Monday, November 30, 2009

JJCM @ mee banjir udang makteh..

semalam, on the way back to kl..we all singgah di sini...


mee udang banjir yg femes ni penah kuar kt majalah 3...
dlu sya dh penah pegi kedai lain di area kuala sepetang ni, tapi masa tu kedai mak teh ni kecik je..so tak perasan kewujudannya..
ada 1 lagi kedai yg femes..mee udang pak hashim..penah kuar kt harian metro..
but apa pn, mmg kt sini semua sedap2..sbbnye the main ingredients - udang..memang sedap..

utk mee udang mak teh ni ada 3 types..plg murah 6rgt (udang bela)..10rgt and 12ringgit..masa kami dtg ni (baru je kul 2lbh..), mee yg 12rgt dh habis..so we all order yg 10rgt..
and mmg banjir ngan udang..exactly menepati nama kedai mak teh ni..


the crowds...kedai mak teh ni ada 2side..and mmg penuh je ngan org..hehe..


me with my sister..mana papa sara? syg sekali..papa sara bekeja..so dia tak dpt follow we all blk kg..

my 2 bro...still single..hehehe

my lovely sista...sara manja betul ngan cik an dia skrg nie..dlu takut.skrg ni,kemain lagi dia..

btw, presenting..

my bowl with full of prawnss...

mmg acik makan tak pandang kiri kanan dh..sampai anak sendiri pn acik lupe..hahaha

cmne?terliur tak? if nk try, jom ikt sya balik kg..hehehe...


cara ku melentiks-kan bulu mata...

aritu sya gi shopping brg make-up..
2 benda yg dok pk nk rembat...lipbrush ngan mascara...
sya mmg dh lali pakai produk elianto ni..
sya start suka elianto ni psl diracun nengok drama2 koreala...
konon2 bila pakai makeup ni boleh cun cm awek2 lam drama korea tu la..hahahaha..perasan sungguh!!!!dahla stopla merapu tu sblm sya melalut p cite psl drama korea lak kt sini..
so..ni dia 2 brg yg sya rembat..


elianto supreme volume mascara ngan retractable lipbrush..total 2 brg ni baru 27rgt je..ada diskaun 5rgt mascara tuh..hehehe

ok..ni lak nk cite psl beza 2 mascara yg sya pakai kt mata sya..
masa gi jj aritu, sempatla gak singgah SASA...saje la kan nk usyar..sya jarang masuk g sasa..hehe..nk taula apa yg best offer skrg ni..sekali tgk kt entrance tu dia letak promo mascara from japan..brand 'DEJAVU Fibrewig'..adik SASA tu pn promotela kt sya..dia tjkla vulu mata dia yg lentiks tu...serius!!! i really love it..so sya pn tryla sapu..wt 2nd coat je trus panjang melentik bulu mata sya..sblm tu adik tu kata,akak tryla sbb tgk akak tak pakai pn kt mata..pdhl sya dh pakai mascara tapi bkn yg jenis melentikkan bulu mata..dh try tu mmg sya pn sukela..igt nk angkatla..sekali tny rega, 60rgt..erk..mslhnye kan dlm purse time tu ada 50rgt je...(malas nk p cucuk dh..haha) pastu takpala, sya terus masuk elianto..then rembatla mascara yg kt ats tadi..

so ni, nk demo kt korg...cer tengok rupa mata sya sblm ngan selepas pakai mascara...pastu sila la komen..ada tak beza antara 2 jenis mascara yg saya pakai nih..


ok..ni real bulu mata sya ye before letak apa2 mascara..



ok..ni pas sya pakai mascara 'dejavu fibrewig' from japan...


ni lak, mata kiri sya yg dipakaikan ngan elianto supreme volume mascara..made in korea.


ni pdgn atas mascara..dr kiri (elianto), kanan (dejavu fibrewig)...

ada beza tak?ke same je?

pastu...tak lupe singgah watsons, beli wet tissues cap watsons (nyambek)..sya sjak dlu guna wet tissue ni je utk cuci makeup esp time travelling or kt office..cepat dan pantas utk tanggalkan makeup + cuci muka sekali...and mmg berkesanla...tak mhl pn..muah jek..RM4.90 utk 3packs.


