Tuesday, December 29, 2009

lawatan yang menghampakan aku..

mood aku nk tulis entry psl cuti-cuti malaysia terbantut gara-gara lawatan ke klinik semalam..

*maaf jika entry kali ni akan menyebabkan segelintir blogger mum terasa tapi aku bukan menulis utk menyindir cuma untuk meluahkan kekecewaan aku atas apa yg berlaku semalam*

kisahnya begini..

ptg smlm aku dan husband bawa sara check berat kat klinik.
selama berurusan dengan klinik kesihatan P**R*J**A, ini adalah petama kali aku berjumpa dengan seorang nurse yang TIDAK MENYOKONG PENYUSUAN SUSU IBU.
secara terang-terangan dia kondem aku...
dia salahkan aku...word yg paling aku takley lupa..'INI MERUPAKAN PENDERAAN TERHADAP ANAK'...
dia kata mungkin kt rumah ok..cuma mungkin kt taska tu macamana jadual pemakanan anak aku..either pengasuh tak beri makan atau tidak. itu kata dia...but aku malas nk pk psl tu since sara pn dh tak lama kt situ..tinggal 2 ari je lagi sara akan stay kt taska tu..aku berdoa supaya kt sekolah baru esok, sara mendapat penjagaan yg lebih rapi....

tapi yg aku terkilan bila nurse tu mcm terkejut bila aku jwb aku masih menyusu badan tanpa campur FM..and dia terus-terusan hentam aku..siap dia soal brp jumlah yg aku dpt bila aku perah susu..itupn turut dipertikaikan...ok, mmg skrg ni stok susu aku merudum..plg banyak aku dpt perah pn dlm 6oz-9oz..tapi even aku perah byk tu pn dlm sehari, sara kt taska tetap reject ebm. pengasuh taska maklumkan pd aku sampai diorg paksa dia minum guna syringe..itu pn seksa nk abiskan 3oz...bayangkanlah...plg byk sara minum pn 2botol sehari..

lepas tu aku turut dikecam 'IBU YANG TAK PRIHATIN'...siap dia sound aku spy rajinkan diri aku ni sikit masak utk anak...aduish, entahla kan..dia taktau usaha aku...boleh dikatakan tiap2 hari aku masak bubur utk sara utk dibekalkan kt taska (kecuali arini dan semalam sbb baru blk kg, so stok barang dapur tak refill lagi..dh 2mlm kami mkn kt luar). tapi husband aku pn ckp...'kita memang bekalkan buburla, roti telurla kt sara tapi samada cikgu dia kasi kt dia makan atau tidak kita pn taktau..wallahualam..kita kenala bersangka baik'..

memang mood aku semalam hancur..disebabkan berat sara yg statik dr last month, kami as a parent dikecam....and nurse tu terang-terangan minta aku kasi jugak FM kt sara...aku bukan bekira sgt dengan anak sendiri..okla, terus terang aku ckp..aku mmg ada dpt sample susu FM(Dugro, papa sara penah belikan susu Nespray, anmum perisa madu dan natural)..aku cuba bagi kt sara..tapi sara reject..dia hanya nak minum fresh milk je..mcm susu kotak dutch lady coklat, susu YES, vitagen tuh...tapi FM mmg terang-terangan dia reject. aku nk cakap ape lgi!! takkan aku nk paksa gak tuang dlm mulut anak aku suruh minum..

aku tak phmla...last month aku jumpa nurse lain..dia siap sokong lagi aku spy teruskan menyusu anak aku....tapi dia tak salahkan aku..dia kata..anak aku mmg lasak..maybe sbb tuberat dia tak naik dengan cantik......pulak tu skg ni, sara keja nk main je, asal celik mata je cm lipas kudung tu...tak reti dok diam walau sesaat.ada je akal dia nk buat..psl tu mkn pn tak berapa nak. bygkanla skrg ni mmg sara tido awal..sbb lately dia byk sgt main waktu siang..kdg tu klu tgh2 mkn boleh stop sebab nk main. yg bagusnya nurse aritu siap bg cadangan lagi kt aku menu2 yg aku boleh bg anak aku mkn...hm kan bagus klu semua nurse mcm nurse aritu tuh???...entahla..apa la malang nasib kami smlm bedepan ngan nurse yg jahil bab penyusuan susu ibu ni..aku pn tak paham...udahla sombong..serius, ikutkan hati nak je aku blah dr situ smlm.

dahla...malas aku nk bebel panjang lebar..lantakla...harap2 ni la last time aku jumpa nurse tu..

17 comments:

~adeQ~ said...

saya dah serik ke situ...last injection SYameel sy ambik kat klinik pvt je...dalm RM50 mcm tu...bukan apa, sakit hati sebab berat jugak la...dah ler tunggu lama sampai 4 jam! ada ke dia kata saya tak bagi makan kat anak...awak bayangkan ler...saya paham perasaan awak tuh....

MeL said...

nape xsound je nurse tu balik lin? suka2 je dia ye nk kata apa..

