Wednesday, December 14, 2011

runsingnya..

i love being a preggy mom..tapi 2 perkara yang merunsingkan saya dihujung² kehamilan..

1. pantang
2. babysitter/nursery utk baby

1. pantang
kenapa aku runsing kenangkan waktu pantang? ntahla..aku kena independent. ok, memang ada kakak aku yg single mom kat kampung. dia pun bukan buat apa kt rumah. anak² dah besar...aku ada tny kt dia, tapi jwpn yang keluar dari mulut dia buat aku 'kecik hati'.. kenapa macam ada satu sikap 'berkira' dengan adik kandung sendiri? agaknya semua kasih sayang kena ditunjukkan dalam $$ kot? itu yg aku pelik..org tak nak, kita jgn paksa..nak tolong org, kena lah ikhlas..kalau dia pun tolong dalam keadaan tak ikhlas, hasilnya pasti mengecewakan..dari hati aku sakit kemudian hari (terutama dalam waktu pantang, takmau sampai aku terkena meroyan), so baik aku jangan berharap..

aku mmg ada mak tiri, tapi mak tiri tak sama mcm mak kandung. ada gak org tny ngapa tak blk kg mak tiri jaga? hm..susah aku nk jwb. ayah aku uzur, cukupla dia uruskan/jaga makan pakai ayah aku. jgnla nk tmbh beban aku pulak. plus aku ni takdela rapat/manja sgt dgn mak tiri. so aku segan nk tny..dia pun takde mengofffer diri nak jaga aku..

mertua? hm..ntahla aku pasrah. time aku pantang jugak tu la adik ipar aku sibuk nk kawin. walhal diorang tahu aku pregnant awal² lagi dari plan nk kawin. yela, sapalah aku ni..kadang buat aku jauh hati..terasa aku bukan sebahagian dari keluarga mereka..keputusan dibuat tanpa mempertimbangkan condition aku..

so aku nk rely kt sapa lagi? utk sementara waktu aku kuatkanlah semangat aku ni. aku kena 100% prepare semua perkara. to be honest, aku siap download resipi menu pantang lagi buat panduan husband utk masak. itu kalau dia ada utk masak. dibuatnya dia outstation, tekontang kantingla aku kt rumah. bab tungku + pakai bengkung dll tu aku buat sendiri..masa pantangkan sara dulu pun aku buat semua tu sendiri even masa tu kakak dan mak mertua aku ada jaga aku..kadang² aku sedih..time aku sihat, ramaila org datang ke rumah bertandang. tapi masa aku sakit mcm aritu demam teruk hm...sedih nk cakapla kan. macam takde ahli keluarga je rasa..

aku doa² tiba masa tu nanti semua urusan aku dipermudahkan-Nya. amin...

2. babysitter/nursery utk baby
again aku akan lalui perkara yang sama mcm sara dulu. for now main choice hantar je nursery yg sama tmpt sara. even macam mahal sket tapi aku fikir utk memudahkan aku ambil/hantar 1 tempat, so biarla dorg kat sana. cuma kes bayi tersedak susu terlalu banyak berlaku lately ni. tapi kita kena tawakal pada Allah. kalau ditakdirkan umur dia hanya setakat tu je, kita kenala redha dengan pemergian dia..

hm..dahla kot. tu je la 2 perkara yg runsingkan aku..tiap2 ari aku pk benda yg sama. sampai susah hati..

lain² cite, now dah 25weeks..last checkup semalam, berat naik 3kg within 2weeks..uu agak dasat jugak. yg menyedihkan HB continue drop from 10.9 to 10.6..aku dah taktau nak buat apa lagi utk increase HB..dahla every morning gosok gigi waktu pagi keluar darah byk gile..then bila cuci hidung tu, keluar darah...hm..kronik betul..hopefully next checkup result HB akan increase lah..

p/s - kalau sapa² ada info tukang urut besalin sekitar putrajaya yang boleh datang sendiri ke rumah, tolong inform aku ye. setakat yg aku jumpa ni semua nak berjemput. lecehla nk jemput² ni..

Regards,
Lin

Monday, December 5, 2011

shopping utk 2nd baby

hm..dah 24weeks. cepat je masa berlalu..bila dah masuk bulan 12 ni rasa makin hampir dah..pejam celik pejam celik kejap je dah MAC..

utk 2nd baby ni tak lah mcm masa sara dulu. byk yg dh prepare..cuma 1st benda yg aku prepare dan menjadi top priority aku--BREASTFEEDING.

shopping kali ni pun berabis almost 400la utk semua ni (ganti spare part breastpump, nursing bra, milk storage and etc). belum lagi campur estimate kos utk service spectra 3 (RM100). tu pun dlm kepala mencongak nak beli lagi 1 manual pump. tapi syukur alhamdulillah, last weekend kakak aku yg nk tutup kedai tu bagi pam AVENT manual yg still new (baru pakai tak sampai 1year) kat aku... save budget! :)

baju baby yg sara punya masih boleh pakai, dicampur lagi dgn baju² anak kakak aku..gender baby pun tak tau lagi? so part baju² settle.pada aku utk newborn baby ni tak perlu banyak baju...tunggu baby besarlah baru beli lain. dh ada experience, bila dia duduk kt taska esok mmg kena spare byk baju esp bila dia dh start solid food. semua baju memang layak dipakai buang je (comot dgn makanan + bertahi lalatnya..bla bla bla).

cuma skrg ni, yg kami still hunting - STROLLER. stroller sara dulu masih ok, now kakak aku pinjam. tapi tak berapa gemar, stroller tu bulky. tak muat pun masuk bonet kelisa aku yg comel tu. nak cari stroller yang compact dan ringan. harga pulak tak nak lah terlalu mahal sampai cecah ribu²..

dan utk diri sendiri, set besalin. kali ni nak cuba Nona Roguy pulak. cuma tak pasti nk beli complete set atau asing²...ngape aku tak nak set? psl yang set tu minyak herbanika sikit sgt 100ml je..tapi utk minyak baby telon, aku tetap setia dgn AMWAY. cuma pening kepala taktau nk beli kt mana..beli online cm tak worth it je..hehehe. takpe, still ada masa 3bulan.

Friday, November 25, 2011

tq to enjoybreastfeed.com

lama kan tak membuang duit secara online..
so arini 1st parcel dah terima...
benda yg aku shopping utk baby ni la..

tak beli apa pun. semua nya preparation utk breastfeed nanti..
ganti sparepart spectra 3 yg telah berjasa..dah 3tahun pun umur pam tu
dan beli milk storage..botol mlo yg guna utk sara dulu still boleh recycle. tu pun tak byk dalam 9 botol je (1 botol dah ilang). ni kira stok tambahan la...
sakan beli sampai 30botol semuanya..hehehe

pam pulak bulan 1-2 nanti baru anta servis..

anyway, thanks to enjoybreastfeed.com for their excellent service..cepat betul. semalam bayar, arini dah terima :)
Regards,
Lin

Thursday, November 24, 2011

4 YEARS..

alhamdulillah...hari ini 24-nov-2011 genap 4 tahun kami hidup bersama as husband and wife..
semoga ikatan pernikahan ini kekal ke akhir hayat..
doakan kebahagiaan bersama kami selamanya..

plan nak celebrate kt mana/buat apa pun belum tau..
lagipun banyak lagi urusan penting yang perlu didahulukan..

hadiah anniversary? secara jujur, kami tak pernah menetapkan utk menjadikan pemberian hadiah sebagai 1 perkara yang wajib. tidak perlu membebankan pasangan jika masing² faham ada perkara penting yang perlu didahulukan. aku pun dah biasa. kalau nak beri satu benda tu tak perlu tunggu hari istimewa.. itu pada pendapat aku.pada aku, impian utk memiliki rumah idaman adalah hadiah ulangtahun perkahwinan yang terindah buat kami. :) ini pun sudah memadai..

acara wajib tahunan seperti biasa, aku pun dah menjangka soalan cepu emas dia pagi tadi..'nak makan mana?'

memang hobi tetap dia adalah nak menggemukkan wife dia yg dah memang makin menembun ni..huhu

tak kisahla..makan mi goreng mamak pun ok. lagipun kali ni aku takdela teringin nk makan apa pun..

disini aku catatkan sms paling manis yang aku terima dipagi hari ini..

'Selamat menyambut ulang tahun pernikahan kita yg ke 4 tahun. semoga kita sekeluarga akan bahagia sentiasa dan kehidupan kita dirahmati Allah. Harap kasih sayang kita  akan lebih kuat dan kukuh. Hilangkan perasaan benci didalam diri. semoga ikatan perkahwinan kita kekal hingga akhir hayat. salam sayang dari suamimu. abg sayang ayg dan sara.'
<--baby dlm perut lupa ke?hehe..


Regards,
Lin

Wednesday, November 23, 2011

alhamdulillah.....

alhamdulillah...loan dah approve...but still have many things to do...lecehnya. nk kawin pun tak sesusah macam ni...huhu
dan plg aku tensen, lembab nyala agensi yg satu ni...loan tu approve after 5days aku submit all the complete documents (ape cite? kata boleh approve 24jam jika document lengkap? 1st time aku pegi aritu, terangan direject psl doc tak lengkap!)..and also loan tu approve after aku pegi kaunter tu kali ke-3 utk tny the status..tup2 esoknya approve..hai, agaknya dorg ni punya style 'ketuk macam pahat baru nk begerak ke?'
 
and now still aku tensen psl surat yg dinanti tak kunjung tiba...hm takkan nk tunggu aku call jugak baru nk inform, 'ye puan, surat puan dah ready. puan boleh datang collect arini'..mau ada jugak yg kena 'laser' dgn aku nanti. haish..pelik bin ajaib..kata ada mysms broadcast? until now aku tak receive any sms pun. hehehehe..so sorry la ye, your system still not pro-active yet as u claim.

