Friday, January 29, 2010

ringkas dan padat

memandangkan aku akan bercuti panjang (until next tuesday)..
so, tiada entry untuk hari ini...ini bukan entry ke??kekekeke
banyak kerja perlu disiapkan sebelum bercuti supaya aku tak pening kepala balik nanti..
balik rumah nanti kalau sempat baru la aku jalan-jalan blog korang ye....

selamat berhujung minggu!!!!!

note: ada yang nk kirim strawberry ice cream dari cameron ke? hehehe...

Sains Kedahans/Sek Men Sains Sultan Muhamad Jiwa Get Together

Rujuk Facebook: Sains Kedahans Get Together
This event is planned to start at 3:00 pm on Feb 13, 2010 at 39th Floor ( roof top) PNB Darby Park, Jalan Binjai, KL.
LAST CONFIRMATION - FRIDAY, 29th Jan
Hi Tea confirms @ RM60 per pax with mix of Malaysian and Western Delicatessen
Kindly made payment between now and Friday next week to this Maybank acc.no564 221 212 361 under SESAMA RIA.
For those online, kindly copy and paste the transaction details and email to teacheryus@gmail.com, while ATM transfer can inform us @ 016 696 3912 (YUS) or 019 385 0422 ( FARIAH).

Thursday, January 28, 2010

kamu mudah tergoda tak dengan.....

aku memang mudah tergoda kalau cik abang pujuk rayu sikit, confirm aku jadik cair...hahaha..lepas tu paham-paham sendiri lah...kekekeke

sebenarnya, bukan itu yang aku nak tulis hari ini..semalam aku terpandang green shopping beg yang seakan-akan seperti gambar di bawah ni.

pic credit to google..

aku lupa nak snap gambar real bag tu..tapi warna beg tu pun hijau macam ni la...hehe

ada kisah disebalik green beg ni..green beg ni aku dapat free(gara-gara aku pegi giant kinrara 2-3minggu lepas tapi giant tak bagi plastic bag). promoter satu produk household yang buka booth di giant kinrara yang bagi. jangan ingat dia bagi free macam tu je k...rupa-rupanya ada agenda tersembunyi.

dia bagi aku dan husband buka voucher yang diberi PERCUMA kepada kami. hati aku berdetik....
dia maklumkan semalam ada pelanggan yang dapat free blender. nak tau apa kami dapat?
set periuk stainless steel yang berharga almost +-2k (harga aku kurang ingat..anggaran aku je tu). tak cukup dengan tu, aku dapat lagi vacum (yang boleh automate jadikan air freshner) dengan hair dryer. teruja tak kalau korang jadi aku? actually, aku langsung TAK TERUJA. nak tahu kenapa?

sebabnya, AKU DAH PERNAH LALUI PERKARA YANG SAMA SEMASA PREGNANT KAN SARA DAN KEJADIAN TU PUN BERLAKU JUGA DI GIANT YANG SAMA. mesti korang kata aku bodoh sebab tak teruja langsung.hehehe..ok, biar aku habiskan cerita aku dulu k before korang buat conclusion sendiri.

siapa tak nak dapat barang free kan? kalau boleh, dalam dunia ni semua nak free je..tapi, untuk dapatkan barang free tu ada yang perlu kita korbankan...dalam kes aku ni, jangan ingat aku boleh balik rumah macam tu je..AKU DIWAJIBKAN BELI DAPUR ELEKTRIK YANG BERHARGA ALMOST +-3K++(arga aku tak berapa ingat juga). waaaa siapa tak nak beli dapur elektrik yang bila sentuh je tak melecur kulit kita tu kan? tapiiiiii, sanggup ke korang nak keluarkan duit waktu tu juga? untuk aku yang ada-ada aje ni, aku jawab TAK SANGGUP. memangla aku ada credit card. tapi, cc tu kami guna untuk isi minyak kereta je and cc kami tak pernah ada hutang lapuk. masuk je gaji, terus bayar abis. banyak tu guna, banyak tu jugala kami bayar. kami sedaya upaya tak suka berhutang kalau tiada keperluan, nanti hati tak tenang.yang paling aku tak suka, bila promoter tu siap tanya berapa saving kami? and siap suggestkan 'ala...keluarkanla sikit saving you tu'..dalam hati aku,eh!!!!hello????awak siapa nak main arah-arah orang ni????? walau hatiku membara, tapi air muka maintain cool. kami tolak tawaran tu dengan cara yang baik dan terus beredar dari situ..

berbalik pada cerita di mana aku pernah lalui perkara yang sama seperti di atas. masa tu, aku seorang je. hajat dihati singgah di giant ontheway dari office untuk beli barang basah nak masak malam tu. bila nak keluar je after bayar tu, ada promoter chinese ni tahan aku. dia offer mug free sebab kononnya aku nye belian above 30rgt. aku pun, okla ambik je la..ingatkan boleh blah..rupanya dia ajak borak-borak di booth dia..and dia kasi aku buka voucher. buka je voucher, sama macam di atas..aku dapat periuk free yang exactly the same!!!!! waaaa masa tu aku memang terujaaa abis!!! ye la, aku tak ada lagi barang dapur even dah dekat berbulan-bulan kawin..siap aku call husband lagi tanya nak ke? tapi alhamdulillah, aku berjaya menahan diri dari godaan itu...

yang buat aku musykil tu kan..dia tak bagi kita bawa balik voucher tu. aku ada juga minta untuk bawa balik tunjuk kat husband, tapi dia tak bagi. aku cakap nanti malam aku datang balik dengan husband. dia cakap tak boleh. aku kena beli waktu tu juga. bayangkanla, bukan dia seorg penggoda aku masa tu..hampir 4orang yang pujuk-pujuk aku, siap mention ni 'rezeki baby akak yang dalam perut tu' . promoter tu siap call boss dia lagi. nak yakinkan aku la kononnya..psycho tak aku???? then aku teringat banyak kes-kes macam ni..'GORES DAN MENANG'..terus aku tolak pelawaan promoter tu.

ikutkan sape tak nak dapat semua barang-barang tu, bayar 3k+ je kan tapi dapat dapur elektrik+set periuk+vacum+hairdryer. tapi bila memikirkan aku sendiri tak yakin dengan 'jenama produk' tu, i mean from quality side la kan...plus aku sendiri tak sanggup nak bayar cc bulan-bulan..wooo tak kuasa aku laaa...husband aku ada mention, ada juga kawan dia ambik offer tu. tapi, entahla aku tak yakin. aku tak nak kena tipu. nanti aku juga yang menyesal tak sudah...pada aku baik beli barang tu mengikut keperluan. macam sekarang ni, kalau aku ada periuk tu, aku guna ke? macamla aku selalu masak..masak pun hujung minggu..hehehe...so ada baiknya aku tak terima offer tu..

korang macam mane? penah tak alami perkara yang sama macam aku ni?dan, kalau korang berada di tempat aku la..agak-agaknya korang cair tak dengan godaan promoter tu?

Wednesday, January 27, 2010

NOW EVERYONE CAN COOK..no more excuse k!

bebaru ni, tiba-tiba tekak ni mengidam nak makan laksa johor
last makan pun masa mil buatkan
kat kl ni susah nk cari.nk masak, memang aku tak reti.acapkali aku nk buat, last2 jadi laksa utara jugak.hahaha
resipi? huh..sori, acik tak ingat..mil pula jenis cakap laju..tak sempat acik nak selit dalam kepala ni
end up..terus terlupa..

selongkar je 'gobok' monthly stok kt rumah tu..
and i found this..


















baru teringat..dah lama beli..sebelum hari raya puasa lagi tau tak!
kahkahkah..bekurun.luckily expired date lambat lagi..
kebetulan dalam fridge ada ikan kembung 5ekor
memandangkan this week nak balik kampung, so better clearkan fridge tu..

siap je masak lunch, terus continue masak laksa johor
memang dapur kecik aku tu penat lah bekerja dari pagi...hehehe
tung-tang-tung-tang...tak sampai setengah jam, siap pun laksa johor

rencah simple sangat.kenala dengan tagline noraini's.........................................


jadila laksa johor versi utagha..erk, ni cik abg aku yg kata..sebab aku telajak buat kuah.
fyi, laksa johor kuahnya pekat macam spageti tapi aku dah mecampuradukkan versi (memang
tak boleh lari dah identiti utagha tu..hehe), jadi aku lebihkan kuah..

husband aku kata 'MENJADI JUGA LAKSA JOHOR'
waaa...teruja betul aku.yelah, ni 1st time aku masak laksa johor weh...
bolehla aku ngaku kt mil pasni, yg aku dh pandai masak laksa johor..
pastu mil kenala puji aku .................