ok..sekian dlu entry bebelan make-up kalini....hehehehe


*bestlak dpt kwn yg suke cite psl makeup2 ni..hahahaha*

Wednesday, November 25, 2009

sya tak nak cari pasal dengan 'kamu'

tujuan sya letak photo bil tony roma's kt fb sya bukan nk bemegah2..
sya nk share ngan kengkawan kalau2 ada yg nk tau harga makanan kt situ..
ye sya terus terang cakapla..
memang tak selalu sya dpt mkn mewah2 mcmtu..
kbtln kami gi mkn kt situ sbb smbt anniversary kami yg ke-2
unless bila gaji masuk (and sya rasa bkn sya je cmtu..kwn lelain pn cmtu kan?time gaji masuk dpt mkn sedap..klu ari2 mkn sedap,tgh bulan telan megi la wei) and dah tentula kalau ada special event,mestila nk celebrate makan kt mana2 tempat yg kita tak penah gi..taktaula klu awak mmg tiap2 ari mkn tempat class2 dan sedap2 or lg mahal dr tu..
but statement awak buatkan sya kecik hati..
menjatuhkan maruah sya..
mcm sya ni miskin sgt..(statement awak seolah menyindir sya)
cam sya ni jakun sgt coz petama kali dpt mkn kt situ..
sukati kamula nk ckp apa..
mmg hati sya terluka..
tapi lantakla kamu..
itu kamu punye pasal la nk kondem org ke ape..
tak berkudis pn kt sya..
but please next time mind your words..
sya tak carik pasal dengan kamu..
so please jgn capoi sgt mulut tu..

*bila awk ckp cmtu, seolah awak pertikaikan kemampuan husband sya..ye,husband sya hanya mampu belanja sya makan kt situ je la..lainla awak, dpt mkn kt hotel 5star kot tiap2 ari?*

kalini aku sound tepat.ko nk terasa, lantak ko la...

marinated chicken grill ala romantica dia mor

as promise..dlm sibuk2 sya smlm...(tekejar ke sana sini shopping brg,angkut sara kuar mlm2..huhu..

luckily spjg dlm keta dia tak cranky..itupn kena umpan ngan makanan)
berjaya gak mensurprisekan husband..
tesengih lebar dia bila blk tgk terhidang depan mata..

our plate..simple je la dinner smlm..janji ada.hehe

takla hebat mane..
lgpn this is my 1st time masak makanan ni..

then mmg sya buat pn small portion je..since we all candlelight dinner pn dh kul 11mlm..kire ala2 candlelight supper (bukan suffer ye...haha..teringa abg jem)
tak elok mkn berat2 dh lewat mlm ni kan..hehehe
resipi chicken grill yg sya wt ni sgtla simple..sape2 berminat, boleh cuba..resipi ni sya main agak2 je...

bahan2:
1. 1 chicken breast boneless
2. 3ulas bwg putih
3. 2cm halia
4. 1-2 sudu serbuk lada hitam
5. sedikit garam sesedap rasa
6. 1-2 sudu italian seasoning (sya guna cap tesco je..sape kata cap tesco takde kelas?menjadik jugak chicken grill aku..takkan semua nk pakai yg ada BRAND jek..hahaha)

cara2 :
1. tumbuk lumat semua bahan2 diatas.
2. lumur pada isi ayam.
3. perap selama sejam.
4. bakar dalam oven selama 15minit (sya guna oven toaster, ngam2 soi bunyik ting! dh siap masak).. kalau takde oven, boleh grill atas dapur gas..hasil tetap sama.hehe

*rasa ayam yg sya buat ni seakan2 dkt sama cm marinated chicken grill mkn kt tony roma's aritu jek..*

hasilnya..

abis licin pinggan kami..hehehe

selamat mencuba!!!

