Monday, May 31, 2010

apa nak buat dengan 'spectra'...

since dah bersara dari arena 'memerah susu'.so aku terfikir, apa nak buat dengan pam spectra tu?
adakah pam tu masih ok dan mampu bertahan sehingga anak aku ke-4?ok ke simpan lama2 even tak guna.

atau nak jual je? by the time nak guna balik nanti beli baru.which the best solution?otai2 yang dah berpengalaman, please advise me.

tq.

sengal dan bebal!

sakan bercuti eh.
eeeee rasa nak makan orang.
tensen!
kalau cuti keja siap takpe gak.
ni menyusahkan aku tau.
balik2 aku yang kena bantai.
sakit hatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tau!
orang lain nye popo,aku yang kena cuci.
hampeh!!!

Thursday, May 27, 2010

abisla kena 'MAKAN'!!!!!!

dengan laki hang...
hahahahaha...ni ayat power roomate aku...hampeh tol laaa...
nak tau kenapa dia cakap camtu?
pasal ni..

.

.

.

.

.


.


.


.


.


.


.


.


.



.



.


.





.




.




.



.




.



.



.



.










bau dia macam 'nak makan'

kekekeke...

dek kerana tergoda dengan entry yana, terus order EDT dengan body lotion Pure Seduction. beli 2 dulu, takut beli bebanyak tak ley terima lak kalau tak kena dengan citarasa..tapi....

http://www.smileycodes.info
aku sukaaa!!!!!!!!memang tak rugi la mencuba...nasib baik bau tak peningkan kepala aku..terus jatuh cintan!

sure pasni jadi addicted plak..

boleh order kat sini eh --> VictoriaSecret atau MyDressingBarn


nota : sebab musabab entry ni ditulih tak dak kena mengena eh dengan malam ni...semuanya secara kebetulan ja....sendiri mau ingatla!!!!weeehuuuu, cik abg balik arini!http://www.smileycodes.info

Wednesday, May 26, 2010

demi anak dara nan tercinta!

pertama kali dalam sejarah aku beli buku resipi. sebelum ni tak pernah! kalau ye pun, setakat search dalam internet je. sumber rujukan aku biasanya myresipi.com dengan mesra. tapi, bila cek kat sana, balik2 resipi yang sama je.
~buku resipi petama aku!~

sebab utama aku beli buku resipi pasta ni, adalah kerana anak dara kami tu la. dia memang hantu pasta la. kalau aku masak nasi, jenuh paksa. nak kena psycho baru nak makan. contoh camni lah..sara makan nasi ni kalau nak ikut mama ngan papa jalan. kalau tak, haram!


~fettucini kambing pun ada!~

tapi bila aku masak macaroni, pergh laju je bedal sampai licin. siap minta tambah. cumanya, bila asyik ulang style cara masakan yang sama aku yang bosan. sara tak juga jemu2..then, tetiba masa jalan2 terjumpa pula buku resipi ni. ape lagi, beli je la. arga pun murah je RM5.


~byk juga resipi pasta dalam ni. 44 jenis semuanya! pergh ada idak aku buat nanti tu?~

kekekekeke...takpela, bukan untuk sara. untuk aku pun ok gak. cik abg? ops..dia lidah jawa. tak tertelan pasta ni.samala ngan family in law. so kalau aku masak, setakat utk 2 mulut je la - semestinyala sara ngan aku. tapi kalau ada anak buah aku, berkali2 tambah..dah akak aku pun sama ajar makan pasta dari nasi.huhuhu...
~spageti kismis? hoh, sure sara suke ni.dia mmg suka amat kismis.~

kat mane aku beli buku tu? o..sila la ye beli di pasar tani Ptjy. macam2 buku resipi pun ada. selamat memasak!

akhir sekali, nak selit muka penulis bersama imej baru..

ok tak pakai camni? 1st time eh pakai tudung syria ni..u all org pertama tgk..cik abg pn tak dan tengok lagik.kekeke

Tuesday, May 25, 2010

aku yang selfish...

semalam cik abg call. nada suara sedih. apsal lak ni? biasa kalau call tu mesti keja nk ngusik je..
rupanya, ayah mertua nak kena operation arini. so, dia plan nak balik johor mlm tadi juga.

reaksi aku? hm...mula cam okla..takpela balikla..tapi tahla. kat mulut je kata, 'pegila balik'. tapi dalam hati ni..'tak balik tak boleh ke?angah kan dah abis bentang tesis, soh angahla jenguk ayah..'setakat cakap dalam hatila..kat luar tak terluah...

selfish eh? kejam eh aku? ye la..cakapla ape korang nk cakap. tapi ye la kalau aku halang dia balik, mmg kejamla aku kan? lagi2 husband aku anak sulung. dan mil aku memang sangatla bergantung harap kat dia.

aku bukan tak kasi dia balik. tapi tah la rasa lain. sebab ni petama kali dia pergi jauh lepas kami kawin. aritu dia outstation kt perak pun angkut sara dengan aku. ni balik atas emergency camni, sure la dia balik sorang. balik pulak naik bas. aku plak memang takkan rasa dapat pelepasan la sebab lusa ada user testing.

"abis yang dia selalu keje shift tu ok je ko tinggal ber2 ngan sara"...eh tu tak kirala! sebab dia masih lagi within territory. ini dah melangkau ke johor tu la kak! "eleh..org lain laki outstation oversea, tak heran pun." erk..itu diorg, tapi aku tak boleh eh...

sebenarnya nak cakap camni...'kalau ayang tinggalkan abang untuk balik kampung takpe..tapi kalau ayang yang kena tinggal sebab abg balik kampung, tu tak boleh.huhu...'

dan malam tadi, tinggalla kami 2beranak + seorang teman. aku ajak kwn tido rumah wat teman berbual..ada gak kwn borak mlm tadi sambil lipat kain yg menimbun..kalau tak mau psycho aku!

si tepung gomak

masuk ni...dah 3x dia 'kenduri bedak'...seingat aku la, semua bedak tu aku dah tutup...tapi entah camne sara dah pandai...sekarang ni cepat je dia explore satu perkara tu...aritu dia tengok aku sapu cream kat muka, dia pun tiru la...dia ambil botol lotion dia pastu eksyen cam kuarkan isi perut lotion tu kat tapak tangan dia then sapu kat pipi aku...

mula dia tonggengkan botol tu..

pastu bedak tu diratakan guna kaki je..

see..cantik kan kaki dia?melepak abis..


ni aksi tahap bengang dh ni..letak banyak2 tak putih2 gak lantai bilik..tu yg dia balun abis sampai satu botol.

tengokla nih....abis ditonggengnya...tau2 botol yang berat tadi dah jadi ringan...lepas tu wat muka selamba tak bersalah.....kena marah pun dia wat tak kisah....suka lagi ada...hai pening..botak la cmni sara....tiap2 bulan kena borong bedak la pasni......
video

last sekali bila tau mama dah nak naik antu,

dan..dan tu buat muka tagih simpati.ceh!