..hahahaha...

so ni la hasil air tangan aku...ok tak?

part yg aku suka tentang laksa johor ni sebab tak sah makan tanpa SAMBAL BELACAN.hehehe

*aku letak timun je..sbb daun kesum takde..bawang aku tak suka sbb nanti mulut bau bawang.hehe*

by the way, aku ada 2 lagi stok perencah noraini's ni..asam pedas dan kari ikan..aku sangat recommend pada sesiapa yang tak pandai masak asam pedas macam aku la tu untuk guna perencah ni. memang confirm menjadi ok!perencah kari ikan ni aku saje je nak test..lagipun yang aku sukanye rempah noraini's ni..complete with instant santan! jangan risau, santannya tak bau hapak.

so guys, tunggu apa lagi!!!selamat mencuba dan sokonglah produk IKS buatan Malaysia!


*lepas ni tak boleh la buat alasan, saya tak reti masak asam pedas johor, laksa johor sebab saya bukan orang johor......hahahaha*

Tuesday, January 26, 2010

cameron highlands+lecture+checkup+toys+love-bite+ikea+hutang

tajuk entry ni aku saje combine keyword yang penting.hehehe..


our weekend plan
weekend ni aku sekeluarga (sara and husband only k..), akan naik cameron highlands.
kalau nak tahu, aku tak pernah berkesempatan menjejakkan kaki di situ.
hatta on the way je pun nak balik ke perak, and boleh je singgah bila-bila masa..
sedih kan? hahaha..
ye la..siapa nak bawa aku pegi sana..husband aku dahla cuti tak serupa orang..
husband aku kata, aku beruntung kawin dengan dia..
sebab aku dah jejak kaki kat langkawi dengan sabah..2 tempat yang memang aku nak pegi sangat-sangat...hehe..iyeke? ke awak yg lucky kawin dengan aku?kui3x..whatever la dear..janji kita sama-sama bahagia..pastu husband aku janji kalau aku lulus exam, dia nak belanja aku makan...apesal eh asyik2 dia nak belanja aku makan je..kalau macamni, memang tak boleh kurusla aku..hahaa..alasan!!!! aku reject offer tu.aku minta pegi bali..hahahahaha...husband aku nye jawapan? speechless..hehehehe..saje aku nk tengok reaksi dia..

skill mengajar aku masih perlu diperbaiki
semalam aku diarahkan mengajar. hehehe..ala mengajar guna sistem je..tapi aku tak go detail..slide show je pun, adala sedikit aku demo juga. tapi, gemuruh didada ni tuhan je tahu..masuk je dalam lab, terdengar sok-sek dari student..bila aku pandang je depan, alamak..ini member yang 1 course dengan aku dulu...hahaha..so, sesi aku berjalan dengan lancar..hilang terus rasa segan aku tadi..wei, aku dah lama ooo tak ngajar orang..last aku mengajar pun masa aku jadi cikgu ganti 6thn lepas..mana tak bedebar-debar..

 17month checkup


semalam as usual, aku bawak sara monthly check-up..alhamdulillah, berat sara naik 0.5kg..okla tu dari tak naik langsung. aku rasa salah satu faktor berat sara naik pun sebab DIA HAPPY..teacher nya maklumkan selera makan dia pun boleh tahan. dan aku memang perasan, sara happy je bila nak pegi school waktu pagi. ada sekali tu, dia melalak tak ingat dalam kereta. dia marahkan aku sebab dia tak nak duduk dalam carseat. tapi, sebaik sampai je kat sekolah dia, automatik dia boleh diam. siap tangan tu tak sabar minta teacher nya dukung..aku tekesima sekejap. sebab dia tak pernah lagi berperangai macam ni. tapi, aku tetap bersyukur sangat-sangat dengan perubahan sara ni. dia pun dah kurang moody..memang happy sangat-sangatla...ada hikmahnya juga aku tukarkan sara ke tempat baru..

educational toys for sara

since dah terlalu lama tak shopping toys untuk sara. so semalam, kami beli 2set toys untuk sara.tujuannya nak train sara to gain new mechanism skill dan juga nak train sara untuk berfikir..disamping tu, aku nak biar dia terleka dan tak menganggu aku lagi especially waktu aku memasak di dapur dan iron baju. tapi macam biasa lah sara..mula-mula je dia excited, lama-kelamaan bosan juga...end up, dia tetap akan ganggu mama dia..hm...aku suka ABC block ni..semalam aku susun tinggi-tinggi jadikan macam menara. mula-mula sara runtuhkan..lama-kelamaan sara mula faham konsep games yang aku ajar tu. dia pun join sekaki susun blok tu tinggi-tinggi...bagus anak mama..cepat pick-up eh..ABC block ni murah je..aku beli dekat booth yg jual toys di jusco,RM12.90 je...

love-bite
ouch!!!! masa aku syok bergurau senda dengan sara, dia gigit pipi aku sebab terlalu geram sangat kot. kalau tak mengenangkan aku dan dia dikhalayak ramai (masa tu di tesco kajang, sedang shopping grocery), sure aku dah menjerit sekuat hati. berbekas tau tak pipi aku ni..2ari baru hilang sengal/lebam tu..nasib baik tak ada suara main serkap jarang itu 'gigitan cinta'..hehehe

beg ikea yang serbaguna


since semua pasaraya dah launch earth green campaign, so memang susahla nak dapatkan plastic bag pada setiap hari sabtu..memandangkan kami shopping barang dapur seminggu awal dari gaji(untuk elak sesak), so kami dah spare beg ikea. memang sangat berguna lah bag ni..puas hati sangat-sangat. semua sumbat sekali dalam tu..aku tak berapa risau, sebab yang angkatnya bukan aku..hehehe

jangan lupa bayar hutang
aku berhutang dengan mama erfan. sori sangat-sangat. tak sempat lagi nak pos hadiah awak tu. aku tak lupa. hadiah tu dah beli pun, tapi aku sangat malas nk keluar pegi post office..huhu..maafla ye atas kelewatan aku tu..nanti aku akan pos juga. :)


*saje aku update selonggok dalam 1 entry..mood malas dah nak datang..huhu*

Monday, January 25, 2010

Breath-Holding Spells

macam-macam keraguan muncul dibenak ni..apa yang berlaku pada sara masa tu? untuk rungkai semua persoalan tu, aku pun google key-word ni..."why my baby suddenly stopped crying and not moving?"

then, aku jumpa article "Pediatrics - Crying Toddler"

di sini,aku paste kandungan artikel tersebut.

What is a breath-holding spell?
A breath-holding spell is when your child holds his breath when he is suddenly injured, frustrated, angry, or frightened.  Breath-holding spells begin between the ages of 6 months and 2 years.  They occur only while the child is awake.

During a breath-holding spell:
•   Your child may make 1 or 2 cries and then hold his breath in expiration until he becomes blue around the lips and passes out.
•   Your child may stiffen and may have a few twitches or muscle jerks.
•   Your child will breathe normally again and become fully alert in less than 1 minute.

What is the cause?
An abnormal reflex allows 5% of normal children to hold their breath long enough to pass out.  Most children do not do this deliberately.
Holding the breath (when frustrated) and becoming bluish without passing out is such a common reaction in young infants that it is not considered abnormal.

How long does it last?
Breath-holding spells usually occur from 1 or 2 times a day to 1 or 2 times a month.  Children usually stop having breath-holding spells by the time they are 4 or 5 years old.
Breath-holding spells are not dangerous, and they don't lead to epilepsy or brain damage.

How can I take care of my child?
•   Treatment during attacks of breath-holding
These attacks are harmless and always stop by themselves.  Time the length of a few attacks, using a watch with a second hand.
During an attack, do not hold your child upright.  Instead, he should lie flat.  This position will increase blood flow to the brain and may prevent some of the muscle jerking.  Put a cold wet washcloth on your child's forehead until he starts breathing again.  Don't start resuscitation or call a rescue squad--it's not necessary.  Also, don't put anything in your child's mouth because it could make him choke or vomit.

•   Treatment after attacks of breath-holding
Give your child a brief hug and go about your business.  A relaxed attitude is best.  If you are frightened, don't let your child know it.  If your child had a temper tantrum because he wanted his way, don't give in to him after the attack.

•   Prevention of injuries
The main injury risk of a breath-holding spell is a head injury.  If your child starts to have an attack while standing near a hard surface, go to him quickly and help lower him to the floor.

What can I do to help prevent breath-holding spells?
Most attacks from falling down or a sudden fright can't be prevented.  Neither can most attacks that are triggered by anger.  However, some children can be distracted from their breath-holding if you intervene before they become blue.  Tell your child to come to you for a hug or to look at something interesting.  Ask him if he wants a drink of juice.
If your child is having attacks every day, he probably has learned to trigger some of the attacks himself.  This can happen when parents run to the child and pick him up every time he starts to cry, or when they give him his way as soon as the attack is over.  Avoid these responses and your child won't have an undue number of attacks.

When should I call my child's health care provider?
Call during office hours if:
•   More than one spell occurs each week.
•   The attacks change.
•   You have other concerns or questions.

