Tuesday, November 9, 2010

1000 permasalahan...

banyak benda nak cerita kat sini. tapi, sangat malas..plus lately memang agak mandom blog ini. readers pun makin kurang..ye, aku ngaku. tapi tak kisah pun, nak baca bacalaa..tak nak baca, ok dipersilakan juga pergi..

actually, banyak juga la benda yang tak berapa best berlaku kat dalam life aku 2-3minggu lepas...aku percaya, semua yang berlaku tu ada hikmah.

radio + jam rosak!
perkara pertama yang terjadi, pagi aku nak drive ke office. bila on je radio tak idup. start keta boleh pulak. zairee kata, fius rosak kot. kalau pasal bateri, sure enjin tak boleh idup. so sekarang ni dah nak masuk sebulan la aku drive dalam keadaan sunyi sepi. kalau ada pun, adala suara comel menyanyi lagu dalam bahasa dia yang aku sendiri susah nak faham..sapa lagi..budak kecik ni lah..


jam tangan rosak!
pagi tu aku terbangun lambat. kerling jam, oh awal lagi..masih 7.30pagi(suppose masih 7.15, saje aku cepatkan 15minit dari jam office). lepas anta sara, kerling jam lagi..oh awal lagi..masih 7.30 pagi. ops! kerling lagi sekali..apsal masih 7.30 ni?? bila tenung betul², laaaa...pokadol betul la! jarum saat terkeluar dari landasan! so jarum minit dan jam tu stuck! tak boleh gerak..arghh!! satu hal! dengan jam keta rosak..jam tangan rosak. fening aku fening...so, tunggula this week nak pegi kedai jam minta betulkan jarum tu..bateri still ok. sebab jam tu masih boleh berfungsi bila aku goncangkan sikit.

casing hp pecah!
ok..ni dah lama pun berlaku. mula nya crack. sekali bila sara baling, rosak lagi casing. luckily, hp masih boleh berfungsi. sebab tu aku sayang gila kat K810i aku tu. hentak la..balingla..jatuh banyak kali pun tetap maintain! janji gambar cun! cuma tu la casing tak tahan lasak! kalau korang tengok, sadis betul casing hp tu. officemate siap buat 'joke' lagi. ye la, masking tape yang dulu aku guna wat tulis tarikh pam susu dah diimprovise menjadi pelekat casing, so that bateri hp tak tercabut. can imagine that? hahahhaa..sayang gambar takde. kalau tak, boleh aku tepek kat sini.

hp rosak!
so rentetan daripada casing pecah..dan aku pakai casing masking tape je untuk hampir 3weeks la jugak...so last weekend pegila the mines. ala...gi bhgn gadget it kat atas tu lah. situ kan banyak shoplot. sekali jumpa la kedai yang murah juga...tapi yang buat aku anginnya, tokey tu dah rosakkan hp aku! pandai je dia kelentong kata joystick rosak! hampeh+taik kucing dia la..walhal dalam keta sebelum tu aku siap bergedik sakan lagi ngan sara tangkap² gambar, video la..dah nak dekat 2tahun aku pakai hp tu.mesti la aku perasan kalau hp aku tu rosak. sahla! dia nak makan duit ktorg! end up, ktorg minta blk dia pulangkan hp aku tu. tapi tu la joystick dah rosak! sedih betulla..aku sayang gila hp tu even hp tu tak canggih mana pun. bila dia nk pulangkan, dia cakap lain pulak! eee macam keling laaaa!!!! dia kata bukan joystick rosak tapi mainboard!bongek betul la..memang aku rasa macam nak maki je depan tu gak. penyudahnya lepas je bayar, terus blah dari situ! pasni jangan harap aku nak jejak kaki kat situ dah! BLACKLIST! semua shoplot kat situ aku BLACKLIST!

hp mati!
sadaqallahulazim...lepas je pasang casing cun warna red maroon ke apejadah whatsoever tu, aku godekla hp tu balik..risau gak kot tokey tu wat taik! memang dia buat taik pun! hp aku jadi bengong! kejap² keluar skrin cybershot..walhal aku tak bukak camera lense..after hampir 10x keluar skrin tu non stop, aku pun tryla buat online update daripada website sony ericsson. sebab aku ada baca info, kalau ada problem ngan software better buat update services..lepas tu, tengah² running sekali update failed! haaa amik ko! bermula dari saat tu la..tamatla sudah riawayat K810i aku! sampai ke hari ini aku dah caj pun bateri still tak nak on. Dalam website SE mention sometimes update services tu will drain out the battery, so kena re-charge but then even after more than 8hours aku charge pun still tak idup. dah try amik bateri hp kawan letak kat hp aku pun still tak nak idup..taktaula dia koma ke atau dah sampai ajal..so..aku pasrah dan redha...


last photo taken sebelum K810i menemui ajalnya..sharp + jelas, even gambar ni diambil dalam gelap!

banyak nye nak settlekan..semua perlukan duit..settlekan mana yang penting dulu lah..dahla jam pun rusak. memang aku sekarang pergi mana tanpa tengok jam la..main agak² je pukul berapa. nasib baik selama ni jugak belum sekali la punch card aku merah.hehehe..

so now..aku pakai la dulu hp i-mobile mawi..even nampak cikai je tapi amat berjasa..hp BUATAN MALAYSIA. dah baling banyak kali pun elok lagi!casing pun lasak! hahaha...tu la sapa kata produk buatan malaysia tak bagus?????? tapi utk sementara je la..hehe..weekend ni nak mulakan hp hunting..dalam kepala dah terbayang dah model yang nak sambar..korang ada cadangan ke model apa yang ok? for now, aku masih in love dengan sony ericsson..lepas break ngan nokia long time ago, takde brand lain yang memikat hati aku dah selain sony.

note :setiap kejadian buruk yang berlaku tu sebagai peringatan buat aku.

3 comments:

CuppyCakeMommy said...

iphone?hehehe
sabar2 babe..sabar itu separuh dari iman..adalah rezeki from mana2 datang utk beli jam and hp..
btw i still love reading ur blog..keep on writing ok

Drama Mama said...

ohh memang camtu kan. taktau apsal. for me pun kalau satu benda start rosak, semua pun nak rosak at the same time gak! tension!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

isabelle said...

kalo radio x leh on, tapi keta leh start, most likely ada wire connection je yang tercabut skit (kan kita selalu langgar lubang/bonggol jalan).
try lapegi kedai check...tak pun masa servis, minta diorg tengokkan skali.

err..hp rosak?
adoiyaii..tingat masamy Sony E pun buat hal. mmg sakit hati...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...