Thursday, September 10, 2009

* Qaisara @ 12m *

entry ni dh lama dikarang, tapi takde masa nk sambung..so arini publishla juga akhirnye..

arini mama nk tulis kisah qaisara....kisah kepandaian baru qaisara...since dia dh genap setahun ni..makin pjg akal dia..makin byk kerenah/keletah dia..ada masa buat mama ngan papa happy...ada masa wt mama geram..penat tol nk menjaga dia skrg..asal bukak mata je nak main je lah...tapi tu la, toys yg melambak tu dia tak hairan pn.. dia tak de pn nk punggah2 kotak toys dia kt rumah tuh...yg dia nk kacau tu brg2 mama ngan papa dia..almari..drawer dapur tuh...segala perhiasan kt rumah tuh..huhu...tak kisahla sara, janji sara happy...biarla sara explore semua benda tuh sepuas ati dia...hm dah2..mama malas nk bebel panjang..moh kite tengok skill baru/keletah/kerenah sara setakat nie...

dia dh boleh faham apa yg kita ckp ngan dia..siap boleh jawab balik..tapi dlm bahasa dia la..dadada..ntah apa dia ckp..tapi mulut dia sgtla 'byk'...sapa yg tegur dia/org asing ke..mesti dia jwb balik dlm bhs dia tuh..peramah sungguh. peramah bertempat xpela nak ye...hehe
#
yg mama perasan, klu nmpk papa dia..dia akan panggil papa dia..'ark....' . tapi tang mama, dia diam la plak..adusss...bila la boley sebut mama ngan papa ngan betui ni...
#
lately dia sgt liat nk makan ubat..even nk kasik mkn scott emoulsion pn susah. dia ketap mulut tuh..jenuh paksa...kdg tu xkasikla kan..penatla everytime nk kasik makan cm nk beperang je..huhu
#
lagi satu bab makan..dia dh cm tak brp suka mkn bubur..so now mama dh train dia mkn nasi.mlm tadi wt sup sayur,and she eat more than before this..alhamdulillah..agaknye dia dh pandai merasa makanan la tuh..siap masa nk suap makanan tuh kan, dia boleh nganga sikit je mulut..konon2 nk amik rasa..agaknye dh rasa sedap, suapan seterusnya tu baru nganga mulut besar2...ambooii cerewet sungguh!
#
susu da tanak minum guna botol..naik pening kepala mama ni...kasik minum guna cawan,ada masa minum..ada masa tak..aritu mama wt experiment..mama buatkan jus carrot susu..cuma bahan2 tu tukarla ikt kesesuaian umor sara..mama blend carrot yg dh direbus tuh, mama campur sikit air..pastu last dh siap blend, mama campur ngan ebm. tau tak?? dia minum abis 1 cup tuh!!! wah3x....kemain lagi sara..nk carrot susu le plak..mama kene wt stok carrot la cmni...
#
dia mmg kaki bejalan la..agaknya time preggy dulu, mama suke jalan sana sini...sara ni bila bwk jalan2 kemain suka lagi..klu dok je kt rumah byk2 ari tak gi memane mula la dia wt perangai..tapi skrg ni, byk dok rumahla..risaula H1N1 ni..
#
dia lom boley jalan sepenuhnye..dia dh boleh tapi dia malas..kene biar dia wt sendiri.nk disuruh jalan, jgn harapla..xpela, biarlah dia belajar bejalan ngan sendirinya..so that,xdela dia bergantung sepenuhnya pd pertolongan mama ngan papa dia..
#
dia suke wt muke kernyih cm dlm gambo ni? mama la ajor..spontan dia buat...amboi, cepat pickup ler sara ni..bagus3x

sengih suke..tayang gigi rabbit!
#
klu kita ckp 'clap your hand' ngan 'pok amai2' laju je tangan tu tepuk even time tu dia ngah nenen..hehehe
#
dah pandai salam cium tangan..bagus3x..practise selalu..satgi nk salam pak/mak menakan mintak duit raya nih..hehe
#
bila sebut 'give me 5', dia angkat je tangan tapi tak pandai nk tepuk..hahaha..so mamala kena tepukkan..kui3x...
#
skrg ni dia sgt obses dengan iklan tv..dengar je iklan esp yg ada lagu2, ni spontan ko badan/kepala begerak..rupe2nya cikgu sara kt taska kata dia suke menari...patutler...mcm2la sara ni..

melangut tengok tv..rosak ler mata anak dara aku..aduss..

peel baru..suke sgt taruk kaki atas tv kabinet..
#
habit terbaru dia..suke melepek atas riba/badan mama/papa dia..esp bila ngah cari mood nk tido atau datang angin nk manja lebih2 tu..tak caya tengok gambo bwh ni..

time ni dia ngah kusyuk tengok tv..

time ni dia dh mamai nk tido..tapi nak gak baring ats badan papa dia..
#
amat suke memanjat..port yg jadi mangsa panjat tu kusi dia sendirila..dulu time kecik2 taruk dlm tu time nk kasik makan marah2..skrg ni dia suke panjat duduk ats kusi tu sambil tengok tv..dh rupe mem besar lak kdg2 tu..

tak sudah projek memanjat dia tu..

amboi..posing atas kusi..kemain.
#
sungguh lasak tido..tilam besaq tu dh jadi tilam dia sorg..mlm tadi dia pusing sna sini..sampai mama tak sedar, dia dh tegolek cmni..tapi lena betui dia tido..haha

kepala dh jatuh ats tilam papa..badan masih di atas tilam asal.haha

itu je la serba sedikit yg dpt mama cite kt sini..klu cite panjang2 pn sampai sok lusa tulat tubeng pn lom tentu abis..hahaha..


2 comments:

Farah said...

happy birthday qaisara!! hehe makin byk keletah die..

MeL said...

uik? cmne bole termiss entry ni? anyway, lin..sara nmpk da big girl. cheekynye muka dia kt 1st pic tu. xpela sara, take ur time tuk berjalan..nnti xlarat plak mama ye ;P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...