Caution:  Call a rescue squad (911) if your child has a different kind of attack during which he stops breathing for more than 1 minute or turns white (not blue).

rupa-rupanya affif-anak farah pun penah alami cuma symptoms berbeza sebab sara tak berubah biru (is it meaning she turns white??..aku pun tak ingat.)


but according to the doctor on our last checkup, he mention that 'maybe sara terlalu asyik melihat malaikat?'huh...the answer can be accepted or not in medical terms??hehehe...quite funny pula..but bila i terbaca je komen cik anon in the previous post tentang 'child epilepsy symptoms', it make me worried..aduish...but doctor advise to us, if it happend again, kena buat followup checkup lah...


*aku baru je balik dari 'mengajar'..penat duh. byk sgt soalan dari student2..kui3x..tak sempat nk blogwalking. this evening monthly check-up sara. hm..bedebar ni..nak kena tembak lagi ke kalau berat sara tak naik-naik? sangat susah hati k..*

Friday, January 22, 2010

Sara, itu bukan gurauan yang kelakar

perasan tidak? lately, entry yang aku tulis semuanya penuh emosi..tak tipu, mood dan emosi aku terbuai dari isnin yang lepas selepas terima berita sedih dari Diar.

semalam, berlaku satu insiden yang sudah cukup buat aku 'lemah semangat'..
seperti biasa, bila jam dah menunjukkan pukul 5lebih aku akan besiap-siap untuk balik.
rutin biasa yang aku lalui setiap hari sebelum terus balik rumah, aku akan singgah ke taska sara dulu.
tapi aku tak tahu kenapa semalam, aku berkhayal semasa drive kereta..sampai je simpang masuk ke rumah, baru aku terasa 'apa yang kurang dan tak kena ni?'
aku toleh ke belakang..'Ya Allah!!!!aku terlupa pickup sara di taska!'

terus aku pecut kereta ke taska..serta-merta rasa tak sabar nak tengok muka sara.
sampai je di sana, aku dapati sara dah sedia menanti di depan muka pintu taska bersama teachernya..
terus aku peluk dan dukung sara. sara seperti biasa, nampak je kelibat aku terus nak menangis..
lepas tu tangisan sara berlarutan. dia mengamuk tak mahu diletakkan dalam car-seat. aku terpaksa berkeras juga, kalau tidak macam mane aku nak drive?

sepanjang perjalanan balik, sara melalak tak sudah..aku pujuk macam mana pun tak jalan.
sampai satu saat, dia terdiam. aku tengok dia termenung.
aku assume mungkin dia dah cool down.

bila dah sampai di rumah, aku panggil nama sara. dia diam. aku gerakkan badan dia. dia keras tak begerak tapi matanya terbuka seperti sedang termenung. aku panik!!!!! sara, kenapa diam ni, mama panggil ni?! serius!!!aku betul-betul panik dan serta-merta meremang bulu romaku. aku teringat apa yang jadi pada diar. aku cuak tiba-tiba!!!!aku rasa nak meraung kat situ jugak! tak tahu nak buat apa. nak call husband, line phone kat basement parking takde. entah macam mana, bila aku jerit je panggil nama sara, serta-merta sara bergerak. reaksi dia seperti terkejut dan terpinga-pinga seolah-olah baru dibangunkan dari tidur. tak semena-mena dia menangis tak berhenti-henti. bila aku tengok dia begerak macam biasa, aku rasa lega ya amat!!!! cuma aku hairan dan tak tahu apa yang terjadi pada sara. bukan sekejap tau, tidak silap kiraan aku ada juga dalam 1-2minit badan dia tak bergerak dengan mata terbuka. kalau korang jadi aku, mesti panik juga kan???

hai..entahla..hati ni sejak akhir-akhir ni asyik berfikir macam-macam. bila dah jadi ibu ni, aku rasa 'macam-macam kerisauan' datang..teringat insiden hari isnin yang lepas. MIL aku call berkali-kali..aku sedikit terganggu sebab masa tu, aku sedang discuss kerja dengan bos. rupanya, MIL aku cuba call husband aku berkali-kali tapi tiada jawapan. dari nada suaranya aku dah tau, dia risau. sebenarnya aritu, husband aku cut so aku assume mesti dia tidur.dah tau pun peel husband aku tu, dia tak suka diganggu time tidur and if penat sangat, kita jerit pun dia tak sedar...ini pulak bunyi handphone..agaknya macam tu gakla MIL aku rasa kan bila call husband aku tak jawab-jawab..sama juga apa yang berlaku pada aku semalam, bila aku panggil nama sara, dia langsung tak beri respond.

sara..sara..kalau ye pun kamu mengantuk, janganla bergurau dengan mama..ni bukan gurauan yang kelakar nak...kamu tahu tak, semalam mama rasa separuh nyawa ni dah melayang gara-gara kamu...

*aku rasa sara mengantuk.sampai je kat rumah, dia terus terlelap..mungkin masa dalam kereta tu dia tertidur dalam keadaan mata terbuka?*

komen Diar- ibu Muhammad Faris Taqwin

Aku kongsikan bersama korang komen Diar- ibu Muhammad Faris Taqwin untuk entry semalam ni.
Untuk korang yang sudi membaca entry semalam especially kawan-kawan lama, (you know who you are when you read this, kalau tak sebab berita mengejut ni aku pun taktau ada jugak kalangan ex-schoolmate jadi silent reader blog aku ni..hits blog aku juga smlm naik mendadak.), aku mewakili Diar ucapkan terima kasih tak terhingga atas ucapan takziah yang korang titipkan buat Diar sekeluarga....

"Teringat gelak tawa, manja dan keletahnya
buat saya rindu

bila jumpa baby orang lain
saya ambil peluang lepaskan rindu
anak orang saya peluk,cium
rasa macam anak sendiri

ada sorang autie beritahu saya

'Auntie dah hilang ibu, ayah dan anak...tapi hilang anak yang paling pedih..
hanya kita yang rasa, dan tak dapat diungkapkan dengan kata-kata
hanya yg alaminya saja tahu...."

benar kata auntie tu

namun saya percaya roh anak saya bantu saya, berikan kekuatan utk ibunya

saya ziarah pusaranya...
masya allah wangi semerbak...
kuasa Allah

saya bersyukur telah berpeluang menjadi ibu
meskipun seketika
namun status saya tetap ibu
anak saya juga harapnya sedang bahagia bermain-main di syurga

itu yang menenangkan hati saya

semoga arwah ingat pada saya di akhirat kelak

kasih sayang saya padanya kekal hingga akhir nyawa"

Thursday, January 21, 2010

Muhammad Faris Taqwin dalam kenangan..........al-fatihah

alhamdulillah syukur kepada-Mu Ya Allah...kerana aku masih lagi bernafas pada hari ini...bangun pagi tadi, 1 persoalan muncul di benak...bagaimana perasaan aku sekiranya bangun je waktu pagi, aku dapati insan tersayang pergi untuk selama-lamanya?bersediakah aku untuk hadapi saat-saat itu?


that's what happend to my friend-Diar, anaknya Muhammad Faris Taqwin bin Mohammad Izad  berusia 9bulan 10hari meninggal dunia di sampingnya semasa mereka sedang nyenyak tidur....



 Muhammad Faris Taqwin bin Mohammad Izad
ingat lagi entry ni?

selepas 4 hari berlalu, baru hari ini aku dapat call diar. aku masih tercari-cari ayat yang sesuai untuk aku bercakap dengan dia, supaya apa yang kami bualkan nanti tidak akan menambah kesedihan dihatinya.

diar yg aku kenali seorang yang ceria/easy going even sometimes datang kepala angin/sengal dia tapi aku boleh 'in' dengan cara dia. dari dalam telefon tadi, aku dapat rasakan kesedihan dari suaranya yang sedikit begetar.tapi diar kuat.dia bercakap lancar seperti perbualan biasa kami sebelum ni..aku pula yang menangis dengar dia bercerita..aku kagum dengan ketabahan diar.
mengikut penjelasan diar, kematian anaknya memang mengejutkan mereka sekeluarga..kalau diikutkan, sehari sebelum arwah faris pergi, dia alami cirit birit dan demam biasa..warded sehari di az-zahra bangi tapi petang ahad tu discharge. dia aktif as usual, bermain-main mcm biasa..tapi malam isnin tu tiba-tiba arwah diserang demam panas hingga suhu mencecah 39degree. diar basahkan badan arwah dengan air supaya suhu badannya surut. luckily arwah tak alami sawan. sampai ke pagi baru lah arwah nampak ok..arwah pun tidur..bila arwah dah tidur, diar yang keletihan kerana sehari suntuk di hospital ni pun terlelap..masa tu pun dah dekat nak subuh. bila bangun je pagi, masa diar nk alihkan kedudukan badan anak nya, badan arwah dh rasa lain macam. bila kejutkan anaknya, tak juga bangun.terus diar dan suami ke az-zahra..sampai je kat sana, doktor check..luluhnya hati ni bila doktor maklumkan 'anak mereka dah lama pergi sebelum bawa ke hospital lagi'...




