Friday, November 26, 2010

bila selatan bertemu utara?

Arini sara ponteng school. suka la dia meronggeng sana sini dengan atok nenek dia, tadi call jap...nenek kata ontheway pegi mydin. dengarla suara budak kecik tu berkicau..suka amat!

malam tadi aku ngan zeri shopping groceries ber2 je. sakan sungguh mak pak tu shopping, maklumla anak takde. kena tinggal ngan atok dan nenek di rumah. sakan sangat main sampai tak sedar kami ber2 menyelinap keluar rumah senyap2..hehe

pastu nenek keluar ayat keramat lagi..wah, sara dah ok ni bolehla ikut nenek balik kampung cuti sekolah ni..

aku? eh..mana pegi pulak sikat rambut aku ni??(pretend macam tak dengar ayat keramat itu)

Mil tak suka makan kerabu kerang pucuk paku..tapi dia taktau yang anak sulung dia tu dah JATUH CINTA PANDANG PERTAMA dengan foods tu. hahahaha..so camne dear? jadi ke nak suruh i masakkan kerabu tu with ikan keli bakar weekend ni? petang ni i nak pegi pasar ni...

korang tak kenal rupa kerabu tu? ni lah dia..yang ni aku masak masa kat kampung aritu..menggoda tak? siap dihidangkan dalam pinggan dolu-dolu..klasik lagi!

ke korang pun tak gemar foods ni? hilang lagi satu kenikmatan dalam dunia ni..hahaha..amat merugikan!

atas permintaan nieza, ni resipinya..mudah je.tak susah mane pun..hehe

bahan²:
1. kerang
2. pucuk paku

(bahan blend)
3. 4 ulas bawang merah
4. 2 ulas bawang putih
5. sedikit halia
6. sedikit lengkuas (optional)
7. 3-4batang serai
8. sedikit santan
9. gula
10. garam

(bahan gaul)
1. kerisik
2. 1-2 biji bawang kecil atau bwg besar sederhana diracik halus

cara²:
1. rebus kerang dan kopek isinya.
2. celur pucuk paku.
3. blender halus bahan blend.
4. gaulkan bahan blend dengan bahan 1 dan 2 dan bahan gaul.
5. siap!

simple dan mudah!

3 comments:

Nieza Ishak said...

tepek sket resepi Lin.
kena guna kerisik la kan?

isabelle said...

aahhhh..mcm menyelerakan betul. tapi part kopek kerang tu, i suka terus masuk mulut je. harus la sudahnya jadi kerabu pucuk paku jer :P

err... ur MIL dah hint2 lagi tu.camna?

Farah said...

ni feveret aku!!! sedappnyee..tak pernah lagi buat sendiri sbb tak reti tp sbb ko dah tepek resipi..aku nak cubala hehe thanks beb!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...