Friday, March 5, 2010

Suara Hatiku...

*Entry ni aku dah taip panjang berjela dalam handphone, suddenly bila nak post ke blog FAILED! Aku tulis entry ni pagi buta tadi lagi..tapi memandangkan tak dapat nk send ke blog ni, so tepaksala aku buat 2kali kerja taip kat sini balik..*
Jam dah 1.12pagi, tapi aku masih tak dapat tidur..sebenarnya aku tido pukul 10mlm tadi tapi sebabkan tak solat isya' lagi..then aku bangun semula.lepas tu dah tak dapat nak lelapkan mata ni. Sara dah lama tido. Husband pulak keja shift malam. So tinggal kami 2 beranak je la..

Bila tengok wajah sara yang nyenyak tido tu, hati aku menjadi sayu..kesian sara. lately aku asyik marah sara je..tapi aku marah tu bila dia cranky je dan angin aku pun tengah tak baik time tu(aku ni memang agak moody esp time datang bulan)..nak pulak, bila aku tak faham apa yang sara nak. bukan bermakna aku tak sayangkan sara k..teramatlah sayang..100% kasih sayang cinta dan hati aku ni untuk sara..ibu mana tak sayang anak oiii??

tapi aku sedar..perwatakan aku yang kasar. mungkin ke sebab aku anak bongsu, jadi aku tak tau nak treat budak kecik nicely? yela kalau aku ada adik mesti cara layanan aku berbeza..macam husband aku.dia anak sulung, so semestinyalah dia ada ciri-ciri seorang abang yang penyanyang (tapi ada masa garang juga adik ipar aku kata). aku akui sendiri, even anak sedara aku pun kata aku ni garang. aku sedih tau...husband aku pun sokong statement tu..dia pula kadang tu suka usik aku..bagi aku panas hati je kadang tu...

dia penah tanya anak sedara aku, 'shasha antara maksu dengan paksu sapa lagi garang?'
anak sedara aku laju je jawab..'maksu la..'.
aku kecik ati tau dengan jwpn anak sedara aku tu..tapi itu memang hakikatnya pun..aku cuba ubah dan buang sifat kasar dalam diri aku ni..tapi...

Bila tengok situasi sekarang ni, macam aku masa kecik dulu...ayah lebih manjakan aku. ayah tak penah marah/pukul aku. tapi arwah mak garang dan tegas. aku penah kena rembat dengan batang kayu pokok pinang..bebirat kaki.tapi aku yang nakal sangat masa tu..huhu..dan sekarang, aku nampak perkara yang sama berlaku pada sara. sara manja dengan husband aku. kalau husband aku marah dia, mesti dia menangis nada merajuk tu..macam semalam, dia nak tido atas bahu husband.

lately sara suka landing atas badan aku camni, bila dia tak selesa baring kat atas tilam..

sekarang ni kalau husband aku nak gi keja, ada masa tu dia menangis..ada masa tu ok la kan..yang aku pula, macam menurun gaya didikan arwah mak. tapi aku tak sampaila nak memukul tu..klu marah sekalipun, janganla sampai mendera anak macam berita malam tadi..budak umur 18bulan mati dipijak..dahla sebaya sara..sedih betul la...

Hm...berbalik pada kisah aku ni, dalam perkara ni aku tak salahkan arwah mak. bukanlah bermakna cara didikan mereka menjadikan aku kasar. lagipun masa muda/remaja aku banyak dihabiskan di sekolah...jadi adakalanya aku rasa persekitaran waktu tu mempengaruhi perlakuan aku..(aku duduk di asrama dari umur 13tahun. since that aku tak pernah lekat di rumah..sampailah kerja pun merantau ke tempat orang, berbeza dengan husband aku.). aku sendiri perlu usaha ubah sikap aku ni. aku tak nak ada 'gap' antara aku dan sara kelak.

Korang macam mane? ada juga ke yang alami perkara yang sama cam aku ni? atau pun kalau korang ada cara/tips untuk share dengan aku sila-silakanlah...boleh aku jadikan guideline..

*This morning, i received sad news that our second big boss (he's christian) has passed away yesterday. May he rest in peace*

nota : Tak sabar nak pegi event esok. nak tau apa 'event' menarik yang aku maksudkan? tunggu entry ari isnin nanti k..haha..saje kasik korang suspend..tapi yang pastinya as a first timer parents, ni la perkara yang menyeronokkan (pada akula, pada korang taktaula kan)...stay tune!!!