sebak hati aku bila diar abiskan ceritanya. doktor klasifikasikan kematian anaknya as 'infant death'. diar tak nak lakukan post-mortem utk tahu punca kematian anaknya. dia redha dengan pemergian anaknya. dia nak bagaimana sempurna anaknya lahir kedunia ni, dan begitulah juga diar nak arwah pergi menghadap yang Esa. aku benar-benar kagum dengan ketabahan diar. aku harap diar dan suami tabah. semua yang berlaku ada hikmahnya...menurut diar, arwah adalah anak yang senang dijaga dan tak banyak kerenah. air muka nya waktu pagi tu seperti seorang bayi yang sedang nyenyak tidur..yaAllah, tak dapat aku nak bayangkan. terkilannya aku tak dapat melihat arwah semasa masih hidup..


ye, aku juga penah alami kehilangan insan tersayang iaitu mak kandung sendiri..memang perit perasaan aku, lagi-lagi masa aku balik melawat mak utk kali terakhir, mak langsung tak bercakap walau sepatah. hanya dengan menggunakan bahasa isyarat mata dan tangan sahaja sbb mak terlalu letih dan sakit...dan aku terkilan kerana tak dapat berjumpa dengan mak buat kali terakhir..sewaktu mak sedang berdepan dengan sakaratulmaut, aku terlelap sebabnya semalaman aku tak tidur kerana tak henti membacakan yassin utk mak...hingga skrg rasa terkilan tu masih ada dalam hati ni! tapi, adakah aku boleh bertahan lagi kalau anak yg ku kandung selama 9bulan tiba-tiba pergi meninggalkan aku sekelip mata???sukar nak aku bayangkan. bila sara sakit pun aku dh panik/sedih/bengang/tertekan...taktaulah kalau-kalau...nauzubillah...tapi aku kena terima hakikat, kematian itu satu perkara yang sudah pasti. cuma ketika dan waktu yang kita tidak tahu. soalan aku, adakah korang juga bersedia utk berdepan dengan situasi seperti ini???renungkanlah.....

al-fatihah untuk arwah baby faris...

Wednesday, January 20, 2010

reaksi apabila doktor mengesahkan diriku menghidap penyakit kritikal..

caution : this entry is written based on my own experience.if there is a relation with you, it just only by coincidence....

i can still recall that moment..masa tu aku masih teruja bila doktor mention yg aku pregnantkan sara. siapa tak seronok dan tak sabar nak jadi 'ibu'....

tapi, tak sampai 3hari khabar gembira tu aku terima, again doktor inform aku menghidapi ovarian cyst. masa tu, ilmu aku tentang penyakit ni pun cetek..but thanks to google. byk info yg aku dapat tentang penyakit ni. mungkin korang akan kata, 'alah..itu bukan critical illness'...tapi, pada aku itu pun dh cukup 'menggugat ketenteraman' hidup aku..aku hendak kongsi cerita aku ni bersama mereka yang mungkin senasib dengan aku..sebab aku juga penah lalui 'saat-saat genting' seperti mereka..

especially the night before nak kena operate esoknya tu. aku tak lena tidur. even aku yakin doktor beri jaminan both me and baby selamat. but still ada percentage utk aku alami keguguran. itu buatkan aku betambah rasa tak tenteram. tak henti-henti aku mengaji quran malam tu..call husband nk dptkan moral support..sedih bila tinggal seorang diri kat hospital(nasibla dpt treatment kat gov hops takley berteman nak buat macamana).

OT start dari 8am and aku tak sedar abis pukul berapa sebab sepanjang operation, aku totally tak sedar diri. aku sedar pun bila diri dah berada dlm wad and husband datang cuci/kesat mata aku..taktaula either aku menangis/tahi mata betepek kt mata ni..and 1st thing aku tny, baby macamana? husband aku pun tak tau....tak lama lepas tu, doktor inform aku dan baby selamat..syukur alhamdulillah...

actually bukan itu yg aku nak share dengan semua orang. but, aku nk share 'feeling' aku masa tu. the 1st thing yang datang dalam minda aku masa doktor bagitau aku dpt penyakit tu...'aku dah tak boleh hidup lama ke?' betubi-tubi aku tanya doktor tu apa risiko penyakit aku? sampai doktor tu tension nk explain aku sedetail-detailnya..doktor bagitau sakit tu tak bahayakan aku dan baby, tapi risiko semasa pembedahan (mungkin berlaku mild contraction boleh akibtkan aku keguguran, atau masa operate tu diorg jumpa byk lagi cyst kt rahim aku???silap hb aku kena csect!!!). balik rumah aku menangis sampai husband pn naik risau..mana tak sedih, aku baru je kawin tak sampai 2bulan masa tu....surela macam-macam -ve thinking yg bermain dalam kepala otak aku ni. luckily doktor bagi mc seminggu. kalau doktor tak bagi pun, silap hb aku el je.

weh, separuh semangat ni dh melayang tau tak?tak kuasa dah aku nak fikir pasal hal lain. pasal kerja pun aku tanak amik port sangat even aku tau aku baru je pegang jawatan sekarang ni tak sampai 1year tapi tiba-tiba dh ada penyakit ni. ye la of coursela bila kita bekerja ni nak dapatkan 1 kepuasan especially when we get a good recognition from the boss, but masa tu aku dah tak fikir semua tu!!!

the only priority aku masa tu is my family terutama husband aku yang baru je sah jadi suami aku tak sampai 2bulan (walau kami berkawan dh dekat 8tahun!). hipokrit ke aku? tak!!!! masa tu, aku memang tak hirau dah pandangan org lain..dah tak fikir dh..'apa la bos aku nye 1st impression kat aku ni..asyik2 el je..asyik2 mc je'..tapi, aku hanya fikir 'kebahagian aku dan keluarga aku'. aku nak spend masa yang ada ni dengan husband aku. aku still ingat pesanan aku kat husband, esok kalau ayang takde, kebumikan ayang sebelah kubur mak tau. sampai macam tu sekali aku fikir. sebab aku rasa macam aku nye ajal dh nak sampai. apa yang aku fikirkan masa tu..'i want to enjoy this life as long as i live'.

maafkan aku kalau statement aku ni agak kasar bunyinya dan mungkin akan menyentuh hati dan perasaan korang. tapi, aku tanak korang jadi hipokrit. be yourself!!! jangan hiraukan 'apa pandangan orang terhadap kita!' kita sakit bukan dibuat-buat..kita sakit ni pun bukan kita minta, tapi dah ditakdirkan Allah. kita kena redha dengan realiti dan suratan yang Allah tentukan dalam hidup ni. ingatla..kalau kita sakit pun, sapa yang ambil berat? sapa yang akan susah hati? sapa yang akan jaga kita? majikan kita ke? tak kan??? majikan kita setakat mampu membantu seadanya la..dont push yourself too hard! kalau tak sihat, take a break. jgn terlalu fikir nak give the best to others kalau itu sahaja tahap kemampuan kita..esok kita sakit terlantar, adakah segala pujian tu dapat membantu kita? ye..aku paham, mesti la kita nak tinggalkan satu ingatan yang bagus je pada majikan kita, tapi pada aku biarlah berpada. esok-esoknya pun, sudah tentulah mereka yg paling rapat dengan kita iaitu ahli keluarga sendiri yg lebih take care diri kita..so, why not kita guna masa yang ada ni untuk dihabiskan bersama dengan keluarga kita. aku penah terfikir tau, nak keluarkan semua saving then pusing satu dunia, beli apa yang aku idamkan selama ni then dalam masa yang sama aku cuba nak gembirakan ahli keluarga disekeliling aku. supaya masa aku dah takde nanti, aku hanya meninggalkan mereka dengan satu memori yang manis untuk mereka kenang sepanjang hayat....

aku harap apa yg aku tulis ni dapat membuka mata mereka yang senasib dengan aku(dulu)..kita perempuan ni memang high risk group utk alami penyakit kritikal ni. aku rasa kalau aku tak kawin, sampai sudah aku taktau aku ada ovarian cyst.hm...tapi ajal dan maut ditangan tuhan..ada juga mereka yang menghidap barah otak tetapi meninggal dalam kemalangan. kalau dah sampai janji kita dengan Tuhan, takde siapa dapat menghalang..same what happend to my friend yang baru kematian anaknya. nanti aku update kisah anak kawan aku tu.