Monday, May 24, 2010

ok ke??

template baru ni?ke cam menyemakkan pemandangan je??

fuh!!!!!!

weekend yang padat! sabtunya sibuk mengemas stor...sara pun turut menyibukkan diri..mana mamanya tak betempik je. kita kemas,dia punggah balik.tensen mak!

petangnya pas papanya balik keje, kuar jalan2 kat kl..wah happening gitu. lama sgt tak turun kl..dinner kat HR steakhouse kampung baru. price mmg termurah in town. rasa fish grill pn not bad...

fish grill combo - RM10 je.

org ramai sungguh...datang plak mamat negro promote toys....

video
menda cmni pn dia jual 8hinggit..papa tawar dpt gak 5hinggit. kalau tak sbb sara ngamuk nak, tak kuasa nk beli...lom sampai umh bateri dh abis...cet!

next destination, klcc.

saja nak bwk sara gi tengok suasana malam di klcc...

ni 1st time bwk dia gi sana.

meronta nak lari sbb takut dengan fountain kt blkg tu...apedaa tak rockla sara ni...kekekek...
lepas tu, bila da ilang rasa takut tu, bukan main lagi...tengokla clips ni,
video
suka sgt dia berlari kesukaan kesana kemari lepas bebas...3x jatuh tersungkur masih boleh ketawa riang..siap melambai tangan kat tourist si mata sepet...

memang redah kasi pecahla sara malam tu...

esoknya, ahad ke jalan TAR. beli baju utk hari raya di jackel. terbang melayang RM400. sekelip mata...huhu...hajat di hati nk sambung shopping tudung tapi papa dah kasi jelingan manja..ok2, nak dkt raya nanti kita datang lagi eh...kekeke..

muka notty kena marah sebab dia 'kenduri bedak' kat umah sblm gi jln TAR.

lepas tu luncheon di pizza hut. 1st time bawa sara gi makan pizza...wah, dia suka amat mkn pizza...spagheti bolognese pn dia suka amat..share makan dengan mama. before dia ngamuk, baik bawak gi main dulu...kasi drive ambulance dulu....kekeke

beria jek...siap ajak mama dok sebelah lagi...lawak la sara..buang tebiat ape mama nak naik sama..kang ada mata yang jaki lak klu mama tumpang sekaki.hahaha


next thing, shopping barang dapur. opsss..ada free check bone la..

result mama....not bad. ingatkan dah peknen + breastfeeding almost 2yrs tulang dh mula mereput...sebabnya, last minum susu pun time preggy sara je..sepanjang bf lgsg tak minum apa2 susu..sebab i hate milk!!!! alhamdulillah, tulang aku still ok. tapi, perlu ambil langkah berjaga2 b4 masuk 40an...so dorg suggest minum anlene..

okla beli 8bgks..murah tgh promo RM10+ je.

ni plak papanye result....ooo harus berhati2, da nak masuk line kuning berisiko osteoporosis..maybe sbb satu ketika dulu papa sorg atlet orrrrr 'terlebey berat ke???? kekeke...jgn mara papa! gurau jek...

opss, sara dah mula cranky. ok shopping dengan express..grab mana yg penting je. terbang 200 lagik...

balik umah 3 beranak terbongkang depan tv...memang full la weekend kami..overall, sangat happy...sebab dapat barang yang dihajati..hehehe..apsal beria sangat ke sana ke mari ni?? sebabnya next weekend tak ley kuar dh pasal papa nya keje siang. so akan tinggal ber2 la dengan sara di umah...sangat tak best... :( camne lak cite weekend korang???

Friday, May 21, 2010

teacher's day celebration

hari ni sambutan teacher's day kat taska sara. balik rumah smlm masa unpack beg sara, tengok ada surat dari taska. loh....nak buat sambutan hari guru esoknya(hari ni la). alamak cmne ni???

last minute plak tu dapat info. so aku blur nak prepare ape...kt dapur pun kering,weekend ni baru plan nak shopping grocery..husband plak keja shift petang. so kul 11 mlm baru balik. kalau tau awal, sure terus ke mydin ke tadi. ni dh masuk rumah..malas plak nak keluar balik.

mula plan nak order cupcake kat officemate tapi dah lewat, dia pun tak nak ambik order dh..alahai....kelam kelibut jadinya..

so, mlmnye husband balik belikan roti. so buat sandwich dengan gorengkan nugget je..bebudak tu sure makan kan? so.. tu je la menu yang disediakan oleh we all...yang tak seberapa..terkilan jugak..haish...kalau tau awal2 boleh buat my speciality - baked macaroni cheese..huhu..

alamak gambar takley nk transfer plak...handphone bengong, tak boleh detect memory card.

Thursday, May 20, 2010

aku terharu...

tadi azza text me..
"Lin, doc ckp bby aku kuning sket. kene byk bg bf kan? harini susu dh kuar lebih sket dr semlm ah"

laju je tangan aku reply sms azza...

"Aah. jaga2. jgn bg anak ko tdo lebih sejam. kejutkan bg dia kerap minum. biasa bb kuning ni diorg pasif, asyik tido je'

nape aku terharu?

1. aku rasa aku tak layak untuk beri nasihat..sebab yes aku hanya berjaya bf sara pn until 20month je..sape la aku ni kan?