Regards,
Lin

Thursday, November 10, 2011

selesai sudaaa

alhamdulillah..baru je lepas settle submit 1st loan utk home sweet home kami. Hopefully, takde masalah. Kalau takde aral, dalam masa 24jam akan dapat sms dari BPP.

ok..sedikit snapshot rumah yang kami beli tu..1 row dengan show house ni..opposite mainroad lagi :)

DSC02302.JPG
even jauh dari tempat keja (compare skrg ni yg sekangkangk kera je), tapi tak kisahla..asalkan impian memilik rumah pertama kami tercapai :)

sekarang ni berdebar menunggu result...macam nak tunggu result exam pulak.hehe

Wednesday, October 5, 2011

makan tak kenyang, minum tak puas..

lapar tapi taktau nak makan apa..
dahaga tapi taktau nak minum air apa..

adui serba tak kena..

dulu semua balun..
sekarang? ntahla...tgk makanan apa pun putus selera..

taktau apa yg aku nak sebenarnya..

mlm tadi dinner cucur udang je. haru betul..
hopefully baby dapatla khasiat juga dari vitamin yang aku makan tu..
harapkan makanan? hm...buah la yg ok kot..

poor my baby..selera mama kalini belain sgt dari dulu..

dahla malas minum air kosong..huhu

alhamdulillah mabuk dah takde pun..
cuma tu la sampai papa pun pening, taktau apa yg mama nak makan.

minggu lepas 2x makan pizza...
selera bukan main..food mahal² makan je..papa kata baby ni high taste la..yeke?
mama dia yg mengada sebenarnya..hehehehe..

but seriously, mati akal..taktau nak makan apa.

lunch ni pun tgh pk apa la nak makan..bosannya..kan best kalau perut ni kenyang je 24jam.
tak payah pening kepala pk nak isi apa..huhu

Regards,
Lin

Thursday, September 15, 2011

tak abis lg ke mood raya?

aku? mood raya ke laut..org lain excited lagi kot, tapi aku? even masa raya aritu pun still susah hati..naik je keja mcm tak cukup nafas..
stress dan workload rasa bertambah..dapat rasa bahu ni macam da senget sebelah..
 
meeting, discussion tak henti²..
baru tarik nafas lega settle 1 keja, datang pulak another task..
 
alhamdulillah morning sickness tak seteruk masa sara dulu..
syukur Allah kurniakan aku kesihatan yang baik even ada masa tu rasa nak menjerit + menangis..tapi dalam hati je la..
sebab aku fikir, aku nak rely kt sapa lagi?
ibarat anak ayam kehilangan ibu..macam tu yg aku rasa skrg ni.
tapi terpaksa telan juga dan harungi semuanya..
mungkin inilah masanya utk aku tunjuk kt semua orang kemampuan/kelebihan/kekuatan aku..
 
aku perlu teruskan perjuangan hingga selesai..still have time until march 2012 sblm bercuti panjang..
 
tapi tula, ada masa kesibukan kerja buatkan aku hampir lupa yang aku tengah pregnant..jalan pun dah mcm ribut.hm...poor my baby.
checkup pun tak pegi lagi..suppose dh kena pegi dan start antenatal checkup..
 
ok..stop dulu. continue lagi bila ada masa sengggang. blog kwn² pun da lama tak jenguk. sori guys..:( 

Regards,
Lin

Friday, August 26, 2011

Salam Aidilfitri

harini office lengang, tapi aku masih setia di sini. masih meneruskan perjuangan..

kepada semua teman, kami sekeluarga ucapkan selamat menyambut aidilfitri, maaf zahir dan batin..

kenangan raya tahun 2010 kami.. :)

kalau ada salah silap tutur kata, harap dimaafkan..

semoga semuanya selamat pulang ke kampung dan selamat kembali ke kota...

rasanya ramadhan kali ni paling cepat berlalu..tak sedar lagi 4 hari je bulan ramadhan akan berakhir..adakah aku bekesempatan untuk betemu ramadhan akan datang? wallualam...semoga ada rezeki kami sekeluarga betemu ramadhan akan datang..

dan syukur alhamdulillah, aku masih lagi ada kudrat berpuasa penuh hingga ke hari ini. walau ada satu hari tu aku hampir tewas tapi alhamdulillah berjaya juga bertahan sampai waktu berbuka...syukur nikmat yang Allah beri, kehamilan kali ini betul² memberi peluang untuk aku berpuasa tanpa sebarang alahan. adalah juga dalam 3x lepas berbuka aku muntah balik. maybe perut masuk angin kot...

lastly, terimalah kad ucapan hari raya dari anakanda tercinta kami alya qaisara...

actually kad tu dedicate special dari dia utk mama dan papanya..

tapi just nak share dengan semua.. :)

Thursday, August 25, 2011

angin kus kus

aku bengang sedih geram pun ada skrg ni..last week dpt berita, 'ayah eksiden, jatuh motor!' aku baru nak suap nasi ke mulut masa bebuka dikejutkan dgn berita tu. taktau nk react mcm mana..sebabnya dah kerap kali ayah aku jatuh motor esp time nak dekat raya...

aku dah tak senang duduk. ikut ati nk ajak zairee blk kg masa tu jugak. tapi takpe, tunggu khabar dr kakak kt kampung. paling aku angin tu, boleh diorang semua nak rahsiakan dari anak² yang duk jauh dr kg ni (aku, kak lah, kak an, topek dan sham). alasan diorang, tak nak kami risau..yeke tak nak kami risau? atau tak nak kami bebel?

mak tiri aku kalau benda² camni pun tak nak call kitorang. samala tu, takut kena marah+bebel esp aku yang garang ni...ok, aku tau benda dah nak jadi. bukan kita boleh tau.nk marh pun takguna..tapi atleast informla..takkan nak tunggu ayah dah nazak baru nk bgtau!

last² kakak aku yg agak kepochi yg sms. aku call abg aku haram nak jwb! aku sms kakak ipar aku tny khabar ayah, haram nak balas! apa kes diorang ni???
kakak aku yg kepochi ni jugak yg anta sms..dia inform ayah aku bukan jatuh eksiden. silap info. rupanya dia jatuh mcm nak pitam sblm naik motor. masa tu dia nak ambik adik aku balik dr sekolah.. so end up mlm tu kena bwk gi spital, doc drip glukos. pastu blh blk rumah dah rehat..rupanya dia demam tapi degil nak gak keluar naik motor pegi sana sini.

ayah aku ni mmg tekenal ngan sikap degil dia. kadang tu kita larang jangan naik motor, pegi sana sini esp time bulan puasa ni dok je la kat rumah. tapi jgn harapla nk dengar. masa arwah mak aku ada dulu camna la tak hari² perang dgn mak..ayah aku jenis panas punggung duk rumah. dia duk rumah time makan dan tido je..lain² lebih suka naik motor pegi sana sini..yg merisaukan tu, dia tu mata pun tak brp nampak..telinga pulak tak dengar, ada alat bantu dengar taknak pakai. penah dia eksiden psl kena langgar. tak dengar org hon dia. so bygkanla cmne kami adik badik tak bising?

yg aku tensen tu..anak abg aku ada sekolah sama ngan adik aku. nape kakak ipar aku tak tlg ambik/antakan? ntahla aku takley terima alasan kalau kata dia sibuk/ada keja lain. setau aku dia tak keja..fulltime housewife. nak kata menjahit ke memasak ke tak jugak. memasak pun utk kuarga dia. so apa dia buat kt umah kan? so kalau bg alasan dia sibuk takleh tlg ambik/antakan ke sekolah yg sama..pulak tu umah dkt je ngan umah ayah aku tapi nape tak ley nk consider? dh tau ayah aku tu dh tua/tak sihat tolongla..tu bukan org lain..bapak mertua ko jugak!

ko ckp senangla, bukan ko yg dok ngan ayah. korg semua dok jauh --> ok aku rasa nk lempang je kalau kuar ayat gitu dr mulut diorang. abis tu nk aku buat apa? nak aku benti keja dok kt kampung? aku bini orang, so kena la ikut cakap laki aku...ntahla, aku sendiri tak paham. kt kg tu nama je adik beradik dok dkt ngan ayah..tapi nape bila dah tau keadaan ayah yg tak brp sihat knp tak tlg? aku tgk kami adik badik yg dok kt sini boleh lebih kurang, tolak ansur so knp dorg kt sana tu tak boleh camtu? dahla tiap kali balik aku dgr cite abg ni gaduh ngan abg tu la..yg ni tak becakap ngan yg tu la..eee childish ok! memasing dh tua. tolongla matang sket! kita yg jauh ni berharapla sgt bila ada adik badik yg pindah dok dkt ngan ayah ada org tlg tengokkan dia..tapi ntahla..cite ni tak penah abis...tgkla balik raya karang..adala cite/gosip.memasing nak kata dia betul..lantak korangla.. aku malas nk komen. esok² susah, sapa korg cari kalau tak adik beradik sendiri!

ni baru jap tadi anak buah aku komen kt fb mak dia..'"org lain pn da keja len gk maksu. lau x memg dh tlg ambik,hntrkn dh..." 'sbnrnya aku tak refer komen tu kt mak dia. aku mksdkan kakak ipaq aku yg sorg lg. mak dia ni cikgu. so aku sendiri paham kesibukan cikgu ni kan..hm...cuma tu la, cakap lah apa yg ko nk ckp. esok nk tgk lak cmne ko jaga mak pak ko..1 je pesan aku, mcm mana kita treat mak pak kita, cmtula esok dorg treat kita..so beringatla selalu ok.
Regards,
Lin

Tuesday, August 23, 2011

acik kempunan

semalam ikut zairee bebuka di the spread @ the gardens hotel..ni 2nd time dtg sini..last year pegi bestla..byklah choices..dgn harapan menggunung nak makan oyster.
tapi hampa!!!! seketul pun tak jumpa! yg ada shushi biasa je...sedihnya...maybe diorang ni cut cost kot..walhal aku rasa arga buffet mcm naik je this year...pastu selection foods pun tak variety macam last year...

hampanya aku tak dpt makan oyster macam last year. so nk tny, ada tak oyster ni dijual di mana-mana supermarket? kalau ada, aku nak terjah. tak kira!

Regards,
Lin

Monday, August 22, 2011

long list

ok..kalau orang lain sibuk dgn shopping list, tapi bebeza dengan aku. list aku semuanya nak memenuhi nafsu anak tekak dan perut semata..
plan nk ke fareeda, shopping tudung pun tah kemana...nak cari jeans raya pun tak jadi (perut dah mula rasa tak selesa), so opt to maternity jeans tapi 2minggu sudah usyar di butik 9months pavillion, takde saiz..so, xpe. tak penting. yg tu postponed after raya pun takpe..nk beli handbag pun cam tak bernafsu sgt..pendek kata, mood raya this year suam² kuku...tapi dr awal puasa aku dah mula mengidam macam² makanan...

