Wednesday, October 28, 2009

ENT Specialist @ An-Nur Bangi

memandangkan telinga sara still tak ok..almost 1 week lendiran berupa hingus+nanah still keluar kt telinga kiri dia, so kami decide nk bwk dia gi specialist..

jadiknya, smlm kul 4 mama dh chow dr office..pickup sara kt taska..

mood cm ok je..dia mamai lagi..sbb baru je cikgu dia nk tidokan..tak sampai sejam tido, mama dh sampai..but okla kan..if dia ngah nyenyak tido mau ngamuk diganggu..

sblm gerak, isi minyak dlu..hehe..air masak je la dulu syang..mama nk drive keta..nak nenen kena tunggu papa ada baru boleh..

ape pandang2??? ade utang kaaa???

spjg pejalanan dr taska ke rumah nk amik papa tu, kemain menyengih anak dara sorg ni..tapi ngan syarat mulut mama kena menyanyi tak bentila..aduss lapaq ayaq..nyanyi nye pasal la ni..

siap tayang lesung pipit lagik...ni ada chance tak menang smiley contest? haha..aku malas da nk masuk memana contest..kui3x...

sampai je kat sana, dia menakal la dlm hospital tuh...usik barang...tegur nurse..ajak borak..hai kt org tu..hai kt org ni..adui ramah tamah betui...

sampai waktu nk jumpe doc, haaa bejurai ayaq mata..taktau apsal..sara ni bila asal nk jumpe doktor je menjerit.esp bila dia tengok doktor tu tjk 'gadget2' dorg...

siap doktor tu kata sara ni badan je kecik tapi kudrat dia..kuat!!!

bayangkanla mama tak ley ooo pegang bdn dia..seb baikla ada papa dia tlg pegangkan..itupn nurse kena gak pegang kepala dia..dia nye meronta tu kalah budak nk 'bejawi' kot.hahaha

clips bwh ni mama amik time doktor tu ngah sedut lendir kt dlm telinga dia..
video
dia nye 'sound system' pn ley tahan..menjerit sekuat hati tu dlm clips ni..

so far puas atila ngan servis doktor ngan spital ni..1st time pn dtg sni..hehe..
nama doktor pakar tu..dr khairul..sgt ramah dan friendly..carikla dia ye if pegi an-nur bangi.
actually last week dh bwk sara gi klinik gomen..
doktor gomen tu kata 'takde ape2..biasala ni..normal la ni..semua budak kena cmni'
doktor tu kasikla 2ubat..selsema dan antibiotik..ubat titis telinga takde pn dia kasik..
after 5days still lendiran tu ada lagi..
mama dh naik risau..sbb lendiran tu bukan kuar kaler ingus je sbb dh ada sket ngan darah..not sure darah tu sbb gegendang telinga luka ke or telinga dia dh luka sbb kami asyik cuci2 korek telinga dia..kakak mama advise klu dh cmni minta doktor wt surat refer pakarlaaa..

then 2mlm sudah gi la klinik pvt lak..waaa itu doktornye 'mimik muka' arrr byk sirius..
dianye ckp pn dh buat kami tak senang duduk..dia pn wtla surat soh kasik hospital..
mlm tu gak kami call an-nur nk jumpa ent specialist ptg smlm..
memula nk p az-zahra tapi klinik ent tu ari rabu je.
kami tanak tunggu lama..
kebetulan terselisih ngan jiran sebelah and mmg dh sedia maklum yg dia nih sorg doktor kt hukm..
mintakla 3rd opinion..dia pn ckp pegila pakar..tapi hosp putrajaya lmbt..sbb kena set date appointment lagila..pastu baru dtg kali ke2 utk cek telinga..so dia advise gi pvt..memang kami nk gi pvt dh sbb tanak lengah2 lagi..