2. aku hanya mengenali azza dr blog..kenal secara personally tak pernah? sebab, masa kat campus dulu setakat tegur cmtu je. walhal we all satu seksyen since 1st year (nama we all pangkal 'N' so ditempatkan dalam 1 kelas)...huhu..


tapi..aku rasa happy, at least aku dapat share pengalaman dan tips yg aku sendiri jahil masa mula2 dapat 1st baby. betul..dulu aku zero knowledge bf-thing ni. aku hanya refer internet. aku tak pernah join gathering apa2, BF class pn tak pegi dan kejadah tu semua sebab aku taktau kewujudan menda tu..aku just pegi antenatal kelas je..tu pun jenuh pujuk husband tau..tapi berkat pegi kelas tu, terbukak sikit minda husband aku ni psl BF.

semua knowledge aku refer dari buku ni.

buku yang aku beli sekali dengan pam spectra 3. lepas tu aku takde kawan sebaya yang memang hardcore BF. byk kwn rapat aku semua single mingle lagi....adala x-officemate yg BF gak baby tapi just until 6 month la...aku pernah tny nape tak smbg BF? then tetiba aku ditempelak..oh,soalan sensitif ke?ok2..aku tak berani dh tny lepas tu..so aku diam je..pandai2 sendirila godek internet mencari ilmu..so, semua ilmu di dada ni aku kutip dari kawan2 blogger...sebab tu aku tak boleh hidup tanpa internet..internet ni dah jadi satu kepentingan. kalau tak, ibarat 'katak di bawah tempurung'.

dorongan utk aku BF kan sara pun just dari husband..dan pelawat pertama yg lawat aku di hospital pn cousin husband. tu pn sbb kak yan keja kat hosp putrajaya. dia yang ajar aku 'cara nak pegang baby dan cara latch yg betul'..dan dia gak yg advise..'lin kena cepat susukan sara lepas besalin. jgn biar dia tido je. budak yang demam kuning ni mmg diorg tido je. akak dh ada pengalaman anak sulung akak kuning sbb lambat susukan dia..'

so, ilmu yg aku dpt sedikit tu aku turunkan pada seorang sahabat..azza. dan aku harap semua kawan-kawan dapat ilmu yang mungkin tak seberapa ni. mungkin tips ni berguna utk di masa akan datang..

masa aku lepak study kat library minggu nak exam last month tu, aku terjumpa buku ni..
oh ruginya..kalau aku tau buku ni ada di situ, dh lama aku bertapa kat library tu...macam2 kisah ketabahan ibu2 dalam perjuangan mereka..elok di baca untuk panduan..

pic credit to google...

dah book tapi....



hm...cmne eh. semalam husband dh book cuti-cuti..we all decide gi kuching. aku teringin nk tengok sarawak culture..aku ni mmg suka sikit menda-menda cmni..tu sebab tak pernah jemu kalau dapat gi muzium sekalipun. suke la menda2 sejarah + kebudayaan ni...

tapi kan..dia p book april..then, hancus plan nk preggy this year..kang i mula preggy skrg takut next year tgh dlm pantang ke, sarat ke....so maybe tunda ujg thn kot...hopefully lah..

pastu, percutian dah tak jadi privacy since family husband pun nk follow....even dlm hati sedikit kecewa tapi ye la nanti mil kecik ati pulak...dia mmg dh lama kempunan nak pegi sarawak..but then,okla..aku fikir lagi ramai pegi lagi best kot..cuma aku harap plan berjalan lancar..tak membuang masa sepertimana cuti di terengganu dulu which is byk lepak di rumah dari gi berjalan2...huhu frust tau!

tapi!!! aku dah kenakan syarat..mesti ada 2nd holiday utk kami pulak. nak privacyla..aku teringin pegi redang..tapi bila survey tempat tu macam tak sesuai je utk keluarga dah beranak kecik ni...unless anak dh besar ke, masih ber2 ke..atau pun masih dlm honeymoon mood....yela..kat sana aktiviti yg best buat pun snorkeling la disamping 'bedminton'. so now aku blur! taktau nak pegi mana....tolongla if u all ada idea percutian yang romantik untuk kami ber3...silap2 pegi nanti dh ber4 ke kan..mane tau..huhuhu...

nota : jgnla bg cdgn tinggalkan sara kat family.tak sampai atila tinggalkan dia..pegi mana mesti bawak dia.

pic credit to google..

Wednesday, May 19, 2010

aku kecik hati

aku ni kalau nak beli barang esp benda yang tak pernah aku guna..amat cerewet. sebabnya mestila nak benda yang dibeli tu berbaloi dengan aliran tunai yang keluar. lagi-lagi kalau beli benda yang takde depan mata..mana lagi kan? dari blogshop la kan...so that, takdela esok berputih mata.

jadinya aku ni akan banyak bertanya soalan. tapi aku bengang bila ditempelak tokey2 ni..

"u tak boleh la nak samakan dgn barang yg da ada kat kedai tu.coz ni bkn tiruan"

that's it! terus aku tak continue chat lagi. aku benci tau! ape igt aku ni sengkek sgt ke? bodoh sgt ke soalan2 aku tu sampai ko cop aku beli barang tiruan. aku just bagi contoh adakah benda X ni seakan sama dengan benda Y tu? padahal aku menyamakan barang yang aku dah pakai..dan semestinya barang itu original!!! betul aku tersentak!

selama aku wat online business ni, aku tak pernah laser customer aku cmtu sekali. sedaya upaya melayan kerenah mereka sampai ada yang sanggup menyamar konon nak beli tapi sebenarnya nak korek rahsia sapa aku nye supplier...

pleasela..hati customer kenala jaga. even org tu tak tentu lagi nk beli barang dengan kita, tapi dari cara kita layan diorg akan buatkan diorg suka dengan servis kita. kalau korg bagi ayat sedas cm aku kena ni, alamatnya babaila weh! sorila..jgn harapla aku nk terus berurusan dengan org tu even ko tu kwn atas kwn aku. aku tak rugi sesen pun. ko yang rugi sebab dah hilang customer!

aku ni jenis akan bertanya sehabis detail supaya hati aku puas. especially bila aku memang nak sgt beli benda tu!

ke mana ye?


sekarang airasia promo tiket free...nak pegi mana eh...any idea?
dalam malaysia je la...oversea tu nanti la tunggu sara besar kot (kewangan pun tak mengizinkan).

credit to google.

lagipun dalam negara sendiri pun kitorg belum abis pusing..habiskan jelajah malaysia baru pegi luar..huhu

>nak duit free RM6000?promote this campaign k..klik link bwh ni<

Tuesday, May 18, 2010

Clinique Anti Blemish Solution (Redeem sample)

cepat-cepat register sini..

