Friday, October 30, 2009

jom ber-BD ngan Elyn

ni nk bagitau nih...serius!!!!!!

tak tipu...everyday mmg tak penah miss baca blog mummy yg vouge ni..ELYN
plg suke baca kisah si mata boolat
sape lagi..boypren sara la..wafiq.hehe..saje kasi up sket!!!kui3x...

memandangkan hadiahnye lumayan ya amaat...B.I.D.A.D.A.R.I...so mmg takmo lepaskan peluang join gak giveaway nih..
petamakali beli BD pn dr elyn..
dia pn suke kasik tips2, share story2..hehe..mmg takdela nk segan silu sgt ngan dia nih..
tapi nk bejumpa tu entah bile laaaaaa...asyik takde kesempatan jek..

sya amik BD ni pn psl masa tu terasala bdn ni asyik lemah je..ngantuk je kt opis...penah ar borak2 ngan elyn psl ni..hehe..mintak pendapat dia.tu yg dia suggest soh try BD.
so far alhamdulillah, pas je try BD ni mmg la nmpk ketara perubahannya..keputihan bekurang, pastu bila time pose tuh, tak terasa penatnye..(this year sya ganti pose 30ari tau psl thn lepas besalinkan sara..)..nasib la rasanya sedap. kalau rasa pelik2 ni, mmg tak kuasa ar sya nk menerainye..

stok BD sya dh nk abis,pekate susah2 sgt, elyn kasik je la kt sya adiah tu..h sbb sya lebih memerlukan..dengan kadar kecairan/kebanjiran matawang yg amat tinggi skrg ni, entah dpt ke tidak aku berBD this month..muahaha...yela, gaji lmbt lagi tuuuu...25hb!!! fuh bejanggut tunggu...ahahahaha...opsss..ni slh 1 contoh contestant yg gigih melobi nih..tak baik mcmtu ye..jgn begitu...(ala2 ayat datin wan abe lak..haha)..biarlah adil dan saksama..so juri jgn ada berat sebelah ye...nguehehehe

sedikit renungan untuk para suami dan isteri

tadi saya jenguk blog ustaz saifulislam.com..
tertarik nak baca satu artikel ni dek kerana tajuknye..
sila klik sini.

hm.....

mcmane pulak keadaan saya nanti ye? 10tahun lagi...20tahun...takyah tunggu 10thn..cmne tahun2 akan datang????

rosak..rosak..

Un4ntly


ape yg korg paham dr 'pekataan' atas ni?
memula baca ligat otak aku ni pk menda ar pempuan ni tulih..
tapi seb bek ar aku ni dikurniakan otak yg cerdas..
ni 1 lagi la perosak bahasa..nk kata bahasa melayu, jauh panggang dr api..
upenye dia tulis in english pekataan ni...

UNFORTUNATELY

and org yg tulis nye tu tak lain tak bukan, seseorang yg glemer dlm industri perfileman kita ni dan femes ngan gelaran 'ratu filem melayu' - betui ke ni..ala gasakla...agak2 korg pandai, tekala sape..huhuhu..

style dia tulis ni sama la cm bebudak zmn skrg ni yg tulis sms ngan bhs short form nye bukan2...no wonderla ada gak yg leh kantoi SPM paper BM..

p/s - ke aku yg 'old school' sgt..jakun ngan bahasa2 ni?hahaha

Thursday, October 29, 2009

gigi

oo..kalini bukan nk cite psl gigi sara..sara nye gigi ok..dh tumbuh ngan jayanye 8btg..tak lama lagi kuarla kot lg 4btg..

ni nk cite psl gigi sya..
lately terasa gusi bwh kt belakang sekali tu tetiba jek membukit..
adakah tu tanda2 gigi geraham bongsu / wisdom tooth nk keluar?

mula la terbayang kisah2 membe2 yg dulu nye penah demam tak sudah2 psl gigi ni nk tumbuh
aduiii tanakler melalui perkara yg sama..
skrg ni tak rasa sakit lagi..
org kata bile dh pecah tu yg sakit..
takkan ar nk tunggu pecah baru nk gi jumpe doktor kan
tapinye sya plg malas la nk jumpe doktor gigi..seb bek ar selama idup ni baru 2x jek sakit gigi..itupn masa kt darjah 1..hahahaha..seb bek ar sya takde mslh gigi selama nih..
last jumpe doktor gigi pn thn 2007...psl nk wt medical checkup..doktor nye komen pn gigi sya ok.ok dr segi takde mslh gigi lubangla itula inila..hehe..

cmna eh? nk gi jumpe doktor ke buang gigi tu or tunggu gusi pecah baru pegi? sya taktau sgt psl ni....taktau betul ke tak gigi bongsu nk kuar..tapi gerak hati ni rasa telahan sya ni betul..hm...........

Wednesday, October 28, 2009

ENT Specialist @ An-Nur Bangi

memandangkan telinga sara still tak ok..almost 1 week lendiran berupa hingus+nanah still keluar kt telinga kiri dia, so kami decide nk bwk dia gi specialist..

jadiknya, smlm kul 4 mama dh chow dr office..pickup sara kt taska..

mood cm ok je..dia mamai lagi..sbb baru je cikgu dia nk tidokan..tak sampai sejam tido, mama dh sampai..but okla kan..if dia ngah nyenyak tido mau ngamuk diganggu..

sblm gerak, isi minyak dlu..hehe..air masak je la dulu syang..mama nk drive keta..nak nenen kena tunggu papa ada baru boleh..

ape pandang2??? ade utang kaaa???

spjg pejalanan dr taska ke rumah nk amik papa tu, kemain menyengih anak dara sorg ni..tapi ngan syarat mulut mama kena menyanyi tak bentila..aduss lapaq ayaq..nyanyi nye pasal la ni..