Cikpid said...

terbalik dah kite ni lin..aku kene kondem ngan nurse klinik kerajaan sbb x BF..ko lak kene kondem psl x bgi FM..haihlaa..

bile anak kurus..nurse cakap.."ni awak tak bagi makan ke?" dasar mulut longkang..ade ke mak bapak x nk bg anak makan..

bile anak debab.."amboi..ni dok bagi makan ape sihat sgt nih?"

serba tak kene laa mulut org ni..
sorry komen panjang lak

~adeQ~ said...

http://nurshi.blogspot.com/2009/02/patut-ke.html

lia said...

aku mmg pnh kena skali sbb berat gk.... nurse gov tu ckp sbb aku bf dat y ank aku keding... siot!!!

safinaz said...

saba lin..sykn satu bilik ngan awak smlm kt klinik..dgr jgk la apa nurse tu cakap..bt xtau jer..abaikn..

mamaEsya said...

lyn, jgn patah semangat..ada kwn ana, jumpe nurse gomen gak...die soh bagi FM coz anak die kecik...suami akak tu balik, tros beli FM...wlu xsetuju, tp akak tu ikutkan jela coz husband die da marah, coz ikutkan kate2 nurse yg bodoh itu...geram ana dengar bl die cite....mmg anak pompuan payah sketla badan nak naik...esya pon setahun, baru 7.6kg..lagi2 sakit baru2 ni...die xnak makan...nak menyusu jek...nak wat cemane, kita da bg yg terbaik...takkan nak bagi bubur dalam syringe????hahaha....

ezan said...

sgt geram ngan nurse mulut xde insurans camni tau.. sepatutnya nurse2 ni la kena support BF bukan lg condem anak2 kita.. geram!!!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

uiks.bangangnya nurse tu.
my nuha pun berat dier tak naik comel gak sebab dier baby yang bam2 masa kecik dulu tapi paed dier ckp masih dalam lingkungan berat yang ideal utk umur dier.x dak plak kondem2.tu psl aku mls nak gi gov ni!seb baik hubby aku panel dier semua private.

Elyn said...

ish nurse apa tu?? u amik nama die?? meh i report kat adik ipar i. wafiq yg mnm FM pun badan tak naik. plak tu selere makan takde. budak tgh lasak mmg gitu kot... sabar je lin!!

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

Lin..
k.e-caR dlu pun byk kali disound ngn nurse mulut-insuran-dh-xpired neh gara2 berat Eiymann duk kt border line..lg kena sound dek nurse tue coz i'm fully BF my Eiymann..dia siap suh topup FM.. tp, k.e-caR neh mmg jns keras ati.. dulik larr ko nk ckp ape..haku yg ngandung 9 bln 10 ari, haku yg b'tarung nyawa nk branaks..so, haku yg ade hak nk tentukn ank haku mnum susu ape wehh (tp, ckp dlm ati jer.. ekeke)..

for me, as long as bby kite aktif.. poopoo ok..peepee ok..x sakit, we hv nothing to worry lorr.. buat ape klu ank gebus-gebas tp x sihat kan.. dan x smstinye ank yg kuruih neh x sehat..

lgpun kan..tgk lar size ibu & Papa Eiymann cmne..weolls pun kuruih.. dats y Eiymann pun kuruih..hehe..

Uda said...

salam..
sebenarnya sy pun keliru jugak dgn nurse2 ni.. mula2 suruh BF..yoyo an jer.. kalau kater susu bdn tak byk.. nula ler kena sembur.. panas teliga.. tapi bila kiter dah BF sepenuhnya.. dia suruh top up ngan FM pulak.. konon bb perlu khasiat tambahan.. mcm khasiat BF tu tak cukup.. kdg2 geram jugak dgn dierang ni.. buat kita rasa keliru.. rasa mcm nak bg penampar terbang jer..

AshAnas said...

salam... alhamdulillah stkt ni shira blom kena cmtu wlupun berat anas dh 3 bln dlm underweight... nurse siap ajar n bg menu utk kasik anas mamam utk tmbhkan berat die...
nurse mmg puji shira coz blh fully bf anas wlpn keje n anas aktif, sihat n ceria sgt...
tp shira hdapi mslh dgn in-laws, beria diorg suh top up dgn fm... hubby pun menyokong parents dia... huhu
tp, shira wat pekak je coz shira as ibu berhak tntukan apa yg tbaik buat dia...
thanks to kak e-car coz byk bg smgt...

Cik CT said...

sis lin..ade ke plak nurse mcm tu..pedulikkan la kata2 deme tu asal kite tau ank kite sihat..alhamdulillah,nurse2 di KK serendah ni xde le mcm tu walopun graf aqeel mmg tak cantik sbb deme tau dia lasak..

salzahari said...

hai Lin..salam perkenalan. saya pun kena camtu di KD Paya Jaras dan start dari 12bln saya mls dah bwk anak checkup situ! saya gi last amik injection 18bln je...

sama kes laah..berat tak naik byk (dlm 200-500gm je 1-2bln).nak buat camna, dah gen.kecik? tapi kan saya gi private paeds.pun,dia suh saya intro. FM time tu Aliah umur 18bln! sbb dah jatuh 3rd centile (kira mcm kurang zat mkn laa).

mmg tension dan rasa bersalah dsb sbg seorg ibu..tp stay strong. believe in your motherly instinct taht ur baby will doing fine! asalkan anak kita tak betul2 flat dan still mkn,should be okay kan??!

skrg anak saya 27bln..beratnya baru 11kg = sama mcm budak setahun 8,tp saya dah mls fikir sbb as long as dia nye grow progress sama mcm budak seusia dia! bagi umur 27bln,actually berat dia just on the line...hehhee.maintain!

Lynn Nasir said...

salam kenal,

tabahkan hati!

m@Ri@ said...

ada jugak nurse kerajaan mcm tu ek,..teruk tul..kena komplen ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...