Wednesday, January 27, 2010

NOW EVERYONE CAN COOK..no more excuse k!

bebaru ni, tiba-tiba tekak ni mengidam nak makan laksa johor
last makan pun masa mil buatkan
kat kl ni susah nk cari.nk masak, memang aku tak reti.acapkali aku nk buat, last2 jadi laksa utara jugak.hahaha
resipi? huh..sori, acik tak ingat..mil pula jenis cakap laju..tak sempat acik nak selit dalam kepala ni
end up..terus terlupa..

selongkar je 'gobok' monthly stok kt rumah tu..
and i found this..


















baru teringat..dah lama beli..sebelum hari raya puasa lagi tau tak!
kahkahkah..bekurun.luckily expired date lambat lagi..
kebetulan dalam fridge ada ikan kembung 5ekor
memandangkan this week nak balik kampung, so better clearkan fridge tu..

siap je masak lunch, terus continue masak laksa johor
memang dapur kecik aku tu penat lah bekerja dari pagi...hehehe
tung-tang-tung-tang...tak sampai setengah jam, siap pun laksa johor

rencah simple sangat.kenala dengan tagline noraini's.........................................


jadila laksa johor versi utagha..erk, ni cik abg aku yg kata..sebab aku telajak buat kuah.
fyi, laksa johor kuahnya pekat macam spageti tapi aku dah mecampuradukkan versi (memang
tak boleh lari dah identiti utagha tu..hehe), jadi aku lebihkan kuah..

husband aku kata 'MENJADI JUGA LAKSA JOHOR'
waaa...teruja betul aku.yelah, ni 1st time aku masak laksa johor weh...
bolehla aku ngaku kt mil pasni, yg aku dh pandai masak laksa johor..
pastu mil kenala puji aku .................








..hahahaha...

so ni la hasil air tangan aku...ok tak?

part yg aku suka tentang laksa johor ni sebab tak sah makan tanpa SAMBAL BELACAN.hehehe

*aku letak timun je..sbb daun kesum takde..bawang aku tak suka sbb nanti mulut bau bawang.hehe*

by the way, aku ada 2 lagi stok perencah noraini's ni..asam pedas dan kari ikan..aku sangat recommend pada sesiapa yang tak pandai masak asam pedas macam aku la tu untuk guna perencah ni. memang confirm menjadi ok!perencah kari ikan ni aku saje je nak test..lagipun yang aku sukanye rempah noraini's ni..complete with instant santan! jangan risau, santannya tak bau hapak.

so guys, tunggu apa lagi!!!selamat mencuba dan sokonglah produk IKS buatan Malaysia!


*lepas ni tak boleh la buat alasan, saya tak reti masak asam pedas johor, laksa johor sebab saya bukan orang johor......hahahaha*

9 comments:

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

cam citer kartun tikus tu lak.."ratatouille"

every1 can cook..

lia said...

ha3 nmpk gaya aku xley la nk kata aku xpandai masak lps ni.... smua yg instant da ada....

teringin nk beli yg instant ni, tp xkonfiden sedap tp da ko promote sedap, hari minggu aku xde la xberasap lagi dapur ha3...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

me paling gemar laksa kuah putih terengganu :)

FeeQ said...

It's looks nice...

5577 said...

wah.. best best.. :D
mesti sedap kan?
farah pun dlm byk2 laksa faveret adalah asam laksa (laksa penang).. hehe..

utk org yg langsung taktau msk pun boleh ke? haa, baru nak start blaja ni.. terukkan?

lin muhamad said...

mama-miya,
hahaha..agaknya tagline tu ciplak2 org kot.hehe

lia,
hahahaha....tryla dlu lia.beguna gak instant ni utk kita yg bekeja ni.tak amik masa lama nk msak.hehe

eliss,
waa aku suka gakla laksam(betul kan?)nanti kalau masak,jgn lupa jemput aku eh..hehe

feeq,
thanks :)

farah,
sedapla juga pada tekak saya. perencah laksa penang pn ada.awak cubala..ala sya pn tak pandai gak masak.ikut je arahan kt kotak tu confirm menjadi.hehe

shakeymirza said...

erm terliur ni...lapar...huhuhu

Elyn said...

lin kalau i dtg umah u.... u jgn lupe masak laksa johor ek!!! pebret i tu heheheheh

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...