siap tayang lesung pipit lagik...ni ada chance tak menang smiley contest? haha..aku malas da nk masuk memana contest..kui3x...

sampai je kat sana, dia menakal la dlm hospital tuh...usik barang...tegur nurse..ajak borak..hai kt org tu..hai kt org ni..adui ramah tamah betui...

sampai waktu nk jumpe doc, haaa bejurai ayaq mata..taktau apsal..sara ni bila asal nk jumpe doktor je menjerit.esp bila dia tengok doktor tu tjk 'gadget2' dorg...

siap doktor tu kata sara ni badan je kecik tapi kudrat dia..kuat!!!

bayangkanla mama tak ley ooo pegang bdn dia..seb baikla ada papa dia tlg pegangkan..itupn nurse kena gak pegang kepala dia..dia nye meronta tu kalah budak nk 'bejawi' kot.hahaha

clips bwh ni mama amik time doktor tu ngah sedut lendir kt dlm telinga dia..

dia nye 'sound system' pn ley tahan..menjerit sekuat hati tu dlm clips ni..

so far puas atila ngan servis doktor ngan spital ni..1st time pn dtg sni..hehe..
nama doktor pakar tu..dr khairul..sgt ramah dan friendly..carikla dia ye if pegi an-nur bangi.
actually last week dh bwk sara gi klinik gomen..
doktor gomen tu kata 'takde ape2..biasala ni..normal la ni..semua budak kena cmni'
doktor tu kasikla 2ubat..selsema dan antibiotik..ubat titis telinga takde pn dia kasik..
after 5days still lendiran tu ada lagi..
mama dh naik risau..sbb lendiran tu bukan kuar kaler ingus je sbb dh ada sket ngan darah..not sure darah tu sbb gegendang telinga luka ke or telinga dia dh luka sbb kami asyik cuci2 korek telinga dia..kakak mama advise klu dh cmni minta doktor wt surat refer pakarlaaa..

then 2mlm sudah gi la klinik pvt lak..waaa itu doktornye 'mimik muka' arrr byk sirius..
dianye ckp pn dh buat kami tak senang duduk..dia pn wtla surat soh kasik hospital..
mlm tu gak kami call an-nur nk jumpa ent specialist ptg smlm..
memula nk p az-zahra tapi klinik ent tu ari rabu je.
kami tanak tunggu lama..
kebetulan terselisih ngan jiran sebelah and mmg dh sedia maklum yg dia nih sorg doktor kt hukm..
mintakla 3rd opinion..dia pn ckp pegila pakar..tapi hosp putrajaya lmbt..sbb kena set date appointment lagila..pastu baru dtg kali ke2 utk cek telinga..so dia advise gi pvt..memang kami nk gi pvt dh sbb tanak lengah2 lagi..

pas je selesai treatment kt an-nur tu, dr khairul tu explainla serba sedikit apa yg jadi kt telinga sara..dia ckp mmg ada sedikit bocorla gegendang dia...smlm kami dptla tengok sama dlm telinga dia tuh..tapi nanti lama2 lubang tu akan tertutup sendiri..cuma yg dikhuatiri if sara still selsema/selsema datang balik, and ada lendiran keluar lg dr telinga so kemungkinan besar gegendang tu bocor still ada...if asyik2 bocor je tak sempat nk tutup nanti lama2 permenantly gegendang tu akan bocor je la sampai besor..tu yg ley jadik 'kurang pendengaran'..bukan pekak ye...but still bahaya!!!!!!huhuhu..tanakla cmtu..kesian dia nanti..next followup checkup bulan 11 ni..nk cek semula dh ok ke tak telinga dia...hrp2 okla ye...mommy2 semua, doakanla sara sihat eh... - if ada ibu2 yg alami mslh yg sma cm sara ni, jgn tunggu lama2...cepat2 bwk gi doktor..sara ni sbb dh lama sgt selsema tu yg pressure dlm telinga dia tak tertahan tu..end up hingus stuck kt dlm rongga hidung tu carik jalan keluar lain..tempat plg senang dia nk pressure - gegendang telinga' la sbb structure yg fragile..ini bukan rekaan..sya tulis ni sebijik sejibun cm dr khairul ckp smlm..


eustachian tube tu lah penyambung rongga idung ke telinga..so lendiran dr saluran tu yg telah wt kan gegendang telinga pecah and keluar kt telinga luar kita..

pas selesai sume, singgahlah manjaku kt bangi tu...

tengok muke tu..eksyen tol..cm dia yg punye je..seb baik ar dia tak nangis bila soh keluar dr situ..kui3x..

saje je la kasik dia memain kt atas tu...nk beli? hehe...tunggu next monthla sara eh..mama tak gaji lagi lor...nk beli gak smlm boley tapi swap cardla..tapi tanakler utang2 ni..not good!!! huhuhu...

p/s - sara aktif cm biasa..dia tkdela merengek tak tentu pasal..telebih aktif lagi adala, tapi telinga je la bermslh..

Menikmati Pelangi Cinta .......fikirkan ........


Tidak akan diketahui kecintaan seseorang sehingga tiba saat berpisah. Tidak diketahui kesabaran seseorang sehingga tiba masanya dia patut marah.

Dan tidak diketahui keberanian seseorang sehingga tiba waktu berperang. Demikan kata pendita. Benar, cinta yang lama (setelah usia perkahwinan meningkat) hanya akan bergetar semula bila berpisah.

Perpisahan yang sekali-sekala akan menyuburkan percintaan. Tetapi jangan terlalu lama, justeru jika terlalu lama ia mengundang bahaya kerana ia boleh mengundang fitnah dan mampu menghakis setia.

Jika sayangkan anak tangan-tangankan, mungkin sayangkan isteri perlu ditinggal-tinggalkan. Dan dalam kehidupan pejuang agama dahulu, kini dan akan datang, perpisahan memang sudah menjadi “mainan”.