KLIK SINI --> REDEEM SAMPLE

mana tau sesuai dengan kulit u all..

ena - kite rasa set ni sesuai utk masalah ena. since ena kata kulit ena ada jeragat kan?so why not give a try..

>nak duit free RM6k?promote this campaign k..klik link bwh ni<

malam pertama

wahahaha...cepat eh klik entry ni bila baca tajuk tu..ape yang korang fikir eh?kekeke

actually, nak cite....malam tadi merupakan malam pertama sara tido berasingan dari aku..since dia baby lagi sampai la dah berumur 21 bulan (semalam,17mei genap umur sara 21bulan eh..), belum pernah sekali kami berpisah tempat tido..even dia tido kat luar sekalipun ngan atok dia aritu, tapi bila husband aku nak masuk tido mesti dia angkat letak sara sebelah aku..
kalau dia tejaga waktu malam pun mesti dia akan cari aku minta air/susu.

sara pulak take over tempat tido papa..



then, memandangkan sara dah pun berusia 21 bulan..so aku mula terfikir, hm bila nak asingkan tempat tido ni?
plus aku kesian kat cik abg..sejak besalin,jarang sangat dia dapat merasa tido sekatil..kat umh lama dulu lain kes la kan..time tu sara kecik lagi..bolehla nk share katil. tapi since sara dh besar, dan dia pn nk beri keselesaan kat kami ber-2 so dia rela tido atas lantai (atas tilam la juga cuma atas lantaila..tak setilam ngan kami)

sila jgn tuduh saya buli anak saya eh...dia yang letak bantal tu atas kepala dia...igtkan dia ngah tgk tv disebalik bantal tu...tapi,

dah selamat belayar ke lalalalaland...

tapi, misi gagal..tgh malam cmtu sara terjaga then mengamuk plak. siap panjat katil naik baring atas badan aku..sesak nafas mama sara..sara bkn baby lagi..huhu...takpela kita cuba lagi seminggu ni cmne kan..so, jadinya our mission this weekend, 'hunting bed for lil princess'...hopefully lepas dia nampak katil yang cun tu lagi semangat dia nak tido sorang tanpa paksaan...

ada satu lagi sebab aku asingkan tempat tido dengan sara ni...insyaAllah kalau dimurahkan rezeki, nak mula 2nd family planning plak..lgpn umur pun bukan makin muda...so sementara masih sihat ni la nak tambah ahli kuarga...doakanla eh supaya perancangan kami ni membuahkan hasil...hehe

maafla ye if cerita 'malam pertama' aku ni tak seperti yang korang harapkan..hahaha

Monday, May 17, 2010

yahooo huuuu...

arini selesai..pas anta je assigmt tadi, terus rasa lega..tunggu result je keluar..nanti i share soalan exam eh..

mana tau ada batch akan datang yg rajin menggoogle soalan exam kat tenet..bolehla dia wat rujukan..tak rugi pun u study soalan exam..i betul2 spot soalan exam 4-5years lepas..alhamdulillah ape yg i spot tu ada yang keluar(janji lepas jwb 4 soalan essay)..huhu

tapi jawapan yg i kasik tu tak taula betul ke tak kan...hopefully pass..jadilah...tak nak repeat..since tak pernah dalam hidup aku UM. so jgn pecahkan rekod itu!

*UM-ulang mata pelajaran. istilah masa kat campus dulula nih..hehe

cikgu, sungguh banyak jasamu...

HAPPY TEACHERS' DAY

kepada semua cikgu di seluruh dunia..especially to my brother - cikgu taufek dan cikgu hairul, my sis - cikgu rosfadzilah, my sis in law - cikgu zarina - cikgu farah (future teacher), my niece - cikgu noralina (future teacher), my nephew - cikgu syafiqin (also future teacher), my friend (cikgu nurul alyani, cikgu diyana(x-utm), cikgu rosemay(x-matjiwa)..dan mana2 kawan saya yang berprofesion 'guru' lah. maaf, sya tak tau profesion korang semua..)

this morning, saya dah siapkan teachers day card utk teacher sara...selamat hari guru juga buat mereka. taktau la sara kasi ke tak kat teacher dia. saya sempat pesan kat teacher yang sambut sara kat pintu je...kad ni utk semua teacher taska X. nak kasi semua orang kad tak mampu lah..esok sara da besar sara wat sendiri kad ye.hehehe..ni kecik lagi, mama sponsor 1 kad je cukupla eh..hehehe

tak lupa juga buat semua cikgu-cikgu saya dulu..yang masih saya ingat dan melekat kuat dalam ingatan. tanpa jasa cikgu semua, saya tak mungkin 'menjadi orang' seperti sekarang.
jasa cikgu saya kenang sepanjang hayat saya. terutamanya buat cikgu ahmad yahya (cikgu ni berapa byk generasi dia ngajar..dari zaman kakak saya sampai la anak sedara saya. memang dia kenal rapat la anak cucu tok mat ni. dan saya seronok coz baru2 ni dapat jejak kwn baik saya - wahida merangkap anak cikgu ahmad. alhamdulillah saya tengok gambar dalam facebook wida, cikgu masih sihat segak bergaya.). tak lupa juga buat cikgu yang masih saya ingat namanya..cikgu sekolah rendah saya..iaitu cikgu omar(bm),cikgu mohd khir(bm juga),cikgu fathilah(english), cikgu zuraida(math - my all time fav teacher! terharu sbb cikgu zuraida datang sya kawin.sure dia plg ingat saya sebab after school je sya suka melepak rumah cikgu) dan semua cikgu sekolah rendah banggol jas..

juga buat cikgu di sek men gunung rapat..maaf,nama banyak dh luput dari ingatan tapi wajah kalian saya tetap ingat sampai bila-bila..saya takkan lupa jasa cikgu. kalau tak cikgu yakin dengan kebolehan saya, saya mungkin tak berjaya dalam PMR.

lepas tu buat cikgu matjiwa..paling saya admire cikgu noraini (kalau tak sebab cikgu, saya tak dpt spm A1 kimia), sorang lagi - cikgu nurul (paling banyak bantu saya as personal tutor fizik saya,kalau tak sure fizik saya cukup2 makan je SPM...sebab cikgu kelas saya malas nak ngajar.) juga...buat cikgu bani, sungguhpun cikgu banyak menyakiti hati saya tapi saya ambil kritikan pedas cikgu sebagai cabaran untuk saya berjaya dalam SPM. dan saya berjaya kotakan janji saya. kalau ada umur panjang, harap kita dapat berjumpa lagi..