2nd anniversary celebration @ tony roma's

actually, we all dinner kt tony roma's ni last sunday..
memangla anniversary we all 24hb which is semalam..tapi husband sya kejenye tak 'mcm org' (kalau tak serupa org,serupa ape lak?hahaha), so we all decide sambut awal la..

sara really love this bread...


sama tak kening kami?hahaha

pics the 3 of us..sara copy muke sape?

memang sejak dr couple lagi, style kami celebrate mesti gi makan2 je pastu tgk wayang..ala kira datingla..tapi since dh ada sara...terbatasla sikit..(still tak dpt tgk wayang)..huhu..ada sekali tu masa kt utm dlu, we all celebrate picnic kt desaru..wahahaha...kelasss..

so last weekend, kami gi makan2 je la..dr aritu lagi sya ckp kt hsband teringin nk mkn kt tony roma's nih...dek terliur tengok foxyfarah makan ribs..tapi hsband dh ckp awal2, rasa ribs tu mesti sya takley terima..sbbnye dia tau, sya ni mmg cerewet sket bab mkn daging..kalau rasa/bau darah daging kuat sgt sya takley telan..mesti luah balik...psl tu sya kurang sket mkn daging (lembu/kerbau)..lagi satu, sya mmg takley mkn kambing, seumur idup sya tak penah sentuh kambing...betul,tak tipu..sya tak suka kambing..haha..reason sbb kambing tak mandi..haha..lembu pn tak mandi gakla cik kak oiii!!!!lawak sungguh!!!

end up..sya order marinated chicken grill ngan tropical orange breeze (sedap..ada rasa2 coconut sket) which is pd sya sgt berbaloi..i really love it..
memang kenyang..even mkn 1 portion chicken breast tu pn sya dh kenyang..huhu..mana tak kenyang, sya pulun mkn brocoli ngan mashed potato jek (sya mmg suke gile ngan veges nie)...
husband lak order rib eye steak ngan ice lemon tea (best, sbb air boleh refill selagi perut tak kembung.ahaha)..sya jamah sketla..hm, mmg kuatla rasa daging tu, maybe sbb halfcook kan..huhu..seb bek sya tak order..mmg tak tertelanla..hihihi..


sampai jek order, ape lagi..makan time..hehe

tak sabar je steak tu nk melompat ke dlm mulut..hehe

seee...besar gile brokoli tu..mmg puas atila makan..hahaha

sedang mak paknye mentedarah, si kecik ni tengok sana sini..kasik dia pegang makanan dok diamla..


budak kecik ni mmg tak reti dok diam..dia suke nk bediri atas babychair tuh..risau ktorg..


btw, i really love tony roma's..tgkla ape sara buat sementara tunggu order sampai..

abis ko sepah meja ktorg dia buat...aduss...but staff diorg ni very nice..no wonderla service tax dia 10%..layanan mmg tip topla..tak panggil pn dia datang tny kot ada terkurang ape..hehehe..siap dok melayan sara lagi..cuma sara je wt2 cengeng lak..ngengade jek..

and luckily sara ada papa yg rajin melayan dia..siap tlg melukis utk sara lagi..
see..dia sketch 'sara'..hahaha

tipu..rambut nye curly..apala papa ni,rambut sara lurus laa.hehe

itu je la nk cite...nk smbg wt keje..esok sya cuti..byk benda kene settle..daaa..

Tuesday, November 24, 2009

wonderful present..

pas meeting tadi, sya on pc..and check my email...guess what?
i received this from my husband....























so cute...

thanks abang!!!!

*i tak puas ati sket psl dia draw me lgi besar dr dia..tipu betul-in reality, he's bigger than me..ahaha*


our 2nd year...being husband and wife

arini dlm sejarah..genap 2 thn diriku menjadi milikmu..
semoga ikatan suci ini berkekalan ke akhir hayat..
amin...........



this poem i dedicate specialy to my dear husband..

How do I begin to tell you how lucky I am
to have you in my life?
I'll start by saying what an honor it is
for me to be your wife.

You're my best friend in the good times
and my rock in times of sorrow.
You're the reason for sweet yesterdays
and my promise for tomorrow.

I never thought I could feel this loved
until I became your wife.
You made this year and every year
the best one of my life.


love,
your loving wife :)

Monday, November 23, 2009

papa-zairee


oooh...btw, sya dan sara dh layan papadom..(tgk big screen kt umah je..haha..clear copy taraf wayang lagik..)
see...ini budak aar byk suka lor tgk movie..melangut je tengok.

mlm sblm tu, sya kasik mkn papadom..suke tol dia makan..
esoknye papa-zairee siap gi beli lagi papadom utk sara..hahaha

p/s - touching gilerla..mama sara ni siap meleleh air mata lagi tengok cite ni.haha

Friday, November 20, 2009

help me...

kawan2...do help me for making decision...
tlg klik kt poll at the right side bar of this blog...
thanks for your kindess...