Walaupun, mungkin ada yang melihat perpisahan dikalangan suami isteri yang berkahwin itu satu yang memedihkan, tetapi ia sebenarnya baik untuk menyuburkan rasa cinta. Maksud saya bukan berpisah kerana bercerai tetapi berpisah kerana berjauhan oleh sesuatu urusan atau tugasan.

Jangan terus-terusan “berkepit” di rumah. Manusia tidak boleh lari daripada rasa jemu. Oleh itu para suami harus keluar dalam tempoh tertertu dan pada pada waktu-waktu tertentu tanpa rasa berat hati, enggan atau malas. Lebih-lebih lagi atas tujuan dakwah, kebajikan dan membuat kebaikan. Bukankah itu hak Allah atas kita? Janganlah hendaknya kerana terlalu cinta isteri sehingga kita mengabaikan cinta Allah.

Sayidina Abu Bakar pernah mengarahkan anak lelakinya menceraikan isteri yang baru dikahwininya apabila didapati anak lelakinya itu sudah jarang keluar solat berjemaah di masjid sejak berkahwin. Sudah menjadi tradisi para sahabat Rasulullah SAW dan baginda sendiri, keluar daripada kota Madinah sama ada untuk berperang atau berdakwah. Dan tentunya sahaja ini memaksa mereka sering berpisah dengan isteri mereka.

Percayalah kekadang Allah menghilangkan seketika mentari, kemudian DIA datangkan guruh dan kilat. Puas kita meratap di mana serinya mentari… rupa-rupanya Allah ingin mengurniakan pelangi yang indah. Oh, itu rupanya hikmah berpisah. Cinta akan menjadi lebih indah!

Kalau dahulu, dengan bermusafir ertinya terjadilah perpisahan secara total, kerana pada masa itu tidak ada lagi alat-alat komunikasi seperti hari ini, maka sekarang keadaan sudah berbeza. Sudah banyak alat untuk berhubung walaupun berjauhan lama atau seketika. Jadi, apa salahnya semua alat itu dimanfaatkan untuk “meredakan” rasa rindu yang pasti melanda dengan syarat, perhubungan itu tidak merosakkan atau mengganggu tugasan dan tanggung jawab semasa di perantauan.

Malah kadangkala tempoh berjauhan seperti itu, yakni semasa hati dan emosi sangat lembut sekali, adalah ketika yang paling sesuai dimanfaatkan untuk mendidik isteri (selain anak-anak). Berbicara dari jauh kekadang lebih mendekatkan. Benar sekali kata pepatah, “jauh-jauh berbau bunga.” Ingat, cinta kadangkala menjadi lebih subur dikejauhan berbanding berdekatan.

Di kejauhan kekadang kebaikan, kejelitaan dan kesetiaan isteri kita akan lebih terasa. Bukankah terlalu dekat ada kalanya menjadikan kita buta? Ramai suami yang asyik memarahi isterinya bila bersama, tetapi apabila isterinya itu meninggal dunia, maka dialah yang paling banyak meratap, menangis sayu kerana rindu dan cintakannya.

Apa yang ada sering dilupakan, apa yang tiada sering didamkan. Itulah ungkapan untuk membayangkan sifat manusia ketika berdepan dengan nikmat jasmani dan itulah juga sifatnya bila berdepan dengan nikmat rohani termasuk soal cinta. Jadi, bila berjauhan ertinya kita “hilang” seketika akan dirinya, maka sudah tentulah ini akan menyerlahkan semula cinta yang selama ini terpendam. Oh, rupanya cinta itu masih ada, malah masih membara dan menyala.

Kalau ada yang bertanya, mengapa ketika berjauhan bukan dia yang dikenang? Sudah hampir sepurnama bermusafir, tetapi wajah isteri yang ditinggalkan tidak juga muncul-muncul dalam ingatan, doa dan kerinduan… Oh, itu petanda kurang baik. Mungkin cinta itu bukan terpendam, tetapi sudah terpadam. Jika ada cinta, pasti ada rindu. Jika ada rindu pasti ada keinginan – ingin bertemu, berbual, bermesra dan sebagainya. Tetapi jika semua itu sudah tidak ada, ah khuatir saya, mungkin cinta itu sudah tidak ada!

Untuk anda saudara ku, mari seketika ku ajak kembara bersama sepucuk surat cinta ini…

Ke ribaan isteriku yang tersayang…Sayang, aku tenang di sini kerana ku yakin kau telah menerima hakikat ini dengan tabah dan bijaksana. Hentikan tangisanmu di sana. Demi ketenanganku di sini. Yakinlah, perpisahan sebenar bukan kerana jaraknya destinasi. Tetapi oleh retaknya hati.

Perpisahan ini, insya-Allah akan menyuburkan cinta… sekiranya kita menerimanya sebagai satu didikan Allah. Yakinlah, kita akan bertemu dalam suasana yang lebih indah dan manis. Perpisahan ini adalah mahar buat saat yang indah itu.

Semoga perpisahan ini menguatkan jiwaku. Tiadalah ubat jiwa yang paling mujarab kecuali mencintai Allah. Dan dengan cinta itu nanti semuga kita saling menyintai kerana Allah – cinta yang lebih suci.

Kita dipaksa berpisah untuk “dijemput” ke daerah tauhid dan syariat-Nya. Selama ini kita terlalu banyak berlakon-lakon dan bermain-main dengan pelbagai alasan dan kemalasan. Aku pasrah dengan “paksaan” ini walaupun suntikannya terlalu sakit, ubatnya pahit.

Sayangku,
Hadapilah kenyataan yang sudah termaktub sejak azali ini. Kesedihan dan air mata tidak akan meredakan hati apalagi menyelesaikan masalah. Aku sentiasa berdoa untukmu.

