Friday, March 12, 2010

akak..akak ingat akak masak sedap sangat ke??

aku memang pengunjung utama tetap pasar kat opis aku ni..(ari selasa dan jumaat aku memang tak beselera dengan lauk makcik cafe..jemu sebenornye)

tapi..entahla...dah 2x aku gi pasar ni..dan dalam 2x berturut-turut aku pegi..aku menyaksikan 'adegan' yang buat aku fedup..even perkara tu terjadi kat orang lain..tapi 'aku suka meletak diri aku dalam 'kasut' orang tu'..

ada sorang akak ni..ye, aku akui..lauk - lauk yang akak ni jual menyelerekan dan sedap (especially paru goreng, rendang kerang, ayam masak merah) - ni menu yang aku rasa sedap pada tekak aku..sepanjang aku pregnant dulu, aku gigih beli nasi kat akak ni even aku tau dia agak kedek (nasi ciput giler!)

tapi..aku tak suka MULUT CELUPAR akak tu..alkisahnya macamni..

minggu sudah..ada sorang awek ni beli nasi.tapi lauk amik sikit-sikit. then akak tu tak reti nak kira..(kalau aku jadi tokey,caj je la ikut sukati ko..dah ko tokey) tapi akak ni dok diam tak bagitau arga nasi awek tu. awek ni pun blahla bila tengok akak ni bolayan dia. sekali akak tu panggil awek tu..

akak : eh..dik..dik..kejapla..ni nasi ni.
awek tu patah balik kat kedai..akak tu sambung pulak 'ayat manis' dia..
akak : sayang, muka cantik.tapi tak penyabor..tak guna muka cantik tapi tak sabar

akak tu cakap depan-depan awek tu..pulak tu 3-4x dia ulang..dahla aku dan kengkawan aku ada kat situ..confirmla awek tu muka tebal gila kan..

awek tu balas : sabar je la kak..ni kan ari jumaat. banykkan bersabar.

pas awek tu blah, akak tu sambung bebel lagi dan repeat ayat yang sama berulangkali..kami semua geleng kepala je la...

insiden arini pulak lain kisahnya..ada pulak awek sorang ni minta kuah ayam masak merah lebih. pastu akak tu cakap ape tau kat anak dia yg tolong bungkuskan nasi awek tu..

akak : man, ko jangan ikut sangat cakap customer. kuah tu banyak tu je tinggal. mak tak larat nak masak lagi. kadang diorang ni tak nak beli ayam nak makan kuah je lebih.

waaa manisnye ayat..bagusnye...eh, akak..tak tau ke prinsip 'CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT?' setakat mintak kuah lebih tu watper la ko kedek sangat..hai la akak....

aku pulak panas hati..aku plak jenis mulut bley tahan kalau angin songsang aku mai aritu..
sponta aku tercakap..'la..camni ke nak meniaga?isk3x...' tapi mungkin suara aku tak kuat sangat. so akak tu tak dengar...customer yang ada kat situ dan yang dengar apa akak tu cakap sume saling pandang-pandang dan buat muka tekejut..mau tak tekejut weh??? kene sound tepek camtu..aku tak nampakla pulak awek mana yang kena sound tuh..sure dia malu gile..

pastu ilangla mood aku nak makan..aku pun tapau ala kadar je. tak jadi nak minta adik tu tambah kuah ayam masak merah tu jugak sebab aku mmg suka ayam masak merah dia, tapi tadi aku tengok ayam dh takde..kuah je tinggal. tapi nanti kang aku kena sound pulak!..even tadi adik tu nak letak kuah ikan tu lebih pun aku tak kasi (nanti mak dia kasik jelingan maut beserta kata-kata manis pulak kat aku!)

hai entahla kan...orang melayu ni kalau bab meniaga makanan, janganla berkira sangat. kang tak berkat pulak rezeki ko aritu...kalau kita murah hati, lagi berlipat ganda rezeki yang kita dapat...apelah salahnya sambil meniaga tu buat pahala sama...lagi orang suka kat kita..akak tu buat cmtu, ilang 10orang customer dia lagi tau...hem..

tadi aku makan nasi akak tu,petama kali aku dapat nasi banyak..sebab anak dia yang bungkus.kalau dengan akak tu, alamatnya 3-4x suap je dah abis nasi aku. tapi selera aku ilang gara-gara insiden tadi tuh..

adakah jumaat depan aku masih akan pergi ke kedai yang sama?...hm....entahla...

8 comments:

mummy_adam said...

sengal sungguh.. nnt nak p intai lah akak tu, moga2 dia x fire saya.. hehe

Oyis said...

adui la.. mcm ni pon ada ye meniaga. syg... lauk aje sedap, tp mulut... (kira pulang paku buah keras la kan hehehehe).

ibu_arifa said...

apa punya perangai lah..kedekut..tp ada hati nak kaya..nak untung lipat ganda..
kalo saya..saya dah pangkah dah kedai akak tu..

ibu_arifa said...

apa punya perangai lah..kedekut..tp ada hati nak kaya..nak untung lipat ganda..
kalo saya..saya dah pangkah dah kedai akak tu..

Mommy Lyna said...

boikot jer kedai tu! hihihi

mariaariffbaby said...

yeah..
sokong boikot!

iyalah..tahu la awak masak sedap..
but..mulut tak laser..tak leh ker..
huhuhuhu..

sorry..teremo jap

isabelle said...

woh..kalo i, mesti i sound abis akak tu.
pastu jgn hrp haku nak jejak dah kat gerai dia..takut kena santau..hikhikhik

lin muhamad said...

ena,
dapat tangkap tak which 'akak'?

oyis,
tu lah...lauknye sedap..but arini sya rasa lauk dia kurang perisa..mungkin masak tak ikhlas.huhu

ibuarifa,
hem tula..akak sedang terpk nak pangkah tak kedai tu pasni...

mla,
cadangan mla akan dipertimbangkan.hehe..bukan ape, kt sini kedai jual nasi tak byk choice.huhu

mariaariffbaby,
tu la..tapi klu msk tak ikhlas, lauk pun jadik tak sedap kan?

isabelle,
hee...so far i bertahan sebab i tak terkena lagi.tapi risau gak klu nanti terkena.
klu i kena, sure i campak nasi tu kat akak tu balik..(huh,garang betul)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...