Tuesday, December 8, 2009

tantrums?


tantrums atau istilah melayu saya 'MENGADA-NGADA'

cmne ye korang handle anak korang?
sejak sara ni dh byk akal..
makin bykla peel dia..
mmg tensen/boleh ilang sabar gak sya kdg2 tu bila takley nk handle 'tantrums' dia tuh..

biasanya, klu dia wt perangai nangis membentak2 tu..
sya biar je la dia nangis..biar dia lepas geram/luahkan kemarahan dia tuh..
ada masa tu, bila dia nk gak mengekor sya sampai ke dapur
da pujuk kasi itu tanak ini tanak, akhirnya sya tutup pintu dapur..
and sya continue memasak/solat(sometimes sya nk solat pn dia wt perangai)..
and kt luar tu dia akan menangis sekuat2nya..
sampai satu masa tu dia diam jugak..(cuma nk tunggu dia diam tu lambatnye laaa...either kita thn/tak la dengar dia nye loud speaker tu)

kdg2 tu klu dh thn sgt, sya penah gak ter-marah dia..tipula klu sya kata sya tak penah marah dia..tapi sianla dia..baru je sthn lebey,apela dia phm sgt..lgpn tak elok marah2 dia selalu..nanti menganggu tumbesaran dia..selalu sya kene bebel gak ngan hsband psl ni..huhu


tapi bebeza ngan hsband sya..
dia takley dengar budak nangis
klu sya tak pujuk, nanti sya kena bebel ngan husband
dia ckp..budak ni if dibiarkan menangis lama2..nanti sikit2 dia akan nangis..
tapi, sya nye pendapat lak..kalau asyik pujuk je..ikut je kehendak dia, esok2 dh besar dia naik lemak..

cmne ye? ape korangnye pendapat lak???

*maybe cara hsband dan sya dibesarkan berbeza..mil dan pil sya jenis lembut hati..setakat ni, tak penah lagila sya tgk adik2 ipar sya kena marah....tapi berbeza cm sya..arwah mak sya garang..if sya nangis, mak sya lagila marah/buat taktau..ayah je la yg rajin nk pujuk.*

*sya terbaca tips dari seseorang yg memaklumkan bhw Dr. HM Tuah Iskandar suggest if kita tgh marah, cepat2 minum air spy cepat meredakan kemarahan tu..and i think, i should practise this more frequently..*

6 comments:

Elyn said...

hiks budak2 tgh umur baya ni mmg kuar tantrums nyer lin... kalo i ade masa i biarkan je.

pastu i plak buat nanes2. die terdiam bile tgk kite camtu die pujuk ekekekek......

Mrs. Adz said...

tula..memang susahkan klu mcm ni..eisya sekarang ni dah banyak perangai..memang kadang-kadang tu bila penat,mesti kita termarahkan..memang ngan budak ni kena banyak sabar..sama-sama kita belajar dari pengalaman orang lain ye..

Marsha~ said...

Qila kuat gk ngada2.. nangis sampai kuar air mata hidung sume.. sbb dia tau ramai nak pujuk dia... lagile dia ngada2.... sejak ade adik ni lagileeee kuat mengada

lia said...

sbnr nyer kena biar anak nangis @ kena pujuk? aku masih xde idea d c2...

mariaariffbaby said...

my ecah pun macam tuh

and ur hubby thinking same as my hubby
kita lak serba salah..

kekadang..bebel gak...
if my hubby not around me..kita lagi kijam tau..i cubit2 manja

but sometimes, saya pujuk..belai..

lin said...

elyn - sara ni tak mkn saman bila sya wt cmtu..dia lagi kuatkan speaker dia.

mrs.adz - betul tu..kdg tu terlepas gakla amarah sya kt dia..sian diorg ni

marsha - dia jelesla tu ngan adik dia..nk perhatian dr mummy..hehehe

lia - betul tu..aku sampai la ni confuse which the best solution nk handle tantrums diorg ni..

mariaariffbaby - hahaha..i selalu babap montot dia..takpe,sbb ada lapik tebal pampers..hehe..tapi dia
tak heran pn..lg kuatkan speaker adela..so endup i suap nenenla baru dia diam..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...