Friday, September 11, 2009

saya taktau pun..

bahawasanye semalam org gomen dpt gaji..hahaha..
patutler smlm sebaik saje sya trn dr keta opis (smlm sya p meeting kt kementerian xxx), punyela pjg q kt cimb bank kt bwh opis sya ni..
hairan gak apsalla pjg sgt q..rupenye memasing baru dpt gaji..sya taktau pn bila gaji masuk..hehehe..sya tau gaji msk pn bile kwn inform pagi tadi.hehe..yela since bulan pose ni, sya tak penah lagi cucuk duit.huhuhu..sbb yg kuar shopping brg dapur pn husband..aritu yg byrkan keta sya pn husband gara2 sya tak dpt nk login cimbclicks..
plak tu kwn sya kata smlm baru cimb benarkan org nk tukar duit raya..
seb bekla husband sya pepagi lagi dh terjah bank tu..dia keje mlm tadi, so before blk tido tu dia p la bank dlu tukar duit raya..so takdela dia terperangkap dlm q yg pjg tuh..

kebetulan, arini kt sebelah opis sya ni start jualan bazar raya..klu u all perasanla kt tv pn ada kuar iklan, sya teperasan mlm tadi....gilelah, promosi besar2an sungguh..confirmla esok/lusa ramai org terjah..tak yh tunggu esok/lusa, tengahari ni pun confirm ramai giler pegi esp kaum hawa..nk2 lagi gaji baru je masuk smlm..haa nk shopping tu boleh tapiiiii beringat ler sikit ye..mentang2 gaji masuk awal, amboiii kome sakan shopping eh..pd sya tak bagus pn gaji diawalkan cmni..sbbnye silap hb klu kaki boros tu, tau2 awal bln dpn (takyah ckp awal bln depanla..lepas raya ckpla) ada gak yg makan megi segera..hehe..
so sendiri mau ingatla eh....belanjalah berpada2..jgn ikt nafsu/hati..kang badan binasa..

last sekali..meh sesame kita hayati lagu raya senario ni..sya suke betui lagu ni..sbb mmg terselit 'realiti kehidupan' kita kt situ...klu ada yg tergolong dlm kmp tu barula terkena batang idung sendirik.bak kata abg bil..lu pikirla sendiri!!

Hari raya semua bagai nak gila
Bila puasa buat-buatlah lupa
Berpakaian semua harus sepadan
Tapi puasa tak cukup sebulan

Berpuasa rukun Islam ketiga
Wajib kita untuk menunaikannya
Tidak kira usia tua dan muda
Miskin dan kaya semua serupa

Anak-anak gembira bila syawal menjelma
Lebih hebat ibu dan bapanya
Berhabis tak berkira asal nampak bergaya
Walau hutangnya panjang berjela

Habis raya semua mula bekerja
Poket kosong baru ingat nak puasa
Kawan semua buat tak tahu saja
Nak pinjam duit teringat hutang lama

Ini kisah jadi tauladan
Biar kita buat sempadan
Banyak-banyakkan amalan
Duit habis dalam simpanan
Cakap banyak nanti ku tangan
Tak baik, kesian

Kita harus kuatkan iman
Hidup ini banyak dugaan
Memang tidak dinafikan
Dari itu kita elakkan
Di bulan Ramadan memang tak tahan
Jangan ikut perangai syaitan

p/s - nengok ler klu rajin sya terjah kejap bazar tu since adik ipar sya inform dia nk shopping. setakat nk tlg teman bolehler..hehe

2 comments:

lia said...

lia p bayar segala bil dulu... da bayar siap2 duit BS, nak bagi mak segala.... yg baki, p masukkan abs n keluarkan biler masuk bln oct he3...

oct pon gaji awal tau... 8hb... haruuuu woooo nk tahan sampai nov yg gaji 25hb

m@y said...

lin,
3 bulan weh dapat gaji awal bulan..bln lepas, bln ni ngan bulan depan..pastu bulan 11 pakat2 ganti posa sbb ikat perut gaji 25hb balik hakhak!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...