sayang u all.. :)

early education...

semalam sya dpt sms dr kakak sya..
'alhamdulillah, shaza dapat 5A'

my sis and her 3kids..shaza berbaju hijau..see,lg tinggi dr mak dia..masa ni dia baru je darjah 4.hehe..baju yg dia pakai tu,baju sya masa sya ank dara lagi tau.hahaha

syukur..and sya dpt bygkan betapa happynye kakak dan abg ipar sya coz anak sulung diorg dpt buktikan yg dia boley score..

sya lak smlm tetiba rasa..'adui tak sabarnye nk sekolahkan sara'
hahaha...gile la mama dia nie..
anak baru umo 15bulan dh pk nk soh amik upsr..hahaha..meroyan ape ntah..

takdela sampai soh amik upsr..
klu baca balik entry psl taska sara smlm..
kami hsband n wife dh setuju nk anta sara ke taska baru ni..
actually taska ni lebih kepada education centre..
sya pk2 balik dr sya anta sara gi rumah org,ada baiknya sya anta terus kt educare tuh..(byrn lebih kurang je pn..)
klu kt rumah org, bs tu setakat jaga je la..utk mengajar tu maybe tak sempat..dia pn ada tggjwb lain gak selain jaga anak kita kan..
kt educare ni lain citenye..sbb tu mmg dh jadi tugas diorg utk menjaga dan didik anak kita..
kt taska sara skrg ni lain, kt situ lebih kepada daycare je...
tapi sya tak expect pn sara terus pandai itu ini..
biar dia amik masa..budak2 ni takley nk paksa..
cuma hrpn sya, biarla dia di situ sampai umor 6thn,tak laratla nk pk psl cari2 taska lain lagi..huhuhu....

cm anak kakak sya -shaza tu..dr kecik tok dia jaga..
tapi bila dia dh umur 3thn,akak sya anto gi taska..mula2 anta gi taska islamic (abim) tapi dia takut ngan org pakai tudung labuh..so kakak sya tukor gi tadika cino...end up dia blk rumah ckp 'english+cina+tamil'...waaa hebat!!!!siap dia boleh nyanyi lagu cina lagi..sya layankan je la..haha..
bila diorg pindah kl, kakak sya anta dia gi CEC..
shaza ni dr kecik mmg minat membaca dia tinggi..
sampaikan majalah gila-gila tu pn dia baca sampai abis..dia baca takde perasaan..baca cm budak belajar membaca tu..hahah..lawak lak bila sya igt dia baca katun tu ketawa..ha ha ha (sebijik2 dia bunyikkan)

kakak sya tak anta pn anak dia ni gi mana2 tuition center even dia amik upsr this year..
cuma weekend je dia anta shaza gi mental aritmetic kt CEC tuh...
adik dia pn tumpang sama..tapi adik dia setakat gi main2 je la..bkn belajar sgt..hehehe..
lgpn kesian la sya tgk anak2 sedara sya..dahla pagi gi sekolah..ptg lak gi sekolah agama..kita dlu2 sekolah pagi je...ptg boleh main..lainla kt johor,hsband sya ckp diorg mmg dr kecik kene gi sekolah fardhu ain..kita dlu pk exam sekolah biasa je..tapi skrg anak2 kita kene amik 2exam...aduii pening kepala jugak tuh..besar gak cabaran yg anak kita kena tempuh zmn skrg ni..pesaingan makin tinggi...semua parents nk yg terbaik utk ank diorg..

but please..sila la amik iktibar dr cerita yg sya nk share ni..jgnlah sampai atas 'desakan ibu bapa yg nk sgt anak dia cemerlang, ada yg sampai sanggup menipu dalam exam'...seriously, this thing happend kt sekolah sya and masa tu we all mmg ngah pulun nk SPM..kwn sya sampai nangis2 ngaku kt sya sbb dia wt cmtu...kesian sya dengar cerita dia..1 sekolah gempar psl kes tu..yela,sya sendiri tekejut bila kwn sya tu ley kalahkan sya dlm paper kimia.hahahaha...gile acik tak ley terima acik dikalahkan..tapi skrg ni kwn sya tu bejaya dhla..nasib baik dia sedar sblm terlambat..

