Thursday, August 5, 2010

raya mana tahun ni?

kalau ikut sistem giliran kami, this year di johor. tapi, ada perkara yang tak dijangka telah berlaku bulan lepas. ayah aku insyaAllah akan menjadi tetamu Allah tahun ini. dan insyaAllah mak tiri aku, kakak aku juga akan turut serta...

sistem giliran kami, kalau raya tahun ni di johor, bulan puasa akan balik perak. dan raya haji akan beraya di perak (depends gak kalau zeri tak keja masa raya haji macam last year, langsung tak balik johor sebab raya puasa dah beraya di perak. end up aku beraya di ptjya je :( masuk ari ke-2 raya haji tu baru balik gak.). tapi since dah jadi macam ni, family aku yang kat kl ni (2 kakak dan sorang abang aku), tak kan balik beraya Haji di kampung la sebab sapa yang ada pun kat sana nanti. dan ada yang menyusulkan kat aku, tahun ni raya la puasa di perak sebab nanti raya haji kalau kami balik pun semua rumah kosong. takde sape....

hm..aku pernah suarakan perkara ni kat zeri, tapi........ dulu selalu aku pelik dan hairan bila ada suami isteri bergaduh bila sebut giliran beraya di kampung masing²... tapi, sekarang aku turut terasa bahang tempias tu. kalau teruskan gak sistem giliran tu utk tahun ni, means aku tak dapat beraya langsung dengan family aku kat perak (raya puasa dan raya haji). kalau diubah sikit, mungkin aku dapat juga merasa beraya dengan family aku..lagi pulak mengenangkan ayah aku yang dah tua..aku risau juga. sebab macam arwah atok aku, pergi Mekah dan memang dah sampai masa untuk dia meninggalkan kami kat sana..entahla, aku ni suka pikir benda negatif banyak dari yang positif! isk!!! biarlah mereka semua selamat pergi dan selamat balik...

tapi berbalik pada isu asalnya, kat mana raya tahun ni? beruntung gak pada yang duduk dekat dengan mertua dan family sendiri (macam elyn). atau pun mertua dan keluarga duduk sekampung (macam anna (officemate), yang menjadi isu malam raya dan pagi raya nak gi rumah mana dulu) cam kami ni, setahun sekali. kena pilih, nak raya di mana? nak balik 2-2 kampung memang tak dapat la..faktor utama, dengan kerja zeri yang macam tu susah sangat nak cuti panjang (paling lama pun 3ari je cam thn lepas, raya ke-2 dah keja) dan ke-2 kewangan..perjalanan kl-perak dan kl-johor yang costly....huhuhu

aku malas nak bawak isu ni dalam perbincangan kami.. sebab kang, silap cakap ada yang terguris hati..hati mak bapak kena gak diambik kira..unless ada yang boleh memahami tu senangla...delimanya aku..haish, teringat drama KUTUB UTARA, KUTUB SELATAN (orang kedah dapat menantu orang Johor, twist sikitla sbb kampung aku pun dh sempadan kedah)..huhu

actually dh penah hint pun kat zeri pasal ni..tapi keputusan tetap sama. takde perubahan..kang aku mogok raya kat sini je. tak yah balik mana²...tengokla posa pun belum dah sebuk nak raya..isk!

12 comments:

~adeQ~ said...

dekat ke jauh ke ada pro and cons. Kita ni PIL ngan makayah dekat, tapi.....baru jek balik umah mentua, mak kita dah call....ada sedara datang lah, itulah, ini lah.....jadi serba salah dibuatnya...terkejar2 ke sana-ke mari....pernah gak ubby cakap, kita balik kampung tdo hotel jek lah...senang....taknak dua2 belah iri hati.....kadang2 cuti 9 hari, 4 hari umah kita, 4 hari umah mertua sehari lagi dah balik umah sendiri....nak bagi adil....

bincang ler elok-elok...apa yang penting...KERJASAMA! hehehehehe

Nieza Ishak said...

kadang2 strict ekut system pun takleh gak sbb ada jerk aral kan ???

mmg susah kadang2 nak bincang pasal ni sbb berkaitan dgn mak bapak, haku so far ok lagik lyn tp tak tahu hari mendatang kan ...

kdg2 kita ni payah nak terangkan bagi sang suami faham, kdg EGO derang tue ... hushh payah nak cakap.

