Thursday, February 18, 2010

penyambung generasi SMSSMJ

masa dinner semalam, tetiba teringat kt anak sedara yang nak gi smssmj this weekend. (rujuk entry ni..ohye, btw thanks untuk komen korang. aku tak sempat lagi nk jumpa anak sedara untuk bagi moral support kt dia). pastu terus aku tanya husband, 'bila nak gi rumah k.lah?ingat nk jumpe kak long before dia masuk asrama ni..'

then, tetiba handphone bunyik lak.ada call masuk. jarang sangatla tepon aku tu bunyik kalau dah sampai umah. tengok caller, kakak aku mak si shaza tu.

kak lah : na, nak tny ni. dulu hang pakai cadar mana?
aku : aku pakai cadar dr sekolah gunung rapat. guna yang lama je.
kak lah : kat dlm list ni, kena beli cadar berlogo. logo sekolah la kan? beli kat koperasi sekolah?
aku : aku dulu takde pun berlogo ni. koperasi bukak ari daftar asrama nanti. beli je kat situ..

dan kami pun borakla panjang lagi....semua berkisar pasal persiapan anak sedara aku nak masuk asrama. aku pula terover excited. cerita itu ini..hehehehe...

cuma satu je yang tak best tentang sekolah tu..kalau nak compare dengan sekolah aku kat ipoh dulu banyak juga la bezanya..walhal sekolah kt ipoh tu asrama negeri jek. ini sekolah SBP, sure kita anggap lagi tinggila tarafnya kan. i means bukan dari segi education je, tapi facility pun surela bagus dr asrama biasa. tapi expectiation aku tu tak betul...masa zaman aku tu facility kat sekolah tu kalau aku nak kasik bintang..aku kasik 3bintang je kot untuk facility kt sekolah tu..

oh..sila jgn kata aku kutuk dan tak sayang sekolah sendiri. aku meluahkan kesedihan aku dengan facility kat situ..toilet problem selalu tersumbat. tak boleh mandi shower sebab air paip shower tak keluar...end up kami mandi dalam bilik air 'gelap/hitam'..kat situ ada kolah panjang dan besar. so memasing mandi bekembanla..siap kalau ari minggu tu baldi bersusun kes nak cop tempat.masing-masing nak basuh baju sambil mandi. aku tak kisah pun. sebab keadaan tu sama je macam aku ikut arwah mak mandi sungai time kecik-kecik dulu..hehehehe...bezanya, time aku kecik mak aku yg basuh baju sambil aku bekubang mandi sungai..

aku google gambar sekolah dan ni antara yang ada...

photo credits to diyanazman (Senior batch 93)

lepas tu mslh lagi satu..kipas syiling sekadar jadi perhiasan. langsung tak function. aku dimaklumkan oleh senior otai, kipas tu diorg dah cut-off electricity sebab penah jadik kes terkena kepala student and terputus..wallahualam..either diorg kelentong aku ke aku pun tak sure. tapi kalau terkena nasib malam tu panas, memang tidor pun pakai singlet je la...pastu tidor malam mesti berkelambu..kalau tak pakai kelambu siapla, esok penuhla 'chicken pox' segera kat badan..nyamuk gajah ooo!!! kalau murah hati sangat nak derma darah, sila kanlah..hehe...

tapi akak aku kate dalam list tu tak ada pulak minta bawa kelambu...hm...aku rasa mungkin dah banyak perubahan...lagipun dah 11 tahun aku tinggalkan sekolah tu..takkan masih sama kot. kalau masih lagi macam tu juga, hm...tak tau nak kata apa lah kan...

satu yang aku suka tentang pesekitaran sekolah aku tu..kat belakang sekolah, ada tasik..waktu petang time orang bersukan, aku lepak situ sorang-sorang layan blues...study kimia ngan addmath (perggghhh addmath tu...kakakaka)..angin betiup sepoi-sepoi bahasa..memang syok abisla..

teringin plak aku nak ikut anta anak sedara. husband aku kasik je. tapi aku segan, akak aku tak pelawa pun....lagipun isnin ni nak bwk sara checkup lagi. takpela..mudah2an shaza dapat belajar hidup berdikari. even aku sendiri agak kurang yakin dengan dia. yelah, kat rumah pun semua harap mak buatkan. bebudak zmn skrg ni...bukan mcm kita dulu...eceh macam dah tua sangat je aku ni.kui3x...

*ada lagi ke bas sekolah rosak dalam aspuri tu eh?tak tau ape tujuan pihak sekolah letak situ, baik modified jadikan library bergerak yang sebenarnya tak begerak ke..ada gak faedahnya*

*aku tau ex-schoolmate aku baca blog aku.so kalau nak tinggalkan komen, silakan..kalau nak marah aku kondem sekolah kita pun, takpe..aku terima.hehehe*

4 comments:

eiNa said...

hehe.. kalau eina p tesco SP Utara sure kena lalu depan sekolah nih..

dulu k.ngah pun sekolah situ gak. derang panggil SESUMOJI (sekolah sultan mohamad jiwa) kan?

lin muhamad said...

eina,
ye betul...sesumoji.hehehe...lama tau kita tak gi sp.adeh,cmne eh..byk ke perubahan?sekolah ni last time jejak masa amik result spm...thn 2000.wooo lama gila.

ApasH said...

Adat le tu kalo sekolah yg dh lama establish. Lain le kalo sekolah baru. Sume facilities tip top. Maybe after 11 years dorg dh wat renovation kot..x pon repair yg mana patut..hehehe..

Lin, kt SMGR pon ada kolah besar ape..kt toilet bawah sekali..hehehe

lin muhamad said...

apash,
aah memang ada kolah besar.but still toilet and shower boleh guna.hehehe

kat sekolah yg ni,kolah tu diorg buat separate building.and rupa kolah(lantai simen jek,kolah simen jek bkn letak tiles tu) jauh bezala ngan kolah kt smgr.thats y aku kata facilities dia agak ketinggalan zmn sikit.

now dh 11years,hrp ada perubahan..esp tang kemudahan kipas tu.skrg ni dhla musim panas oo kt kedah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...