dan...yang terakhir...'cikgu' @ pensyarah di UTM (ramai sangat nak sebut nama satu persatu..huhu tapi paling saya admire pensyarah subject calculus-nama ismail rasanya..selalu saya menempek kat bilik dia minta cek paper latihan yang sya buat..sebab minat sangat,dpt score A..huhu)...tanpa ilmu yang kalian curahkan, siapalah saya.

haish..panjang pula celoteh hari guru aku..tahla, tetiba rasa syahdu dan semangat. rindu dengan semua cikgu...insyaallah, saya tak pernah lupa. kalau bejumpa walau di pasar sekalipun saya tetap tegur cikgu. even saya tau,cikgu belum tentu ingat dan kenal saya. :D

Friday, May 14, 2010

aku akur..aku gagal

*entry ni pasti akan mengundang rasa pahit+manis+masam pada sesetengah orang..tapi bacalah dengan hati yang terbuka ok.cause entry ni lahir dari luahan hati aku.bukan based on pengalaman org lain.*

it's all started since 2 weeks before my exam week. since aku sibuk sgt menyiapkan office work before exam dan cuti panjang,tetiba aku lupa lakukan rutin harian - pam susu. akhirnya pam susu dan cooler bag tersadai di belakang meja aku ni. tak berusik.at the beginning aku fikir,takpela aku stop pam susu. plus sara pun mmg tak berapa nak minum ebm. kalau aku bekalkan fresh milk dutch lady tu dengan ebm, mesti susu kotak tu yg abis dulu...tu yg buat aku fikir ok kot if aku stop pam but still continue breastfeed dia kat rumah..so aku pun stop pam susu pada ketika sara berusia 20bulan..ye aku tau..mmg tggl lagi 4bulan je nak achieve target 2yrs.but still aku terfikir..apalah ada pada angka tu..

lepas tu aku mula sibuk study..totally my focus is to the exam. dan aku sedar,dalam 2weeks time tu aku dah abaikan sara.memang aku dah stop pam susu. but then aku terfikir ape plak sara nak minum kat taska nanti..takkan nak bagi minum susu kotak tu.memang dia suka sgtla, rasa pun manis kan..bila aku dptkan advise dr kakak aku. dia cakap kandungan gula dlm susu tu tinggi. takut nanti rosak gigi sara. dahla sara ni agak susah nk gosok gigi..jenuh kena paksa!nanti tak sempat besar dh ada penyakit diabetesla..macam2 lagila yang akak aku cakap.. so aku pun decide, then takpela try la beli 1 pack fm. aku tak tengok brand lain.aku fikir just as a replacement kpd susu kotak yg sara minum..so aku belikan fm dutch lady perasa coklat. tengok2 dia minum..so susu tu pun aku bekalkan dalam 1 mangkuk kecik je. bila kat rumah sara still menyusu dengan aku.

tapi aku mula rasa ada sesuatu yang tak kena pada production susu aku. bila aku cek, memang susu aku semakin berkurangan. adakah sebab aku tak pam???patutla bila sara menyusu je dengan aku dia selalu marah2..macam tak puas menyusu je. then utk extra, sedikit demi sedikit aku kasi dia minum fm bila dia dah mula memberontak tak puas menyusu. dalam hati ni? Tuhan je tau..husband aku penah tny..'dia tak sedih ke?'..aku taktau nak jwb apa.aku tak tjkkan kesedihan aku. aku pendam dalam hati. aku sedih.sebab aku gagal!!! tapi husband aku macam salah faham. aku pun nak yang terbaik utk sara. tapi apakan daya...aku terkilan sampai ada sekali tu husband aku terlepas cakap..lebih kurang macam ni la..'minum susu lembu jadila anak lembu'..ye, ni bukan dari mulut org lain..dari mulut dia sendiri.bayangkanla..kalau mulut org lain bolehla aku gayang. tapi ni suami sendiri...aku pendamkan je dalam hati

lepas tu sedikit demi sedikit sara dah mula kurang minta susu dari aku. aku pun lama kelamaan sejak susu makin berkurang ni bila sara isap je, aku rasa geli amat.sila jgn slh faham. bukan geli stim tu. tapi geli la..so klu aku dah thn sgt dengan geli tu, tepaksala aku stop bf sara. then terus sara continue minum fm balik.ntahla aku pun hairan. dulu takde pun rasa geli ni. semacam saraf 'geli2' kat situ tak function. tapi skrg ni,asal sara try isap je menggeletik rasa geli kat situ.normal ke eh? tapi aku tertekan jugak. aku nak menyusu sara pun tak selesa...

ye..ada yg komen tny...'kenapa aku stop pam susu?', 'ko tak sedih ke?', 'abis,camne target ko?'...aku diam je. biarlah diorg tak faham apa aku rasa.aku sedih sebab aku gagal. sebab tu dari awal aku dah set aku akan teruskan mencuba setakat yg aku mampu. aku pernah try alternative lain. bagi soy milk kat sara. tapi sara reject jugak.

dan yang paling aku sedih...lately, sara semacam dah renggang dengan aku. taktau mana silapnya..aku terfikir..adakah sebab sara dah kurang breastfeed dengan aku maka dia dah
tak rapat dengan aku..seperti bonding kami selama ni tiba2 terputus direntap satu kuasa lain. aku menangis..tapi menangis dalam hati. aku pernah luahkan kat husband masa family inlaw datang kat rumah baru2 ni.sara pun nampak close dengan diorg..sampaikan tido malam pun dengan diorg. hati aku? aku terasa pedih. belum penah sekali sara tido malam semudah tu dengan aku. nak tido mesti cari aku.tapi ni tak. aku tekilan. adakah tindakan aku silap bila aku bagi fm kat sara. mungkin sesetengah orang anggap perkara ni kecik dan remeh. tapi bagi yg mereka seangkatan dengan aku dulu pasti adaperasaan terkilan sedih walau tak banyak sedikit dalam hati tu.

