Wednesday, September 2, 2009

resipi ayam goreng berempah

sya dpt resipi ni dr abg sya..(abg sya terer masak tau! ada yg bekenan ke nk wt suami?haha...sila3x..)

so ni nk sharela resipi..sbb ada gak yg bertanya kt entry yg lepas tuh..tapi jgn salah sangka..gambar kt entry tu sya amik dr google. bukan gambar sebenar.hehe

bolehla try..mmg senang je nk buat...sya sediakan bhn2 perap tu masa lunch time ari jumaat..pastu perap ayam..blk rumah kul 6.30 sya goreng ayam tu..so mmg sesuaila utk kita as workingmum ni utk express cooking..elok timing azan, ngam2 soi jek ayam goreng siap..

ni sya kasik sukatan utk goreng 4-5ketul ayam..

Bahan2:

4-5ketul ayam
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar ketumbar
2 btg serai
sedikit halia
1 biji Bawang besar
2 ulas Bawang Putih
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar Gula
sedikit Garam
Kicap manis (sya guna kicap kipas udang)

cara2:

blend je semua bahan2 tu...klu blender tanak jalan, masa nk blend tu masukkanla sikit je air..jgn byk sgt kang cair plak..dh siap blend, gaul2 ngan ayam dan perapla ayam tu dlm peti ais..klu boleh jgn perap more than 12jam (ni dpt dr petua chef mana ntah..sya tengok rancangan masakan...nanti jadik masam plak ayam tuh katanya).

ni rupe ayam yg dh siap digoreng..hitam tu disebabkan kicap..tapi jgn risau..tak pahit pn..rasa manis lagi ada..selamat mencuba!

4 comments:

mamaAliff @ salmi said...

wah2 leh try nnt hehe..tq share..:)

Farah said...

hahaha dont judge the taste by its looks hahaha mesti sedap ni..nak tryla cam senang je

azzamoro said...

sedapnyer wey. nnti aku nak try ah..

lin said...

umi,
try jgn tak try..hehe

farah,
betul..jgn nilai dr kulitnye..rasa dulu baru tau.cuba jgn tak cuba.hehe

azza,
tengok gambo pn tau sedap eh..hehe...nanti tryla tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...