgn benda yg bukan milik kita..entah esok..lusa.. tak tau bila Allah boleh tarik balik nikmat dari-Nya ini kan..

saya rase semua nk bf anak mereka sendiri..cuma kadang tu ada masalh, atau kurang persediaan saja kan,,,mana ada ibu yg tak mau bg yg terbaik utk anaknya kan?

~adeQ~ said...

saya pun sokong gak....saya dapat susukan Syameel sampai dia sebelas bulan TAPI saya terpaksa campur dengan FM sebab susu saya tak banyak...harap jek t*t*k besar....hahahaha.....masa susukan Syameel tu saya rajin gak pam masa kat ofis, gi taska masa lunch utk direct bf dia......tapi tulah mungkin mmg rezeki dia banyak tu jek...saya REDHA....benda2 mcm ni kan subjektif...jadi kalau boleh support, kite support...jgn nak merendah2kan org lain pulak kan...hehehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku rasa ko tak riak..ok jer aku rasa..ni kan personal blog kiter, orang tak suka orang tak datang..mcm tu jer laa..

tp rezeki semua Allah kasi kan..aku pun tak fully bf tapi kalo boleh malam tu aku nak fully bf laa tapi ada time2 malas tu aku bagi FM gak belah malam :P

Nadiah Sidek said...

idak le riak pun..kalau riak, takdenya saya nk masukkn dlm bloglist saya. hahaha! oh, tp sy mmg dpt knowledge dpd blogger yg fully BF yermasuk la blog ni. sgt2 membantu. thanks ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...