skrg sara lebih close dengan papa dia. kalau dulu, bila bangun pagi je aku tepaksa menjengket kaki...mandi dalam gelap..nak mandi pun takboleh bising2.sedaya upaya tak nak sara terjaga. nanti dia bangun,dia akan melalak depan pintu bilik air. tapi sekarang, bila sara bangun pagi. dia akan terus pegi melalak depan bilik air di mana papa dia mandi. sampaikan pagi tadi, papa sara solat subuh kat ruang tamu sambil sara baring kat tepi tengok kartun.

aku jeles dengan keakraban diorg. aku teringat drama adamaya. hm..sara dah macam adik amani dalam cite tu. bezanya watak maya tu tak sama dengn akula..aku takde affair dengan org lain eh..cuma aku rasa seperti dah abaikan tanggungjawab aku pada 2 orang tersayang dalam rumah tu.sara pun skrg ni, semua nak papa je buat..kenapa camtu? atau mungkin satu lagi punca..aku garang, papa sara lembut.kalau aku marah, sara mesti nak papa pujuk. aku pujuk tak jalan. kalau papa dia marah, dia lagi merajuk sakan. dah tentu2 bila aku pujuk pun tak jalan, nak papa jugak pujuk...

semalam aku pujuk sara baring sama aku..sambil aku susukan dia. dan rasa geli tu tetap ada, namun sedaya upaya aku tahan sampai tegak bulu roma aku dek menahan kegelian. mulanya bersemangat dia minum lepaskan gian macam dah lama tak makan. tapi tetiba dia lepaskan. dia tengok je b aku.pastu paling kepala tempat lain sambil ketawa. bila suruh sambung, dia menggeleng tak nak. tau apa dia buat? terus dia ambil botol susu atas meja then sambung isap susu tu. bayangkan perasaan aku masa tu? sedih sangat..kenapa sara? susu mama dah tak sesedap dulu ke?susu fm tu sedap dari susu mama ke sayang?? dan aku sekali lagi tak dapat menerima hakikat...

ok cukupla..aku tak larat nak tulis lagi. sebab hati aku sedih. masa tulis entry ni pun air mata dah begenang..tunggu masa je nak meleleh. now aku tau rasanya sedih bila
tanpa kita sedari 'sesuatu' yang berharga tu mula hilang dan menjauh dari kita...aku akur semua datang dari kesilapan aku sendiri. skrg ni aku cuba nak baiki semula perhubungan kami sekeluarga terutama dengan sara.dan aku alu2kan sebarang komen pendapat walau pedas macam mana pun dari korang semua atas kegagalan aku dalam perjuangan ni..sekian.

Thursday, May 13, 2010

alkisahnyaa...

kan aritu aku ada cite kisah spek aku merajuk dalam entry ni. pas je meeting, langsung tak muncul2..tapi akhirnya spek tu muncul semula 2 minggu sudah..

yang boleh tejumpa balik tu,alkisahnya masa minggu exam aritu la.aku datang office jap semata nak ambik blazer.sebab, esoknya ada sesi presentation..so nak kelihatan segak begaya so aku datangla office ambik blazer..yang sebenarnya nak cover 'gabra' time present nanti..
bila aku kesejukan, habit aku mesti seluk tangan dalam poket blazer..pastu tau ape aku jumpe??

cik spek yang merajuk aritu..cessss....

so this week aku lense-less...nak bagi mata rehat jap..so pakai balik spek mata ni.

sejak akhir-akhir ni suka merapu dalam blog..taktau kenapa..tapi, bukan selama ni memang aku suka merapu ke kat sini?

*entry tanpa gambar sbb handphone aku biul takley nak detect usb..kes sara makan handphone aku la ni..*

Wednesday, May 12, 2010

rindunyaaa

malam tadi godek gambar lama2 dalam lappy..
pastu tetiba tebukak folder gamba sara time kecik2
layan clips masa dia baby..
adeh...tetiba rindu nak cium bau baby...
rindunyeeeeeeeeeeeee...........

bila eh...............
hm..ntahla..masih belum ada kata putus.

shian nenek..sara oh sara..

malam tadi nenek sara (mil) call..

mil/nenek: lin..nanti tolong carikan barang mak.ada yang tetinggal ni..spek mata mak dengan charger handphone...bla..bla..bla..

aku : oh mak tetinggal ke? semalam saya terperasan sara main spek mata mak tu. tapi, saya dah letak balik kat atas buku mak dalam bilik solat tu.nanti saya cuba tengokkan..kalau ada saya bagitau eh...

so..malam tadi masa aku nak besiap tido..tetiba aku jumpa benda ni dalam box atas meja solek...

spek mata nenek sara..

pastu bila aku gi bilik solat nak ambik barang dari bag (kan last week kitorang gi bukit merah..barang pun aku tak kemas lagi..huhu)..dan aku jumpe ini..

charger handphone mak..

aku tau tu bukan charger handphone kitorang sebab kat charger phone tu ada label sticker..so boleh tau tu charger baru since mil aku baru je tukar ke handphone sony..

sara..sara..bikin gawatla....shian nenek...nasib baik nenek ada extra spek mata kat kampung..kalau tak, jenuhla nenek nak menjahit..mengaji...sara..sara..aku sendiri tak perasan bila masa si sara ni campak 2 barang tu kat situ...


ni pic kami berdua malam tadi..lepas aku kasi tazkirah sikit kat sara ..
sama tak kening kami?-->balik2 tanya itu gak.kekeke

*boleh tak, mlm kelmarin time aku ngah lipat kain..si sara ni amik panties makcik dia then dibuat main plak..saba je la sara...macam-macam hal la..*

Tuesday, May 11, 2010

sejuk perut mama

ape yang korang dapat sempena mother's day aritu?aku dapat special gift dari sara.mungkin pada org lain takde maknanya..tapi, tak semestinya benda yang mahal tu yang paling berharga. kalau benda murah sekalipun tapi dari orang yang kita sayang, sure itulah paling bermakna pada kita kan?

aku akan ingat sampai bebila..ni merupakan 1st gift yang sara kasi kat aku..

ye aku tau..ni bkn sara yg buat pun kan?dah tentu2 la teacher dia yg tlg buatkan...tapi aku tekejut gak masa memula sara hulur menda ni..terus aku gomol dia depan teacher2 dia
pastu mula la dia wt muka malu2 kucing..dahla kasik kat aku ngah bebogel ..tak senonoh tol la sara ni..kekeke(time tu dia baru pas mandi..pastu tengok2 teacher dia hulur menda tu kat sara soh kasi kat aku)

so adiah tu dah selamat aku gantung dalam keta kat cermin tuh..yang dadih tu si sara plak bedal.dah itu yg dia nampak dulu..selagi tak kasik, selagi tu la mulut tu minta..'nak...nak..nak...'

