Thursday, January 14, 2010

What is the right age to start potty training?

tiba-tiba datang idea menulis tentang ni
selepas terjadi satu insiden di bilik mandi pada hari ahad yang lepas
masa tu, saya sedang mandi ber2 dengan sara
normally saya siapkan sara mandi dulu then pass kat papa dia pulak utk pakaikan baju
masa i gosok bum-bum dia, tetiba terasa '1 bonjolan'
laaa..dh siap mandi tiba-tiba si sara nk popo lak..
pulak tu dia mcm sembelit je
muka dah kelat2 sikit

tanpa pk panjang, sya terusla angkat sara and dirikan dia atas toilet bowl.
dia sedikit pelikla tengok sya buat cmtu
since sara mcm susah je nk meneran, so saya pn tolongla dia
ni tips la utk mommy2 : gosok2 belakang badan anak kita utk mudahkan dia meneran ye..sometimes, gosok2 dan tekan sikit perut dia. sambil tu mulut sya ni sebut 'u-uh' byk2 kali.hahaha..ala mcm mak2 kita dlula buat kt kita..

tak sampai beberapa minit, keluarla popo dia dlm 2ketul cmtu direct je jatuh dlm bowl.
sara siap menjenguk lagi nk tengok..
dia cm pelikla..sebab tak penah kot popo cara cmtu (selama ni dlm pampers je kan..hehe)

then sya pn start terfikir, bila nk mula nak potty train sara ni?
rasa mcm terlalu awal je
sara pn tak reti nak cakap lagi
skrg ni if dia nak minta something pn,dia main tunjuk je..
so sya google pasal this topic..

What is the right age to start potty training?

and i found the answer...

There is no set age at which potty training or toilet training should begin. The right time depends on your child's development in the following four areas:

  1. physiological development (bladder and bowel control)

  2. motor skills

  3. his/her cognitive and verbal development and

  4. emotional & social awareness.
details reading,click here.

kalau iktkan development sara skrg ni..
1. physiological development (bladder and bowel control) - saya perasan everytime sara nk popo, dia akan betinggung cm kita nk popo tuh..dia pn tau posisi yg mana senang utk meneran.hehehe. cuma nk kencing tu la tak dpt nk agak...
2. motor skills - sara dh pandai bukak seluar..cuma pampers tu dia tak reti lagi.tapi tgn tu adala cubaan nk tarik2 strap tuh..
3. cognitive and verbal development - so far kalau dh tanggalkan baju dia tu, dia fahamla kita nk mandikan dia..
4. emotional & social awareness. - since sara mmg duduk kat taska dr dlu. so byk perlakuan dia tu dipengaruhi oleh orang sekeliling..normal lah tu kan, we also learn from others..tak lama lagi mungkin dia bolehla catch-up...

saya rasa dh sampai masa nk kena beli potty ni..


korang macamane? penah terfikir tak pasal ni? please share ok... :)

6 comments:

naurah makwa said...

kalau ada benda ni senang gak kan.skang ni anak naura tak pakai pampers time siang,just malam jer pakai pampers..selalu kalau dia nak yak,dia cakap,tp bila bawak gi toilet,dia cam takut nak duduk kat situ..maybe besar sgt kut..

isabelle said...

hahaha.lawak le.
lbh krg sama dgn insiden yg i alami aritu.
tau2 je ada jongkong emas atas lantai bilik mandi. kweng3X.

tapi aiii...bila la nak start potty train eh? dah 2tahun dah si adam tu.

isabelle said...

hahaha.lawak le.
lbh krg sama dgn insiden yg i alami aritu.
tau2 je ada jongkong emas atas lantai bilik mandi. kweng3X.

tapi aiii...bila la nak start potty train eh? dah 2tahun dah si adam tu.

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

aritu i dah share in my blog. so miya still in stage 1. intro. bg kenal function potty & tau nak sound kalo nak poop or pee..then bila dia poop dlm nappy, i akan scoop it out into the toilet bowl, benarkan dia flush it.

pasni br we all nak beli potty.

azzamoro said...

aku belum try lg nak potty train kan anak aku. so far still pakai pampers lagi. selalu dia buang air besar siang. aku plan aku cuti bersalin 2 bulan nanti 24 jam aku ngan dia nak Cd kan dia n ajar buang air kat toilet. harap dah pahamla..

Hanz said...

Lin..thanks for this post!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...