*aku masih ingat..arwah mak aku dulu disahkan dapat hidup selama 3thn je (pneumonia), tapi mak aku hanya mampu bertahan selama 2thn setengah sahaja. masa arwah mak aku pergi, setitik air mata pun tak keluar.it doesnt means aku tak sayangkan dia..tapi aku terima dan redha kerana aku tak rela tengok mak aku menderita. dari melihat mak aku terseksa menanggung kesakitan, lebih baik mak pergi andai itu yg terbaik dariNya.*

*to all..andai esok kita tidak bersua lagi, aku pohon kemaafan dari kamu semua.*

baik dan buruknya 'diet' sesuka hati..



picture credits to google.

aku bukan tak nak berdiet.tapi, pada aku ada baiknya kita 'rearrange our daily schedule'.itu antara pengajaran yang aku dapat mlm tadi selepas menonton oprah show @ hallmark channel.

ada yang tengok tak semalam? kita nk ke alami nasib yg sama seperti Michael Hebranko sampaikan pihak bomba terpaksa angkat dirinya dengan menggunakan forklift untuk dibawa ke hospital?dia terlantar selama 3thn atas katil gara-gara diet yg ekstrem.penurunan beratnya yg mendadak(berat asal tak silap saya 1000paun) selama 19bulan betul2 mengujakan dirinya.until 1 day sebabkan terlalu gembira dengan kejayaan tu,dia celebrate dengan teman-teman, of course la celebrate tu ‘makan’..he think after 19month dia berdiet, so dia berfikir apa salahnya harini dia makan sepuas-puas hatinya..ala macam balas dendamla kan?since that moment, selera makannya makin teruk..until berat nye naik semula 900paun.gile tak?but now dia dh ok..boleh klik sini for details

so pada aku, kalau betul-betul nk diet, memang kena teruskan jugak sepanjang hayat...pada pendapat aku lagi, untuk amalkan cara diet yg betul, amalkan pemakanan yg berkhasiat dan pastikan kita exercise atleast seminggu sekali..

hm...aku nk kena ajak husband join sekali ni..kebetulan pula husband fara nak kasi free consultation..so why not we also take this opportunity kan?

matlamat aku bukan nk kurus tapi 'badan sihat, otak pun cergas'

bila minda dah cerdas, nak berfikir pun mudah..delivery(prestasi kerja la plg utamanya) pun semestinya berkualiti coz lately aku rasa diri sedikit 'mandom'for me, tak salah asalkan tidak terlalu ekstrem berdiet dan mestilah berterusan...tetapi, fikirkan jugala akibatnya dari segi jangka panjang ok..

itu saje ngomelan aku pagi ni..arini busy sikit coz this morning,ada kick-off project until 1pm.

u guys macamane pulak?apa pendapat u all dengan amalan diet?

Tuesday, January 19, 2010

family day @ desa waterpark

last week kitorg gi family day husband kat desa waterpark..
ramainye orang..
here is some info on desa water park ok..

OPENING HOUR
Monday - Friday
12pm - 6pm

WEDNESDAY OFF
Weekends & Public Holiday
10am - 6pm

ENTRANCE FEES
Adult - RM 20
Children - RM 14

or boleh cek kat laman web desa water park.

*my comment - aku puas ati (lgpn masuk free..company sponsored.hehe..)tapi aku suggestla kat parents yg mmg ada anak2 kecik tu..memang bestla pegi sini even tak dpt nk beat sunway lagoon(sunway byk gamesla kan)..tryla eh.next time nak kena pegi lagi ni.hehe*


sara pulak kemain lagi, main air sampai kecut-kecut jari
suka betui dia
aku lak jadi tukang amik gambo je la..kalau tak sebabkan uzur,dh lame aku join sekaki..jeles tol kt husband dpt main ngan sara puas2x...huhu..

punye gian nk main swimming boat tu..atas lantai pn jadikla..hehe
comey tak baby boat tu?
aku beli kat online store kissmama.
arga murah je..RM21.90 including postage.
aritu survey kt mydin pelampung biasa tu je dh 20lebih..mahai
sometimes, ada gak barang yg ley dpt murah kt online store..kita je la kena bijak mencarik.hehehe
overall aku sgt puas ati dengan swimming boat ni..kalau tak,jenuh gak nk mengawal mek ni..dahla jenis spesies tak takut air langsung..
ni masa 1st time dia jejak kaki dlm pool..wa kemain ko excited abis!!!

siap gi main slide dengan papa lagi..

dalam clips ni pn siap menjerit ketawa suka lagik..

memang sara nampak enjoy abis bila papa bawak main slide kat pool..adeh jelesnye aku..huhu
ni plak husband aku bwk dia menyusuri pool yg panjang tuh..actually pool ni utk org dewasa je la..so kenala ada org dewasa jaga..

nasib baik ada gakla aku menyelit sebelum balik..takat celup2 kaki je la..hehe

sara dh lencun abis.
nak tengok tak cmne sara swimming?tengok clips ni..rileks abis dia..tak gayat/takut langsung.siap menjerit suka lak..abaikan eh suara aku yg agak over excited tu eh..maklumla aku dengki gila kt husband sbb asyik2 dia yg dapat teman sara....huhu..

*aku ckp kt husband,agaknya sara ni tak takut air sbb masa aku pregnantkan dia dulu, aku siap swimming lagi kt pantai beras basah masa island hopping kat langkawi..hehehe..tak caya?tengok la pics bwh ni..siap back floating lagik.hehe...tapi sedikit tenggelam sbb aku tak larat nk angkat punggung/perut.huhu...

(ada sedikit perbezaan antara aku dan sara..aku agak fobia dgn air esp laut even aku suka beach.hehe..utk atasi fobia tu la aku belajar swimming)

more photos on facebook!

Monday, January 18, 2010

jangan bersedih temanku, Allah telah menjanjikan syurga buatmu..

mood arini 'kelam-kabut'..
tak sempt nk ber'monday' blues
dari pagi meeting sampai ke tengahari..terbabas sikit lunch time..
makan tengahari pn main telan jek..tak sempat nk kunyah 40x(mcmla selama ni kunyah 40x..hehehe)
lepas tu sambung lak discussion..ni baru ada dpn pc.
tak sempat nk blogwalking lagi..
tgkla mlm ni kot baru jengah blog2 korang..apa hot story arini?

sedang mood 'boring' mengadap bos dalam meeting room...hati ni tegerak nak belek hp. 1misscall and 5sms..bila bukak je sms tu...tekejut sangat2..
me dpt sms tergempar from my old friend, DIAR.
'my son has passed away this morning'
i'm so shock! i dont know what caused of his death..her son tak sampai pun 1year old. bederau darah saya..surely dia sedih gila since ini anak petama dia..
i try to call her many times but didnt get an answer.
I hope I can visit her today
but not sure sempat ke tidak..kalaula saya masih tinggal di kinrara, dah tentu takde masalah nak lari ke sana kejap..

lagipun, petang ni nak kena bwk sara pegi klinik sebab telinga dia menanah lagi,i dont want become worst mcm last time.i think it caused by 'sakan main air' kt desa water park aritula ni...
husband suggest ziarah my friend tu this weekend..hm...but don't know why, hati ni meronta-ronta nk pegi gak arini...
later i nak try call her again..

But, if i am in a situation like her, i also do not want to be disturbed. but, my intention is just want to give her moral support..harapan saya, semoga kawan saya tu dapat menerima pemergian anaknya dengan hati yang redha..(cakap memang senang, kalau benda ni jadi pada aku? aku taktau ape yg jadi pada aku..)..al-fatihah.

Dari Abu Sa’id al-Khudri Radhiyallahu ‘anhu, dia berkata, “Kaum wanita pernah berkata kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Kami dikalahkan oleh kaum laki-laki untuk belajar kepadamu, kerana itu, berikanlah satu hari untuk kami dari waktumu”. Lalu beliau menjanjikan kepada mereka satu hari untuk menemui mereka, lalu beliau menasihati mereka sekaligus menyuruh mereka, dimana di antara yang diucapkan oleh beliau kepada mereka adalah: “Tidak ada seorang wanita pun di antara kalian ditinggal mati oleh tiga orang anaknya(meninggal semasa hayatnya), melainkan mereka akan menjadi pembatas daripada Neraka”. Kemudian ada seorang wanita berkata, “Termasuk juga dua orang anak?” Beliau menjawab, “Termasuk juga dua orang anak.” (HR Bukhari)

*kalau kita renungkan hadith nabi ni, beruntungnya sahabat saya tu..Allah telah menjanjikan syurga padanya kerana dengan kematian anaknya itu adalah pendinding dirinya daripada api neraka. * - sila betulkan saya ye kalau saya tesilap menafsir..

how do I know my husband has no other wives?

cara ni aku rasa berkesan kalau 2 ciri-ciri yang aku nyatakan di sini ada pada diri korang. apa yang aku tulis ni hanyalah berdasarkan apa yang aku tahu..kalau salah, sila tolong betulkan ye..

1. adakah korang atau suami declare income tax bersama?
2. korang ada medical card dari company husband tak?

jawapan aku..

1. aku tak declare income tax dengan husband sebab dia declare dulu without ajak aku sekali.
2. aku ada medical card company husband.

so jawapan aku ni hanya fokus pada no.2 tu tapi aku rasa konsep tak jauh beza dengan no.1 tu..

aku tunjuk contoh medical card aku eh..
perhatikan apa yang aku bulat pada kad tu...

tu adalah no. keahlian.
no keahlian ni adalah ic husband dengan kod.macam ni lah rupanya " xxxxxx-xx-xxxx-S1 "
apa yang korang faham maksud S1?

ye...Spouse 1. kenapa perlu ada 1? tinggal tanda tanya disitu...

aku belek pulak medical card sara.

no keahlian sara pulak sama jugak cuma kod belakang tu je lain. macam ni lah "xxxxxx-xx-xxxx-C1"
C1 tu mengikut penjelasan husband aku bermaksud 'Child 1'..
so fahamla aku...anak pertama..

so S1 mestila bermaksud ISTERI PERTAMA
waaaa...it means that company husband aku ni sudah tentu la provide medical card sampai ISTERI KE-4..huhuhuhu....tapi at least i know that "AKU ADALAH ISTERI PERTAMA DIA".

nak tau adakah anda ada madu ke tak? senang je..call je la talian telefon pada medical card tu pastu tanyala operator tu..ada tak kod S2,S3,S4 utk staff id husband korang...hehehehe..

