Friday, April 2, 2010

budak sekolah zaman sekarang

kurang hormat dengan guru!kurang ajar dengan guru!terlebih ajaran kah maka mereka jadi macam tu?

baru lepas baca blog adik ipar aku, farah.skrg ni dia tengah practical mengajar di satu sekolah kat kuantan.kesian pula baca luahan hati dia.

tapi tu la hakikatnya.nak pulak mengajar sekolah menengah.cikgu praktikal ni kan muda belia
so sure la kena buli dengan student.

okla tu fara, diorang panggil fara cikgu comel.kak lin dulu, lagi teruk...boleh tak student aku panggil aku SAYANG. paling aku ingat student form 5 kelas tercorot.dahla malas belajar
ingat ko tu anak datok ko hebat sangat ke? yang title datok tu bapak ko (aku kutuk dalam hati je..hehe) aku paling sakit hati bila aku mengajar kat kelas tu. dia boleh sound kawan-kawan yang lain 'shhh..korang jangan bising. SAYANG aku nak mengajar kat depan tu.kang aku belasah sekor-sekor'. ada 2 student aku camtu. yang form 4 pulak, asal aku lalu je depan kelas diorang, mesti jerit 'SAYANG!'...tensen je cikgu yang tengah mengajar kat depan kelas tu.

hampeh dot com la ko labu...sakit hati..malu pun ada. tapi aku buat bodoh je.buat dengar tak dengar. senyum pun tak. aku mmg takkan layan. budak ni kalau kita layan memang makin menjadi. bebudak ni senang je ajar. kita jangan layan sangat 'gurauan' diorang.kalau kita layan, nanti takut ada antara student kita terasa hati. nak pulak student pempuan..sure akan tuduh 'eee gediknya cikgu ganti ni'. sebab ape aku cakap camtu?

sebab aku sendiri menyampah ngan cikgu praktikal masa aku sekolah rendah dulu
nampak sangat dia biased..kasik layanan mesra je kat boys..bila penyelia dia datang nk tengok dia mengajar, baru tergedik2 nk mengajar. kalau tak, asal masuk kelas aku je mesti borak je keje cikgu tu. balik-balik cerita dia nak jadi pramugarila, main spiritla..eee even masa tu aku baru je umur 12tahun tapi aku taktau cmne aku boleh rasa meluat dengar cikgu tu bercerita
yela..aku datang nk belajar, bukan nk dengar dia berceloteh. hahahaha

so berbalik cerita pengalaman aku jadi cikgu ganti dulu. aku masuk je situ dari awal buat muka serius. nk bergurau tengok tempat. aku cuba layan semua student sama rata. and guess what, even aku hanya menjadi cikgu ganti untuk 2bulan. tapi student kat situ tetap hormat aku macam cikgu 'real'. siap dapat gift lagi masa hari guru.hehehe...satu pengalaman yg takkan aku lupa.

tapi aku tau aku sememangnya tak layak menjadi guru. sebab aku garang sangat kot.kui3x...sebab tu agaknya 3kali minta kpli langsung tak lepas.kekekeke...

ni tips aku la..sebelum nak masuk mengajar satu kelas tu..tanya dan risik2 dulu kat cikgu-cikgu situ sikap dan peel student kelas yang kita akan ajar tu. so that kita ley prepare mental kita ni. kalau kita tak ready, akibatnya camnila..akan rasa pressure dan tensen. atleast bila dah tau perangai student tu, kita boleh tahu cam ne nak handle kelas tu nanti. :)

*teringat seorang cikgu ni tanya aku, apa rahsia aku? dia masuk je kelas tu student bising macam pasar borong. tapi aku relief je kelas tu, masing-masing nampak tekun je belajar...hehehe*

5 comments:

SUHAIDA SUPALIO said...

emm..budak2 skrg mmg cam tu kak..tahun 2007 su pnh jd guru ganti setahun..su pnh dpt surat cintan2..dr student tahun 6..dapat sms lucah dr student tahun 5..emm..yg kurang ajar pn ramai..ade yg selamba ejek2 nama ayah su..siap jerit2..su terasa sgt ngan budak2 kelas tu..dgn kuasa Allah sorang pun yg xdpt A dlm subjek yg su ajar..padahal su xpenah doakan n xpenah terdetik pun diorg xdpt A dlm subjek BM tu..lps dpt result 1 kelas mintak maaf sbb sakitkan ht su..emm..pengalaman tu..

Elyn said...

hmm budak zaman sekarang dh lain dr zaman kite dulu lin!!

mummy_adam said...

budak2 skrg mmg xmcm dulu, diorg tu, cikgu pun dh x takot diorg bt ala2 geng jer..

Mrs. Eeza Herman said...

bila zaman dah makin berubah, budak2 dah makin pandai, semakin mencabarlah kerja sebagai cikgu. lagi la pulak nak handle budak2 nakal. pening kepala...

lin muhamad said...

su - isk2...tensen kan ngan bebudak cmtu. akak dulu pun penah gak bebudak wt salah.tapi diorg dtg minta maaf kt blik guru lagi.hehe

elyn - betul tu..kita dulu penuh adab dan sopan santun

ena - betul ape u ckp tu..tengok anak murid abg i pun dah ckpla..selamba je diorg.

eeza - hi eza..1st time komen sini eh..betul tu eza..diorg ni makin byk akal makin banyakla perangai tak semenggah tu..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...