bebalik psl kes sya nk anta sara gi belajar ni..pdhl dia baru je umo 15bulan...
but mil sya penah ckp..'awalnye 3thn dh nk anta gi sekolah dah'
hm....tekedu gak sya bila dia ckp cmtu..
what do u guys think?
sya tanak push anak sya..
tapi utk kebaikan dia, pd sya biar dia dpt pendedahan awal..

her funny face

masa sara kecik2 dlu..suka tgk aksi muka dia yg kelakar..
spontaneous lak tu.hehe


bibir tebal..


little chef sleeping sound..



cheeky bom-bom..



huarggghhh...still sleepy la mama



bluweeeeekkkk

*gamba last tu ada rupe sinchan tak?cm anak jepon.hehe*

Thursday, November 19, 2009

taska oh taska..aduhai...

petang smlm masa amik sara kt taska
kecoh lak berita tegempar..
starting next year, taska tu dh tak amik baby yg parents diorg tak keje disitu..
keutamaan hanya diberi kpd parents yg bekeja kt building taska tu je
nampak gayanya..sya tepaksala 'taska hunting' lagi...
aduii penatla...

hope this is the last time
sya cdg nk hantar kt taska baru ni sampai sara besar...
lgpn kt situ bkn setakat penjagaan je..yg menarik minat sya..
"Pembelajaran secara dwibahasa melalui muzik dan pergerakan kreatif membantu penguasaan Bhs Inggeris kanak-kanak"
lgpn sara mmg suka muzik dan menari..
takpela byr lebih sikit, asalkan sara dpt pendedahan awal..
cuma tu la..telan air liur gakla sya mula2 tau psl brp yuran pendaftaran tahunan...
yuran pendaftaran taska lagi dasyat dari yuran nk sekolahkan anak..huhu..
tunggu blk keje nanti discuss ngan papa dia..either dia setuju ke tak..
this 1st dec baru boleh tgk taska tu and wt pendaftaran.

opocot..omak ko!!!!!

kalau baca update milestone sara yg dh umor 15bulan..ada 1 part tu, dia dh pandai bukak pintu keta..ooo..sya tak auta ye...mmg betui..cer tengok sendirikla dlm clips ni....

video

seb bek ar time nih keta ngah stop kt stesen minyak....sblm tu masa keta ngah gerak, tetiba sya pelik apsal lampu lam keta nyala..igtkan hsband yg on..upenye dlm diam+gelap2 tu, tgn si kecik ni pi bukak pintu keta..seb bek ar sya prsn..cepat2 ar tutup..klu kt selekohla tadi sure sya ngan si kecik ni dh tercampak keluar..nauzubillah!!!!

*pasni sume pintu keta kene wt child lock*

Wednesday, November 18, 2009

i'm d next hip hop girl!!!

yo-yo
qaisara in da house!!!!!

Dia kecil dia comel dan manis
Mata bulat hidung mancung periang
Bila muzik berbunyi rancak seperti ini
Dia tak tunggu lagi
Terus dia menari sambil menyanyi


Adikku pandai menari
Menari dia menari
Adikku pandai menari
Menari menghiburkan hati




Sana sayang semua sayang padanya
Bijak sungguh apabila berkata
Bila muzik berbunyi
Rancak seperti ini
Dia tak tunggu lagi terus dia menari

Adikku pandai menari
Menari dia menari
Pusing pusing pusing adik pandai
Tepuk tepuk tepuk adik pandai
Pusing tepuk adik sangat pandai

*schedule entry..sya ngah training gis..huhu*

baraka

sya tertarik nk try satu food supplement ni..
pil habbatussauda baraka


sya beli kt kedai jamu..arga 10rgt sekotak..ada 24biji..
aturan pemakanan 2biji sehari..but utk save sya mkn 1biji sehari je..
and tak berani nk mkn byk..since kwn yg dh penah cuba ckp panas sket..takut anak sya cirit birit lak sbb sya still breastfeeding..

sya baru je 1st time mkn smlm..hehe..tgkla kt pic ats tu,lopongnye baru 2biji..hehehe..
kwn yg dh cuba ckp mmg bagus, badan tak rasa penat/ngantuk...
hm..nanti sya kasi testi sya lak ye pas dh mkn..

sya terbaca 1 testi ni, pil ni juga bagus utk yg berdiet..since kita kurang merasa lapar..hm..kita tgk je la..sya pn tak berani nk ulas pjg lebar..but utk pelawasan mmg terbuktilah..kwn sya pn asyik buang angin je pas mkn nih..

boleh baca full entry ni utk tau kebaikan pil nih..