Ya Allah…
Ampunilah dosa-dosa isteriku dan memaafkan semua kesalahannya. Kuatkanlah iman dan taqwanya… dengan Kau suburkan selalu dihatinya rasa hina, berdosa, jahil, lemah, miskin, berharap terhadap-Mu.

“Ya Rahim…
Berilah dia kekuatan dan kesabaran dalam mendidik anak-anak kami. Agar ditangannyalah nanti tertempa zuriat yang soleh dan solehah. Bimbinglah kemarahannya, kebijaksanaannya, kesabarannya, kelembutannya, hukumannya dan segala-galanya dengan seimbang, agar dia terdidik untuk mendidik.”

“Ya Rahman…
Maniskanlah akhlak isteriku semanis wajahnya. Hiasilah kata-kata dari lidahnya dengan kebenaran dan kelembutan, seperti Kau telah hiasi matanya dengan kecantikan. Berilah kecantikan dan keindahan hakiki dengan limpahan taqwa yang sejati.”

“Ya Rabbi…
Lembutkan hati isteriku agar mudah ia mengadu-ngadu pada-Mu. Lenturlah jiwanya agar ia mudah merayu-rayu dan meminta-minta pada-Mu. Haluskanlah perasaannya agar dia mampu menangis dan merintih-rintih pada-Mu. Hancur dan remuk-redamlah dirinya dalam menerima didikan-Mu kerana di situlah pengiktirafan dia sebagai hamba-Mu.”

Sayang,
Ramai pasangan berpisah kerana putus cinta. Namun lebih ramai yang terpisah kerana terlalu cinta. Bila cinta makhluk membelakangi cinta Allah, maka cinta itu akan kehilangan daya untuk bercinta sesamanya. Ia akan layu, kesepian dan keseorangan. Pada cinta yang ilusi begini… pertemuan adalah perpisahan. Tapi bila cinta itu cinta hakiki, berpisahkanpun masih bertemu.

Justeru, perpisahan ini untuk menyelamatkan. Perpisahan ini adalah mehnah yang akan menguatkan kembali ikatan perkahwinan. Ia adalah satu “reaksi berantai” kepada semua yang ada ikatan dengan kita. Agar semuanya bergantung dengan ALLAH semata. Jangan kita bergantung dengan selain-Nya.

Makhluk yang terhubung atas nama suami, isteri, ibu, bapa, anak, adik, abang, kakak, saudara, sahabat atau apa sahaja akhirnya akan pergi jua. Sesungguhnya, perpisahan adalah cara Allah “mencantas” pergantungan hati kita dengan yang bernama suami, isteri, ibu, bapa, anak dan saudara.

Hakikatnya saat itu pasti tiba. Mati boleh terjadi bila-bila. Ketika itu jika hati tidak bersedia… pedih dan sakitnya tentu terlalu. Mungkin hilang kewarasan, mungkin luntur semangat, kecewa untuk meneruskan hidup. Dan paling khuatir, terhakis iman, tercalarnya tauhid.

Sayang… bergantunglah pada Allah kerana hubungan kita dengan-Nya tidak akan dipisahkan istilah janda, duda dan yatim. Sedangkan hubungan kita sesama manusia tidak dapat tidak, pasti diputuskan oleh MATI. Justeru… anggaplah perpisahan ini satu persediaan untuk menghadapi saat mati yang sudah pasti datang.

Syukur … kerana dahulu pernah aku terlintas, bagaimana nanti kalau kalau salah seorang daripada kita dipanggil pulang oleh Allah? Apakah ketika itu hati akan redha? Ah, lantaran benci merasainya, fikiran dikunci daripada memikirkannya…. Padahal itu sudah pasti. Oh! Tuhan, benci betul rupanya kita kepada mati.

Angkuh betul kita dengan ‘milik’ pinjaman Allah ini. Seolah-olah isteri, suami, anak-anak dan lain-lain itu benar-benar kepunyaan kita. Terlalu berat untuk memulangkannya. Sebab ‘memulangkannya’ bererti berpisah!

Tidak sanggup kita “pulangkan” kembali bila tarikh pulangnya sudah tiba. Kini, alhamdulillah, pinjaman itu dipinta kembali oleh Allah buat sementara… aku diserahkan kembali olehmu, dan kau diserahkan kembali olehku kepada-Nya.

Didikan ini sangat mahal harganya. Inilah intipati iman kita kepada satu ayat Quran yang sangat pendek:
“Sesungguhnya kita kepunyaan Allah, dan kepada Allah kita akan dikembalikan.”
Bersedialah untuk menghadapi yang terburuk akibat perpisahan ini. Namun jangan sekali-kali terputus dari berharap sesuatu yang terbaik.

Doaku dan doamu pasti dicelahi oleh rasa bimbang takut-takut tidak diperkenankan tetapi padamkanlah segalanya dengan satu keyakinan bahawa ia pasti diperkenankan. Amin. Yang penting… bukan diperkenankan atau tidak, tetapi semoga Allah tingkatkan kesabaran, keimanan dan tawakal kita menghadapi apa jua takdir-Nya.

Isteriku, jangan dipinta ringankan ujian, tetapi pintalah ‘beratnya’ iman untuk menghadapi ujian itu!

**Saat ini, saya rasa nk 'menghilangkan' diri sekejap..untuk menenangkan fikiran yg sedang berkecamuk...tapi boleh ke seorang isteri keluar rumah senyap2 cmtu je? kalau boleh, dah ramai yg akan buat...

Tuesday, October 27, 2009

'Mata Berasap'

hahahaha...tajuk entah pape jek..



tapi....'asap tu cam tak cukup tebal je kan?'..hahaha

ape pendapat korang?


p/s : ni la akibatnye bila tucing takde, tikus pn menarila joget lambak arini..