KETUPAT PALAS - dah. jauh mencari, jumpa juga akhirnya di param jalan TAR.
RENDANG DAGING - belum. kena tahan sampai pagi raya la jwbnya baru merasa
RENDANG KERANG - dah tapi tak puas lagi. ni pun kena repeat order time raya nanti.
SUP TULANG - dah. semalam balun berketul²..
BEEF STEAK with blackpepper sauce- ok dah.ari sabtu lepas makan di friskies, keramat au2. balun sampai kembung perut
LAKSA JOHOR - dah tapi tak sedap..nak cari yang best macam penah makan kat rumah maksu husband 3tahun sudah.
LAKSA KEDAH - dah tapi tak jumpa yang betul² sedap..
SUP KAKI AYAM - belum. kena order time raya nanti. nak beli kaki ayam banyak² pastu balun puas²..
SAMBAL IKAN BILIS CAIR style arwah mak - dah. kakak buat tapi tu la sambal sket. tak puas makan. tunggu blk kg nila request menu sarapan pagi :)
MASAK LEMAK SIPUT SEDUT - dah.anak buah beli kt param tapi tak sedap! aritu nk masak tak jumpa lak siputnya...tunggu blk kg la kot cari kt sana.

apa lagi? hm..tunggu kt kampung nantila..macam² aku request.hehe

yang aku perasan, pregnant kali ni aku tak suka makan seafood (walhal ketam + udang) la yang paling aku suka..tapi yg aku suka sgt mkn skrg ni DAGING LEMBU.sampai zairee pun pelik. padahal kalau ikutkan burger pun aku akan request burger ayam RAMLY (otai ke ape ke tolak tepi. tak kena dgn standard tekak aku!) hm...agak merisaukan..janganla berat naik mencanak. paling penting, jgn sampai kena high blood pressure dahler..nasib baik aku tak makan DAGING KAMBING. ayam? buat tekak aku kembang lagi adala..kaki ayam tu terkecuali k.hehe

Regards,
Lin

Wednesday, August 17, 2011

She's 3!

harini dalam sejarah, 17Ogos2008 jam 8.17pagi mama sedang bertarung nyawa nak melahirkan mu sayang..Alya Qaisara. Selamat menyambut ulang tahun yang ke-3.
first time dapat birthday card, excited sampai nak tido pun nak angkut jugak.hehe

Mama dan papa doakan alya qaisara diberikan kesihatan yang baik, menjadi anak yang solehah, berjaya di dunia dan akhirat..amin.
Tunggu mama blk keje ye. petang nanti kita celebrate makan kek epe peday to u ok :)

Regards,
Lin

Wednesday, August 10, 2011

salam ramadhan

alhamdulillah, hingga ke hari ini aku masih mampu larat berpuasa penuh.
cuma bila masuk je 12pm mula la...automatik mata layu..perut pedih..semua jadi lembik lemau..
petang semalam aku memuntahkan isi perut buat petama kali..tapi yang keluar air masam..huhu

rasanya belum telambat aku nak ucapkan kepada teman², selamat menjalani ibadah puasa...

harapan aku, agar aku dapat berpuasa penuh tahun ni..
selagi terdaya, aku akan puasa..
cuma yang merisaukan, morning sickness tu dah mula terasa...
makan pun tak lalu...
kalau sebulan yang lepas macm² makanan aku bantai...tapi this month, tetiba mati selera.
tengok nasi nak muntah. nasi separuh senduk belum tentu abis..bau nasi tengah menggelegak sangat meloyakan tekak aku!
lauk best² macam udang, ketam + any foods la yang aku suka automatik jadi meloyakan..nothing yang sedap pada tekak aku..
apa nk buat? mcm ni la peelnya...yang buat aku teliur skrg ni pun just tom yam kung SR dan sambal ikan bilis style arwah mak masak. nasib baik kakak aku masakkan last week..dapat jugak lepas gian.

okla..nak layanmata jap. jap lagi kul 2 dah kena sambung keja balik.

nak tido sambil mimpi apa juadah berbuka petang ni?
Regards,
Lin

Tuesday, July 19, 2011

double happiness

syukur, alhamdulillah.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


UPT done 18/7/2011 @ 6.30am.
(Terang dan jelas...3 titis air tu bukan my urine eh, itu air dari tangan aku yg basah)


mungkinkah lepas aku jalani prosedur HSG?
my HSG test result hari tu menunjukkan tiada block. tapi, aku dapat some info dari internet, sometimes HSG procedure will flush away any tiny/small blockage..so saluran tu clear. aku buat prosedur tu on day-7 (before ovulation). so once bersama je lepas tu, it's very high chances to get pregnant.

mungkinkah ovulation date aku berubah-ubah?
kalau dari segi pengiraaan yang tepat, waktu subur wanita from day 10 to day 16..sometimes drag to day 20 (kalau cycle 30 lagi naya)...so, dah mencuba dalam tempoh tu, trial and error but still tak berjaya..alhamdulillah, after 7month, akhirnya :). mungkin jugak terkena timing waktu subur? lagi² dengan kerja zairee yang kerap outstation sekarang ni, susah nak jangka. bulan ni je dah 2x zairee outstation..last week seminggu ke kangar. from now on tak boleh stick dengan dates 10-16days waktu subur lah. kalau ikut saranan doc pun at least 3times a week ok. kalau sekali sebulan tu memang bernasib baik sangat². tapi peluang nak pregnant rendahla.. :)

mungkinkah sebab aku dukung anak najib?
kawan zairee, najib and her wifey banyak kali inform kat kami yang dah 3 orang dukung anak ke-2 dia tu, lepas tu preggy. lepas buat HSG tu kami cuti-cuti di melaka dan jumpa najib di sana. bukan setakat dapat dukung anak dia, siap dikencingnya aunty sampai basah habis satu badan aunty ni.hehe..aku pun melawak...'mana tau berkat baby kencing atas aunty,terus melekat ke kan?' tapi ni semua secara kebetulan je.

aku lebih merasakan semua ni mungkin berhasil after we do HSG test. tak rugi pun buat (foc pulak tu.nasib baik company zairee cover. kalau tak, terbang jugak dalam 2-3ratus. but still, if kena bayar pun tetap tak rasa rugi.) dan kalau memang HSG penyelesaian masalah sebelum ni, memang aku rasa lega sangat.. :) so kawan² yang mungkin dah lama menunggu zuriat (even yang anak pertama atau ke berapa sekalipun kalau dah lama mencuba tak berjaya tu, maybe boleh consider lakukan prosedur ni. sakit? sakit macam senak perut je..kena relaks, kalau tak memang sakit. prosedur macam pap smear jugak. tak semestinya kita pernah mengandung, lepas tu takde masalah. benda dalaman ni bukan kita tau pun..pengalaman ni penah terjadi pada kakak senior ni. after anak sulung lama jugak dia nak lekat. rupanya tiub dia block. after doc cuci, alhamdulillah terus lekat.

bebalik kisah camne memula nak bagitau kat zairee yang aku pregnant. at first, aku minta sara bagi testkit tu kat zairee. bila dia tengok je test result, he's a little bit blur. boleh tanya, 'ni apa maksud dia?' ok...logikla kan..pasalnya orang tu pun dapat tau aku pregnant sara dulu pun dari mulut aku, itupun doc yang check. so ni petama kali dia tgk test kit. aku jawab, 'kalau 1 line, -ve. kalau double takkanla neutral pulak..' hehehe

pesan dia, 'jaga kesihatan. jaga diri baik². jaga emosi tu.' panjang lagi pesanannya, tapi aku tak ingat dah..sebab time tu pun excited aku pun tak ilang lagi. :)

at first aku sendiri macam tak percaya. bila period dah delay 1day, aku dah mula syak aku pregnant ke? tapi aku dah penah rasa frust hampir 7bulan..everymonth test -ve. even delay period day pun aku tak berapa pasti, masa sara dulu delay 1 day test dah +ve.. cycle aku normal..24, 25, 26, 27 ada masa sampai 28. last month 26. so bila dah masuk hari ke 27 aku masih cool lagi. sampai hari ke 28, mula berdebar²...masuk day-29, aku dah mula syak..aku pregnant kot? tapi cepat² aku buang perasaan tu.

then aku google kat internet..'hsg can delay period?' almost 90% info yg aku dapat, memang akan delay the period due to pregnancy! so dalam hati dah syok sikit. tapi 10% lagi delay sebab hormon terganggu. aku pun tak pasti pasal hormon since blood test result belum lagi tau. aku kena set next appointment dengan Dr Kam baru tau result blood test aritu. aku taknak proceed buat upt, sebab tak nak frust lagi macam bulan² lepas..so tahan je la hati ni. perut pulak kejap² rasa cramp..hm, symptom pregnant dgn nak period tu mmg dah lama aku rasa dari 2minggu lepas..
  • sakit breast
  • perut cramp macam senggugut - symptom ni ada masa masih terasa lagi.
  • kembung macam berangin je, tak terasa sendawa + kentut pun.
  • pedih hulu hati
  • cepat dahaga
  • sembelit, yang ni bebeza sikit. biasa kalau nak period, aku akan alami cirit birit.
  • tak boleh tido malam, asyik kerap terjaga. serba tak kena, gelisah. <-- ni pun tak penah².
last friday bila aku shout pasal symptom² tu kat fb, mostly kengkawan kata aku gastrik. kalau gastrik, aku still boleh makan. lepas makan pun masih tak ilang kembung perut tu..muntah² pun takde..loya + pening pun tak rasa. aku taula, sebab aku penah pengsan gara² gastrik yang kronik.

paling aku pelik, ari rabu malam khamis lepas aku bermimpi pelik. dlm mimpi tu, perut aku bergelodak macam ada baby dalam tu. sedar² dah subuh..2bulan sudah aku penah mimpi bersalin. tapi kawan aku kata, biasa mimpi terbalik. maybe psl aku terlalu fikir nak sangat baby sampai terbawak mimpi..so aku diamkan je la mimpi kalini. tak share dengan sapa² termasuk zairee. aku tak nak lagi rasa frust macam dulu, esp bila orang cakap mcm tu, lagi buat aku sedih.

aku penah berseloroh dengan sorg adik junior ni. dia tny bila nak bagi adik kat sara? aku pun selamba je jawab, tunggu awak pregnant baru akak pregnant (padahal budak tu tak kawin lagi masa tu). aku dah kata mulut aku ni masin. aku baru dpt tau dia pregnant last week. turn out memang kami serentak pregnant sama². :)

3tahun sudah, lagi 2-3minggu nak puasa aku pun bersalinkan sara. jenuh jugak sebulan mengqada' puasa. this year, pregnant bulan puasa pulak. harapnya kuatla badan ni berpuasa.

apepun akhirnya, semua dah terjawab..so next appointment dengan Dr Kam berkenaan semua ujian kesuburan haritu maybe akan ditukar kepada my 1st antenatal checkup :)

Untuk sara pulak, this is the best and expensive gift for kakak Sara :) yang akan genap usia 3tahun this coming 17Augst.

Insyaallah, kalau takde masalah dan diizinkan Allah, kita akan jumpa baby ni pada 25 Mac 2012 nanti.

notes : suppose this wednesday, 20July ada hospital appointment dengan gynae HPJ, followup cyst tapi turn out jadi macam ni maybe tak pegilah kot. :)

p/s : punya la lama tak berblog kan. hari ni happy punya pasal, panjang lak entry. aku tulis entry ni pun semalam, tapi baru publish arini..aku baru je balik dari klinik cek gusi yang bengkak gara² gigi geraham bongsu ni la..

