Tuesday, January 5, 2010

siakap stim campak-campak

ni menu yg aku masak last week
husband request
1st time aku try masak
resipi ciptaan sendiri
pasal tu main campak-campak je

tapi hasilnya laki aku kata sedap..
laki bini makan sampai lincin
sara pn tumpang sekaki..

bahan-bahan
1. 1 ekor ikan siakap saiz sederhana dibersihkan.klu besar sgt potong 2 cm aku.setakat kami mkn 2org je lom tentu ley abis klu masak sekor.
2. sedikit halia. hiris halus-halus..
3. 4sudu besar sos tiram
4. 1 sudu besar sos ikan thai
5. 1 sudu besar sos blackpepper cap aminah hassan (aku suka sos cap ni sbb manis)
6. sedikit jus perahan limau nipis.
7. 1 batang carrot saiz sederhana. potong kecil2..nk letak sayur2 lain pn boleh.tapi itu je sayur yg ada dlm fridge.
8. sedikit air - incase nk extra kuah. tak letak pn takpe, nanti air ikan tu kuar jugak.
*daun bawang - wangi sket..tapi aku tak letak sbb tak de.*

cara-cara masak

1. rebus air dlm periuk kukus.
2. semua bahan 2-8 dicampur dan dituang atas ikan.
2. bila air dh mendidih, masukkan ikan. kukus la agak-agak dlm 10minit. ikan masak stim kejap jek.
3. siap utk dihidang.sedap dimakan panas-panas...

sebelum

selepas

ikan yg tunggu masa nk dingap tapi dh te'kobek' sbb aku amik nk suapkan sara.hehe

*ikan masak stiim yg ada kt kedai tu tak sama ye cm kita buat ni sbb di kedai tu mostly ikannya direbus.tak brp best sgt..hehe..pasni klu aku malas masak,aku msk ni je..cepat dan ringkas!*

2 comments:

** Perfect Love ** said...

saya mmg tak pandai masak stim ni. dah ada resepi ni.. leh la saya cube ;-) hihi

*anyway.. salam ukhwah ;)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku dah buat hari tu kat rumah tapi tak leh lawan kat kedai lagik.hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...