oh ye...ni semalam punye kisah.ngah aku prepare dinner utk sara.bila aku pusing je belakang abis beterabur mix veggie kat lantai.tangan dia tu cepat je mencapai..

sejak dia dah pandai menjengket kaki ni takley letak barang tepi2 meja dah..so semalam kenala denda kutip mix veggie tu..sian dia.hehehe..nasib baik dia kutip sampai abis gak.

video
pas dinner tu time aku solat..abis solat dia plak minta aku pakaikan scarf..tau ape dia buat pastu?

terus dibukanya sejadah yang mmg dh sedia ada atas lantai bilik solat tu..waaa kemain ko..
dengan mulut terkumat kamit lagi..lawak plak aku tengok..
video
bagus2 sara...esok dah besar jangan tinggal solat tau.. sayang dia.. :D

Monday, May 10, 2010

mak, orang terkilan tak dapat penuhi permintaan mak..

tadi kata takde blog entry? ntahla..jiwa aku kacau..aku sedih.semalam baca entry azza, buat aku teringat kisah lama.masa tu aku form 3.sebelum arwah mak aku terlantar sakit..ada sekali tu, tiba-tiba mak cakap kat aku..'nona tak pernah kasi mak adiah..nanti belikan mak tudung putih.mak nak sangat pakai tudung putih..'

aku tergamam..seumur hidup aku,mak tak pernah request apa2 dr aku.lagipun, aku dibesarkan di kampung.tak pernah tau sambutan 'hari ibu'..terus terang, even hari lahir pun tak pernah sambut..dah besar ni baru tau..

masa tu aku nak belikan tudung kat mak aku cmne..duit belanja pun mak yang kasi. bukan aku tak nak beli..tapi biarlah duit yg aku guna tu duit aku sendiri, bukan duit orang lain walaupun duit tu dari mak atau abang2 aku..aku janji ngan mak, 'esok orang keja..org belikan mak tudung banyak2'..mak senyum je..tapi....belum sempat aku PMR mak pergi...

aku ingat balik permintaa terakhir mak..sungguh!!!aku terkilan!!!! rupanya semua tu satu petanda yang mak nak pergi jauh...ok aku stop dulu..air mata pn dah laju je turun..

mak..sungguh, orang terkilan sangat tak dapat berikan 'sesuatu' hasil titik peluh orang kat mak..cuma doa yang mampu orang berikan untuk mak sekarang ni..semoga mak tenang dan aman disana..mak tetap ratu di hati orang..tak ada yang dapat ganti tempat mak..Allahyarhamah Hapipah Mat Said Dalam kenangan (1943-1997)

nota : sayangilah ibu korang semasa dia masih ada..kalau esok dia dah pergi, menyesal pun dah tak berguna..

dukacita...

dimaklumkan, no blog entry for today
me not feeling well...tiredness...dizzyness..
had flu + cold fever..runny nose..etc...bla bla bla..
berjangkit dengan sara kot..

kejap lagi ada yang pengsan bawah meja ni...
malas nk jumpa doc ambik mc..
okla bye...

*dapat hadiah istimewa dari sara sempena hari ibu..nanti i share with u*

Friday, May 7, 2010

to all supermom in the world


thanks to Allah...
this is my second year i celebrate mothers day....
I'm blessed to be mama alya qaisara..
i love my family so much..

to my mom, i really miss you so much..
i will always keep you in my heart..

to my mil, happy mother's day..
thanks for being sporting mil..
and lovely mom to my dear husband..

to my mak baru,
thanks for taking care of my father..
and be a good mom to all of us..

to all supermom in the world..
happy mother's day everyone!!!

*u all celebrate di mana??*

support this campaign--> YOUTH'10 Festival

Kisah pokok-ku


Baru tgl opis dkt 2mggu,tengok2 anak pokok da nk kuar dr 'kepompong'..mmg thn lasakla pokok ni,2mggu xsiram air..tapi,aku baru tau pokok ni beracun..so jgn sentuh direct kalau xpakai glove..aku xpasti apa side effect kt kita..sesape yg rajin,sila tny pakcik gugel..:-P

Thursday, May 6, 2010

what u give u get back

Oh..sebelum ni aku kurang pecaya pada ‘ungkapan di atas ni’..biasanya, ungkapan ni mesti kita sebut/dengar bila berlaku perkara yang tak best kat kita. Betul tak? Ala ngaku je la….kan??

Actually, aku rasa this time ungkapan ni ‘kena’ sekali dengan apa yg aku alami sekarang ni.. kalau korang masih ingat lagila kan tentang entry lama aku (pasal luahan hati aku tentang ketidakpuasan hati taska sara yang lama dulu)... Dan gara-gara entry tu, telah mencetus kontroversi sampaikan aku dipanggil management taska untuk disoal jawab. diorang nakkan kepastian atas ketidakpuasan hati aku terhadap diorang. Ok yang nak aku highlight di sini bukan kisah lama tu..aku pun tak nak sebut dan ungkit kisah hitam tu, sebab tu akan buat aku sedih je….

Yang aku nak highlight kat sini..kisah ‘kaki report’ yang telah print entry aku ni dan tunjuk kat pihak taska..aku tau dan kenal siapa org tu. Tapi aku wat selamba kodok je,malas nak ambik port…even aku kenal sape dia, aku tak serang dia..aku tetap boleh berdepan dengan dia saban hari sepanjang di taska lama dulu dan aku tetap maintain cool je…Cuma aku tak sangka dia ‘sebaik itu’… aku tak tau apa niat dia berbuat cmtu..mungkin niat dia baik utk membantu aku tolong sampaikan kemarahan aku kpd pihak taska atau…kalau dia ada niat yang sebaliknya taktaula kan..wallahualam..