Monday, July 18, 2011

pagi yang ceria

salam...

ada benda nak share. tapi later lah kot :) dalam hati ada taman walaupun tengah menanggung kesakitan gigi bongsu ni..bila ingat pasal tu, terus hilang sakit gigi. :)

Regards,
Lin

Thursday, June 30, 2011

The result

Syukur alhamdulillah..next, nk buat blood test ari ke 21..last sekali cik abg pulak..dh settle semua baru jumpa dr kam.

Wednesday, June 29, 2011

sekeping gambar menceritakan seribu perkataan

orang menyangka aku berbadan 2..haish..ntahler..aku tak marah dikata begitu. sungguhpun tekaan mereka tu salah sama sekali. cuma aku sedar sendiri, yang aku DAH GEMOK.
tapi tekaan mereka tu aku harap menjadi kenyataan..memang aku berharap sangat yang aku pregnant.

nak tau gambar mana yang dimaksudkan tu? tengokla gambar ni..gambar ni diambil masa aku attend dinner office zairee bulan lepas.

apa komen anda pula? ya, i know...kalau aku adalah orang lain pun akan suspect 'eh ko mengandung ke?????!!!'

ok..kalau cukup 40orang cakap aku pregnant, amin......mudah²an bulan ini berhasil.

cakap pasal tu, later aku upload HSG result..tak sempat nak tulis entry pasal tu.

Tuesday, June 28, 2011

demam nora elena dah surut..lepas ni, demam ADAM HAWA pula

ni komen yg aku drop @ blog kak maizura mohd ederis..script writer drama nora elena.

"saya terbaca novel adam dan hawa juga akan didramakan. saya suka skrip kak maizura dalam nora elena. hopefully utk novel adam dan hawa, kak mai adalah penulis skrip yang sesuai :D. pada saya, tanpa adegan panas+peluk² pun dah seronok menonton nora elena. romantis tak perlu digambarkan secara zahir. romantis boleh ditonjolkan melalui kata-kata. that's why i really love your script :D

masa baca novel adam dan hawa saha saya dah terbayangkan pelakon yang sesuai menjiwai watak berkenaan. character adam mukhriz untuk aaron aziz, manakala ain hawani pula oleh fazura.

just my 2 cents!"


and she did replied my comment,

"Novel Adam & Hawa sepatutnya mengisi slot Akasia ini yang sekarang 'meletup' dengan Nora Elena. Untuk makluman Anon dan lain-lain peminat Adam & Hawa, pada mulanya memang saya lah yang dilantik secara rasmi oleh TV3 untuk kerja adaptasi Adam & Hawa.

Malangnya setelah tamat membacanya, novel itu rupa-rupanya sudah dibeli hakcipta adaptasinya oleh syarikat produksi lain untuk siaran di Astro. Dan TV3 telah terlepas pandang dalam soal ini.

Jadi, TV3 yang agak 'menggelabah' ketika itu, disebabkan tarikh tayangan kian hampir, terus mencari pangganti novel Adam & Hawa untuk slot Akasia ini.

Justeru, mereka menemui novel KASIH YANG SUCI yang dikatakan mirip Adam & Hawa. Saya dipanggil kembali untuk kerja adaptasi ini.

Pada mulanya, saya tidak berminat kerana mempunyai banyak kerja lain untuk diselesaikan. Namun, demi menjaga nama dan reputasi dengan TV3, saya setuju sahaja dengan tugas yang diberi ini.

Tentang Adam & Hawa, saya yakin adaptasi novel itu juga akan berjaya kerana penulis skripnya merupakan seorang yang lebih berpengalaman dan lebih baik dari saya. Karya beliau lebih banyak dan lebih menonjol dari karya saya. Akan tetapi saya enggan mendedahkan siapa namanya. Tunggu sahaja di depan Astro nanti, ok.

Terima kasih daun keladi.."

okla, aritu aku terbaca maybe penulis skrip yang dimaksudkan rozie rashid atau sorg lagi tu (tak ingat namanya) wah² sejak bila aku addicted malay drama ni? hm..entahla..betterla kan dari sakan sgt tengok drama indon yang meleret ntah ape² tu..(except para pencari tuhan & ketika cinta bertasbih). tapi yang pastinya hero drama adam dan hawa mesti best..maklumla yang nak terbitkan drama tu tak lain tak bukan kakak ipar mak iti - datin zaiton jugak..dan dah tau sgtla fav actor yang kerap belakon drama terbitan syarikat dia tu - FAHRIN AHMAD, adi putera, akashah...and taktaula kan..tapi spt yg aku gambarkan...aku dah membayangkan pelakon yg akan bawa 2 watak tu - aaron aziz dan fazura. :D.

aku dah baca pun novel tu..dan tak mustahil demam ADAM HAWA pulak akan melanda tak lama lagi. :D

nota kaki : nampak gayanya tak jadila terminate siaran astro selagi drama ni tak keluar.hahaha

Wednesday, June 22, 2011

ujian kesuburan - 1

isnin yang lalu, 2nd day of my period. dah buat blood test pertama..next blood test pada hari ke 21.. and this coming saturday (hari ke-7) aku akan lalui another test..HSG. purposely aku nak lalui test ni just to make sure tiub tak de block. since Dr Kamsiah ada mention possibility untuk tiub tu tersumbat boleh berlaku selepas aku jalani laproscopy procedure (buang cyst masa pregnant dulu).

quite scary bila baca info pasal test ni..dan debaran makin terasa sebabnya doc yang akan handle the test tu nanti is LELAKI. oh tidak..tak dapat nak imagine macam mana keadaan aku masa tu nanti.. boleh ke aku relaks..buat derk..kalau tak relaks, surely akan sakit..adusss...

sekarang dalam proses menenangkan diri..okla, sambung lipat kain baju yang menimbun tu..daa~

later bila dah selesai jalani HSG, i will update the result.

WHY ASK?

aku suka tengok siri desperate housewives.. banyak la pengajaran dari drama tu especially bila aku sendiri dah bergelar isteri. episod last week "Moments in the Woods", buatkan aku berfikir panjang....

dulu aku sering tanya pada diri aku..perjalanan hidup aku banyak dipermudahkan. i mean, aku tak la bijak mana. tapi masa depan aku cerah. even pada awalnya aku lembab tak pandai, membaca pun tak reti. tapi zaman kebodohan aku tu tak lama..lepas tu, nasib aku sentiasa baik..i'm in lucky phase..starting dari darjah 6. even cikgu pun tak target aku salah sorang student 4A tapi tak sangka, i'm one of them!

sampaila..result pmr pun gempak 8A..lepas tu spm pulak, aku target agregat below 10 and yes aku berjaya lagi! sampaila graduate dari utm..lepas tu dugaan sekali lagi, setahun lebih aku menganggur...tak lama tu 2 job offer serentak datang..terpaksa tolak salah satu. tak lama tu aku kawin..dan tak sampai sebulan aku pregnant pulak..bunting pelamin lah katakan..so, dijadikan cerita tak banyak la rintangan dugaan yang aku hadapi sepanjang hidup ni..sampai lah satu masa, aku bertanya pada diri aku...aku ni bernasib baik. tak macam orang lain. yang hebat sungguh dugaan buat diorang..until aku bertanya, sampai bila? apakah dugaan paling hebat aku akan hadapi?

dan..aku rasa aku sedang alami dugaan tu sekarang. bila dikenang, mudah mengalirkan air mata. mungkin tak sehebat mana pada orang lain. tapi, ini pun dah buat aku goyah + putus asa..naik pening bila kerap sangat fikir..what's wrong with me????

teringat salah satu scene dimana susan mayer asyik menang main poker selepas berjaya dapat new kidney (susan adalah 1 watak dlm DH),

Susan: So, you're trying to tell me that it is random.
Roy: I'm trying to do anything I can to get you to stop crying, honey. You're on a lucky street. Who knows why? Just enjoy it.
Susan: But, what happens when my luck runs out? I know - Why ask?
Roy: Why ask?

WHY ASK? itu yang buat aku cuba berhenti dari fikir yang merepek.

Thursday, June 9, 2011

membujang

harini sara ikut atok balik kampung di parit perak. zeri pulak outstation (lagi) ke perlis. taktaula bila diorang balik. samada esok malam atau sabtu pagi. jadinya aku pun membujangla!

Thursday, June 2, 2011

Updates checkup @HPAN

Dari semalam tak senang duduk dibuatnya bila mengenangkan appointment hari ni dengan Dr Khamsiah. Lagi berdebar bila sampai turn aku, nurse announce Dr Kam kena attend csect operation, ada patient nak deliver..So penantian sejak 8pagi berlarutan ke jam 11.30 pagi.

Nak hilangkan bosan, berdebar tu sempat lagi chatting di gtalk. nasib kat hpan ada free wifi..sempatla borak dengan anna dan kak nina.
Tak lama, nama aku dipanggil. Melangkah penuh debaran ke bilik doktor.

Soalan pertama, 'Puan azlin datang jumpa doktor ni sebab apa ya?'
Satu-satu aku buka cerita..A to Z...pregnancy history dulu. siap bawak buku merah tunjuk kat doktor. Oh, sebelum jumpa doktor prosedur pertama yang kena buat..check bp..normal 113/75. check berat, oh tidak!!!!! menganga kat atas scale tu bila tengok nombor 49!..suppose berat ideal 46kg. dan seingat aku lepas pantang, checkup postnatal berat 46kg..so 3kg extra tu memng dari perut ku yang bunc....kalau ada baby, suppose dah besalin dah ni..kihkihkih

ok..bebalik pada cerita jumpa Dr Kam tadi. Banyak la soalannya..

berapa kerap bersama dlm seminggu? soalan cepu emas..susah nak cakapler doktor..laki saya selalu sgt keluar. timing pun tak tentu.
bila waktu saya subur pun saya tak brp nak pasti. huhu
Doktor tny lagi, brp lama dia outstation?
Period cycle normal tak?
Tempoh period brp hari?
Husband ada penyakit tak?
Merokok/minum tak?
bla bla bla...

Lepas tu doc scan...alhamdulillah, rahim dan ovari sihat.
Paling penting takde kesan cyst tu tumbuh balik. 2x alhamdulillah...selepas 2 tahun 10bln hilanglah rasa risau/bimbang yang selama ni dok buat sarang kat kepala otak aku ni.

