Tuesday, April 6, 2010

foot spa @ home

sebenarnye aku tak pernah pun jejakkan kaki ke spa untuk rawatan kaki. bukan sebab kaki aku tak bermasalah. tapi aku ni agak malas. terus terang cakap aku kurang ambil berat tentang kaki. tapi bila kene tegur dengan husband, baru la kelam kabut.kekeke..jangan tiru macam aku eh..husband aku ni pelik sikit. dia akan pandang kaki orang dulu. kalau dia tengok kaki orang tu dah comot + tak terjaga muka cantik pun tak guna.kekeke..ni kata-kata dari mulut dia ye..bukan aku yang kata.

actually aku nye masalah tak besar pun. tapi rata-rata aku rasa ramai wanita berdepan dengan masalah yang sama macam aku alami – TUMIT PECAH. betul tak? memang ni masalah aku la dr dulu. dah macam-macam produk aku cuba..aku penah sapu cream ellgy, scholl, vaseline, cocoa butter, vit e pure oil, aiken dan bla bla bla….tapi hampeh. satu pun tak bekesan. sampailaaa aku belek-belek katalog AVON. ye…aku mulanya tak berapa yakin. konon barang avon ni tak best la tuh. tapi aku fikir, hm..xpelah try la pulak. lagipun katalog bulan tu murah. so for now ni lah 3 barang yang aku cuba, rough skin remover, heel softening cream dengan foot spray dari brand FOOT WORKS.

and guess what? ‘it really WORKS’.at least to me la kan..untuk orang lain i’m not too sure lah.

ROUGH SKIN REMOVER

mulanya sebulan petama aku beli dulu rough skin remover. aku dah cuba pakai produk ni almost 1half month. aku suka produk ni sebab cream texture macam scrub. sapu je kat kaki atau kat mana kawasan kasar yang kering tu until cream tu absorb. nanti nampakla habis semua daki tu keluar sekali..syok je..sebulan petama aku just buat benda ni je la before mandi, dalam 2x seminggu. kalau mls sangat seminggu sekali la. then aku perasan kulit yang pecah tadi tu tanggal sekali…okla tu kan..lagipun macam scrub yang kita pakai kat mukala..akan buang sel kulit yang mati dan nanti kulit baru tumbuhla..so aku rasa fungsi scrub muka tu dengan produk ni lebih kurang samalah kot.

HEEL SOFTENING CREAM

meh aku share sikit bahan yang ada dalam cream ni.

* glycolic acid - skin exfoliation dan smoothing
* glycerin - skin moisturizing.
* vitamen e and aloe vera gel - skin smoothing and soothing
* rice bran oil, squalene and lecithin - natural ingredients for skin softening and smoothing

but ye la..still kaki aku still merekah. then next month(last month) aku selak lagi katalog avon. ada offer pulak heel softening cream dengan footspray. only RM15.90 untuk both item. so aku pun tryla pakai..after 2weeks pakai then aku perasan..kesan rekahan lama tu dah makin berkurang.even tak hilang semuanya lagi tapi nampak juga perubahan.. bila aku combine pemakaian cream ni dengan scrub tu alhamdulillah kaki aku dah makin cun. kekeke..jangan lak muntah aku puji kaki sendirik..

FOOT SPRAY

foot spray tu just sampingan je. kalau kaki yang kuat berpeluh sesuai la guna. nak pulak kita berkasut utk 8jam..sure berkuap dan kaki ade bau asyem kan..so aku rekemenla beli satu spray ni, sebab baunya memang wangi. even kaki aku takde masalah bau kaki tapi aku tetap pakai..rasa wangi je kaki (bukan kat badan je perlu pakai perfume tau..kaki pun kena gak.hehehe)

nak tengok kaki aku ke?hehe…maafla, takkan nk post kt sini kot. marah pulak husband aku. biar dia sorang je la belek kaki baru aku tu.hehehe…so ape tunggu lagi? cepat cari katalog avon, this month ada promotion gak. satu page tu khas untuk iklan footworks ni je. mana tau produk ni pun sesuai utk korang kan. :)

6 comments:

Elyn said...

i ade tgk mende ni dlm catalog aritu. tp lom tergerak nk try sebab macam leceh hehehe.

duit ni pun pakai kat office je lin!! muahaha nmpk sgt i pemalaskan??

Adlina Husaini said...

ina guna juga..even ada home beauty salun sendiri, kat customer rajin buat, tapi kat diri sendiri malas..tingin orang buatkan juga hihi

mariaariffbaby said...

huhuhuhu..
kita pernah pakai those cream masa diploma (1999)..
wah..dahh 11 tahun

sekarang ni just bubuh lotion baby jek awak..
kulit kita kering...macam org tua

isabelle said...

mana gmbr kaki u sebelum & selepas?
hehehe..saja nak tengok.

btw, i xde mslh tumit kerekah, tapi ada tabiat hiris tumit kaki sendiri, sbb i geram, rasa mcm ada benda dlm tu.

Myfrin's story said...

Salam..tumit i pun merekah juga tau, i ada cuba sental masa mandi lepas tu sapu dengan losen..kurang juga sikit, hehe..

lin muhamad said...

elyn,
haha..kena rajinla pasni elyn.i pun mls gak..sekali sekala je berscrub bagai..pakai cream tu time nk tidor je.hehe

adlina,
oo really..wah awak ada salun lagi.bestnye..

maria,
me too..kulit kaki kering.tapi pas sapu cream ni alhamdulillah dah tak kering.

isabelle,
i dh tepek..tapi gambar selepas je.gambar sebelum takde. erk tak sakit ke? hiris tumit?ngilunye rasa...huhu

myfrin,
rata2 perempuan mesti bermslh tumit merekah kan?hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...