Friday, November 20, 2009

early education...

semalam sya dpt sms dr kakak sya..
'alhamdulillah, shaza dapat 5A'

my sis and her 3kids..shaza berbaju hijau..see,lg tinggi dr mak dia..masa ni dia baru je darjah 4.hehe..baju yg dia pakai tu,baju sya masa sya ank dara lagi tau.hahaha

syukur..and sya dpt bygkan betapa happynye kakak dan abg ipar sya coz anak sulung diorg dpt buktikan yg dia boley score..

sya lak smlm tetiba rasa..'adui tak sabarnye nk sekolahkan sara'
hahaha...gile la mama dia nie..
anak baru umo 15bulan dh pk nk soh amik upsr..hahaha..meroyan ape ntah..

takdela sampai soh amik upsr..
klu baca balik entry psl taska sara smlm..
kami hsband n wife dh setuju nk anta sara ke taska baru ni..
actually taska ni lebih kepada education centre..
sya pk2 balik dr sya anta sara gi rumah org,ada baiknya sya anta terus kt educare tuh..(byrn lebih kurang je pn..)
klu kt rumah org, bs tu setakat jaga je la..utk mengajar tu maybe tak sempat..dia pn ada tggjwb lain gak selain jaga anak kita kan..
kt educare ni lain citenye..sbb tu mmg dh jadi tugas diorg utk menjaga dan didik anak kita..
kt taska sara skrg ni lain, kt situ lebih kepada daycare je...
tapi sya tak expect pn sara terus pandai itu ini..
biar dia amik masa..budak2 ni takley nk paksa..
cuma hrpn sya, biarla dia di situ sampai umor 6thn,tak laratla nk pk psl cari2 taska lain lagi..huhuhu....

cm anak kakak sya -shaza tu..dr kecik tok dia jaga..
tapi bila dia dh umur 3thn,akak sya anto gi taska..mula2 anta gi taska islamic (abim) tapi dia takut ngan org pakai tudung labuh..so kakak sya tukor gi tadika cino...end up dia blk rumah ckp 'english+cina+tamil'...waaa hebat!!!!siap dia boleh nyanyi lagu cina lagi..sya layankan je la..haha..
bila diorg pindah kl, kakak sya anta dia gi CEC..
shaza ni dr kecik mmg minat membaca dia tinggi..
sampaikan majalah gila-gila tu pn dia baca sampai abis..dia baca takde perasaan..baca cm budak belajar membaca tu..hahah..lawak lak bila sya igt dia baca katun tu ketawa..ha ha ha (sebijik2 dia bunyikkan)

kakak sya tak anta pn anak dia ni gi mana2 tuition center even dia amik upsr this year..
cuma weekend je dia anta shaza gi mental aritmetic kt CEC tuh...
adik dia pn tumpang sama..tapi adik dia setakat gi main2 je la..bkn belajar sgt..hehehe..
lgpn kesian la sya tgk anak2 sedara sya..dahla pagi gi sekolah..ptg lak gi sekolah agama..kita dlu2 sekolah pagi je...ptg boleh main..lainla kt johor,hsband sya ckp diorg mmg dr kecik kene gi sekolah fardhu ain..kita dlu pk exam sekolah biasa je..tapi skrg anak2 kita kene amik 2exam...aduii pening kepala jugak tuh..besar gak cabaran yg anak kita kena tempuh zmn skrg ni..pesaingan makin tinggi...semua parents nk yg terbaik utk ank diorg..

but please..sila la amik iktibar dr cerita yg sya nk share ni..jgnlah sampai atas 'desakan ibu bapa yg nk sgt anak dia cemerlang, ada yg sampai sanggup menipu dalam exam'...seriously, this thing happend kt sekolah sya and masa tu we all mmg ngah pulun nk SPM..kwn sya sampai nangis2 ngaku kt sya sbb dia wt cmtu...kesian sya dengar cerita dia..1 sekolah gempar psl kes tu..yela,sya sendiri tekejut bila kwn sya tu ley kalahkan sya dlm paper kimia.hahahaha...gile acik tak ley terima acik dikalahkan..tapi skrg ni kwn sya tu bejaya dhla..nasib baik dia sedar sblm terlambat..

bebalik psl kes sya nk anta sara gi belajar ni..pdhl dia baru je umo 15bulan...
but mil sya penah ckp..'awalnye 3thn dh nk anta gi sekolah dah'
hm....tekedu gak sya bila dia ckp cmtu..
what do u guys think?
sya tanak push anak sya..
tapi utk kebaikan dia, pd sya biar dia dpt pendedahan awal..

5 comments:

Hanz said...

Sha, mak2 kita biasalah akan cakap awal sangat nk hantar anak gi belajara, dia kecik lagi..

Haii..diorang tu masik duduk dalam zaman dulu2..x leh nak samakan ngan zaman sekarang..sekarang budak2 lagi advance, takkan nak anak kita ketinggalan kan?

As long kita x jadi kiasu parents & anak kita x tertekan ngan bebanan belajar tapi up-to-date perlulah zaman sekarang...15mths, boley consider playschool atau playgroup

Farah said...

bukan johor je lin..selangor pon skolah pagi ngan ptg(agama) mmg letih la...pastu malam ke tuisyen lak..

hmm pasal sara tu..saya rasa ok kot nak hantar die ke skool...saya pon plan mcm tu ngan afif bila dah 2 tahun hantar die ke skool plak..skang ni die duk ngan bbsitter..pandai berjoget je hahaha

~adeQ~ said...

saya setuju, tak belajar pun takpe janji dia dalam suasana pembelajaran. Sikit sebanyak masuk jugak. Dulu boleh la 3 tahun tak tahu apa2 pun ok lagi, zaman sekarang ni zaman teknologi, cabaran banyak, budak pandai2 pun makin ramai...dan kite taknak anak kita ketinggalan....

pu3mawar said...

lin,
tak kisah nak start sekola pada umur brape... jgn guna term school if nak ckp dgn parent or sumone yg older la.. ckp nak g skolah main main... ( tukar play skool tu BM) then terangkan dorang bukannye blajar pun... cuma nak ajar bergaul dgn kwn kwn.. lg pun play school tu kan ajar asas ajer... one gud thing if u hntr anak g play skol... sara akan pandai bergaul n konfiden level dia tinggi... tak caya cuba u compare dgn budak yg besarnya di rumah sorang sorang atau duk dgn bbysitter yg ada anak anak besar.. 4 sure kid akan follow persekitaran nye .. e.g my cousin anak dia dijaga oleh bs yg anak2nye kasar... so anak2 my cousin terikut dgn perangai kasar tu... cuba lin bg point point nie if ur mum tny psl playskol nie..
nie sekadar pandangan ajer la..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

lin..
nk bg komen gaks..act. x slh nk htr ank pi playschool (bkn skolah btul2 hokeyy)..act. since bby umur 3 bln pun dh leh pi..like Gymboree, Tumbletots, Kidzsport etc..

Eiymann nxt year dh 3 thn.. insya Allah jan 2010 dia start msuk Smart Reader Kids..wpun maktok/nenek dia kata cam awl lg nk pi skolah, tp ibu dia tetap hantar gaks..hehe..yg pntg sbg ibu bapa, hnye kite yg tahu ape yg terbaik utk ank kite kan..

well, education mmg sgt pntg skg neh.. bbdk skg lg bijak dr zmn kite dlu2..so, mmg dorang ptut pi skolah awl2..

p/s: ku dlu skolah kt KL.. tp tetap kena pi skolah kebangsaan.. pstu skolah agama..pstu mlm ngaji lagik..(bkn kt johor jer)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...