Tiub? yang ni kalau scan memang tak nampak. kena buat HSG test baru tau either ada block ke tidak.
Mulanya Dr Kam kata tak perlu buat ujian tiub tu, sebab aku dah penah pregnant pun..so terbukti tak tersumbat.
Cuma aku tanya balik doktor, ada tak possibility tersumbat since cyst tu betul² tumbuh di tiub?
Jawapan doktor, 'Ya. memang ada possibility tu. tapi kalau nak kepastian, kita boleh buat. Cuma, semua siri ujian untuk kesuburan kena bayar sendiri. Panel tak cover. Range dalam 300+'. Aku angguk je la tanda setuju... Takpelah, duit tu boleh diusahakan...

So next step, tunggu 13hb ni untuk buat ujian darah. nak cek hormon, telur keluar ke tidak semua tu lah..
Kena buat x-ray pada next period cycle..-aku harap sgt la no more period dah after this month. hopefully!

lepas tu zeri pulak kena p test.hehehe....tapinya aku dok risau aku ni la. tang dia tu, aku rasa takde masalah..

Lepas tu, 30hb follow-up checkup balik dengan doktor...aku harap biarla tarikh 30hb tu membawa berita gembira lah kan..

kalau saya tak period mcm mana? kalau tak period, tak perlu lah datang. :)

ok. itu je la cerita serba sedikit pertemuan aku dan Dr Kam. bekalan sebelum balik, doktor bagi asid folic. itu je..

anyway, terima kasih pada kawan-kawan yang mendoakan tu ya..yang pasti aku rasa lega sikit. tak banyak, sikit pun jadilah...
bukan ape..last week betul² minggu teruk aku. cepat nak melenting. moody sepanjang masa. serba tak kena. emosional terlebih. cakap sikit nak meleleh air mata.
paling kesian sara dgn zeri la. diorang jadi mangsa ketidakpuasan hati aku. lepas ni aku kena redha dan tawakal je.. terima apa yang telah tersurat dalam hidup aku. Tabahkan hati ni!

Tuesday, May 31, 2011

still alive

pening kepala buat kerja..so, nak take a break jap! can't wait to see gynae this coming thursday. dah book appointment di HPANH. hopefully everything just fine! please pray for me, my dear friend...


Friday, May 27, 2011

sukar mengandung selepas menghidap endometriosis?

Jawapan yang Dr Raja beri benar² buat aku risau.....



---------- Forwarded message ----------
From: Dr Raja Juhaidah Abdullah <drju99@gmail.com>
Date: 2011/5/26
Subject: Re: sukar mengandung selepas menghidap endometriosis
To: ladyheart2612 <ladyheart2612@gmail.com>


puan boleh menjalani laparosocpy untuk memastikan endometriosis puan tidak merebak kesalur peranakan. ia boleh menjejaskan kesuburan puan. jumpalah doktor untuk pemeriksaan


2011/5/24 ladyheart2612 <ladyheart2612@gmail.com>

Asalamualaikum Dr.

Saya berumur 28 tahun dan telah mempunyai seorang cahayamata berusia 3 tahun. untuk pengetahuan dr, semasa saya sedang mengandung anak pertama dahulu doctor telah mengesahkan saya menghidapi endometriosis yang tumbuh di luar tiub fallopio kiri saya. dan cyst tersebut telah dibuang semasa kandungan saya berusia 11minggu. doc mengesahkan tiada side effect di mana tidak mengganggu kesuburan saya.

saya mengamalkan perancang secara semula jadi selama 2 tahun. saya menyusu badan anak saya selama 1 tahun 8 bulan. haid saya datang semula ketika anak berusia 5bulan lagi. jadi, saya menjangkakan saya tidak bermasalah. setelah merancang selama 2 tahun, pada tahun ini bermula dari awal januari saya dan suami telah berusaha untuk hamil anak kedua. namun setelah 5bulan berlalu, masih gagal.

saya ingin bertanya kepada doc, adakah mungkin tedapat kemungkinan daripada operation yang telah saya jalani dahulu menganggu kesuburan saya? perlukah saya berjumpa doc semula untuk follow up masalah ini? harap doc dapat menjawab kemusykilan saya ini.

tq & regards,
Lin




Thursday, May 12, 2011

addicted!

sian blog ni..tuannya malas nak menulis. idea banyak tapi mood nak menulis mmg takde..

cik abang outstation lagi..utk kali ke berapa ya? ntahla..aku pun tak pasti..tapi senang cerita, tiap² minggu mesti tak complete 7days @ home. this week 5 hari di kuching...

buat petama kali mlm tadi aku dan sara dinner ber2 je di sharin low. sampai waiter tu tanya 2-3x soalan yang sama kat aku..'2 orang ni je kak?'. yela dik. nasib baik sara well behave. sara ni ok je. kalau papa dia takde, memang well behave..so maknanya, sara ni kalau ber2 je ngan mama dengar je kata..tapi kalau papa ada, mula la mengada²..buat peel macam²..manja, anak papa la katakan.

oh ya..lagi menambah kemalasan nak menulis blog ni sebab tuannya asyik masyuk melayan drama melayu..kahkahkah..



Dia bukan maryam..of course la sebab my fav hero - fahrin ahmad. kehkehkeh..lagi pulak kebetulan birthday cik abang 2mei..fahrin pulak 9 mei. 2-2 berbintang taurus. :P


suka tengok gelagat belagak macam bagus beto kushairy.. :P


sapa lagi..aaron aziz, minat dia ni dari drama cinta bollywood (drama singapore). time tu pun dia belum lagi masuk malaysia. kebetulan kat utm johor dulu rajin layan drama dari negara seberang.

lawak pulak rasanya..why now i'm addicted to malay drama eh? sampai ada sekali tu, cik abang sound..'jadi²la..tengok tv tu' hehehe...abis tu, nak buat ape lagi. dah cik abang takde kat umah. layan tv je la jawabnya..

Tuesday, May 10, 2011

shamat ari ibu, mama!


aya shayang mama!

Thursday, May 5, 2011

Selamat ari tua!


Hover tau sara ni..birthday papa, muncung dia yg lebih panjang.. Tak sabar nak "epi pe pe peyu" (happy birthday to you)... Anyway, buat cinta hati kami, diucapkan selamat hari lahir yg ke 29! Semoga makin murah rezeki papa, dipanjangkan umur..amin! Cayang papa. :)


Nota: gambar tak rotate pasal aku send+tulis post ni terus dr hp,tgk2 gamba tak auto-rotate..nasibla labu.

Tuesday, April 26, 2011

cubaan potty training sara

lweekend yang lepas, 2nd try potty train sara.

petama kali tak pakai diapers dia marah siap tanya, 'mana ampers alya?'
aku jawab, 'arini sara tak yah pakai pampers. nak kencing/berak bagitau mama'.

dia pun siap demo kat aku dengan gaya berbisik (tangan letak kat mulut), suara pun diperlahankan..'mamaaa,alya nak encing'. pastu gelak².. lega aku, bagus, tanda dia dah paham..

2minit lepas tu, 'alya, jom p toilet, alya kena kencing'.
mencangkungla dia dalam toilet tapi tak jugak keluar²...dah tak keluar tu, sarungla seluar balik.

alih² tak dan sampai 2-3minit, anak sedara aku angkat comforter dengan remote astro ke dapur, 'kenapa pulak tu?'
anak sedara aku kata, 'dia dah kencing pun atas ni' (remote dan comforter)'.

sara buat muka tak bersalah..hadui, 'kan mama kata nak kencing bagitau'.

lepas tu pakai seluar + baju baru. aku pesan lagi, 'nak kencing cakap tau. jangan diam je macam tadi tu'.

aku pun mop la lantai yang kena kencing tadi. alih² dengar sara panggil, 'mama ni...' sambil tangan tunjuk ke lantai yang basah.

'ya allah, kat sini pulak dia kencing.'

buat kali ke-2 sara kena cangkung kat dalam toilet tapi tak jugak dia kencing. aku pun tukarla seluar + baju baru.

'sara nak nasi tak? mama suapkan'.

tak sampai 5minit, tengah² makan tu aku perasan lantai tempat sara duduk basah.. aku raba seluar dia, 'basah lagi? kenapa kencing tak cakap ni?'

penat..penat..cukup 3x dia kencing abis kena comforter semua..lepas lunch, mandikan sara, pakaikan pampers, kasi susu suruh dia tido..

misi kali ni gagal lagi. huhu..


ada tips tak camne cara yang betul nak potty train?

Friday, April 22, 2011

hari baik aku.

sunyi sepi je blog ni. tuan dia makin malas..bukak blog pun dah jarang. ni pun tulis blog dr emel.
nak update cerita bercuti ke kuching pun malas. sapa yang ada akaun fb aku tu, pi jenguk kat fb aku dahla. tak kose nk update blog bagai.

alhamdulilah, urusan hari ni dipermudahkan walaupun aku bwk keta mcm ribut. cuma yg menduga kesabaran tu parkingla seksa sikit. kena menapak jauh sikit..
urusan di bank rakyat pun jadi mudah sebab orang bank yang baik hati sudi juga bagi permission utk aku beli saham bank as yg dikecohkan org 1-2minggu lepas..
semoga tuhan je dapat balas jasa baik encik yang baik hati tadi tu..

okla nak bebel itu aje. petang ni/esok nak pegi klinik.. naik risau, tadi buang air kecik ada darah..pastu rasa sakit. janganla sakit bukan²...baru je sakit mata, jgnla mc lagi. tak larat la nak betapa kat rumah lama²...nanti keja kat pejabat pun tegendala.

plan hujung minggu ni? taktau lagi nak buat apa..husband outstation ke jb pulak. last week sehari sblm flight ke kuching, sempat lagi outstation ke penang. hm..penatnye..camne acik nak planning anak ni kalau laki asyik outstation je....next month awal² dia dah mention akan ke miri dan kuching. seksa jiwa raga aku mendengarnya. kalau aku ni tak keja, boleh je nak follow dia p sana sini. cuba korang kasik tips sikit esp pada isteri² yang kerap laki takde kat umah ni..

Saturday, April 9, 2011

Pantang!


Asal nampak mama on lappy dia pun kalut.. Dah pandai request nak tgk upin ipin..huhu. Alamatnya mama mmg kena update blog guna hp je la..tu yg pendek2 je entry lately ni.. Nak buat camne, mama dh tak bebas lg. Sara dah take over lappy mama..hm,layankan aje.

Thursday, April 7, 2011

Mata ini


Lagi cerita mata yang masih sakit. Termasuk hari ni dah 11hari mata ni sakit.. 8hari juga tak masuk pejabat. Semalam pegi gak pakar ophto. Doc siti is a nice person. Dia bising jugak, kenapa dah byk ari sakit diorang tak refer kes aku ke dia. Abistu nak buat mcm mana..aku pegi hospital tu dah 3x tapi sekali pun diorang tak suggest ke pakar. Pegi klinik gov pun sama, lagi bagus doc tu jwb tggu lepas 3minggu baru refer ke pakar. Masak la nak tggu sampai 3minggu pulak. Yang runsingnya sebab dah lama tinggalkan pejabat. Stress makin berganda rasanya. Last2 aku pegi klinik biasa minta doc tu keluarkan reference letter. Doc tu tak byk songeh pulak even dia pun suggest pegi pakar sebab dah byk hari sakit.