Monday, October 26, 2009

beraya di rumahku

this year takde wt open house..tapi adala jemput kengkawan yg nk dtg beraya..yg sudi nk dtg je yg dtg pn..haha..ape aku merepek ni labu?


the 'shooter'..aunty eija ngan aunty sor..


kengkawan mama,aunty barry ngan aunty sor syok membuli sara..


salam2 aunty barry...dpt duit raya lebey sket..ngeh3x..


si tecik berbaju kurung..so schweeeeeeeetttttttt....


muka tekejut besar ngan flash camera aunty eija ni...hehe

p/s - tade idea nk tulis apa sbnrnye..saje je gatai tgn nk blogging gak.hehehe

Flaming dan keletah Sara

ingatkan mlm smlm nk lepak kt rumah je....tapi last minute decide nk kuar gak mlm tadi..misi JJCM..hehe

we in 'red'...merah berapi kooo...kui3x...

ktorg gi mkn steamboat kt flaming, bandar sunway..

see...tengok gambar dh terliur kan?kui3x...

2thn lepas pegi mkn sni ngan abang. time tu dia belanja..pastu dh tak pegi..time tu, makan sket je sbb preggy takley sumbat byk2...tapi smlm tak dpt gak mkn puas2..sbb si kecik tu byk menganggu jek..
akhirnya wishlist sya dh tertunai..sanggup gak papa sara drive sejauh 60km semata2 nk kasik
mama ni tak kempunan..ye la, meleleh air liur nk mkn steamboat ni since bulan pose lagi tau!

sampai je kt sna, cik mek molek ni tido..tapi dia terbangun sbb dengar riuh kt restoran tuh...
dia suke wt muka 'tengok pelik' cmni..hehe

bila dh celik je bijik mata tu, nmpk lak makanan penuh meja...haaa...ambik ko, menjerit2 dia pastu..lmbt kasik makan dia jerit2..

kt sana tu, mcm2la telatah si kecik nie..sya pn taktaula kt mane sara dpt belajar 'tabiat' baru ni..
tak sopan sungguh....
cube klik clips bwh ni..dia wt bunyi lagakan tangan kt mulut tuh..org tua kata tak elok, nanti besar kang dia jadik gagap..mintak dijauhkanla eh..



besungguh dia wt bunyik nie..abang2 kt belakang tu siap gelak lagi tengok telatah sara..

ni lagi 1 kepandaian ke tabiat dia entah..
kalau lmbt suap makanan kt mulut dia, dia tarik tangan kita masuk mulut dia...hahahaha..sabaq je la...gelojoh betul anak dara sorg nieh...


abaikanla suara mama yg tak sopan ketawa besar tuh..haha

lately, dia suke kasik 'evil stare' kt org if kita pandang/tegur dia..time ni ada org ngah tegur dia main kt jusco tmn maluri...ambik ko, sekali dia balas ngan renungan maut..aduii, sombongnye la mek ni..

garang la konon2 tuh...abih kedut dahi tu..haha..taktaula mana dia belajar..adui..garangnye la org tengok anak mama ni..

tu je la sekian cerita keletah cik mek molek kami.hehe

p/s - lagi 1 hajat tu bila nk tunaikan ni? nk kene ada org sanggup jagakan sara barula boleh tunaikan hajat tu kot..hehehe..

Tuesday, October 20, 2009

DIY Lips Scrub


sya mmg alami mslh 'bibir kering'
mmg sejak dr dlu lagi..
sometimes sampai pecah+luka...
mmg jeles bila tengok org lain pakai lipstick pastu nampak cm smooth je lips dia...
sya dh try mcm2 produk...
dlu rajinla scrub bibir sya ni...sya gune elianto nye lip scrub + lip smooth..
memang okla wt masa tu..tapi lelama cm luka bibir sya nih..bibir sya ni dhler sensitif sket ngan bhn2 tertentu..

tapi, kan ke best if kita dpt wt sendiri scrub tu?
kebetulan sya terjumpe 1 clips nie..
mmg mudah and bahan2 pn senang nk carik...semua bhn2 ni boleh dpt dr dapur sendirik!
tu yg best tu...sedia ada,takyah nk gi mall carik produk memahal..
based on review, ada yg cakap mmg berkesan..

u all boleh try..and sya mmg berazam nk try petua ni once a week.. :)

updates :
kalau yg takley dengar clips ni...bahan2nye mudah jek..gula dan olive oil sajek...simple kan???

lasak tak lasak dia skrg?

3minggu sudah kami sakan beropen house..
sampai 7buah rumah ktorg terjah dlm 1ari..

nasib tak cherry berry..sara pn sama tumpang makan
syukur dia well behave sepanjang kt rumah org
plg best gi rumah kwn husband..
letak dia dlm blik anak kwn husband..
penuh toys..
sakan sara main..
nasib baik la dia tak melekat kt situ tanak balik...
kalau tak, parah!!!

weekend ni misi mencari bicycle/car utk sara..
kesian tengok dia tekun main keta anak membe aritu..sampai tejatuh dia punye leka main..hehe



oo..skrg ni dia dh pandai tau...
bila sya tjk gambar2 yg ada kt kad yg sya tampal kt dinding di rumah tu, dia siap tarik jari sya tjk kt tiap2 gambar tu..so sya pn sebutla itu benda ape...siap wt bunyi lagi..
sampai tang gambar tiger/lion, sya wtler bunyi auuuummmmm...
and tau tak???? dia dh boleh tiru..spontan!!!
kt video bwh ni sya amik kt taska..masa tu ngah tjk gambar tiger dlm buku kt taska tuh...
siap dia wt bunyi tiger auuum lagik..kelakar siap bibir tu tekemam2....



lagi 1 sya prsn tabiat dia skrg..kt sume mak org dia nk bermanja..
nengokla...amboi, selamba je dia wt paha mak org tu jadik sofa dia....huhu..

