Wednesday, March 3, 2010

Nak bersara ke tidak?

Dari 'express/pump' susu...but direct still continuous..
cumanya hati aku berbelah bagi..entahla...sukar nak aku luahkan kat sini..

kalau aku stop pump susu, then aku nak kasi sara minum apa kat taska nanti?
FM? hm...memang terlintas di kepala aku ni..cuma kaki aku ni tak tergerak pun nak pegi kat rak FM...tapi sara tak suka minum FM(aku penah try kasik free sample yg promoter bagi..dia tak minum pun)

2 sebab kenapa aku terfikir nak stop pam susu..
1. Sara macam tak puas menyusu waktu malam..
2. Hasil tenusu pun tak semeriah dulu. Ni salah aku sendiri..aku yang malas. aku pam pun setakat max 2x je sehari..hasil pulak..3-4oz per day. sometimes up to 5oz per day.

Tambahan lagi bila aku nak datang period atau sedang period. memang ketara sangat perubahan. susu aku akan drop. padahal baru je minggu sudah aku dapat pam 5oz utk 1 sesi je!! tapi minggu ni, 2sesi pam baru dapat kumpul 4oz!!(aku belum lagi period, tapi tanda-tanda nak period tu dah nampakla..) nampak kan perbezaan tu????

Atas 2 alasan tu yang buat aku berkira-kira nak bersara..lagipun mengikut cakap teacher taska sara, sara memang tak berapa suka minum EBM..sebab tu aku bekalkan susu paling max 2 botol je kat taska..selain tu sara banyak minum air masak..so solution aku if aku stop pam susu nanti, aku akan bekalkan susu yess atau susu kotak dutch lady (itu je pun susu yang dia nak minum..huhu)..tapi husband aku tak bersetuju. dia pulangkan paku buah keras kat aku..kata nak fully breastfeed sara sampai 2thn? ni nak telan balik janji tu?hm...aku serba salah...nampak gaya husband aku yang lagi obses dari aku sendiri?huhuhu...

Bila balik keja waktu petang, sara akan mengamuk kalau aku lambat bf dia. Bila menyusu tu dia nak melekap lama-lama. kalau aku lepaskan juga dalam keadaan paksa, dia akan mengamuk2 (macam 2 ari sudah). Aku tengok sara macam tak puas minum. Sampai aku rasa dehydrate...tekak aku perit/sakit. Kalau aku sendiri dahaga time kemarau ni ape lagi sara? kesian..seharian tunggu aku. So aku tak boleh salahkan sara kalau dia mengamuk macam aritu. mungkin, dia ngamuk sebab tak puas menyusu..adakah sebab aku pam susu di office buatkan susu aku berkurangan di sebelah petang/malam? hm...kalau ada yang arif, sila komen tentang ni..Hal ni tak jadi satu masalah bila time cuti.. sebab aku tak pam susu waktu cuti. sara pun tak pula cranky.

Tapi aku risau pula..kalau aku tak kasi ebm, aku takut sara benti terus..uuuu aku tak nak terlalu cepat..lagipun, kalau sara tak breastfeed dengan aku dah nanti senangla dia kena 'kidnap' ngan mil aku...tanak weiiii!!!!! tu yang paling aku takut tuuu...kang aku takde alasan pula nak tolak permintaan mertua nak jaga sara. aku tak nak sara jadi anak manja sangat..paham2 la kalau cucu sulung bila duduk dengan diorg. aku dah cakap pun sblm ni, dia ni cucu berlian tok ayah dia..

so..please help me..give me some advice pleasee...

lia - aku baru baca entry ko..aku baru prsn ko dh stop pam masa amsyar umur 20bln eh? sara ni baru je masuk 18m, dah aku pk nak stop..is it too early ko rasa??

9 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sket jer lagi lin..sabar laa utk beberapa bulan tu.ko kena semangat.chewah..macam lah aku bagi ebm kat anak.seriyes,aku pemalas, ko jgn ikut aku nah..hikss.tapi setakat hari ni, aku masih lagi bf dia sebelah malam :)

apapun kuatkan semangat lin!!!

