Thursday, October 15, 2009

ISU PANAS - TASKA!!!

korang tengok tak rancangan 360 mlm tadi kt tv3?
pas je tengok rancangan tu,
sya betui2 jadi risau gileeeee

part plg sya takley lupe
ex-pengasuh ni ckp, masa dia keje kt 1 taska ni..dpn mata dia, ada budak kecik lagi selalu kene lepuk tang leherla..kepala la..tunjal kepala la oleh pengasuh senior kt taska tempat dia keje dlu..
bila dia report kt pengurus taska..pengurus pn sama 2x5 naik hantu!!! lepuk kepala budak tu sekali!!!

argggh!!! ye!!! semalam isu yg dorg tjk kt 360 psl TASKA.
bulan oktober ni bulan kanak2...
tu sbb dorg bwk isu ni ke muka depan..
bygkanla drpd 3ribu lebih taska di malaysia ni, just 13% je yg berdaftar dengan JKM.
1 pesanan mazidol smlm, PADA PARENTS YG ANTA ANAK KE TASKA PAGI TADI..MAKE SURE KORANG PASTIKAN PENGASUH2 KT TASKA ANK KORG TU ADALAH WARGANEGARA MALAYSIA..SBBNYE IF BUKAN WARGANEGARA MALAYSIA, TASKA TU DH BUAT KESALAHAN!!!!

part pengasuh bangsa asing tu sya tak brp kisah..sbb kt taska sara mmg semuanye warga tempatan..cuma yg sya takley lupe..terngiang2 kt telinga kata2 polis wanita berpangkat DSP ni, dia bagitau tanda2 penderaan mental kt anak2 kita..'PERUBAHAN TINGKAH LAKU + PEMARAH + EMOSIONAL + BILA NAK ANTA GI TASKA DIA MENJERIT2, MENANGIS FOBIA'...aduiii...semaknye perut bila sya dok pk psl menda ni..sara plak dhla bila nk anta gi taska tu mmg pegang tgn sya tanak lepasla..plak tu menangis cm kena pukul je bunyinya!

org selalu kata budak2 yg biasa duduk kt taska ni tak takut ngan org..tapi sara ni bila jumpe ngan org dia cm takut2 nk becampur...nk bekepit ngan sya dan papa dia je 24jam! biasanya budak yg tinggal dengan pengasuh di rumah je cmtu...tapi taktaula kan..kot2 mmg anak sya ni jenis mmg tanak belekang je ngan kami...huhuhu...

apapun, sya hanya mampu berserah kepada Allah..tiapkali nk anta sara ke taska sya pesan kt dia jgn nakal2..jgn nangis2..mcm kata pengurus taska dlm tv3 smlmla..ada org yg mmg sukakan kanak2 tak kira budak tu nangis ke ketawa..tapi ada org yg jenis, if budak nangis2 dia lepuk2nye budak tu....kita ni parents taktau apa yg jadi kt anak kita semasa ketiadaan kita..so, nk tanak kene trust je la kt diorg..sya pegang pada prinsip ni je utk menyedapkan ati sya...'if diorg buat sesuatu kt anak sya pn, diorg akan tetap dpt balasan atas perbuatan diorg..kalau tak pada anak diorg, mungkin pd sedara mara diorg sendiri..'

'SESUNGGUHNYA, ALLAH MAHA ADIL..INGATLAH, WALAU KAMI (IBUBAPA) TAK NAMPAK APA PERBUATAN KORANG DI BELAKANG KAMI..TAPI, ALLAH ADA BERSAMA ANAK2 KAMI MEMERHATI SETIAP PERLAKUAN KAMU'...

12 comments:

Elyn said...

ya allah risau tul baca cite u ni lin. i doa moga sara tak di layan camtu la..... baca gak lam blog dilla ziyyad tadi.....

Cikpid said...

Tgk gak tv3 mlm td 360 ni

n mmg ngeri laa dgr..yelaa..kdg2 anak kite buat perangai nangis2 pon kite ilang sabar..tp nk melepuk tu xlaa sbb anak sirik..

kalo pngasuh tgh bad mood ke..anak kite lak meragam..takut juge jd lain

takpelaa..tawakal jek..

n buat cam dilla tu skodeng sikit nursery tu

Mama Qaseh said...

nasib baik MIL yg jaga anak aku..kalo antar ke taska..aku pon seangkatan ngn korg sure riso gile2..

Tapi cane le dorg sanggup wat mcm tu kt anak2 kecil..nauzubillah..moga2 anak2 kita sume x menjadi mangsa..amin..

Sharini aka Ummi Khayra said...

Lin, saya pun tengok 360 gak malam tadi. Pasal register kat JKM tu dah lama tau memang sikit yang berdaftar. Sebab saya dah penah check. Siap ada nursri tu cakap kat saya dia dah daftar tapi bila check kat JKM websites, takde pun nama taska tu. Tak tau websites tu tak update selalu ke atau apa kan?