last week, sara dh wt sya kecik ati..
sya pi la tengok dia kt taska..yela, ari jumaat lunch lama..so lepak2 la ngan dia..sya suke gomol2 dia kt tilam..tapi dia boleh gi ngendeng letak paha kt atas paha mak org????siap pi duduk atas paha org tu lagi...aduiiii..kecik ati mama ko ni sara...seb bek ar kecik lagi..klu besar2 wt cmtu, meraung mama ni tau!!!
hahahaha....
ni lak keletah dia masa kt taska...
kalau dpt mkn biskut bukan main suke..
dhla tak reti dok diam..bejalan ke sana ke mari..


kalau kasik dia minum air, cmnila gayanya...ke hulu ke hilir dia pegang cup dia tuh...kalau bosan, abis dilemparnya cawan dia tuh...huhu..sejak dh pandai guna straw ni, nk minum je mesti guna straw dh..huhu



ohye...skrg dia mmg pandai sgt nk mengemas...ada sekali tu dia sebok tolong 'lipat kain'...


gigi dia dh byk..ada sekali tu dia gigit baju sutera sya..tau tak ape jadi??? SAMPAI BELUBANG BAJU TU dikejekannya...aduiiiii...ini takyah tunggu cik T, kt rumah sya pn dh ada T besar...sara la sape lagik..sume dia nk gigit...klu dia geram tu, badan sya jadik mangsa...kalau dia tak tido, jgn harapla dia kasik kita tido..dia akan kacau sya...ari ahad baru ni, calar hidung sya kene cakar ngan dia..sebabnye dia tak kasik sya tido!!! dia nk ajak main........huhuhu...aduiiiiii sakit jiwaaaaaaa...mmg byk penat ooooo skrg melayan keletah dia yg dh byk akal ni...
but i'm still happy..kdg2 mmg geram, tapi ada masa tu lawak..ilang gak tensen tu bila tengok keletah dia yg kelam kelibut tuh...hahaha..

p/s : agak2 ada can tak mama sara ni kurus bile nengok 'kelasakan' sara skrg?hahahaha...
takde maknenyeeee...kena exercise gaklaaaa....ahaha

Monday, October 19, 2009

semalam yg kecoh

sya gi open house my friend, ..nak tau sya jumpe sape?hahaha..kembang kempis idung aku..

tejumpe bloggermum yg glemer..mommy lyna..wahahaha..bangganye aku..petamakali jumpe blogger mum..sungguh mama qaisara ni sangat jakun!!!

nk join gathering blogger mum asyik tak bekesempatan tu yg syok giler smlm bile dpt jumpe sorg blogger mum...cm jumpe celebrity lak...tapi mommy lyna mmg femes pon..hehehe..yg wt sya cam tu sbb teperasan anak mommy lyna yg special - fahry!! comel,mata moolat...tapi smlm dia cm baru bangun tido..upenye fahry tak sihat eh..sian dia..

sayang tak dpt nk borak lama2...tupn malu nk tegur dia..sampai lupe nk snap gambo...kui3x..dlm tak malu tu selamba gak sya terjerit2 'mommy lyna..mommy lyna..' sorila mommy lyna..mama qaisara ni mmg 'species terjal'...tindakan refleks telah membuatkan mama qaisara terjerit2 di depan rumah org....hahahahaha..sure mommy lyna malu ngan tingkahlaku sya tu..hahaha..nama dhler taktau..yg sya igt, mommy lyna jek..kui3x..seb bek mommy lyna perasan..kalau tak, sure sya dengan tesipu2 malunye masuk balik dlm keta pastu pecut keta selaju2nye pergi dr situ...kahkahkahkah...

tu 1 hal..risau gak kot2 mommy lyna tak igt sya ni yg mana 1..seb bek ar penah beli performance drink kt dia...tu yg boleh ingat tu kan mommy lyna? hehehehe...

next time klu ada together2 ngan blogger mum nk pegi laaa...best gak jumpe org yg tak penah kita kenal ni..selama ni kenal dr tulisan org tu jek...hehehe..

Friday, October 16, 2009

contest sana sini..

byknyela blogger wt contest..

aritu nk join gak contest bajuraya yg yana anjurkan..tapi asyik lupe nk copy gambar sara pakai baju kurung..yg ada dia pakai gown..syarat2 contest tu mesti pakai baju kurung..huhu..sampaila duedate dh lepas tak juga wt entry..so terkuburla hajat nk join contest tu..huhu

ni elyn plak wt contest..adiah bidadari..wa best..stok bidadari pn dh abis..

tapi mslhnya sya mmg malasla nk join contest

sebabnye malas nak wt entry

nk tulis blog pn malas..

kdg2 tu jenuh paksa diri ni menulis..

entahla..taktau apsal..

kee..sebab tak penah nye ada 'luck' nk menang..hahaha..nk wt cmne, sya sorg yg tak kreatiplaa...terima je la kenyataan..hahaha

agaknya skrg ni sya lebih suka 'memendam rasa' dr menulis kt sini kot..huhu

p/s : hatiku berlagu sedih la pulak arini...huhu

Thursday, October 15, 2009

ISU PANAS - TASKA!!!

korang tengok tak rancangan 360 mlm tadi kt tv3?
pas je tengok rancangan tu,
sya betui2 jadi risau gileeeee

part plg sya takley lupe
ex-pengasuh ni ckp, masa dia keje kt 1 taska ni..dpn mata dia, ada budak kecik lagi selalu kene lepuk tang leherla..kepala la..tunjal kepala la oleh pengasuh senior kt taska tempat dia keje dlu..
bila dia report kt pengurus taska..pengurus pn sama 2x5 naik hantu!!! lepuk kepala budak tu sekali!!!

