Thursday, March 11, 2010

cook like a chef

wahhh tajuk tak boleh blah!!!!! aku baru sedar kat pasar tani area rumah aku ni ada sepasang suami isteri ni jual home made rempah ratus..selama ni aku nampak juga 'awatla ramai kerumun pakcik tu?' aku mengintai je tapi tak penah terniat nak menyinggah kat kedai dia dan beli..so, aritu kebetulan opismate aku ni beli..dari aku melopong tunggu kat situ jadik pak pacak, so aku pun joinla membeli..

sebut je korang nak rempah ape..masak beriani? masak merah? kuzi? kari? sup? ayam goreng rempah?soto? rendang? semua ada....sampaikan tepung goreng pisang (bukan cap adabi tu tau) pun ada gak..hehehe..

korang risau masakan tak menjadi??dont worry beb! sebabnya..korang cakap je, pakcik kepil sekali resipi ye...ni aku tak tipu.aku pun minta pakcik tu kasik resipi nak masak kuzi camne..hehehe..ikut je step tu, confirm menjadik!

tapi aku ni masak main sukati jek.lagipun takla ikut bebetul sukatan tu..takkan sukatan tu utk daging sekilo aku nak ikut gak kan? walhal aku masak aritu separuh dari setengah kilo daging(haha..korang paham ke ape aku merepek ni??)..

so, ni hasil daging masak kuzi..

ye..aku tau buruk dan huduh rupanya..tak menyelerakan kan? sebab aku ni failed bab menghias.hehe..tapi, rasa dulu..baru ley komen sedap ke tidak. pasni bolehla aku offer kat mil, 'arini saya masakkan kuzi daging ye mak?' (nak beli jiwa mil la konon..kahkahkah)

tapi,diingatkan ye..jangan lupa!!!balik je umah mertua, bwk sesiap tau rempah ni.hahaha...kang korang masak kat kampung mil komplen rasa tak sama cam korang masak kat umah sendiri lak. tak ke haru?hehehe..

laki aku kata sedapla jugak..so, pasni jangan ngelat nak masak pulak ye..coz now semuanya dah ada depan mata. janji duit ada...confirm aku tak beli dah rempah ratus kat tesco, giant etc...coz mmg rempah makcik ni fresh..dia bungkus pun kat situ gak. dijamin takde bau hapak!!!

ada yang nk memesan ke?bolehla sangat..tapi takkan nak pos rempah kot.hehehe...

ni plak ayam masak merah..yang ni aku buat ikut resipi sendiri..aku tak beli pun rempah makcik tuh..lagipun idea nak masak ayam ni secara tetiba..

hiasan nak jugak buat cam orang kawin.kahkahkah

ni pulak nasi tomato 'tak menjadik'..serius, aku masih failed masak nasi tomato. kena practise lagi...


*aku terpaksa mem'variety'kan masakan..sebab family mil aku jenis 'pemakan'..malu la pulak kalau aku asyik masak kat kedai je (hahaha..paham2 sajala weh.)*

nota : aku suka tengok asian food channel..pastu mula la terliur tengok masakan yg sedap2 tuh.

3 comments:

mummy_adam said...

samalah kita, pemakan n pastu suka tgk AFC..tp yg xsama I suka berangan n xselalu masak, alasan xde masa (boley ke).. kekeke..

kat mana ek pasar tani tu? hari apa? mcm menarik jea? nak try skill memasak nie.. hehe

lin muhamad said...

ena,
kite jwb kat ym eh.hehe

isabelle said...

rajinnya...
i selalu nak try msk yg ganaz2 mcm ni,tapi mrhubby ckp takut penat masak..so end up msk biasa je :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...