Wednesday, March 24, 2010

kali ni mak pulak mengaruk!

ape korang buat ye..kalau korang tengah buat keja..anak melalak...lepas tu guling2 atas lantai. tunjuk protes. selagi tak dipujuk, selagi tu dia buat perangai..pulak tu depan2 orang plak. tepaksala kita ni tebalkan muka..pekakkan telinga..butakan mata...

aku punye style..pekakkan telinga..continue with the job until finish (eh..kalau aku melayan lalakan sara tu, alamatnya orang kat rumah makan batu ngan pasirla..sebab biasanya sara akan buat perangai bila aku mula nak memasak) biasanya if aku dan sara tinggal ber2 je kat rumah memang aku akan buat macam ni. kalau dia menjerit2 tak stop menangis, aku akan tutup pintu dapur. biar dia melalak kat ruang tamu.kalau nak tunggu dia ok, takde nye.dia ok kejap je..bila dah habis pujuk tu, baru je aku jejak kaki ke dapur semula dia bukak balik speaker tu (lagi kuat dari tadi)..

tapi.. ada orang yang marah aku buat macam ni. aku ni mak yang kejam ke bila buat macam tu? mana lagi kejam? aku pukul dia atau aku biar dia menangis? lagi satu..kalau dah tau mak tu tengah memasak/buat kerja kat dapur, kenapa bapa tak tolong jagakan anak UNTUK SEMENTARA? ini tak..bila anak mengamuk+menangis..terus suruh kita stop buat kerja dan layan anak masa tu jugak. kenapa bila anak mengamuk mesti mak jugak nak kena pujuk? kenapa bila anak tengah baik+happy je bapak nak layan??? walhal bapak tu takde buat ape pun waktu..selain dari mengadap tv + layan notebook + isap rokok kat balkoni? (alah..aku tau ramai bapak2 kat luar sana macam ni.mengaku je la weh! jangan ego sangat!!!) aku geram tau tak! geram to the max!!!!!!

9 comments:

isabelle said...

kalo i, biasanya i mengamuk smpi mrhubby amik alih. hehehe. buruk kan?

lia said...

aku lak mmg xley dgr budak nanges.. anak sapa pon, mesti aku jd hiba ;p so xpenah tidak, dia nanges aku mesti pujuk punyer... (tlebey ngada2 lak nnt anak aku..)

to b honest, aku xmasak kat umh psl laki aku stok mcm ni gak la... dia mls nk jaga anak masa aku masak so dia wat keputusan aku xpayah masak as long anak aku xkaco dia/xnanges...

eiNa said...

huhh..sebijik.. saya pun selalu tensen bila time nak masak ke time tu jugak aira mengamuk.. dah tu org lain pujuk takmao.. daddy ke, bibik ke.. x jalan.. nak mama jugak!!
sebabkan tak mau bising dan melalak lama2.. tepaksa melayan jugak sekejap sambil curi2 masak..

kekadang mcm rasaa.. x acinya.. time anak happy nak main, sukejek diaorang melayan, time anak merajuk menangis, mak2 jugak kena melayan.. hurmm...

azzamoro said...

aku pun selalu biarkan je. budak ni dia pandai tau. dia saje ngengade pure2 nangis nak itula inila. dahla kite sibuk nak masak. bile aku biar je pandai lak nak diam pastu pi depan tv tengok tv. hmmm. kene ajar tu.

yg pasal bapak tu cam biasa la. dia nak keje senang je. semua nak harap kt kite. ingt bini dia superwomen kahhh

Elyn said...

haha i pun tgh geram gak ni. lelagi tgh sakit si suami buat derk anak buat perangai!!

Nieza Ishak said...

nieza pun biar jerk derang melalak tp kdg2 bagi jerk makanan bagi derang beralih perhatian ...

kalo husband ada .. mmg sahih la derang tengok anak. Selagi muntot tak gerak .. selagi tue nieza lak memekak dr dapur ...huhuhu

grenlina said...

my mom pernah ckp bila dia sorang2 dia teringat kt i, dia kate ciannye kakak nak keje lagi, nak layan anak /laki lagi, nak kemas rumah lagi, nak masak lagi. mak teringat mase korang kecik2 dulu, mcam tu la... nak buat mcm mane, sabar jela. sejuk ati bila mak kita ckp macam tu. nk dgr dr hubby sendiri mcm tak akan la kot. sabar jela dear. nak buat macam mane. i kalo dh tak sabar sgt i konplem jek kat my hubby, biar dia tau skit.

Farah said...

hahahaha..mau tak mengaruk..i pon garang gak lin..kalau laki i buat bodoh je time anak nangis2 kite plak tgh sibok kat dapur memang lagi teruk la i mengaruk.

lin muhamad said...

isabelle,
i pun cm u gak..but i think me lagi worst..i ni kuat memberontak..ngamuk sambil tangan wt keja hempas2 barang.tunjuk protes..

lia,
hem..bukan masak je aku mksdkan..anything housecourse...even ada masa aku nk iron baju pun
sara melalak/mengacau..so apela salahnya en suami tolong jagakan kejap.

eina,
tu la eina.kita ni tepaksa wt 2 keja dalam satu masa..masak sambil layan anak..tapi terkena
cam sara ni lain..dia nak kita baring2 kasik nenen kt dia..tu yg masak tu..camtu sampai sudahla
dapur aku tak berasap.huhu

azza,
tula..klu kita ni superwoman, kena la cari husband yang superman gak.hahaha...

nieza,
tu la pasal..takdela just nk minta diorg tengokkan anak kejap je pun.bukan lama pun memasak tu kan?lgpn nk makan tu nanti family kita gak kan

grenlina,
heee...betul tu..kadang tu lelaki ni bukan paham.tau penat diorang je..kita ni lagila..dari office ke rumah keja tak penah abis.

farah,
kita nye temper ni sama eh farah?i ni bukan garang je..moody pun teruk gak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...