Monday, January 18, 2010

how do I know my husband has no other wives?

cara ni aku rasa berkesan kalau 2 ciri-ciri yang aku nyatakan di sini ada pada diri korang. apa yang aku tulis ni hanyalah berdasarkan apa yang aku tahu..kalau salah, sila tolong betulkan ye..

1. adakah korang atau suami declare income tax bersama?
2. korang ada medical card dari company husband tak?

jawapan aku..

1. aku tak declare income tax dengan husband sebab dia declare dulu without ajak aku sekali.
2. aku ada medical card company husband.

so jawapan aku ni hanya fokus pada no.2 tu tapi aku rasa konsep tak jauh beza dengan no.1 tu..

aku tunjuk contoh medical card aku eh..
perhatikan apa yang aku bulat pada kad tu...

tu adalah no. keahlian.
no keahlian ni adalah ic husband dengan kod.macam ni lah rupanya " xxxxxx-xx-xxxx-S1 "
apa yang korang faham maksud S1?

ye...Spouse 1. kenapa perlu ada 1? tinggal tanda tanya disitu...

aku belek pulak medical card sara.

no keahlian sara pulak sama jugak cuma kod belakang tu je lain. macam ni lah "xxxxxx-xx-xxxx-C1"
C1 tu mengikut penjelasan husband aku bermaksud 'Child 1'..
so fahamla aku...anak pertama..

so S1 mestila bermaksud ISTERI PERTAMA
waaaa...it means that company husband aku ni sudah tentu la provide medical card sampai ISTERI KE-4..huhuhuhu....tapi at least i know that "AKU ADALAH ISTERI PERTAMA DIA".

nak tau adakah anda ada madu ke tak? senang je..call je la talian telefon pada medical card tu pastu tanyala operator tu..ada tak kod S2,S3,S4 utk staff id husband korang...hehehehe..

*utk income tax tu memang taktik ni berkesan. aku tak tipu ok..sebab info ni aku dapat dari kakak kawan aku sendiri yang bekerja di LHDN. ramai suami yang kantoi beristeri lebih dari 1 dengan isteri tua mereka bila diorg declare income tax.ada 1 insiden ni, dia ditipu suami yang konon-konon masih bujang, rupanya si dia yang malang ni adalah ISTERI KEDUA..huhuhu...so, carefull friends!!!!*

nota - aku harap tips aku ni beguna utk korangla ye..hehehehehe...mesti pasni ramai yang cek medical card/income tax pas baca entry aku ni kan?hahahaha....klu korang rasa ada tips lain,please share ok.hehehe

11 comments:

ezan said...

hahaha.. dulu ezan dah check. tp company husabnd ezan lagi senang detect sebab dia combine wife & children. lepas no tu dia tulis 1 utk ezan & 2 utk sarah.. kalo ada 3 tu mmm siap la.. hahhaha...

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

tak pun pasang spy kat HR dept company hubby. katakan B2 or B3 branak, hubby mesti amik cuti..so mesti amik cuti..so spy leh report kat u nnt.hahahhahah...

Elyn said...

owh baru tau leh detect cara ni!! tq lin....

MeL said...

wow wii good info lin! of course kita kena hati2 dgn makhluk bernama lelaki hehe ;P

Fid said...

medical card under laki saya intiraf satu bini saja..lantak la nak ada

zalimmmbnyk bini pun aku tau aku cantas!

Nazatul shima said...

hehehe...bijak2..senang je nk detect upenye..:D

Farah said...

waaaah very informatif laa..bagus2 ade cara rupenye nak kesan hahaha tp medical card tu dr kompeni aku..so kena check income tax la ni hahhaa

lin muhamad said...

ezan - waa..ini sudah bagus.takley nk kelentong..kui3x

mama-miya - alamak nk pasang spy jenuhla pulak..takut kang spy tu pn besekongkol ngan hubby.

elyn - hehehe..dah cek ke elyn?

mel - betul tu..kena carefull oo even ngan husband sendirik

kak fid - hehehe...cantas jgn tak cantas!

nazatul shima - tak susah pn..baru ingat nk share masa belek2 medical card aritu.hehe

farah - ha ko dh call ke?klu nk,aku ada contact number kwn aku tu.ley mintak akak dia cekkan..kui3x

ApasH said...

ermm..dua2 aku xde...cane eh nk detect..huhuhuhu..ade cara len x?

Lan0stZz said...

wargh sgt menakutkan kalau dpt tau benda yg kita tanak tau. tapi thanks for the tips nways. gonna check it out balik ofis ni!!

Adlina Husaini said...

hehe tq for sharing!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...