argggh!!! ye!!! semalam isu yg dorg tjk kt 360 psl TASKA.
bulan oktober ni bulan kanak2...
tu sbb dorg bwk isu ni ke muka depan..
bygkanla drpd 3ribu lebih taska di malaysia ni, just 13% je yg berdaftar dengan JKM.
1 pesanan mazidol smlm, PADA PARENTS YG ANTA ANAK KE TASKA PAGI TADI..MAKE SURE KORANG PASTIKAN PENGASUH2 KT TASKA ANK KORG TU ADALAH WARGANEGARA MALAYSIA..SBBNYE IF BUKAN WARGANEGARA MALAYSIA, TASKA TU DH BUAT KESALAHAN!!!!

part pengasuh bangsa asing tu sya tak brp kisah..sbb kt taska sara mmg semuanye warga tempatan..cuma yg sya takley lupe..terngiang2 kt telinga kata2 polis wanita berpangkat DSP ni, dia bagitau tanda2 penderaan mental kt anak2 kita..'PERUBAHAN TINGKAH LAKU + PEMARAH + EMOSIONAL + BILA NAK ANTA GI TASKA DIA MENJERIT2, MENANGIS FOBIA'...aduiii...semaknye perut bila sya dok pk psl menda ni..sara plak dhla bila nk anta gi taska tu mmg pegang tgn sya tanak lepasla..plak tu menangis cm kena pukul je bunyinya!

org selalu kata budak2 yg biasa duduk kt taska ni tak takut ngan org..tapi sara ni bila jumpe ngan org dia cm takut2 nk becampur...nk bekepit ngan sya dan papa dia je 24jam! biasanya budak yg tinggal dengan pengasuh di rumah je cmtu...tapi taktaula kan..kot2 mmg anak sya ni jenis mmg tanak belekang je ngan kami...huhuhu...

apapun, sya hanya mampu berserah kepada Allah..tiapkali nk anta sara ke taska sya pesan kt dia jgn nakal2..jgn nangis2..mcm kata pengurus taska dlm tv3 smlmla..ada org yg mmg sukakan kanak2 tak kira budak tu nangis ke ketawa..tapi ada org yg jenis, if budak nangis2 dia lepuk2nye budak tu....kita ni parents taktau apa yg jadi kt anak kita semasa ketiadaan kita..so, nk tanak kene trust je la kt diorg..sya pegang pada prinsip ni je utk menyedapkan ati sya...'if diorg buat sesuatu kt anak sya pn, diorg akan tetap dpt balasan atas perbuatan diorg..kalau tak pada anak diorg, mungkin pd sedara mara diorg sendiri..'

'SESUNGGUHNYA, ALLAH MAHA ADIL..INGATLAH, WALAU KAMI (IBUBAPA) TAK NAMPAK APA PERBUATAN KORANG DI BELAKANG KAMI..TAPI, ALLAH ADA BERSAMA ANAK2 KAMI MEMERHATI SETIAP PERLAKUAN KAMU'...

Wednesday, October 14, 2009

bibik baru

ni saje la sya nak kecoh sikit ni...
igt u all je ke sibuk nk story psl maid korg???hahaha..
sya pn nak gak share psl 'bibik sya'!!!
oopss..nk cite gak, skrg ni kt rumah sya pn dh ada bibik...(baca dlm nada riak sket.haha)
perkenalkan bibik kami..

**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**

tapi bibik kami ni, dia terer wt 1 keje ni je la..

punggah dan sepahkan barang!!!!

bibik ni kuat beleter kt bos dia psl sya suke letak brg merata2..main hentam kromo je..tu yg dia korek2 asingkan mana yg patut..

ni bkn taruk sini daaa...

**

tengah dlm peringkat akhir tugasan..



**
**


tengok ar hasil kerja tangan 'bibik' sya sorg ni..


**


**


**


**

tada!!!!!!

macamane mama dia tak sakit jantung!

hatiku semendung cuaca hari ini..


hari ini saya sangat terkilan+kecewa+sedih
ikutkan hati nk el je harini
melayan hati yg dukalara
tapi...
keja byk..esok lusa bos dah balik kursus
hidup mesti diteruskan
walaupun pahit, terpaksa ku telan jua..

Tuesday, October 13, 2009

'm'

penyakit 'm' dtg lagi..
takde idea nk update kt blog..
mood menulis tak dtg lagi..
entahla..
jadi malas sesangat..
alhamdulillah, berat sara dh naik...now dia dh 8kg..huhu..anak org lain setahun lebih sure dh lebih dr berat sara kan?..mana tak nye, lasak sgt dia skrg ni..
sejak dpt kaki ni, dia lagi kerap nk merayap..asal celik mata je bejalan..sampai ke bilik air dia nk walkathon..tak lama lagi belari la tu..skrg ni pn jalan dh laju2...huhu..
kla stop dlu..ngah cari mood menulis balik.....'still in raya mood kot'..haha..alasan!!!

Friday, October 9, 2009

sya dlm dilema...


should i give up?
aduh..entahla..dalam dilemanye..
tengahari ni nk jumpa expertise..
need 2nd opinion..

Thursday, October 8, 2009

BIARKAN LUNCAI TERJUN DGN LABUNYA

email sya @ ladyheart2612@gmail.com utk dptkan password..
klik sini masukkan pwd






p/s - entry ni ditulis without any filtering..either bio aura, diamond, beyond or fnr filter whatsoever..paham2 je la kan if hati tengah marah yg sedang menulis..
but now lepas dh tulis kt sini, hatiku menarik nafas legaaaaa....fuh!

saat ini


saya rasa macam saya nak bunuh seseorang..
ikut hati nk je aku upah serial killer
takpn bawak razor blade ngan lemon juice..perghh sadisnyeee!!!!giler la..arini otak weng sikit!
gara2 'orang itu'!!!!
argggh!!!!!!

adui..entry ni kena remove ni nanti..satgi sara negative thinking lak kt mama dia..huhu

i quit!!!

sejak 2 menjak ni sya jadi malas nk berblogging..
adakah tu tanda2 sya dh nk besara dr blogging nie..
nk cite psl beraya pn malas..ntahler..takde mood..
i need a break!!!!