*utk income tax tu memang taktik ni berkesan. aku tak tipu ok..sebab info ni aku dapat dari kakak kawan aku sendiri yang bekerja di LHDN. ramai suami yang kantoi beristeri lebih dari 1 dengan isteri tua mereka bila diorg declare income tax.ada 1 insiden ni, dia ditipu suami yang konon-konon masih bujang, rupanya si dia yang malang ni adalah ISTERI KEDUA..huhuhu...so, carefull friends!!!!*

nota - aku harap tips aku ni beguna utk korangla ye..hehehehehe...mesti pasni ramai yang cek medical card/income tax pas baca entry aku ni kan?hahahaha....klu korang rasa ada tips lain,please share ok.hehehe

Friday, January 15, 2010

saya bukan sombong..sila jgn salah faham

orang yang tak pernah kenali/petama kali jumpa saya akan judge 'dia ni sombong/kerek semacam'

tapi once u know me..u will realize..mulut aku ni tak reti nk stop bercakap mcm bertih jagung..hehehe

but it depends dengan orang yang aku jumpa tu

kalau orang tu jenis 'tak byk cakap/pendiam', aku akan jadi mati kata-kata
kalau orang tu jenis 'kerek/cakap tak bleh blah', awal2 aku dh pangkah..haha sori..aku tak boleh nak ngam dengan mereka-mereka yang suka 'meninggi diri' ni..

actually, motif aku tulis entry ni sbb nk cite pasal insiden 2 ari yang lepas..
ada seorang mommy kt taska sara

dia tegur aku..'awak masih pam susu ye?bagusnya..anak dh umur berapa?'

reaksi aku at first macam sedikit 'terangah/blur' sbb time tu aku tengah pakaikan sara kasut. kepala pulak teringat nak cepat balik (kes nak ajak husband pi KR la ni..)

jawapan aku pendek je la..'aah.masih lagi..anak baru 1thn 5bulan.awak menyusu jugak ke?'

dia jawab,'menyusu sampai..zzzz..sbb anak tanak..zzz'
zzzz - aku tak dapat dengar suara dia dengan jelas sebab kat sebelah kami tu, budak2 tengah main..bising ya amat..huhu

pastu tak sempat nk borak panjang lebar..aku tengok dia pun nak rushing..aku pun sama.
so perbualan kami tamat kt situ..

rasa rugi pulak tak dapat borak panjang....harap2 pasni ada rezeki bolehla bercerita panjang lebar..but aku harap dia tak judge 'aku sombongla' sebab muka aku masa jwb soalan dia tu cm takde perasaan (muka tekejut sket sbb tiba2 ditegur org tak dikenali..hahaha)

tak dapat pakai SKII, yang ni pun jadila...

pada aku, kuasa 'dia' ni pn dah cukup power.
aku tak penah pn pakai miracle water SKII tu.

tapi dengan ada 'dia' ni pn dh buat aku cukup puas ati.

plg best, aku nye pores kt idung ni tak tenganga dah ar..
blackhead pn dah takde (seriusla..aku tak tipu!)

aku rekemenla sesangat kt sesape yg ada mslh blackhead, pores yg besar kt idung tuh..
aku tak tipula..aku ltg promote kt korang ni bknnya aku dpt komisen pn.
nk jadi duta produk ni jgn harapla, takat dlm mimpi je laa..hahaha..

aku nye stok clinique mmg abis lama dh (facial soap dengan moisturizer), tapi 'dia' ni tak abis2 lagi..even 2 benda tadi tu dh takde and aku pakai jenama biasa skrg ni(tgh tunggu duit terpijak nk beli new set), tapi si 'dia' ni aku tetap maintain pakai...and aku tengok still pores kt idung aku ni maintain tip top mcm dulu.syukur!!!!

kalau nk tengok ape kate skin expertise, klik sini

pasal ape aku beria sgt rekemen kt korg pakai 'dia' ni,sbb aku geram sikit tengok idung mereka yg ada blackhead ni..tangan aku ni gatal je nk tolong picitkan. kalau tanak idung tu sakit aku kejekan, baik korang beli 'dia' ni cepat2..hehehe..

sape 'dia' ni weh????

ni la 'dia' tuh...

arga 'dia'? ooo..sila jgn tny aku.aku taktau single piece tu sbb dulu aku beli complete set..pegila kaunter terdekat yg SAH tny ngan SA yg comey tu.hehehe..jgn sebut nama aku sbb gerenti korg takkan dpt discount pn.dah tentu2 SA tu tak kenal pn aku ni sape.

AMARAN: sila jgn beli 'dia' ni kt night market eh..kalau sok jadi mslh lain kat muka korg,tanggung sendirik..jgn slhkan aku..aku dah pesan tadi, gi beli kt kaunter yg sah ok.

*aku bukan riak la..tapi aku nk share je ngan korang.ada yg tny aku pakai apa. diorg kata, tgk kulit aku bersih.tapi aku rasa mungkin ada kena mengena ngan genetik juga kot psl adik beradik aku semuanya kulit jenis tak berjerawat.*

" I Can't Live (if Living Is Without You) "

I cant live
If living is without you
I cant live
I cant give anymore
Cant live
If living is without you
cant give,
I cant give anymore
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


wherever i go...
(tayang beg dahla..isinya takyahla nk intai.hehe)


when at home..

(sebabnye, kat rumah aku tak de la beria nk makeup..
memadai pakai ni, muka nmpk beseri pink2 gitu...)

u guys macamane pulak?
ape yang penting pada u all?

” Adrini’s 1st Giveaway ”

i think still not too late for me to join ” Adrini’s 1st Giveaway ”

if ada yg berminat nk join, still ada masa sebabnye tarikh tutup giveaway ni adalah sebelum 11.59pm pada 15 Januari 2010.

contest ni juga dianjurkan bersama oleh http://krochetshop.blogspot.com/

nak tau details, klik sini

Thursday, January 14, 2010

Macamane nk cepatkan loading page blog?????

blog korang berat tak?
saya perasan blog sya lambat sangat nk loading lately..
then tadi saya google utk solve this problem..
no need to change template or remove widget okeh!!!
thanks to aried.

i think this will help u guys..

seriously..just follow this simple step

1. Klik pada "dashboard", klik pada "Layout"
3. Klik "Edit HTML" dan kemudian jangan lupa "download template asal untuk backup"
4. Kemudian pergi ke website CSS DRIVE.
5. Ikut langkah-langkah dibawah ni:

  • Bagi Compression Mode, pilih "normal" ataupun "super compact"
  • Comments Handling, pilih "dont strip"
  • Insert CSS template yang korang copy dalam textbox kt bwh tu.
note: * css ialah code yang bermula dari * copy CSS itu kemudian paste di dalam textbox tadi tu
6. Selepas siap, copy CSS itu dan paste kan pada HTML(CSS) dari template anda pada bahagian yang sama anda copy tadi.

yang ditunggu selama ini

akhirnya kunjung tiba


kawan baik dh datang menziarah bulan ni..


weeehuuuu...lega!!!hehehe....

What is the right age to start potty training?

tiba-tiba datang idea menulis tentang ni
selepas terjadi satu insiden di bilik mandi pada hari ahad yang lepas
masa tu, saya sedang mandi ber2 dengan sara
normally saya siapkan sara mandi dulu then pass kat papa dia pulak utk pakaikan baju
masa i gosok bum-bum dia, tetiba terasa '1 bonjolan'
laaa..dh siap mandi tiba-tiba si sara nk popo lak..
pulak tu dia mcm sembelit je
muka dah kelat2 sikit

tanpa pk panjang, sya terusla angkat sara and dirikan dia atas toilet bowl.
dia sedikit pelikla tengok sya buat cmtu
since sara mcm susah je nk meneran, so saya pn tolongla dia
ni tips la utk mommy2 : gosok2 belakang badan anak kita utk mudahkan dia meneran ye..sometimes, gosok2 dan tekan sikit perut dia. sambil tu mulut sya ni sebut 'u-uh' byk2 kali.hahaha..ala mcm mak2 kita dlula buat kt kita..

tak sampai beberapa minit, keluarla popo dia dlm 2ketul cmtu direct je jatuh dlm bowl.
sara siap menjenguk lagi nk tengok..
dia cm pelikla..sebab tak penah kot popo cara cmtu (selama ni dlm pampers je kan..hehe)

then sya pn start terfikir, bila nk mula nak potty train sara ni?
rasa mcm terlalu awal je
sara pn tak reti nak cakap lagi
skrg ni if dia nak minta something pn,dia main tunjuk je..
so sya google pasal this topic..

