Tuesday, February 23, 2010

menu harian sara

ni antara menu yang selalu aku bagi kat sara...
  • roti telur(goreng)
  • roti bakar dengan cheese
  • nasi putih...nasi ayam..nasi goreng cina (fav dia.boleh mkn half pinggan saiz sederhana tu).
  • pasta (goreng dengan ayam+mix veggie+cheese), baked macaroni cheese (freshmilk+pasta+ayam+mix veggie)
  • lauk yang aku biasa kasi dia makan : ayam goreng(ni memang fav dia,dia boleh makan 2ketul drumstick.- dah macam upin ipin gayanya), sayur carrot, kacang hijau dll..telur goreng, ikan goreng, sup ayam
  • selain susu ibu, aku juga kasik sara makan yogurt (ni fav dia), susu kotak dutchlady perisa choc ngan strawberry, susu yes, susu soya(minum sikit je), milo kosong.
hm..ada cadangan lagi tak?
azza- antara cadangan menu yang ko suggest dlm comment tu semua aku dh penah kasik kat sara....dia makan banyak. tapi mslhnya, dia lasak. aku tak surela..maybe kadar metabolisme sara ni tinggi. kalau ikut history family husband aku..diorg semua kurus tinggi, tapi makan kuat.pastu badan tak gemuk pun (kecuali husband aku la...hehe)....

ada cadangan tak untuk menu lain utk aku try bagi kat sara selain dari atas tu...

8 comments:

Anasfadilah said...

suka betul tengok anak orang makan,kan bagus ziyyad macam ni

tapi tulah from what i lear,toddler tak akan starve diri dia,so dia akan makan apa yg dia nak makan

tapi ziyyad tak kuat makan pun,badan dia adalah mampat dan berat

mungkin keturunan sayalah tu agaknya..

pedli lah nurse tu,asalkan sara sihat takpe.dia pun makan,bukan tak makan pun

Nadiah Sidek said...

sara tak minat puding/agar2 ke? cuba la buat..mana tau sara suka. puding ni blh bg antara bfast-lunch dan lunch-dinner

ApasH said...

x layak nk bg suggestion sbb Qaseh nye menu lagik skit..huhuhu..

mummy_adam said...

hahahaa.. sara ikut badan mama lah tu, selim :) xpelah kurus pun, janji sihat..

byk menu yg menarik tu, jomlah share resepi..hehe

azzamoro said...

keke.. kalau macam tu boleh dianggap normal la wey. paling paling pun kene mintak suggestion doctor or dietitian untuk suggest multivitamin yang macam mane utk anak ko sebab dia makan benda2 yg berkhasiat. apekah yg tak cukup hingga berat bdn statik. keke

AshAnas said...

kak, menu utk baby bwh setahun ade?

Farah said...

ambpi sedap2 nye menu sara..saya try jugak bagi afif minum milo..die tak suka laa..die luahkan balik hahaha.

lin muhamad said...

dila,
tu la..sya phm cmtula.sbb sara mmg klu lapar/dahaga, dia akan minta.klu tak nak mkn,dia mmg geleng kepala
even dah sua kat mulut dia.


nadiah,
hm...saya dh penah bagi sara makan puding.tapi dia luah balik.dia pelik la makan benda kental/lembik cmtu.huhu

apash,
xpe..manatau ko ada pengalaman tengok anak org boleh share

ena,
huhu...dulu2 yela slim ena.skrg ni dah cm belon mama dia ni..ok,nanti sya share resipi.tapi ada yg dh saya penah letak dlm
blog. boleh cari under tags 'resipi' or 'solid food'

azza,
hm..skrg ni aku tgh maintain kasik dia mkn lysine.tgkla within a week ni ada perubahan tak.

ashnas,
menu utk baby awak boleh tengok under tags 'resipi' or 'solid food' dlm blog ni.

farah,
sara pun ikut mood dia.ada masa nak minum.ada masa tu dia nyibuk je nak minum milo kita sama.haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...