Dan aku tak menyangka…baru-baru ni, perkara yang sama telah berlaku pada si dia. Ada seseorag telah melakukan perkara yang sama pada dia(dari telahan aku, exactly seperti mana dia buat kat aku dulu). Reaksi aku? Aku hanya menggeleng kepala sambil dalam hati aku berkata…’Now, u know how I feel…tau macam mana aku rasa bila anak aku dipulaukan..tau macam mana orang sekeliling pandang ‘semacam’ kat aku kan? tau macam mana rasanya bila diri ni dijadikan bahan kutukan..’ aku tak nak ulas panjang…yang pastinya, aku nak mention di sini untuk semua orang tak kiralah sape2 pun,…please..next time ‘jaga tepi kain sendiri….jangan kain sendiri terkoyak pun tak sedar’..takut esok2 terkena kat batang hidung sendiri….masa tu nak menyesal pun tak guna lagi..prinsip aku..’aku tak kacau idup orang, so please jangan kacau idup aku’…the end.

**biasanya kaki report ni dari kalangan yang jadi SILENT READER blog kita juga..ye..sape lagi?awak yang baca blog aku ni la dan yang tak pernah tinggalkan jejak di sini..awak tak perlu terasa pedasnya kalau awak tak buat salah..hehe..dan aku kenal juga siapa yang jadi silent reader blog aku ni...hahaha..kantoi!!!!!!!!!!!!!**

Wednesday, May 5, 2010

KLUANGMAN kami

ni bukan kisah cicak..juga bukan kisah dalam filem cicakman..tapi ini kisah kluang-man kami..pasal ape aku cakap kluangman??? sebabnya..hero kami ni dilahirkan di kluang, johor even dibesarkan di tmn u ( tapi dia tetap tak nak mengaku dia org kluang..mati-mati mengatakan kampung dia taman universiti, skudai!) kahkahkahkah...


edited source : google.

apa yang hebatnya kluangman kami??? haaa tu la aku nak story ni..aku asyik lupa je nak share kisah ni dengan korang..sampai la ada satu hari tu keluarla rintihan sayu dari mulut si dia, 'asyik cerita pasal sara je dalam blog. bukan nak cerita pasal kisah orang jadi hero satu hari tu'...kahkahkah...maafla cik abang sayang..i lupala...asyik cerita pasal anak ja..nama pun journal baby...sian, i lupa yg i ada baby besar kat umah tu..kekeke...so ni kisah baby aku yang sorg lagi tu a.k.a kluangman.

tragedi ni berlaku tak silap dalam bulan 3 aritu. masa tu cik abg aku ni temankan abg kandung aku gi ioi mall. settlekan urusan jual beli kereta dia. pas diorg lunch kat sana. turun je dari escalator..suddenly adala sorang mamat ni terlanggar dia. pastu kat belakang, ada guard pempuan tengah belari sambil jerit 'kejar dia..kejar..pencuri!'

waaa kluangman kami ni pun mulala beraksi..tak dan dh nak tukar costume superhero bagai, dengan sepantas kilat cik abg aku ni kejar mamat tu...mamat tu lari pun tak laju sebab kaki dia *pengkaq! so lari pun tak laju manala....dah agak dekat tu, cik abg aku ni main grab ja kolar baju mamat tu..pelagi jatuh tedudukla mamat tu..kekeke...terus cik abg aku serah kat guard pempuan tu..

abg aku yang tadi bejalan kat sebelah cik abg tepinga2..hahaha...blur kejap tengok kluangman kami ni beraksi..sure dia tak sangka..yela selama ni asyik kutuk cik abg aku besaq cam giantla...tapi kudrat kuat oo kejaq pencuri.....tula kutuk lagi laki aku! aku yang dengaq cerita pun cam tak pecaya mulanya..siap tny mana bukti video??siap aku suruh minta rakaman cctv dr ioi mall lagi sebagai proof..kekekeke

tapi aku tau...cik abg aku bukan kaki kelentong..so aku pecaya..mmg hebatla kluangman kami ni..hehehe..nasib baikla takde benda buruk terjadi..kalau la mamat tu ada senjata ke,naya je kan...alahai...

hebat tak hero kami??cakapla hebat..satgi dia kecik hati..so entry ni kira khas la aku create..kira ni pun entry khas sempena birthday cik abg yang ke 28..semoga dikurniakan sihat tubuh badan, dipanjangkan umur..dimurahkan rezeki..... supaya selama adanya cik abg bersama kami, kami selamat dibwh jagaannya sebab dia memang kluang man kami yang hebat!

nota**taktau ka maksud pengkaq??? pi tny org kedah nu..pengkaq tu cam tak bebedungla org kata...kengkang!*

Tuesday, May 4, 2010

salam semua....

rasa cam lama pulak tak beleter dalam ni..ye la, 2minggu sudah semuanya entry merepek yg aku dah schedule kan...so terasa agak 'plastik' di situ..kekeke..tapi terimas la sebab masih ada yang sudi jengok blog aku...bila aku cek kat trafik, memang mendadak jatuh...huhu....tapi ye la blog aku bukan glamour pun..kakaka

banyak nak beceloteh lagi ni, tapi ada kerja nak buat..lama tau aku tak masuk office..otak pun agak tepu.nk kena refresh balik..

oh ye..seronok betul bercuti baru2 ni..pas ni nak plan ke pulau lah plak..sara suka sangat main air..boleh bawak mandi laut plak.

2may aritu birthday cik abang...hancuss plan surprise utk dia..awal2 dah kantoi hadiah dengan dia..tu la suka sangat selongkar barang aku tau..


Find out more..click here -> [YouthSays] RM10,000 cash to be given out in the next 24 days

Monday, May 3, 2010

sara layan mamak.

sekarang ni kami nye port lepak 'mamak'

ni bukan mamak yang kami ceritakan dalam entry ni eh..hehe
source : google

servis tip top compared to 'kedai makan melayu yang ada di Pjaya ni'

tengok sendirila keletah si sara ni..
video

sukati dia je main...tak kisah apa saje.

kami pun senang nak makan kat sini. sara pun boleh lepas bebas nak main..tapi masih perlu diperhatikan,kalau tak nanti dikacaunya pelanggan lain..

dia dah ley kenal semua abang2 mamak kt sini.

mamak yang tebar roti canai tu pun dia tegur.

sungguh ramah tamah.

biasanya kami order 'tose' untuk sara

tapi aritu cuba order ni

amboi suka betul dia makan....tengokla...layan abiss....

*dulu aku geli nak makan mamak...tapi sebabkan geli, anak aku plak suka plak beramah tamah ngan mamak..kekeke...dan aku plak sudah jatuh cinta sama itu 'mee goreng mamak'..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...