What is the right age to start potty training?

and i found the answer...

There is no set age at which potty training or toilet training should begin. The right time depends on your child's development in the following four areas:

  1. physiological development (bladder and bowel control)

  2. motor skills

  3. his/her cognitive and verbal development and

  4. emotional & social awareness.
details reading,click here.

kalau iktkan development sara skrg ni..
1. physiological development (bladder and bowel control) - saya perasan everytime sara nk popo, dia akan betinggung cm kita nk popo tuh..dia pn tau posisi yg mana senang utk meneran.hehehe. cuma nk kencing tu la tak dpt nk agak...
2. motor skills - sara dh pandai bukak seluar..cuma pampers tu dia tak reti lagi.tapi tgn tu adala cubaan nk tarik2 strap tuh..
3. cognitive and verbal development - so far kalau dh tanggalkan baju dia tu, dia fahamla kita nk mandikan dia..
4. emotional & social awareness. - since sara mmg duduk kat taska dr dlu. so byk perlakuan dia tu dipengaruhi oleh orang sekeliling..normal lah tu kan, we also learn from others..tak lama lagi mungkin dia bolehla catch-up...

saya rasa dh sampai masa nk kena beli potty ni..


korang macamane? penah terfikir tak pasal ni? please share ok... :)

red alert!

semalam balik keja lambat la juga
even balik lambat pun, sempat lagi begegas keluar pegi KR..
sebab dh lama sgt tak makan KR, tetiba terliur pulak..oo,sila jgn slh paham..acik mengidam bkn sebab peknen ye..(kan semalam dh letak test kit kt blog.hehehe)..

after solat asar, terus gerak ke sana
okla q pun tak panjang
cuma aku sedikit bengang bila org yg q kt belakang aku dipanggil masuk dulu
minah tu lak ala 'kerek' semacam..

and then aku nyampah gila dengan bangsa 'asing' ni..dahla semalam ada 1 couple bangsa tu nak potong q aku..rileksla beb. diorg akan panggil ikut order q..cuba bawak besabaq sikit.
yg aku perasanla kan..normally if ada special event (especially dapat free apa2 ler or megasales ke ape ke), bangsa diorg ni la majority yg akan buatkan semua tempat full house.huhu...

opsss..melalut sudah...
here some photo...sara really enjoy the foods...dia makan macaroni cheese & whipped potato tu balun sorang-sorang..mama dia dapat saki baki dia je...huhu...

Wednesday, January 13, 2010

kisah pokok

anak aku ni takley lgsg nk berhias rumah dengan tumbuh-tumbuhan..
tengokla abis pucuk pokok ni dipatahkan sara..

pucuknya yg patah tu aku cucuk lak atas gabus dlm pasu tuh..dgn harapan akan becambah jadi anak pokok...

actually ada kisah sebalik pokok ni..
dah lama ngidam nk bela pokok ni..
aku bukan gardening fan...
that's y aku tak minat nk main game 'farmville fb' tu..

aku bela pokok ni pn sbb senang dijaga..
pokok ni 'minum air' pn tak byk..
hatta klu aku tinggalkan seminggu pn takkan mati..-ni claim org yg jual tu la..klu dia tipu aku,taktaula..
baja pn takyah letak..ni kata dia lagila..

sbnrnya ni pokok kwn aku..
tapi sbb sara dh kejakan pokok dia, dia terus kasik kt aku..
lg satu mungkin sbb dia nk gantirugi psl dia terjatuhkan pasu pokok aku..
aku beli pokok ni 1, kwn aku 1, tapi sbbkan pasu aku pecah..
so dia kasik pokok dia kt aku..thanks anna..
and since dh tau kelasakan sara tahap mana..
jadinya aku tinggalkanla 1 pokok ni kt rumah and 1 lagi kt office.
adalah jugak penyeri meja aku yg serabut ni.hehehe
cantik kan?hijau tu mendamaikan..

debaran yang dinantikan....

kisah pagi tadi...








whoaaaaa!!!!!!!!aku pregnant??????????










melompat aku dr atas katil
oh...aku mimpi rupanya...






dengan hati penuh debaran, terus grab test kit then masuk bathroom

1..
2..
3..
4..
5..





here is the real results..















ok..positive i'm not pregnant.

fuh!!!!! gile bedebar mlm tadi..sampai tido pn tak lena, siap terbawak2 mimpi...

it's not that aku tanak pregnant cepat-cepat(especially after aku jalani ovarian cyst operation sebab aku nk jugak tau after the procedure, either 2kilang telur aku ni still berfungsi dengan baik ke tak)..but getting pregnant is not my priority buat masa ni..
smlm pn aku rasa sedih if betul2 aku pregnant sbb aku masih rasa tak puas nk begomol ngan sara,sayu je hati ni..aku rasa tunggulah bila sara dah pandai mintak adik ke kan(next year la plg cepat pn)...so masa tu bolehla pk psl ni..husband cm tak kisah..simple je jwpn dia pagi tadi..'belum ada rezeki lagi..'
hm....

*aku memang tak ambil apa2 kaedah perancang(no iucd,no pill,no implanon,no condom).husband aku pn tak kasik..kalau ada,adalah..anak tu kan rezeki..*

Tuesday, January 12, 2010

berdebar-debar

nak tau kenapa?

stay tuned...

arini tuan blog busy..

mlm ni/esok sya tulis kt sini..

Monday, January 11, 2010

pantang jumpa


kan tadi sya mention last week kami ke mydin usj..
lamanya saya tak jejak kaki kt situ..rasanya last year, sekali je kot pegi..

dh bykla jugak perubahan especially children playground mydin tuh..
naik je escalator, wah itulah tempat petama yg capture sara's eyes..
papa nya pulak suka sgt melayan keletah anak dara dia...

takley jadi ni, kang tak sempat nk shopping.
selesai je beli brg..sementara papa sara q dkt cashier, sya bwk sara gi tempat tu balik..
ape lagi ko...sakan sungguhla anak dara ni belari kesana sini..memang semputla mama dia ni dibuatnya.

yg sya nk tegelak tu,dia nk naik atas slide tu tapi naik melalui slide. taktaula sapa ajar. ni mesti tengok seniour2 dia kt taska wt cenggitu...

so me pn ajarla dia cara yg betul...anakku sayang,naik tangga ni..turunla kat sini..

pelan2 me pimpin tangan dia..waaa, sekali ajar je ckpla..pastu dia handle sendirik..

cuma nk menggelongsor kt slide tu je la me kena pegang tgn dia..agaknya dia 'gayat' kot.hehehehe...

pas dh puas main tu time nk balik ape lagi..meronta-rontala dia...bila papanya turunkan dr dukungan,laju je dia lari balik ke tempat tadi..duhaila anak....camni,mama kena buat playgroundla kt rumah kita..hehe...memang pantang jumpala sara ni..pantang jumpa playground!!!!

pemenang contest teka bekal

ok...pemenangnye adalah mama erfan dan elyn..since masa dan tarikh tekaan u all sama.so ada 2winner. :)..sila kasik alamat dan nama penuh.nanti i pos adiah kt u all ye..hehehe

jwpnnya: -
bekas yg 1st tu..nasi tu double byk sbb sya share ngan roomate.hehehe.since we all ada assembly this morning.tak sempat nk tapau kt kafe.hehehehe..

mengidam ayam penyet punye pasal

ari sabtu lepas ktorg keluar shopping grocery..
cadang nak pegi tesco puchong..
sampai kt sana..opss, nape tengok semua bawak brg shopping without plastics..
ooo-oooo...diorg dh start ke earth green campaign?
i thought, ikea je satu-satunya yg buat..
then change plan..pegi giant kinrara..
again the same thing...rupanya promoter kt situ inform, diorg dh start launch 'no plastic bags every saturday!'...huhu..nk gak plastik boleh,byrla 20sen.huhu...
so,husband decide pegi mydin mall kt usj...

igtkan lepas shopping dptla gi lunch kt warong ayam penyet...da lama teliur tengok dlm blog membe2...tapi klu dh pegi ke sana,alamatnya tak de lah nk lunch ayam penyet dh...so, smlm sbbkan me terliru sgt nk mkn ayam ni..tegerak hati nk google resipi dr internet..
hehehe...ada gak akhirnya...utk 1st try, sya buat sikit je dulu. takut tak sedap, rugi lak wt byk2..

hasilnya...ta-da~








rupanya huduh terhangit sikit.huhu..sara makan dengan penuh semangat...abis sepinggan nasi. sedap dimkn panas2 bersama sup ayam.hehehe...

ni resipi ayam goreng penyet.