So bebalik kisah rawatan dgn doc siti smlm, dia maklumkan mata aku tak berselaput which is good.. Cuma, kat anak mata hitam aku tu ada luka berbintik2 halus. Lepas ni kena ctrl tgn ni jgn tekan lap mata dgn kuat..kalau tak luka yg ada tu makin worst.. Hm..end up doc bg mc lg 2ari...

Saturday, April 2, 2011

Its getting worst!


Bangun tido pagi tadi mata yg sakit tu makin teruk.

Semalam dah gi hosp,doc tukar ubat lain..pas makan ubat baru tu jadi bengkak mcm ni.

Gi hosp balik, doc bg ubat surut bengkak je.. Nk gi pakar, isnin baru ada. Sabar je...

Friday, April 1, 2011

Sepet


Apa yang sepetnya?
Tengokla mata kanan aku tu. Dah tak larat nk bukak.
Ikut hati nak pejam 24jam..
Mata oh mata..bila nak sembuh ni?


Wednesday, March 30, 2011

aku keciwa lagi

memang aku tak nak fikir pasal ni.
aku tau, kalau kita fikir sangat memang tak menjadi
tapi nak buat macam mana, tak boleh langsung nak kikis dari ingatan ni.

di mana silapnya?

Tuesday, March 29, 2011

Pecah rekod!


Muka dia nampak makin chubby tak? Mana tak..selera dah betambah kan. Petang tadi dah kasi makan nasi.. Tup tup kul 10.30mlm tadi dia request makan nasi lagi.. Pas makan nasi, dapat susu terus zzz... 

Lately dia dh tak bangun malam request susu dah.. Tido kami pun dah lama tak de gangguan.

pencapaian awal tahun 2011.

last week ada parent meeting di nursery sara. ni sesi pertama untuk tahun ni. dapatla tengok hasil kerja tangan sara. seems ok..teacher sara ada 2 org..teacher zaleha dan teacher ita. cuma masa meeting haritu, teacher ita kecemasan di kampung. so jumpa sorang je teacher..antara komen teacher tentang sara..

komen yang positif..

1. minat nak belajar dah ada. bila teacher tunjuk huruf, dia akan bunyikan huruf tu with contoh..let say 'a - ayam'. nusery ni ajar guna kaedah fonics..so sara belajar mengenal huruf dengan membunyikan sebutan huruf tu..

2. dah pandai buka dan pakai baju sendiri - yang ni aku dah sedia maklum lama dah..

3. pandai buka pampers sendiri - ini pun dah lama tau.

4. ambil berat tentang kawan dia - teacher cakap bestfriend sara ada 2 org iaitu esya dan danish haikal. kawan lain pun ada cuma dia lebih ingat nama diorang ber2. waktu menyusu, dia akan request kat teacher..'mana susu alya, danish, esya?' oh ok...

5. paling senang makan ubat tanpa dipaksa, habis mkn ubat baru minum air. - ni aku pelik..kat rumah ya allah bukan main liat! tapi bagusla dia camtu..tak susahkan teacher.

6. selera makan bertambah - sblm ni makan teacher suapkan. tapi since awal tahun haritu semua orang makan sendiri. teacher cakap sara siap request nasi tambah lagi!

7. dah pandai bagitau teacher nak kencing. - kat rumah pn camtu, kalau dia cakap nak kencing tu, kalau sempat aku bukakla pampers. tak lama lagi dah elok sangat potty train sara ni, dia pun dah 2 thn 8bln..

komen yang negatif.


1. nakal, kuat mengusik/rebut barang dgn kawan. brg dia sendiri, dia kedekut.. - sangat membimbangkan aku. teacher kata dulu dia tak macam tu tapi since dia close dgn sorg budak laki ni, dia jadi nakal. oh tidak..bekali ganda risaunya aku. teacher ada tny nak pisahkan ke mereka ber2? isk..pada aku tak perlu lah camtu. takkan la nak sekat kebebasan diorang..cuma aku pesan kat teacher tlg tengokkan sara. mana yang tak betul tu, teacher tegur. kalau perlu tegas, teacher bertegaslah, kami takkan marah sebab kami tau niat teacher nak membentuk/mendidik anak kami.

2. banyak main - waktu teacher mengajar, dia kelam kabut nak main jugak..buat homework pun kelam kabut.

3. kalau kena marah, dia tenung teacher macam nak telan sampai teacher tu sendiri takut ngan sara- hm...peel ni bukan kat teacher je. kalau aku/husband marah pun dia akan buat peel yang sama tanda protes..aku naik risau, dia dah mula nak tunjuk 'keras kepala'..biasanya utk redakan ketagangan, aku akan tarik tangan dia dgn lembut..mula2 mmg dia akan berkeras..lama2 dia mengalah. bila dh cool down, aku akan slow talk tegur perlakuan dia yang tak baik tu.

4. kalau kencing dia bgtau, kalau berak dia diam lak! - aduii..peel ni bukan kat sekolah je dia buat. kat rumah pun sama. aritu dia nyorok balik langsir..peel berak dok diam2 ni menurun tabiat kakak aku masa dia kecik la ni. hahaha

itu je la yg aku ingat..apa pun aku harap sara akan jadi anak yang baik. paling penting dia dengar/patuh cakap teacher sepanjang sara dalam jagaan mereka. berkali-kali aku pesan kat sara. tiap kali antar dia gi sekolah, mesti aku pesan kat dia..'jaga diri baik2, dengar cakap teacher, belajar rajin2, main dgn kawan baik2, mama sayang sara' <--sebolehnya aku nak elak guna perkataan 'jangan/no'....

tang akademik tu terlalu awal nak judge. kepandaian/kemahiran budak berbeza..lagipun tak baik aku nak compare anak aku dgn anak orang lain. lagipun usia sara masih muda..aku tak nak push sangat. sbg ibu bapa, setiap org perlu berbangga dengan anak masing-masing. lagipun, merekala sandaran kita pada hari tua kelak.

nota : dapat juga aku bebel panjang lebar dalam blog arini sebabkan aku mc..terkena sakit mata pulak. berjangkit dgn sara la ni kot. huhu

Hye


Rindu saye tak?

Thursday, March 24, 2011

Setaq!

Best! Kecur liur tak?

Ni memang buah fav aku..terutama jambu tuh. Masa pregnant dulu punyala teringin nak makan tapi tak dapat.. Dah besalin,time pantang besepah lak..

So,blk kg aritu ape lagi.. Belasah tak hingat!

Pastu, rasekan ngilunya gigi time gosok gigi!

Wednesday, March 23, 2011

merah mata putih sara

penat,
letih,
malas,
semua ada..complete set.
balik kampung yang lepas, banyak makan je.
rasanya kalau timbang berat skrg ni, mau naik. walhal dok kat kampung 3 hari je pun. tapi keja ape lagi nak buat kat sana selain dari makan, tidor?
asal balik perak, mesti atur menu apa nak makan..kalah orang mengandung. paling best, dapat makan buah setaq!

cuma yang tak best, 2nd day di kampung. 2-2 belah mata sara merah. pegila klinik, doc bagi ubat titik, ubat batuk dan ubat gatal. kalau gatal, sara tak pulak gosok² mata tu. mata dia pun tak de tahi. so bukan sakit mata. bila tak puas hati, balik je rumah aritu terus ke annur. doc habibah tu terus suspect 'sara asthma'..so..aritu, sara kena sedut gas lak. melalak tak ingat. nasib ada papa tolong pegangkan..

cuma aku risau. until now merah biji mata masih tak surut....ada tak sesiapa yang pernah alami perkara yang sama macam ni?

kalau tak ok juga, arini nak pegi klinik balik..

Wednesday, March 16, 2011

kesedihan itu indah..

1-2 hari yang lepas, aku rasa sedih + frust.
but today, i can see the 'hikmah'.

jauh di lubuk hati ni terdetik satu ketenangan jiwa.


i love this quote and like to share with readers..

"Jangan kenangi kesedihan lalu sebaliknya ingatlah kegembiraan mendatang. Bekerjalah bersungguh sungguh agar kegembiraan yang kita nantikan berhasil"


Sesungguhnya, Allah itu Maha Mendengar. Dia amat Pemurah lagi Amat Mengasihani dan Menyanyagi hamba-Nya. Tabahkanlah hatimu lin. terima semua ini sebagai dugaan yang akan mematangkan dirimu.

Tuesday, March 15, 2011

homestay baiduri

Nak tolong promote homestay ni on be half kawan i..
http://baidurihomestay.blogspot.com/

kalau ada yang berminat bolehla contact Izzah 012-9341282

Friday, March 11, 2011

aku yang shy² cat. :P

bila dah lama tak jumpa (seminggu je pun),
terasa macam malu² alah la pulak..

tersipu²..
serba tak kena...

ibarat jatuh cinta pandangan pertama la pulak.kihkihkih

*betul gak orang kata, sesekali berjauhan ada baiknya. boleh mengeratkan hubungan suami isteri. so, lepas ni kalau dia outstation lama kenala paksa rela redha kan aje...*

Thursday, March 10, 2011

mak budak pun gelisah,ape lagi la si anak..

malam tadi, dalam pukul 9.30 macam tu sedang aku dan sara baring depan tv hall..tiba-tiba kat luar rumah dengar bunyi keta masuk dlm porch. tapi alarm kunci keta sorang tu takde bunyi. kalau senyap tu aku taulah, bukan orang yang kami tunggu dari hari khamis lepas tu..lagipun, orang tu masih lagi kat site.

bila dengar je orang tu bukak kunci pintu, si sara ni pun kalut juga nak bangun, walhal mata dah mengantuk tu...pastu cakap..'e-eh, papa alik'. aku pujukla dia, 'bukanla..cik pek tu. papa keje lagi'.

bila masuk je orang tu dalam rumah, terus si kecik tu hampa..rupanya bukan insan yang dirindunya..nasib baik tak merengek. pastu aku pun ajakla dia masuk tido awal. yela, kalau sara pun frust lagi² la mama dia kan..huhu. sengih lebar sampai ke telinga dah tukar jadi muka ketat!


ibarat menunggu bulan jatuh ke riba!

pastu, bila mata pun dah melayu aku pun tidola...tapi tula, tido tak berapa nak lena. seingat aku, last aku tido² ayam ni masa sara masih baby dulu je..tapi malam tadi, senang je aku terjaga..adala dalam 4-5x. bila jaga je, tengok hp..huhu..tup² dalam kul 5.20pagi, terbaca sms dari orang tu send pukul 4.03pagi, 'baru bertolak dari penang'. hm..memang tak sempat jumpa la..

sampai tertido sara menunggu kepulangan papa

so, insyaAllah petang ni la dapat jumpa dia. cepatler pukul 5. huhu..

yang paling penting, dah siap pesan kat dia, hari ni jangan balik lambat! kalau boleh kul 5 tu minta dia cabut dari opis even aku tau adalah mustahil untuk dia balik seawal tu..paling awal pun lagi 5-10minit nak maghrib. huhu

nasibla badan..dah dapat laki yang komited sangat ngan keja dia, terima je la seadanya..moga dengan keikhlasan hati dia buat keja tu makin murah rezeki kami anak beranak.