Khasiat Habbah Barakah atau Habbah Sauda'

- ANGINA (sakit pada hati/ jantung)- kesakitan yang perit dan menyucuk-nyucuk pada dada, selalunya disebabkan oleh ketidak cukupan bekalan oksigen yang dibekalkan pada otot jantung.

- MASALAH PEREDARAN DARAH – anemia, arteroskloerosis, tekanan darah tinggi,tekanan darah redah, masalah jantung, varikosvein dan strok.

- MASALAH PERNAFASAN- asma, pneumonia, bronchitis dan batuk berkahak

- MASALAH SAKIT PUAN- fibroid, menopause,gangguan peredaran darah haid, jangkitan kulat/ keputihan, masalah ketika hamil, ketidaksuburan dan alahan.

- MASALAH BUAH PINGGANG- batu karang, bengkak buah pinggang, jangkitan pundi kencing dan kegagalan fungsi buah pinggang.

- MASALAH SEKSUAL- kelemahan fungsi seksual, mati pucuk, dan kurang ransangan

- MASALAH KULIT- insomnia, gangguan selera makan, tekanan dan ketegangan.

- MASALAH TULANG / SENDI- gout, arthritis dan reumatima

- MASALAH PENGHADAMAN- sembelit,direa, ulser, ketidakhadaaman dan gastik

- MASALAH MENTAL- meningkatkan/ meransangkan prestasi mental, membekalkan nutrien dan sebatian bagi menyempurnakan perjalanan fungsi otak dan kecergasan minda.

- MASALAH UMUM- kencing manis, alergi, migraine, kelesuan, sinus atau resdung, buasir dll.

- MASALAH PEROKOK- menghindarkan penyakit barah yang disebabkan oleh NIKOTIN yang mrngganggu peredaran darah dan debaran jantung.

- BRONKITIS- radang paru-paru, bengkak pada tiub udara di kerongkong.


"Tidaklah Allah menurunkan sesuatu penyakit melainkan dia menurunkan ubat baginya” (ibnu majah)


AL-HABBATUS SAWDA’Menurut Bukhari-Muslim, Nabi SAW bersabda yang bermaksud:“Al-Habbah Al-Sawda’ mempunyai ubat bagi segalapenyakit kecuali mati”.Kajian perubatan moden yang dilakukan oleh Dr. Peter Schleicher, seorang pakar di dalam bidang imunologi di Munich mendapati bahawa minyak yang terdapat pada Al-Habbah Al-Sawda boleh digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit.
Dr. Micheal Tierra, penulis buku “Planetary Herbalogy” mendapati Al-Habbah Al-Sawda’ mengandungi BETASITOSTEROL. Ia adalah bahan untuk ANTI KANSER yang berkesan.The Journal of American Scientist melaporkan, al- Habbah al-Sawda’ bermanfaat untuk banyak penyakit kerana ia mengandungi antihistamine (pencegah alahan), antioxidant (pencegah kerosakan sel), antibiotic (pembunuh kuman), antimycotic (antikulT) DAN bancho-dilating effect (pengembang) saluran pernafasan.Al-Allamah al-Imam Syamsudin Abu Abdullah bin Abu Bakar al-Dimisgiy yang lebih terkenal dengan panggilan Ibnu Qayyim al-Jawziyah (691-751) menulis dalam kitabnya yng cukup terkenal “ZAD AL-MI’AD FI HUDA KHAYRI AL-IBAD”. Jika al-Habbah al-Sawda dihancurkan dan dicampurkan dengan madu, kemudian diminum dengan air panas, ia dapat menghancurkan batu karang yang terdapat dalam buah pinggang dan tempat berkumpulnya air kencing. Memeperlancarkan keluarnya kencing, darah haid, dan susu ibu. Orang yang lumpuh sebelah badan maka dianjurkan supaya menyapu minyak al-habbah al-sawda’ ke atas anggota badan. , insyaallah akan sembuh dari lumpuh.Doktor Abu Ali al-Husain bin Abdullah bin Sina yang lebih terkenal dengan Ibnu Sina dalam kitab besarnya, : “Al-Qanun fi al-Tibb” sebagai berikut : Al-Habbah al-Sawda’ boleh melancarkan keluarnya darah haid wanita yang bermasalah dalam hal ini ia juga bertindak seperti bom untuk menghancurkan batu karang yang ada pada buah pinggang dan tempat berkumpulnya air kencing, caranya ialah al-Habbah al-Sawda’ dicampur dengan madu dan air panas lalu diminum untuk beberapa hari”Kamus kedoktoran “Larousse” menjelaskan bahawa al-Habbah al-sawda’ mengeluarkan angin dari perut, menambahkan ghairah seks, dan melancarkan darah haid.