14 comments:

i_sofia said...

lin.. lin pregnannt kot? tu yang jadi pemarah semacam, then sara pun suka tdo atas perut??

lia said...

tiap kali aku penat @ ada prob.... mmg aku jd hangin... tp tiap kali tu jugak aku istighfar byk2 biler hangin da mai nk marah Amsyar... biasa la budak2 nk perhatian bler kita blk kerja, ada jer akal nyer...

ada time aku sampai amik wudhuk... hu3... tp mmg cool abis lepas tu...

Elyn said...

lin, budak baya anak kite ni mmg nakal ya hamat la lin. itu sebab kes dera kat bebudak baya anak kite byk.

kite as ibu pun kadang2 tak sabar. camne la org lain yg cuma tlg jaga je.

i pun kalau sehari tak marah wafiq tak sah. lelagi kalau penat balik keje. bile dh marah n pukul die baru tersedar lahai sian nyer anak aku ni. dh la jumpe sehari bape jam je.....

alamak ter emo plak!!

Lin said...

hadoii lin..ko nye entry ni betul buatkn aku tringat kn husna.....
dia pun suka landing kt atas bdn aku mcm si sara tuh..

Lin said...

hadoii lin..ko nye entry ni betul buatkn aku tringat kn husna.....
dia pun suka landing kt atas bdn aku mcm si sara tuh..

Lin said...

hadoii lin..ko nye entry ni betul buatkn aku tringat kn husna.....
dia pun suka landing kt atas bdn aku mcm si sara tuh..

Lin said...

hadoii lin..ko nye entry ni betul buatkn aku tringat kn husna.....
dia pun suka landing kt atas bdn aku mcm si sara tuh..

Lin said...

hadoii lin..ko nye entry ni betul buatkn aku tringat kn husna.....
dia pun suka landing kt atas bdn aku mcm si sara tuh..

MeL MikaiL said...

mika pun clingy sgt ngan i lately ni..suka tido atas perut or landing kepala dia kat riba i..manja betul..

mummy_adam said...

adam pun mlm2 suka tido atas i, sweet kan..

budak2 kecik biasa lah, kalau x cheeky, notty, cranky nnt bukan budak kecik plak.. n nnt xdelah kenangan kita nak cite kat diorg bila besar nnt..

bila i rasa geram kat adam, i slalu p peluk dia kuat2 n kiss dia byk2 sampai dia rimas n menjerit..ala2 kita nyakat dia lah.. nnt dia stop lah..hehe

mamaAliff @ salmi said...

alohai...aku pn sama..kdg2 aliff pn notty2 jgk..xtau apa yg dia nk..tp bila pandang wjh dia lama2..xjadi nk marah...then aritu ada skali termarah dier sbb sket2 nangis sket2 nangies...pastu soknye gi keje..spjg jln aku menangis tingat marah die smlm..hahah emo trus..skrg da xjd nk marah2 mcm tu lg...

bwk2 bsabar ok...

lin muhamad said...

sofia,
oh tidak...i tak preggy..wohooo...hehehe..tu mmg tabiat sara since dari baby..

lia,
samala ngan aku..angin tak baik,cepat je moody..aku kena ikt petua ko lah..amik wudu' kalau
marah2..kan?

elyn,
tu la..bila dh terlajak kata2 baru kita ni tersedar..sedih kan?

lin,
hehe..diorg ni nak manja2 ngan kita..sara suka tenyeh muka dia kat nenen aku.huhu

mel,
hahha...comeykan diorg ni?macam2 peel jek..nak perhatian kitala tu..

ena,
betulla ena..esok2 kang takdelak modal aku nk cite balik kat sara..pasni i try wt cara u la
i geletek2 sara klu dia nagmuk..tengok menjadik tak..tq ye!

umi,
normal la tu..memang pas marah kita rasa bersalah sgt..aku try kawal emo aku pasni.tq for your advise.

ApasH said...

Lin,

Aku pon lebih kurang ko gak. B4 this "org nampak" aku x mesra ngn budak2. Bukan x ske tapi X RETI nk layan budak2. Then aku mmg org kata garang kan. Sampai le ada anak sendiri baru reti nk acah2 budak. hahaha..

Bab sara suka baring atas badan ko tu sepesen ngn Qaseh. Tapi masa awal2 nk tidur..masa tgh nenen...

lin muhamad said...

apash,
hehe...betul tu.dh ada anak baru pandai nk main ngan budk2..tapi still cara aku main agak kasar..hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...