*so, malam tadi tu takde makne ye malam samis ke ape ok. kihkihkih*

Wednesday, March 9, 2011

Rabu tanpa kata

Today, i feel soooooooooooooooo happy!


orang tu nak balik rumah daa arini...yeah!yeah!

Monday, March 7, 2011

berderau darah aku

ok..ni sambungan entry tadi..baru je sebut suspicious tak tentu pasal aku ni kan?

korang kata aku ni kuat cemburu? hehe...isteri mana tak cemburu wei..kalau takde perasaan tu, tak sayang la namanya tuh...

pas balik lunch tadi, tengok ada miscall kat hp aku ni.

aku pun return call la balik.

si dia tengah lunch.

aku tanyala makan apa?

tau dia jawab apa???

NASI KENDURI!

tebeliak bijik mata aku! sapa pulak yang kenduri kat sana ni?

dia kata, 'entah..kat sini diorang panggil nasi kenduri. vendor belanja..'

aku plak spontan cakap..'oh..ingatkan ada yang kenduri kat sana.'

'nanti balik, ada gak yang kena kenduri kang!'<--ni aku jawab dalam hati je la..huhu ok..so, nk tnyla isabelle, u orang penang kan? apa dia nasik kenduri tu?? habaq mai sat!

cepatla balik! jangan bikin aku tak keruan!

syoh3x!!!

banyak sangat dah habuk..sawang kat rumah ni..lelabah pun banyak. kekeke

almaklumler tuan rumah busy berkursus minggu lepas..

pulak tu takde mood la..my love outstation lagi. tension! ad hoc je peginya..

dah 4ari tak tengok muka dia..pagi semalam last 3g call. nampak muka bulat je..senang hati nampak???

yang paling buat aku terkesima tu, outstation kali ni ada budak pempuan ikut..tekujat mak bila turun tangga rumah tengok ada pempuan tengah solat kat bilik bawah....<--dia tumpang solat asar, cuma aku tak boleh terima hakikatnya apa kes ko solat tak tutup pintu dik oi???

dan hatiku mula lah tak keruan!!!!!! dia tak bagitau pun ada sorg budak pempuan follow dia ngan sorg lagi lelaki ni turun site...nasib baik ber-3..kalau ber-2 je, harus aku amik emergency leave ikut sama!

muahahaha...

bagus gak cemburu, itu tandanya kasih dan sayang yang masih kuat!

cepatler balik...bos dia pun berpadala sikit, arahan mengejut pulak tu dateline pun tak nampak bayang. kalau selagi tu tak solve, alamatnya nak kena berkampung halaman ke kat sana?? pulak tu, laki aku tu species bila dah buat keja tu tekun sampai kadang lupa nak call/sms tny khabar kami. dah kena peringat barula dia sedar ke pangkal jalan..hm..

sara pulak time papa takde ni mula la kerenah macam-macam. sikit² bila kena marah ngan mama, mula la nangis nak papa..amboi..dia pun nak tunjuk protes sama? abis sangat, mama ni gakla kena pujuk balik..nak merajuk sampai ke mana pun kan. bukannya papa awak tu boleh terpacul depan mata sekelip mata camtu je. dahla tak mo cakap lagi. nanti mak emo lak.

Friday, February 25, 2011

Streamyx Registration (Sticky notes)

Bosan dengan line internet yang asyik down je...(esp wireless broadband la kan..)
Bertukarlah sekarang....JOM STREAMYX!

Tak perlu bersusah payah ke TM POINT.
Tak perlu bazirkan MINYAK KERETA.
Tak perlu bazirkan MASA.
Tak perlu bazirkan TENAGA ANDA (penat tau nak beratur)
Kami akan membantu anda melakukan pendaftaran Streamyx.
Don't worry. No service charge!!!

Hantarkan maklumat permohonan anda kepada ladyheart2612@gmail.com:
1) 1 SALINAN IC (HADAPAN DAN BELAKANG) (SCAN UNTUK KUALITI YANG BAIK)
2) ALAMAT RUMAH YANG LENGKAP
3) NO. TELEFON RUMAH
*JIKA TIADA TELEFON RUMAH, BERIKAN NO. TELEFON RUMAH JIRAN (untuk memastikan kawasan rumah anda mempunyai kemudahan streamyx atau tidak)
4) PAKEJ STREAMYX YANG DIKEHENDAKI.
Sila ke link ini untuk melihat pakej streamyx yang ada.

SEMUA URUSAN DILAKUKAN SECARA ONLINE. ANDA TIDAK PERLU WALK-IN KE TM POINT ATAU BERJUMPA DENGAN KAMI. JIMAT DUIT + MASA + TENAGA ANDA.

Wednesday, February 23, 2011

nak cari rumah sewa di shah alam

nak tolong iklankan bagi pihak anak buah aku ni. dia sekarang ni posting cikgu di sek men pendidikan khas kat shah alam (tak pasti seksyen berapa, tapi dekat dgn stesen bas..seksyen 17 kot?). so kepada sesapa yang tau/ada rumah kosong untuk disewa di shah alam, tolong inform aku ya..kemasukan bulan mac 2011 ni. tq!

Friday, February 18, 2011

sebagai ganti

rasa terkilan dan bersalah harini, mama nak tebus semua tu.

insyaAllah,

budak kecik pun ada perasaan


masa ambik sara dari taska semalam, aku perasan ada kesan gigitan kat pipi sara. bila tanya, kenapa dengan pipi ni? dia jawab, 'enish aikal wat'. aku faham, perkataan 'buat'. 2 lagi tu taktau ape.

bila tanya teacher, diorang pun inform..'oh, ada budak nama danish haikal gigit pipi alya, diorang rebut toys'...hm..sabar je la.

pagi ni hantar sara ke taska, aku perhatikan semua budak pakai baju cantik..perempuan berbaju kurung lengkap dengan tudung.. yang lelaki nya berbaju melayu sampin bagai..sara? mujur arini dia sempat mandi kat rumah, cuma arini sara pakai tshirt dan seluar cap redang island..alahai...mana aku tak terkilan, boleh dikatakan sara ni aku selalu pakaikan baju kurung kalau ke taska. tak perlu tunggu event special, cuma bila ada event di taska macam hari ni aku rasa terkilan lah juga...

lepas tu nampak parents hulur plastik + bekas makanan kat teacher..eh, ada apa² yang aku taktau ke pasal hari ni????

bila aku tanya member, arini ada sambutan maulidur rasul kat taska. sabar je la...2x aku terkilan..aku tak terima surat ape pun dari taska. kawan aku inform, surat tu diedarkan ari rabu. kebetulan ari rabu kami cuti, balik johor. tapi, sepatutnya teacher alert lah sikit. dah tau alya tak datang hari rabu, maklumkanla pada aku semalam.. ini tak..senyap je..mana aku tak frust? at least kalau tau, bolehla aku prepare ape yang patut malam tadi..paling koman pun goreng nugget ke buat sandwich ke pun jadilah..


2 perkara buat aku teriklan..
1 - anak aku kene gigit kat pipi, diorang tak maklumkan dulu sebelum aku bertanya.
2 - no surat, no pesan mulut, no reminder pasal sambutan maulidur rasul arini. masuk kali ni dah 2x sara miss sambutan maulidur rasul. tahun lepas pun camtu jugak.

aku dah maklumkan pasal perkara ni pada pengurus taska. hopefully, perkara camni tak berlaku la kat other parents @ students. maybe diorang rasa perkara ni kecik je..but psychology pada budak² tu? aku perasan muka sara tadi..dia tengok je semua kawan dia pakai berbeza dari dia...sure dia hairan kenapa hari ni kawan² dia pakai baju cantik, dia pulak pakai baju biasa je...kalau budak kecik dah mula faham perasaan tu, apa lagi kita yang dewasa ni kan?

lagi pulak, sekarang ni sara dah pandai cerewet. kalau nak pakai baju tu nak pakai baju cantik je manjang...sabar je la..kena shopping baju baru la camni tiap² bulan..botak la kepala mama camni..hehehe

Monday, February 14, 2011

boya!

korang pernah tengok boya live?

tak main la boya kat zoo.

ni boya depan mata. dekat giler..sekali dia lompat, ngap!!! ada yang 'dari Allah aku datang kepada Allah aku kembali'...

balik johor aritu, salah satu dari tempat terjah yang tak dirancang adalah taman buaya di teluk sengat, kota tinggi..antara taman buaya terbesar di malaysia (tak silap aku la)

tokey ladang boya ni bela boya dari zaman tok nenek dia, tahun 1979! aku pun tak idup lagi. kalau orang len bela lembu, kambing, ayam, itik..tapi dia ni sukakan cabaran..so dia bela la boya. :P

malas nak story..layankan aja video dan gambar² ni..


ni bukan cicak @ biawak ok!


ni la anak boya! gigi tajam wooo cam gergaji!



besaq woo boya ni. gambar ni nampak clear pasal aku zoom.

1 soklan teka teki, 'boya ada lidah tak????' kalau korang jawab takde, dah tu camne lak ada pokok lidah boya?? hahaha..jawab jangan tak jawab...fikir² kanlah..


pakcik dan makcik boya sedang berisitirehat. lepas ni boleh guna ayat 'tdoq menerap macam boya!' alternatif lain selain daripada 'belingkaq macam ulaq sawa!'

muka cuak sara!

perhatikan paras kandang ni dgn pinggang pil aku.tak tinggi mana tau! aku sendiri terkejut bila tengah syok record video, sedar² je ada boya kat tepi tempat aku berdiri ni!




lagi clip boya!


sara siap sebut 'yee..tepok tangan' lepas boya tu beraksi. apa ingat kita pi tengok sarkas ka sara???

nun di bawah kayu, ada nampak busut?
itu ler sarang telur boya! jangan carik pasai nak curi teluq dia. satgi mak boya naik ke darat ngamuk!

