Friday, October 22, 2010

yang mana satu pilihan kalbu?

ok..nak tny, korang ada tak ambik takaful plan utk anak? (aku suka guna word 'takaful' instead of insurance sebab rasa insurance ni more to conventional which is terang²an HARAM). boleh tak share sikit info, mana plan yang bagus? aku tak perlukan plan include medical card,laki aku dah ada medical card so wat apa aku bazir tambah 1 kad lagi..<-- ni pendapat aku. aku nak plan yang lebih kepada education.

aritu dah dengar org dari P*******L datang bagi talk tapi aku tak berapa berkenan..mentality aku dok kata depa punya produk HARAM. lagi pula, aku sendiri dh ada takaful sendiri, takaful nasional yang skrg dikenali etiqa takaful. dok terbayang nak sign up dengan etiqa je tapi takde pulak agent mai promote..masa aku pregnant dulu adala org mai promote siap call tapi aku tak berani nak deal pasal tak kenal. aku nak cari kalau boleh biar kawan sendiri yang senang nak contact.

maybe dah 2 tahun lewat aku nk subscribe utk sara, tapi bak kata omputeh, 'better late than nothing!' hm..ikutkan sara dh ada akaun tabung haji dan amanah saham didik, kami pun dah ada saving sendiri yang memang plan khas untuk our future tapi now aku terfikir..'what if...(bagi ayat sendiri), so better aku prepare ape yang patut'....besides, aku pernah dengar if ambik plan yang ada coverage untuk pembayar (aku la tu), so if anything happend to me, takaful still akan continue bayar until sara cukup umur..tapi bila browse banyak sangatla pulak plan...any suggestion? oh..by the way, aku budget RM100 je la..dah itu je yang aku mampu bayar for now. nak kena simpan juga untuk emergency saving.

6 comments:

eRaY said...

BSN takaful :)

Lin said...

eray, bukan ke bsn takaful tu dari syarikat P*******L jugak?

mamaEsya said...

lin, utk esya n ana, pakai etiqa...n ktorg nye agen mmg bagus...kenal kat pasar tani putrajaya jek, tp servis mmg best...tiap kali esya msk sepital, die yg sibuk remind psl claim...pas2 bl kt lupa byr, die sms...bl dpt cek, die anta...mmg bagus sgt2...en shamsul nama die: 0123491471...btau je nak jumpe katne, die dtg....
if nak takaful ikhlas, ana ada kenal org...baik gak akak ni...org kat ofis ana rmi amik ngan die...if lin berminat, nnt ana soh die contact lin..

mariaariffbaby.com said...

kita for ecah pun takde insurans apa..
but nasib baik tpt kerja hubby ada panel klinik+hospital..so about medical dah lepas la..

for saving lak..ada amik ASD and duit maknya la tolong simpankan..
:)

IbuHanna said...

salam lin..
just nk share..sy pun amik Takaful utk anak, sbb yg ni je nampak berlandaskan Islam.. so more confident..yg lain2 tu mmg xleh jamin..mcm u ckp la, fikir untung je lebih..saya amik plan education..bulan2 RM100 jer..

Hazniza Zin said...

hurm ..tak tau yer aku jd agent prudential .. nk tau lebey ..boleh aku citer kat ko. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...