Monday, January 18, 2010

jangan bersedih temanku, Allah telah menjanjikan syurga buatmu..

mood arini 'kelam-kabut'..
tak sempt nk ber'monday' blues
dari pagi meeting sampai ke tengahari..terbabas sikit lunch time..
makan tengahari pn main telan jek..tak sempat nk kunyah 40x(mcmla selama ni kunyah 40x..hehehe)
lepas tu sambung lak discussion..ni baru ada dpn pc.
tak sempat nk blogwalking lagi..
tgkla mlm ni kot baru jengah blog2 korang..apa hot story arini?

sedang mood 'boring' mengadap bos dalam meeting room...hati ni tegerak nak belek hp. 1misscall and 5sms..bila bukak je sms tu...tekejut sangat2..
me dpt sms tergempar from my old friend, DIAR.
'my son has passed away this morning'
i'm so shock! i dont know what caused of his death..her son tak sampai pun 1year old. bederau darah saya..surely dia sedih gila since ini anak petama dia..
i try to call her many times but didnt get an answer.
I hope I can visit her today
but not sure sempat ke tidak..kalaula saya masih tinggal di kinrara, dah tentu takde masalah nak lari ke sana kejap..

lagipun, petang ni nak kena bwk sara pegi klinik sebab telinga dia menanah lagi,i dont want become worst mcm last time.i think it caused by 'sakan main air' kt desa water park aritula ni...
husband suggest ziarah my friend tu this weekend..hm...but don't know why, hati ni meronta-ronta nk pegi gak arini...
later i nak try call her again..

But, if i am in a situation like her, i also do not want to be disturbed. but, my intention is just want to give her moral support..harapan saya, semoga kawan saya tu dapat menerima pemergian anaknya dengan hati yang redha..(cakap memang senang, kalau benda ni jadi pada aku? aku taktau ape yg jadi pada aku..)..al-fatihah.

Dari Abu Sa’id al-Khudri Radhiyallahu ‘anhu, dia berkata, “Kaum wanita pernah berkata kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Kami dikalahkan oleh kaum laki-laki untuk belajar kepadamu, kerana itu, berikanlah satu hari untuk kami dari waktumu”. Lalu beliau menjanjikan kepada mereka satu hari untuk menemui mereka, lalu beliau menasihati mereka sekaligus menyuruh mereka, dimana di antara yang diucapkan oleh beliau kepada mereka adalah: “Tidak ada seorang wanita pun di antara kalian ditinggal mati oleh tiga orang anaknya(meninggal semasa hayatnya), melainkan mereka akan menjadi pembatas daripada Neraka”. Kemudian ada seorang wanita berkata, “Termasuk juga dua orang anak?” Beliau menjawab, “Termasuk juga dua orang anak.” (HR Bukhari)

*kalau kita renungkan hadith nabi ni, beruntungnya sahabat saya tu..Allah telah menjanjikan syurga padanya kerana dengan kematian anaknya itu adalah pendinding dirinya daripada api neraka. * - sila betulkan saya ye kalau saya tesilap menafsir..

5 comments:

m@y said...

Innalillah..baby diar?dh tau sbb apa nanti gtau aku eh..

mariaariffbaby said...

inallilah..

semoga mummy and daddy arwah baby kuat semangat dalam tempuh dugaan idup yang maha besar

lin muhamad said...

may - yup..anak diar.aku lupe kita 1 sekolah..

maria - mudah2an mereka tabah.

Elyn said...

al fatihah!!!

azzamoro said...

al fatihah. lin nanti update kenapa anak dia meninggal ok..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...