Wednesday, September 9, 2009

sara alergik!

sya tak penah kasik sara makan buah orange..
tapi masa awal ramadan aritu, office sya adakan tahlil..
then petang tu dorg sediakan juadah berbuka yg dh siap di tapau
dlm tu adala sebiji epal dan orange
balik rumah sya kasik sara makan orange.
byk jugala dia makan..
buah orange tu jenis yg manis..1st time rasa kot..dia nmpk sukela
sya tak perasan pn apa jadi kt dia after makan buah tu..nampak sgt mama dia tak prihatin..
then ahad yg lepas, sya bagi dia mkn orange lagi..
kali ni sya siap beli wt stok sbb sya pn nk mkn sma..

pastu pagi sabtu lepas, sya kasik sara mkn koko krunch campur sedikit fresh milk dutch lady..
dia makan byk juge..1st time kan makan koko krunch...tapi tak abis pn 1 kotak kecik tu...sikit je la sya kasik..takut tecekik plak klu mkn byk2..

ari sabtu petang tu, keluar pulak merah2 sekitar mulut sara..sya dh mule risau..apsal lak kuar merah2 ni...tengahari dan petang tu sya kasik sara makan bubur McD..
sya dh pening kepala pk..sara ni alergik apa??
takkan bubur McD..sblm ni dia makan bubur McD since umur 8bulan takde mslh pape..
husband sya kata maybe dia alah ayam kot..isk takkanla..sblm2 ni sya wt bubur dia campur ayam ok je..

kesian sya tengok dia menggaru2..dh naik bintat2..sya nk sapu ubat pn susah..so wt masa skrg ni sya taruk bedak agnesia (botol merah) tu je la..isk bersalahnya sya..tak prihatin ngan pemakanan dia..

cuma yg jadi tanda tny, sara alergik dengan apa ni? tadi sya google la psl buah orange ngan fresh milk ni..boleh klik sini dan juga sini kalau nk tau lagi detail..cm buah orange tu ada asid..mungkin itu punca dia alergik..symptom pn sama..kuar rashes sekitar mulut..mmg sara alami mslh cmtula..

"Citrus fruits may cause a reaction or an intolerance in infants due to the high acidity of the fruit. The infant does not react with an immune response rather the infant reacts with either a gastrointestinal response or a dermatological response. Often times infants who are fed oranges prior to the age of 1 year old will break out in rashes around the mouth or bottom and possibly have tummy cramps. "

How to Spot a Potential Allergic Reaction to Food

Here are several things you might note that may indicate baby has a potential allergic reaction or intolerance to a food.

  • Sudden loose, diarrhea stools and/or vomiting

  • Sudden rashes on the skin and bottom - tanda2 yg ada kt sara skrg ni..

  • Runny Nose

  • Hives

  • Irritability and/or gassiness after a new food/meal

  • Breathing or other respiratory troubles after a new food/meal

  • Closure or tightening of the throat
  • Swelling of the Face, Lips and/or Tongue - sara penah alami bengkak bibir..tengok gambar bwh ni..mmg bibir dia bengkak gile..tapi sya syak sbb digigit binatang.sbb sblm tu sya takde kasik dia mkn apa2 pn..insiden ni terjadi masa blk kg bulan lepas..

sya try bagi sara susu dutch lady tu sbb aritu dia alami krisis tanak minum EBM. dan ada teman yg penah bertanya kt pakar LC susu tu dh boleh bagi kt anak sya minum sebagai alternatif lain..tapi sara tanak minum pn. tapi aritu sya campurkan susu tu dlm koko krunch dia sikit je la..

kawan2 yg ada info psl ni,pls la share eh...and apa patut sya buat ye?

5 comments:

Anasfadilah said...

alahai kesianya sarah..bengkak pula mulut

tak try pi paed ke?

p/s::ziyyad suka orange!

MeL said...

cian sara..kwn i anak dia pn allergic ngn orange. bengkak2 satu bdn.

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful a.k.a Proud Zakiah Khairani said...

kalau allergic to buah oren, kena watch also for other acidic food cam tomato. miya was allergic to oren time below setahun. sometime waktu dia 10months, my aunt bantai suapkan limau. then pipi dia naik bintat2.

now dah setahun lebih, limau la faberet dia. alhamdulillah dah ok.

Nieza Ishak said...

kadang2 susu DL pun tak sesuai kalo sara fully bf ... sbb kadang2 budak bf takleh terima susu yang ada lemak lembu

cuba jugak bagi susu yang free lactose cam isomil atau snow ...

kalo suffiya dulu, kena gini sbb mmg tak boleh minum susu yang cow milk, kena soya milk.

tp apa2 pun baik refer paeds .. kita pun senang nak monitor apa yang boleh makan dgn tak boleh makan.

Elyn said...

la sian sara..... lin kene tye paed la bab ni. maybe sara ade alah pada sumthing ke....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...