Bahan-bahan
  • Beberapa ketul ayam(ikut sukala byk mana) - rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup) -
  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.
  • Tepung beras - untuk menggoreng.tapi aku ganti dengan tepung goreng kfc sbb stok tepung beras dh abis..huhu.
Cara-cara:
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras/tepung kfc.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
thanks to myresipi.com

ni plak lunch kami semalam..again, ikan siakap stim.resipi sama spt yg telah dipos dlm entry sblm ni.

adik ipar ku mkn beselera..dia ckp sedap!hehehe...menu yg simple.org tak pandai masak pn boleh buat.aku ckp kt husband, ni menu org malas masak (aku la tu..hehehe)..sebabnya, campak je segala sayur+ikan dlm 1bekas pastu stim.tapi makanan ni berkhasiat sbb takde guna minyak lgsg!maklang husband aku yg kasik resipi ni..hehehe

bekal kami pagi tadi...


ni bekal kami 3 beranak pagi tadi..
semua menu sama...nasi goreng kampung + cocktail sausage . sara punye je tak pedas.hehehe..
agak2 u all yg mana 1 bekal saye?

sya kasik clue sketla..tupperware yg kt petama dr atas tu nasinya 2kali ganda byk dr tupperware yg tengah2 tuh..

sape dpt jwb dengan tepat dan pantas, sya kasik adiah wall sticker yg cun seperti dalam entry ni.
contest dibuka selagi tiada peneka berjaya.hehe

*giveaway saya simple je,takyah wt tagline ke ape.hehehe*

Thursday, January 7, 2010

belalang dan epik dongeng klasik


Belalang Oh Belalang

Belalang oh belalang
Belalang oh belalang
Hey

Niat di hati
Nak mengembara
Guru dicari
Ilmu diminta

Belalang oh belalang
Belalang oh belalang
Hey
Bukannya nujum
Bukan temberang

Budak ni geliga otaknya
Bukan sebarang

Apa nasibnya
Belalang di rantau
Baiklah hendaknya
Janganlah dirisau

Dapatkah ditunjuk
Jalan yang gembira
Nasib yang buruk
Akhirnya bahagia

Belalang oh belalang
Belalang oh belalang
Hey

Akalnya panjang
Hatinya terang

Belalang oh belalang
Hey hey
Belalang oh belalang

Mengubah nasib
Menjadi senang
Ke mana pergi
Disayang orang

sape layan drama belalang?
o..sya layan.tak tipu.and pada saya seronok.disamping seronok tengok kepetahan adik haziq,sya suka dengan jalan cerita setiap siri. malam tadi saya tengok kisah belalang jumpa tanggang yang derhaka..

pada pendapat saya lah, kalau memang wujud watak 'belalang' dalam cerita dongeng klasik ni (si tanggang, luncai, pak pandir, kisah batu belah batu betangkup..and etc..tak larat aih nk taip kt sini), dan tentu kisah2 ni takkan menjadi sebutan berzaman-zaman.entah-entah, silap hb tak wujud pun kisah-kisah tu..ataupn plot cerita dah jadi lain..yela..kata semua ni kisah tauladan..tu yg kuar statement..'jgnlah derhaka pada ibu macam si tanggang,nanti kena sumpah jadi batu'.klu kisah-kisah ni dh jadi lain, apa perumpamaan yg nk dijadikan contoh pulak?tak gitu?hehehe...

contoh kisah malam tadilah..sebabkan adanya belalang lah, maka mak si tanggang yg huduh dan busuk psl tak penah mandi tadi ni dh berubahmenjadi cantik/wangi. si tanggang yang mulanya tadi malu tanak mengaku makcik yg hodoh tu adalah mak dia,akhirnya terus peluk mak dia..ye la nk jaga standard sbb bini anak raja/cun.. jadinya, kisah pn dh jadik lain..mak tanggang pn tak terluka hatinya..dan tanggang pn tak disumpah menjadik batu.....besaq sungguhla jasa si belalang ni kan???

okla..cukupla membebel..motif entry ni nk bgtau, masa saya kecik2 dulu(umur 5thn cmtu kot), boleh dikatakan tiap2 ari mesti minta upah dr pengasuh sya-arwah makcik nab. asal datang rumah dia je, 'makcik nab,arini ceritala kisah pak pandir tu..sambung cerita semalam tu'...dan, makcik nab mmg tak penah jemu akan ulang cerita tu..kisah kulop kecik dan kulop besarla,luncaila, lebai malangla,tanggangla..macam2..hehehe...so,agaknya sara esok cmne eh?
semalam dia kusyuk betul tengok belalang..sampai mendongak kepala tu tengok belalang.hehehe...

dia siap tepuk amai-amai lagi bila sya nyanyi lagu tema belalang.hehe

to do list this weekend- as reminder

ohye..ape agenda minggu ni?memandangkan husband nye shift minggu ni terkena cuti sabtu dan ahad, bykla benda yg sya plan nk buat..lgpn bkn senang ooo nk dpt timing mcmni.klu tak tu kdg2 bila cuti terkena weekend je husband mesti ajak blk segamat..hehehe...dlm sebulan keje, husband dapat cuti sabtu/ahad dlm sekali jek..tu yg sedih tu.ok..so, ni list yg nak kena buat minggu ni..
  • bicycle hunting..ye mmg kami tak beli2 lagi basikal utk sara (sian sara..huhu).bolehla beli basikal utk sara guna dividen asb last year.hehe..
  • nak carik swimming boat.tapi since elyn kata cm tak brp best, maybe tukar option beli pelampung biasa jek..lagi best rasanya..hehehe...pastu, klu sempat nk bwk sara gi swimming.tgk wafiq swimming mcm best je elyn? tak sabarnyeee...
  • nk cari casing pouch utk exthardisk sya tuh..sian bogel cmtu jek cm budak tak pakai baju.hehe
  • nak survey bookcase dengan single bed..husband dh mula pk nk decorate bilik anak dara dia..opss..cm cepat je kan nk asingkan sara..all this while,dia mmg tido ngan sya jek.hm.....sayu plak hati ni..huhu
  • 5s (Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke) atau melayunya 'sisih, susun, sapu, seragam, sentiasa amal' semua segala mak nenek dlm store..segala bil,scrap paper,warrantycard yg besepah,baju yg dh takmuat nk kena susun balik dlm kotak.nk cari folder dan box.huhu..
btw, nk tny..cun tak wallsticker nih?

*ada sebab sara dok kt situ..mata tu konon2 tengok tv,tapi tgn tu merayap, gatai nk kopek sticker..haipp!!!mama babap montot tu nanti..hehe*

ada yg berminat nk tau kt mana dan brp arga sticker ni?rajinla bertny..malu bertny,sesat jalan..hehehe..nk sya tlg belikan pn boley..ada byk design..ada stgh tu sama design mcm dlm internet(silap hb,depa mark-up arga mahai dr luar.hehe)

berapa lama darah nifas korang keluar???

tau tak ape FC Bio Sanitary Pad?
penah tengok tak ?
kalau tak, cmnila rupa pad tuh..

penah cuba?
kalau berminat, bolehla order kat sya. boleh jenguk salesblog sya - mommy gem's outlet
*kalau ada yg nk COD, boleh inform kat saya..area putrajaya/bangi sahaja.*

ni testimonial dari saya sendiri..
sya penah try pad ni since belum kawin lagi..tapi mix dengan local brand yg biasa kita beli tu (kotex,whisper...etc). produk yg plg sya suka pantyliner. mmg bykla 'keputihan' yg keluar...kira dia cuci abisla...elok dipakai esp waktu tengah pregnant..paham2la kan, preggy mom ni time pregnant hormon lain sket..and keputihan yg keluar pn lebih byk dr biasa.

pastu after sya deliver qaisara, sya berpantang di kampung.sya nye darah nifas keluar byk juga pas besalin..pastu after 2-3ari darah tu bekurang until keluar coklat2 je..musykil gak sya kenapa cm tak abis keluar jek kan...pastu, akak sya advise soh try pakai pad ni..then sya try la pakai pad avail ni (night/day) instead of pakai maternity pad yg besar gabak+panjang tuh...and tau tak, after pakai pad tu tak sampai setengah jam sya rasa 'darah kotor' keluar cm air jek beketul2..bila sya cek jek, pergh penuh pad tuh....kuar darah hitam/merah pekat...so sya non-stop pakai pad tu..sampai abis 1packet tu..tak ckp dengan tu,pantyliner tu pn sya tampal atas maternity pad. and mmg terbuktila dia cuci abis rahim sya, keluarkan darah kotor yg ada tuh...so, sya highly recommendedla utk mana2 ibu yg akan bersalin tak lama lagi tu, standby at least 2packet kt rumahla..sbb memang totally berkesan.

rekabentuk FC bio sanitary pad

Wednesday, January 6, 2010

Cutest Baby of the Planet 2009


ALYA QAISARA
17 AUGUST 2008

i think this is the cutest qaisara's photo..cute for my eyesightla..utk org lain tak surelah..hehe...since dah lama sangat tak join contest, saje la nk try luck for this year..manatau thn 2010 ni thn bertuah utk family kami... :)

saya mempertaruhkan this photo to join this Cutest Baby of the Planet 2009 contest anjuran MBP.

if ada yg berminat nk join this contest, boleh refer web MomBloggersPlanet. hadiahnye pn lumayan...manatau u all pn ada 'tuah' yg tersembunyi..

this contest organized by


and
sponsored by





















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...