Pasal sara duk nurseri tapi xnk dengan orang pun, mmg biasa budaj duk nurseri ok. Tapi mmg ada lin, budak duk nurseri bila dengan org xnk langsung. Sebab ada kawan husband tu, anak dia cenggitu. Memang dia jenis nak dengan parents dia je.. :)

Harap-harap sara ok... :) Kita mampu berserah je.. Macam mama saya cakap, kita mampu berdoa je.. dan berserah pada Allah SWT je.. :)

Nieza Ishak said...

Lin,

try la usha taska lain, nieza kalo anak2 meragam tak nak pi taska mmg nieza tukar taska lain ..

sbb budak2 kalo tak suka mmg buat perangai pagi2

PK balik lin ...
kesian sara nanti kalo dia tak suka pi taska situ .. bagi nieza biar mahal sket takpe janji anak2 selamat & seronok

Fid said...

tengok tengok
saya tengok dgn penuh tumpuan
yup hanya 400 drpd 3000 taska yang berdaftar....
yg pelik taska tunggang langgang syiling pecah pun parents bleh antar anak!

♥ LeeN ♥ said...

salam! >_<

leen pun tahu psl topik tu yg mazidul nk kupas pastu terus tak berani nak tengok sbb nanti memang tak boleh tidur malam la leen dibuatnya. tapi, kalau anak lin mcm tu kan, erm leen suggest try la selidik sikit2. maybe tanya parents yg lain anak diorg cemane ke.. or, kalau ada choice lain nak tukar taska ke? kalau takde, tawakal pun betul juga tapi as a mother, try juga la selidik apa2 info yg boleh memenangkan hati lin. mcm mana nak kerja kalau susah hati 24jam tau.. huhu. erm kalau mcm leen aritu, leen try tgk anak leen mcm mana bila dia jumpa pengasuh taska tu. kalau dia suka dan lepas beberapa hari hantar dia still ok, means dia okay kat situ. kalau tak, awal2 lagi dia takmo pergi langsung kat pengasuh tu sebab leen pernah test dia kat beberapa taska. leen susah gak nak cakap sbb kdg2 memang kita tak punya banyak pilihan kan? kdg2 kita terpaksa hantar juga situ. apa2 pun, lets make sure diorg happy sementara kita pergi kerja ya? tp kan, kadang2 mmg ada jenis anak2 yang terlampau attach ngn kita.. hehehe. itu tak pelik pun walhal taska dia ok je.. so, tgk lah mcm mana ya? (^_^)

Fid said...

lin..lin
umah kat mana???

Jiey^Mien said...

Cuak la camneh..
baru ingt nk anta ian kat nurseri kalo dia dh dpt kaki nnt..
konon2 nak suh bergaul..
=(

zaza@mamaHanin said...

salam lin..
kongsi pglaman la ni ek.. zaza pn tgk 360 mlm tu. mmg ngeri gak la,kbtulan siang tu zaza dpt taw anak kawan zaza koma sbb jatuh kat nurseri (do visit my blog).. Ya Allah.. takutt tul sbb Hanin pun zaza antar kat nurseri. Alhamdulillah, dah setahun duk ngan deorg takder la pulak yg pelik2 berlaku. langkah baik yg zaza amalkan adalah:
1. be close to the teacher yg mengasuh anak kita tu.. PESAN..PESAN.. dan PESAN.. apa2 yg boleh dan tak boleh pada anak kita. biar deorg jemu, bila jemu tu of coz deorg tak buat lebeh kurang sbb kita dah terlebeh PESAN kan?
2. selalulah tanya khabar pengasuh tu, sakit ker..demam ker.. hapa ker.. kalu deorg sakit camna nk jaga anak kita... sblm jadi hapa2 lebeh baik amik jalan tak yah g antar, kan..
3. dan apa yg zaza buat, bukan setakat closed ngan deorg, tapi ngan family deorg.
4. ajak lah deorg dtg umah or beli apa2 wat kenduri kat taska.. ala.. beli goreng pisang pun ok la kan..
5. selalu telefon tanya anak kita duk watpa.. makan apa.. makan last pukui brapa..etc..
6. ramah tamah la ngan deorg, tanya pengurusan ok ke tak.. gaji deorg brapa..tanya dengan berhemah..bukan nk amik tau pasai peribadi deorg, tapi hubungan deorg dgn majikan. kalu majikan tak jaga kebajikan pekerja, of coz la pekerja tu buat perangai.. nak melenting kat sapa.. anak2 kat taska tu la kan.. naudzubillah..

insyaallah.. tawakal pada Allah.. bukan kita nak swastakan anak2 kita, tapi sbb TASKA dah jadi keperluan kepada kekangan tugas seharian kita. tak semua org diberi/ada peluang yg baik. cthnya ada pembantu rumah or MIL or sedara mara yg boleh tlg jaga.. so.. itu ja lah alternatif yg boleh kita buat demi kebaikan anak2.. wallahu'alam

lia said...

aku tgk terus rasa seriau gler sbb nnt kena hntr Amsyar p taska sbb nk pindah umah.... ;(

Farah said...

isk..risaunye saya denga citer lin ni..lin tak pi terjah ke time2 lunch..saya yg bagi kat bbsitter ni pon risau..doa2 semoga anak kite sentiasa selamat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...