Nieza Ishak said...

lin,

ayakkkkkkkkkk .. sikit jerk lagi tue, nieza punya perjalanan lagi jauhhh.

lain tau perasaan nyer kalo dapat susukan anak smp 2tahun, perasaan yang indah & kita berbangga menjadi supermummmmmmm ...

lin, teruskan usaha .. perjalanan sikit jerk lagi dihadapan, kesian tau kat sara dan bukan senang tau nak intorduce susu FM kat anak2.

Nanti sara dah sedap minum susu express dah takmoh BF ... sayang weiiiii .... tahan sikit lagi, sekejap jerk lagik ...

chayukkk chayukkk

Nieza Ishak said...

Nieza yg dapat susukan suffiya hanya 1tahun 3bulan pun masih rasa guilty tauuuu ... sbb tue bila 2nd baby nieza kuatkan semangat smp 2tahun ... jangan kita rasa menyesal dikemudian hari ...

seriyesss beb .. berdasarkan pengalaman nieza sendiri. kita mampu buat tp sebab kita MALAS ... menyesal kemudian hari pun tak guna.

kalo tak cukup topup dgn dutch lady fresh milk tue tp still la pumping ... rugiiii nanti ...

CuppyCakeMommy said...

babes..i tatau nak advice camne..i sendiri pun tgh try fully bf Mia..mia pun baru 9month..jauh lagi journey ni..

Tapi kalau i..i akan tetap teruskan pump.n mb i tambahkan waktu pump from 2x to 3x..sara tak puas minum tu janganlah kita pk negative sbb susu takde..

try la amik balik apa2 yang boleh tambahkan susu like kita buat memula dulu..minum soya..oat..kurma etc etc..

anyhow its up to u..i wont judge u if u stop at this age.fm pun bagus juga..heheh..good luck babe

Elyn said...

sabar lin. cabaran mmg byk nk susukan anak.

eiNa said...

sikit jek lagi lin.. sabar2..

ezan said...

lin.. ezan pun mengalami masalah yang sama... tp still rasa bersalah sgt kalo stop... so jom2 sama teruskan pumping walaupun hasilnya angin.. wawawawawa... xsuka!

lia said...

prob ko lebey kurang aku cuma aku terus stop pump sbb Amsyar totally reject ebm.... langsung2 xmo okeh.... dari sehari aku dpt pump 3-4oz (4x pump okeh kat opis dpt byk 3-4oz bler campo2), last2 bs dia boleh wat stok dekat belas2 botol sbb Amsyar xmo ebm langsung wpon da d pujuk, paksa bagai...

tp, aku masih bangga sbb direct masih on till now tp xbergantung mcm dulu... time nk tidur mlm jer skng dia nk... ada la kadang2 nk time siang kalau aku ada....

stop pump bkn bermakna ko stop direct kan?

mmg bler stop pump, ko rasa pelik, bsalah bagai tp ko da usaha habis baik & Allah tau nawaitu ko...

psl kidnap by mil, aku mmg terus terang, aku xley idup xde Amsyar... gap cucu & datuk/nenek tetap ada, xde nk tidur sama waktu mlm, xde nk tinggai kat kg bagai... may b depa terasa tp aku perlu protect hati aku sendiri dari aku makan hati kemudian hari.. nasib Mr Fallah pon xley idup tnpa Amsyar gak...

perghhh gler pnjng ni lin ;p

Farah said...

hahaha aku pon selalu buat alasan afif menetek lagi sebab tak nak kasik anak kat PIL and parent sendiri jaga..padahal aku sebenarnye kedekut taknak bg afif..nanti malam2 aku takleh tido huwaaa..

bab pam2 ni..kalau sara totally reject ebm..ko pam pon mcm membazir je kan..tapi takutnye bile ko dah tak pam,susu tu terus kering plak..lansung lagi rugi..tp ikut kemampuan ko la lin..kalau rase masih rajin nak teruskan..teruskan la..apape pon susu ibu tetap yg terbaik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...