Monday, January 4, 2010

ubat gigi yang selamat untuk kanak-kanak

alhamdulillah....
skrg ni sara dh mula bagi kejesama time nk gosok gigi..
kalau tidak, bila nak mandi tu macam nk beperang je ngan dia..

semalam dia cm suka lak bila saya gosok gigi dia..
memula tu sya kenala gosok gigi sendiri dlu...
bila dia tengok saya gosok gigi, sya pn kasikla berus gigi dia..
yg kelakarnya, kepala dia yg tegeleng2..berus tu statik je dlm mulut.hehehe...
so pastu sya pn amikla berus tu tlg gosokkan..and dia bley bantai ketawa suka lak...syok kot..or maybe rasa ubat gigi tu yg wt dia suka..

oh...lupe nk inform..saya guna ubat gigi pureen strawberry flavour(dpt free masa beli babywipes) mcm ni utk sara..safe for children..so tak perlu risau if anak kita tertelan..


mmg sara pn still tak pandai nk ludah..dh bekali-kali jugakla sya ajar..takpe..lama2 nanti dia taula tuh...

kat sini sya share sketla info yg saya dpt tentang ubat gigi nih...

Ingredients:
Dicalcium Phosphate Dihydrate, Purified water, Glycerin, Hydrated Silica, Xylitol, Sorbitol, Stevia Rebaudiana, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Flavour, Cellulose gum, Tetrasodium Diphosphate, Sodium Benzoate, Calcium Lactate, Calcium Pyrophosphate.


Why No Fluoride
Fluoride is commonly sold as poison to kill rats and insects. Excessive fluoride is therefore NOT GOOD for the human body, especially for our children.

Due to the poisonous nature of fluoride and children’s tendencies to swallow toothpaste, the US Food and Drug Administration (US FDA) requires all fluoride toothpastes manufactured in USA after April 1997 to carry the following warning:

“WARNING: KEEP OUT OF REACH OF CHILDREN UNDER 6 YEARS OF AGE.
If you accidentally swallow more than used for brushing, seek professional assistance or contact a Poison Control Center immediately”.

Fluoride Effects on the Teeth
Excessive fluoride ingestion during early childhood years can damage the tooth-forming cells, leading to a defect in the enamel known as DENTAL FLUOROSIS.

Other Fluoride Effects are learning disabilities, damage to liver and kidneys, vomiting, stomach cramps, nausea and skeletal fluorosis.

Why No Sodium Lauryl Sulfate

Mouth ulcer
is common in children. Sodium Lauryl Sulfate is a detergent and foam booster found in normal toothpaste. It can cause mouth ulcers, as it dries out the protective mucus lining in the mouth.

Why No Saccharin

Saccharin is synthesized from coal tar. It causes bladder cancer in male rats.

Pureen Fluoride Free Kids Toothpaste prevents tooth decay with:
  1. 5% Xylitol
    Xylitol is a natural sweetener.It is found in the fibers of many fruits and vegetables, including berries, corn husks and mushrooms.
    Xylitol prevents tooth decay by:
    1. Reducing Streptococci mutans in plaque and saliva.
    2. Stimulating salivary flow, which increases plaque pH and neutralizes acids produced from fermentable carbohydrates in our diets. Saliva also contains minerals such as calcium and phosphate.

  2. Triple Calcium & Phosphate
    Calcium and Phosphate ions are essential for the REMINERALIZATION of tooth enamel to protect against tooth decay. They play an important role in the development and maintenance of strong teeth.

  3. Sodium Lauroyl Sarcosinate
    Sodium Lauroyl Sarcosinate inhibits enzymes that break down sugars into acids. It also inhibits the growth of bad breath-causing bacteria in human saliva.

5 comments:

azzamoro said...

thanks for sharing lin. aku baru nak carik ubat gigi ape nak pakai utk anak aku.. hehe

ezan said...

bagusnya sara... pasni sure gigi sara cantik.. :)

lin.. thanks ye.. dah dpt dah adiah tu.. :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

mcm mana kalo anak memang tak nak bukak mulut.time menyanyi beria2 :( brush brush your teeth, dier buat mcm gaya gosok gigi tapi bila nak gosok, mulut memang x bukak.last2 me gosok ngan tuala mcm ms baby dulu.huhuhu.ada jugak budak fobia berus gigi :( my nuha laa tu.

lin muhamad said...

azza - ok..takde mslh. :)

ezan - hehe..gigi sara pn dh karat sket..sbb susah gak nk gosok gigi dia b4 this..psl hadiah tu,harap2 sara sukalah..

eliss - aku pn sampai beperang..mmg tepaksa la korek gak mulut dia ngan jari..tu yg ada sekali tu sampai bedarah gigi dia..kejam tak mama dia?huhu..sara ni takley lgsg..gosok guna kain pn dia ketap gak mulut.tu yg kenagakla paksarela.

Elyn said...

wafiq pun pakai ubat gigi jenis ni gak. tapi bile aku cube letak kat berus gigi n try berus muke die terkelat2. lawak tul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...