Kini kekuatan dan penyembuh yang disebut dalam Al-Quran dan al-Hadith serta pengiktirafan dari pakar-pakar perubatan dari pelbagai Negara di seluruh dunia telah dijadikan produk kesihatan yang merupakan satu kejutan dalam bidang perubatan moden, iaitu MADU SAWDA’ atau MASAD yang berfungsi :

- sebagai ubat bagi manusia- sebagai makanan kesihatan yang bernilai tinggi- sebagai minuman kesihatan yang berkhasiat- sebagai penawar ksihatan bagi segala penyakit- sebagai kuasa penyembuh yang menakjubkan
Kita tidak menafikan pelbagai jenis “supplement” yang dijual dan digunakan oleh kebanyakan orang. Ada yang berkesan dan ada juga yang tidak memberikan sebarang kesan. Sekadar ingin mengajukan persoalan: “ Apakah kita tidak mempercayai ‘supplement’ yang disebut oleh Allah dan Rasulullah ini??”…Tepuk dada, Tanya Iman..
Sekiranya diteliti kajian-kajian yang telah dilakukan sekarang semuanya telah terbukti apa yang Allah SWT dan Rasulullah SAW sebut. Kajian tersebut juga telah dijalankan oleh pakar-pakar perubatan Islam silam. Teori yang dinyatakan mereka telah terbukti keberkesanannya. Cuma sekarang, perlu di bongkarkan semula sahaja!!...

source :http://habbahsauda.blogspot.com/

kalau berminat nk try, boleh cek website habbahsauda..

*sya still mkn BD ngan QShe but since kwn baik ngah dtg melawat, bdn sya terasa letih..pulak tu BD ngan Qshe takley mkn time period..so sya amik pil baraka ni utk waktu2 camnila..*

Tuesday, November 17, 2009

saya dah 15bulan!

arini..secara rasminya saya dh 15bulan!
haaa..dh lama sya tak tulis kt blog mama ni..arini sya lak take over keje mama update blog!hehehe

1. pantang dengar bunyi tepon, terus cepat2 sya letak tgn kt telinge..konon2 ngah jwb call la..hehe

2. gigi sya dh ada 10batang..4btg gigi atas..4btg bwh..pastu 2btg gigi geraham kiri dan kanan

3. sya suka berlari..bila kuar jalan2 suke main kejar2 ngan mama papa..
4. sya suka makan..apa yg org makan,mesti sya mintak.bak sikit!

5. sya suka katun wonderpets..animal mechanical..wordworld..

semalam sya layan cite 'awan dania'..best nyee...esok besar nk jadik cm kak dania tu la..haha

6. sya suka menari..kdg2 lagu tamil pn sya layan.haha..

7. sya dah pandai kiss..klu mama kata kiss, terus sya hulur mulut kt pipi mama.

8. sya pandai wt idung penyek..konon2 ada bau busyuk masam..hehe
9. ari ahad aritu sya dh pandai bukak pintu keta tau!..tekejut mama sya bila tgk pintu keta tiba2 terbukak. seb bek mama tak sakit jantung.sya ketawa je la..
10. sya still suke nenen..klu mama blk keje tu,sya melekap ngan nenen tak sudah2..sampai mama takley wt kije..hehe

11. sya suke 'kemas umah'..mama lak sgtla rajin mengemas..sambil ngemas,mulut pn sama potpet.hehehe
12. sya dh pandai tolong mama amikkan barang...tak caya tengok clips bwh nieh...sya kasik ants kt mama..ehehe

video


itu je la yg sya nk tulis.nanti sya igt, sya letak sini lagi ye..

yg benar,
qaisara
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...