Ummi Eisya said...

hihi..dah nak puasa ni,mesti ada isu balik raya ni kan..kena bertolak ansur la klu dah jauh2 mcm ni..daku pun jauh gak..wat sistem giliran..

azzamoro said...

kitorg belum start bincang lagi. tp mcm kene raye sini dulu je sebab thn lepas aku dah raye kt jhr dulu.

tp skang macam dah tak kisah pun nak raye sini dulu. sebab lepas je semayang raye kat sini, cepat2 balik jhr then pulun dok sane sampai 4-5 hari. puas hati sebab lame. keke

CuppyCakeMommy said...

hurmm..susah juga..i pun pernah jadi macam u juga..sorang kedah..sorang n9..moncong je lah balik kedah..tapi diskas la elok2..gunakan segala senjata yang ada..yakni air mata..wakakaka..tentu sang suami tewas

mamaEsya said...

lin, b4 this mmg gaduh gak...smpi nangis2la bab raye...husband ana xkisah if nak raye kat belah mane, asal, bukan KL...coz cam xraye...tp dulu, nak wat cemane, coz mak ana dok KL...so, kene gilir2 gak....tp alhamdulillah, husband ana, wlu xsuke pon, coz pk kene adil, die turutkan gak,...but kami mmg akan beraya di ke2 2 tempat,...KL n ganu tiap tahun...tahun ni lak, mak ayah ana da pindah ganu, so, 2 2 belah ganu...husband siap tny nak raye mane dulu...die xkisah....tp ikut giliran, famili die dulu...but ana cakap, "kalo pas jumaat tu nak balik KT jap pon xpe...hehehe"die senyum jek....lin balikla 2 2 kg...cuti lama sket...ana cuti dkt 2 mggu...balas dendam...b4 ni, raye kejap2 je coz byk hal....huhu....lin, waktu bncg tu, lin luah sume...pastu bg cool...org laki ni, if die pk pnjg...nnt die akan pk gak, tp yg pntg, kita luah ape yg kt rs....k, take care...gud luck...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

seb baik aku dua2 orang trg.setengah jam ajer pi mertua.tapi gdiks jugak ada sistem giliran rumah saper 1st pagi raya..hahahahahaha.

kinna said...

sy blk dua2 kg..plan raya thn ni kl-penang, penang-klate, klate-penang, penang-kl.. camna tuh?
mmg simpan cuti utk blk raya lama2..
kalo tak raya pon, kitorg stil blk kg (pon ikut sistem giliran gak)..

Marsha~ said...

tu sebab kadang2 org2 tua, mak2 kita suka kita kahwin satu negeri... senang nak balik raya... heuheuheuheu... sy kahwin org melaka, atuk nenek kami org johor.. mmg takde masalah.. yang masalahnye, dia takde time raya... hampeh betol le... lain plak masalahnye ek?? heuheuheuheu

intanmaria said...

kita lak..even satu negeri..mmg ikut rotate gak la..

dia punya indicator..solat raya..
so tahun ni solat raya kat segamat, sebab last time kat JB

:)
________________________
http://mariaariffbaby.com

Lin said...

shidah,
dok dekat pn bermslh eh..lagi la 2-2 pihak tak nak beralah. kita anak yg jadi serba salah. tapi bagus juga cadangan awak tu.
memang adil. kami dah bincang,tapi still tak dpt kata sepakat. :(

nieza,
betul tu. ada kala, kena gak consider perkara² yang datang tu. takleyla strict sgt. betul kata awak tu, dorg ni ego la.

ummi eisya,
kami memang ada sistem giliran cuma sistem tu sya minta ubah untuk this year. cuma persetujuan tu tak tercapai lagi.

azza,
takpe lagi azza. at least ko dapat merasa beraya 2 tempat. untung gak rumah ko dkt ngan mil. ktorg ni dok tengah2..
tu yg jadi isu tu.

siti,
laki sya tak lut la klu guna senjata air mata pun. ego dan keras hati la..susah.huhu..

ana,
oo ni lain kisah pulak eh..skrg ni takde mslh la kan psl 2-2 dok ganu dh.hehe..thanks ana, nanti kena continue bincangla..

eliss,
haha tu aku tau. klu dok dkt, mesti ada giliran gak nk beraya rumah sapa dulu..tapi jgnla sampai begaduh..stgh jam je pun kan.
kami ni ye la, jarak johor-perak tu adala dalam 10jam(kalau naik bas la)

kinna,
hm..mslh kami, laki sya susah nk cuti. klu dia jenis senang nk cuti, takde mslh tu.

marsha,
huhu esok nk suruh anak saya kawin ngan satu negeri la. tak nak berulang perkara yg sama kt dia.

intamaria,
untung sgt dok 1 negeri. takdela jadi isu kan.hehe

mamaAliff @ salmi said...

lin, aku mcm kesah kutub utara kutub selatan tu la hihi..aku kn kedah, hsbnd aku jhr huhu..kami takat nih mmg mngamalkn sistem giliran tp yg pasti raya ke3 mcm tu akan turn ke kg lagi 1 plak..mmg agak costing tp apa boleh buat sbb nk jgk rasa beraya kt 2 2 tmpt kan..utara sltn kan..+ so akan amik cuti pjg lebih sket la utk raya..so ari2 lain cuti biasa akan disimpan utk kes2 mcm nih hehe..sbbnye xnk sthn skali br jumpe raya kt kg masing2..so masing2 da faham situasi tu so no prob la takat nih alhmdlh..

apa pun kg dkt & kg jauh actually ada pro n cost la lin huhu.. tp apa pun masing2 kena pandai adjuz utk kepentingan semua pihak..:)

slmt bpuasa ok.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...