pas je selesai treatment kt an-nur tu, dr khairul tu explainla serba sedikit apa yg jadi kt telinga sara..dia ckp mmg ada sedikit bocorla gegendang dia...smlm kami dptla tengok sama dlm telinga dia tuh..tapi nanti lama2 lubang tu akan tertutup sendiri..cuma yg dikhuatiri if sara still selsema/selsema datang balik, and ada lendiran keluar lg dr telinga so kemungkinan besar gegendang tu bocor still ada...if asyik2 bocor je tak sempat nk tutup nanti lama2 permenantly gegendang tu akan bocor je la sampai besor..tu yg ley jadik 'kurang pendengaran'..bukan pekak ye...but still bahaya!!!!!!huhuhu..tanakla cmtu..kesian dia nanti..next followup checkup bulan 11 ni..nk cek semula dh ok ke tak telinga dia...hrp2 okla ye...mommy2 semua, doakanla sara sihat eh... - if ada ibu2 yg alami mslh yg sma cm sara ni, jgn tunggu lama2...cepat2 bwk gi doktor..sara ni sbb dh lama sgt selsema tu yg pressure dlm telinga dia tak tertahan tu..end up hingus stuck kt dlm rongga hidung tu carik jalan keluar lain..tempat plg senang dia nk pressure - gegendang telinga' la sbb structure yg fragile..ini bukan rekaan..sya tulis ni sebijik sejibun cm dr khairul ckp smlm..


eustachian tube tu lah penyambung rongga idung ke telinga..so lendiran dr saluran tu yg telah wt kan gegendang telinga pecah and keluar kt telinga luar kita..

pas selesai sume, singgahlah manjaku kt bangi tu...

tengok muke tu..eksyen tol..cm dia yg punye je..seb baik ar dia tak nangis bila soh keluar dr situ..kui3x..

saje je la kasik dia memain kt atas tu...nk beli? hehe...tunggu next monthla sara eh..mama tak gaji lagi lor...nk beli gak smlm boley tapi swap cardla..tapi tanakler utang2 ni..not good!!! huhuhu...

p/s - sara aktif cm biasa..dia tkdela merengek tak tentu pasal..telebih aktif lagi adala, tapi telinga je la bermslh..

11 comments:

Nadiah Sidek said...

kesiannya sara..hope cepat sembuh..

eiNa said...

Lin, Aira penah jd cam tu masa dia 10-11 bulan lepas...n Doc pun explain sama cam Doc khairul ckp tu.. then lepas tu Doc bagi ubat titik telinga ngan antibiotik, ALhamdulillah dah baik dan ntak penah jadi lagi dh lepas tu..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

abang aku hr tu kena operate gegendang telinga dier sebab ada bocor jugak...dier kerap bersin sebab resdung..bahaya jugak kan..

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

oh..begitu kaaaaaa..tp tgk cik minah ni ceria & happy as ever..tak sangka lak leh ada prob tu.

get well soon..rajin2 titis ubat & pastikan mandi tak masuk air telinga tu.

CuppyCakeMommy said...

betul..masa mandi make sure air tak masuk tlinga ok..get well soon sara

Elyn said...

owh baru i tau leh bocor gegendang tinge ni. i hope sara cepat sihat dan tak seseme......

mamaAliff @ salmi said...

alolo cian tgk sara meraung..simpati je dengar..get well soon k syg sara..

tp kn lin, adik ipar aku da bgtau tau..anak kwn dia pun ada jd mcm tu sbb gara2 mkn ubat cair kahak..sara ada minum ker? ubat cair kahak tu dia xdpt kuar kot najis jd sbb tu dia attack telinga..doc pn pesan yg sama mcm doc ko ckp..jgn bg anak dia kena selesema n batul lg pastu...bahaya..moga2 sara sht k...

Jiey Mien said...

Harap takde ape2 la kan?
=)

ibu_arifa said...

kesiannyer sara..moga cepat baik jer telinga sara tuh..

Farah said...

erk..apeke bodoh sgt dr hosp gomen tak bg ubat telinga lansung pon..isk kalau saya dah maki dah dr tu sebab layan kite mcm org tak skolah..hopefully gegendang telinga sara baik cepat..

lin said...

nadiah - thanks..sara dh sembuh spenuhnya :)

eina - alhamdulillah, harap2 this is the last time jadik kt sara..

elis - aah..klu bersin ngan kuat mmg ley wt gegendang bocor..

mama-miya - dia mmg ceria je..tak cm org sakit..cuma before pecah aritu, dia merengek je bila nk tido mlm..

cuppycakemummy - tu la,baru cdg nk bwk dia gi swimming..dhla dia suke main air..

elyn - sara dh tak selsema lagi..hehe

umi - sara tak mkn ubat cair kahak..tapi selsema dia tak ilang2..lama sgt..tu yg ingus keluar carik jln lain..

jiey - next month nk followup check telinga dia..hopefully everything ok..

ibu_arifa - thanks ibu_arifa

farah - itula pasl..akak kita pn tny doc tak bg ubat titik ke...pastu dia soh bwk gi pakar je terus cmtu..huhu

thanks all for your concern..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...