Wednesday, October 7, 2009

my homemade baked mac and cheese

arini seawal kul 5.30pagi sya dok tung tang kt dapur..
sedar dr 5pagi lagi..tapi cm besala kan..anak dara kt sebelah ni menempel lak minta dipeluk..
kt opis pagi ni potluck aidilfitri..
sya decide nk buat baked macaroni cheese..
tapi tu la..yg tak bestnye, mac cheese sya wt kalini tanpa button mushroom..
hairan betulla..ni mesti org2 kt sini pakat2 beli utk masak jamuan raya nieh..
last jumaat time beli melambak2..
kalau tau,sya beli siap2 last week..
macaroni pn takde..yg tinggal spiral pasta, small shell ngan penne jek..so sya decide beli je small shell..jadila dr takde lgsg kan..
..so, menjadikla my 2nd try memasaknye baked mac and cheese ..
last time buat masa bulan pose aritu..
abis licin inlaw sya makan..hehe
but caution please!!!
this menu is not suitable for those under diet ok!!!

too cheesyy..sya mkn sekali je dh muak..and sya pn mkn sekali je..mklumler nk diet skrg nie..hehe
so pagi tadi, sya tapaukan sikit utk sarap anak dara sya kt taska..biar dh montel sket mkn cheese.hehe
tinggalkan sikit utk hubby breakfast...hubby takley mkn byk..nanti gemuk balik..dh tak ensem.hehehe
yg lelain selamat masuk dlm oven utk dibakar wt dijamu kt teman di opiss...
hasilnyee...
tada!!!!!!!!

ada yg nk request recipe?
here it is..simple jek..sya tak ikt sgt panduan..sya masak style campak2..asal jadi sudah..haha..
janji cheese byk mmg sedap!!!
meh nk close up lagi..bagi korang terliur tengok cheese dia..

amacam???? tergoda dak?hahaha

MACARONI & CHEESE

Ingredients :

110 g macaroni
1.25 litre water
50 g butter
40 g flour
425 ml fresh milk
175 g Cheddar cheese ~ grated (sya gune cheese kraft single tu jek..lg senang.hehe)
4 pieces chicken fillet ~ grilled and chop finely
50 g mushroom ~ sliced
1 onion ~ chopped
butter
salt
black pepper ~ crushed
2 tomatoes ~ cut to small pieces (I sliced it)

Method :

1. Add 1 teaspoon of salt to water and bring to boil.
2. Pour in the macaroni and boil for about 8 to 10 minutes. Remove from heat and strain.
3. In another pot, melt 50g butter and add in flour. Stir for about 1 to 2 minutes and pour in the milk, bit by bit. Cook for about 6 minutes.
4. Add in half the grated cheese and let it melt in the sauce.
5. Add in salt and black pepper to taste.
6. In a small pan, melt a bit of butter and saute chopped onion and mushroom till soft.
7. Mix well macaroni, sauce, onion, mushroom and chicken.
8. Pour into a well greased 1.25 liter casserole. Sprinkle the balance cheese and arrange the tomatoes on top.
9. Grill in the oven till golden brown on top.

selamat mencuba!!!

p/s : entry kali ini ditujukan khas pada org jauh nun di tanjung malim...hahahaha..jgn jeles..kui3x..

Tuesday, October 6, 2009

galaknye....


si dia memanjat tangga..pantang betoii
sya terlelap tak sampai 5minit..
sedar2 je sara dh panjat tangga sorg diri..
dh sampai anak tangga ke 4..gileeee!!!!
lemah jantung mama dia nie
time tu ank sedara sorg tu dok leka main kt bwh tangga tu..situ mmg port ank2 sedara main..
kakak sya plak dok kt luar umah ngah sidai baju..
saya plak telelap...telelap semasa ngah menyusukan si kecik ni la..
ntah bile la dia pegi kt tangga tu memanjat!!!
menjerit omak ko ni sara oiii!!!!
cmne ar tak menjerit..kowang tengok sendirila rupe tangga dlm video bwh nie..sekali tersilap langkah, mau tejatuh celah tu..gileeeeeeee!!!!
ini video dia ngah ralit main tangga..dijaga oleh anak sedara sya..
layanzzzz




minggu lepas beraya umah kwn..
ambik ko!!!
semput aunty anna teman dia main tangga sampai 2x
mama sara wtpe lak? oooo tak kose mak nk panjat tangga tu..mama sara tolong pandang je la..haha...sbb tu la skrg ni suke lagi dok rumah tinggi..senang, apa2 hal naik lif jek..hahaha..

akhirnyaaa....

Thursday, October 1, 2009

meh intai sikit...

gelagat si cik mek molek
di pagi 2 syawal..



d.o.b - 17 augst 2008


OOohoiiiiiii hoi
Kalau dah mata bertentang mata
Hati didalam bagai nak gila

Heiii........
Pertama kali ku melihat wajah si dia
Pertemuan bermula ditaman si kebun bunga
Si tua mulanya
Berjumpa bertentangan mata

Mulai dari itu hati ku tertanya-tanya
Siapakah gerangan si cantik jelita
kerlipan.. matanya.
Hinggakan aku terpesona

Pabila namanya ditanya dia masam
Namun begitu jelingannya aku faham
Senyumlah-senyumlah ahaiii cek mek molek
Senyumlah-senyumlah ahaiii cek mek molek
Senyumlah-senyumlah ahaiii cek mek molek

entry ni create merangkap sekali utk join contest 'BABY IN GOWN CONTEST' ini..untuk details, sila layari blog mamaalieya..harap murah rezki sara..hehe

p/s : nantikan ye story cik mek molek berhari raya...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...