Hari panas mencucuk benang
Benang menjahit baju kebaya
Air jernih lubuknya tenang
Jangan disangka tiada buaya


eceh berpantun pulak! betul..pakcik tu kata ada 300+ boya dlm kolam ni. tu bukan tunggul kayu hanyut..tu boya tegah kuak lentang!

nak tau kepantasan boya membaham mangsa?? layan klip ni.

ada nampak bila mulut boya tu tutup? tak sempat pun kan? camtu la sekelip mata dia ngap!



ni anak remaja boya! tengah berdating kot. he he he

pakcik yang jaga kolam ni kata, boya ni dah umoq 150 tahun!

dalam gambaq ni tak nampak. kat luar nampak jelas, semua gigi dah takdak.
so kalau nak makan kena rebus ayam tu sampai hancur <-- ni aku auta ja. tah betui idak. tak berani la nak test hulur tangan, satgi dia ngap putus kalu sapa nak jawab! korang nak tau beza boya betina ngan jantan tak????
ni boya betina!

saiz badan pendek gemuk sikit.
muncung mulut pendek dan lebaq
ekoq pun pendek sikit.

yang ganas ni boya jantan!

gambaq tak clear sangat, boya tu tengah menggelepar bila pakcik tu usik ngan kayu.
boya jantan, badannya panjang
muncung mulut panjang dan rucing
ekoq pun panjang


boya ni da cerdik..kalau kita jerit 'DIAM', dok diamla dia dalam tu. kalau jerit 'NAIK', melompat² boya tu..tak caya??? cer korang tengok klip ni..tengokla boya tu bila aku jerit 'NAIK'..sara pun sibuk sebut 'NAIK' tapi boya tak pahamla orang cakap pelat ni! kih kih kih..



lepas tu pil aku sebut 'UP' boya tak naik, aku sampukla..'ayah, ni boya melayu. dia tak paham bahasa inggeris' :P

saja selit gambo sara dengan atok tersayang.

apala yang direpekkan oleh 2 bercucu ni (pasai tu atok ngan cucu, takbolehla guna 2beranak. :P)

gambaq penutup jalan-jalan cari boya kami.

peace tak menjadi buat boyfriend semua!

sila lah datang ke teluk sengat, kota tinggi kalau nak tengok boya live!

Thursday, February 10, 2011

pasaipa ek???

teringat kenangan masa kat sedundun, utm dulu.

barry : eh, ko ade coklat tak?
sarah : ada. hang nak ka? sat no..
barry : boleh gak.
sarah : nah.
sambil hulur gula-gula.
barry : wei, ni gula-gula la..aku nak coklat.
sarah : laaa..hang nak cekelat yang tu ka. yang tu aku tak dak la...

aku gelak ja...hahahahahaha

barry : aku tension je dengan sarah tu.
aku : kenape?
barry : ade ke aku mintak coklat dia kasiknye gula-gula.
aku bantai gelak.
aku : hahaha...orang utagha memang ler camtu cik barry. diorang kata gula-gula dan coklat tu cekelat (coklat).
barry : ada sekali tu aku cakap nak makan roti la. sekali dia offer biskut kat aku.
aku bantai gelak lagi.
aku : hahaha..memangla, orang utagha sebut biskut tu pun roti. roti tu tetap roti. keh keh keh..

susah kan kalau berbeza loghat cam gini?

aku : aku tak faham soalan ni. bila kita nak pegi bilik lecturer ni?
ira : kita gi selalu
aku : apa yang selalunye? ko selalu ape? ape ko cakap ni..aku tanya lain, lain ko jawab.
ira : orang ganu kalu cakap 'selalu' tu maknenye 'sekarang'.
aku : lerr.................................patutler pong! konon nak tiru cakap diorang gak.


tahun 2003, aku ngan ija pernah ikut adik junior balik rumah dia kat ganu. lepas tu akak dia borang ngan kitorang.

kaklong : ija orang kl ye?
ija : aah.
kak long : lin orang johor kan?
aku : hahahaha..kenape kaklong kate saye orang johor ek?
kak long : bunyi cakap tu cam orang johor.
aku : takler kak long.. saye orang 'kejor yeop kejor!'

meeting dengan vendor semalam..borak ler luar topik keje.

aku : awak orang ganu eh.
vendor : camne tau?
aku : tadi kan awak ada sebut, ape name puang?
vendor : hehe..betul la tu. saya ganu.
officemate : akak orang kelantan tapi besar kat ganu, cakap pun dah campur.
aku : cube akak teka saye orang mana?
officemate : orang johor.
aku : aik..masuk kali ni ramai dah orang kata saya orang johor ni. pelik ni!

tah ler..aku rasa jumpe sape pun semua orang kata aku ni orang johor. tang mana nye johor pun taktaula..kawin ngan orang johor betul la..

kalau ikutkan memang aku asal perak, tapi perak utara dah bersempadan dengan kedah..masjid tempat aku akad nikah dulu pun kat selama kedah, bukan selama perak.he he he. so percakapan loghat aku kat rumah lebih ke utagha..

tapi, masa umur aku 9 tahun, aku stay dengan abang aku di perak tengah (tanjung tualang) for 2 years. kat sana aku alami kezutan..pertama kali keluar dari kampung la katakan. kat sana, loghat percakapan tak sama dengan kampung aku. dan, bila aku duduk sana baru aku tau rupanya arwah mak aku pun asal orang perak tengah (kampar), cakap 'deme, kome' dsbnya...

pastu naik sekolah menengah, aku belajar kat ipoh pulak. kat sana pun loghat percakapan macam tu gak..'deme...kome..'. mana tak tukar ke loghat peghak tengah wei, ada akak senior ni marah aku pasal loghat utagha aku pekat sangat! sampailah, aku dapat SBP kat sg petani. haa kat sini, kiranya aku dah macam balik ke rumpun asal la..cakap loghat utagha balik..hang la..pi la..pagaq la..tetiba aku teringat kisah roomate aku ni, reen.

masa tu reen ni jadi 'bawai' (kat sekolah tu, bawai tu bukan ikan bawal tapi pengawas sekolah!). ari ahad ada spot check dorm bersih ke tak. so reen ni pun tegurla dorm kitorang.

reen : ni, kenapa tak susun selipaq ni!

kami semua pakat tahan perut wei! lawak gila, orang perak tengah (dia asal ipoh) nak try cakap utagha tapi tak menjadi. ye la, mana tak pecah perut...mana ada word 'selipaq' kat sana..orang utagha sebut selipar, selipar la..ni mesti dia igt semua huruf 'r' pi tukaq jadi 'q'.

same case dengan husband aku la..orang johor nak try jadi orang utagha.

dia : tengokla raja lawak ni..kelakaq betui
aku gelak guling²....
aku : abang, mana ada orang utagha sebut kelakaq, orang sebut lawak la!
dia : oh yeke..bukan tukar jadi q ka?

kihkihkih...

aku rasa aku ni campak ke mana pun boleh transform lidah ikut loghat negeri tu kot. pasal tu aku rasa loghat percakapan aku flexible. jumpa orang utagha, lidah spontan cakap sana. kalau balik kampung pun camtu. kalau kat rumah aku sebut 'air', kat kampung spontan tukaq, 'arini nak minum ayaq apa??'

dengan sara, aku sebut 'air'..sebab bila aku sebut 'ayaq' dia blur....huhuhu..yela, dia kan asal sini. cakap pun loghat sini la..tapi tu la, aku tak jumpa lagi apa yang uniknya loghat kat sini. sebab, kebanyakan penduduk kat bandar ni pun dari kampung jugak macam aku!

satu je loghat yang aku tak berkenan nak belajar, --> KELANTAN! sorila ye orang² kelantan.hehe

Wednesday, February 9, 2011

tolong aku..

tunggu punya tunggu, punya tunggu, punya tunggu, punya tunggu, punya tunggu...last² red flag berkibar jugak pagi semalam..

aku keciwa..

aku hampa..

now, aku dapat selami hati dan perasaan mereka yang menunggu bertahun²...

jawapan penyedap hati, belum ada rezeki...

aku risau..

ok, kawan aku pun cakap maybe belum ada rezeki..

lagipun baru je 2 bulan kami mencuba..

cuma aku risau..sebab aku pernah jalani operation cyst. memang doc bagi jaminan tidak ganggu kesuburan..tapi, apa yang aku baca info dari sini, buat aku risau...salah satu side effect operation tu, merosakkan saluran fallopio and the worse case akibatkan tidak subur..

dan, kerisauan tu tak dapat dibuang jauh..

mesti aku teringat²..

ex-officemate yang seangkatan dengan aku pernah jalani cyst operation last 3 years until now tak pregnant² (lagila pulak, dia kawin 1 tahun dulu dari aku..)..dan latest info aku dengar dia dah amik anak angkat..

perlukah aku jumpa doc? please..i need some advise..esp for those yang pernah alami perkara yang sama dengan aku.

Tuesday, February 8, 2011

le tour de UTM

masa balik johor aritu, salah satu wish aku kan nak jejakkan kaki kat bumi utm, kat mana situlah tempat aku belajar menjadi SURVIVOR. petama kali jejakkan diri jauh ke selatan. dah la takde sedara mara terdekat. memang totally tempat tu asingla pada aku.

arwah mak penah kata kat abg aku masa dia belajar kat johor dulu. esok pi sana, bawak balik menantu johor kat mak. betambah la koleksi menantu mak dari negeri kat malaysia ni. tapi tu la, hajat mak tak sampai....mak pegi dulu tanpa sempat tengok anak bongsu dia ni yang bawak balik menantu johor. dan abg aku tu masih lagi single sampai sekarang ni..<-- ada yang nak masuk minang? sempat lagi iklan tu..hehe.

okla, let's start the tour! lepas je masuk gate utama yang dah diextend ke depan, kitorang lalu tepi tasik utm (tempat aku posing outdoor photoshoot masa wedding belah johor)..gambar lupa nak snap sebab aku tengok tak byk perubahan..cuma, ada kemudahan untuk orang ramai exercise..ni yang aku dengki ni. time aku dulu, takde pun!
cuma yang aku nyampah masa lalu kat gate tadi, mak guard tu kerek gile.. aku angkat tangan dia teragak² nak balas balik dengan muka penuh curiga. aku senyum pun dia tak balas..apala mak guard ni. sombong lak dia...

pastu lalu FAB (Fakulti alam bina), ada bangunan blok baru..tak pasti bangunan apa. masih dalam development.


jalan terus, sebelah kiri, nampak bangunan ni dekat kolej TTDI. ni pun aku tak pasti bangunan apa.


lepas tu, jalan depan lagi..there! di mana tempat aku menimba ilmu! kat mana aku bekubang siang malam kat lab simulasi nak siapkan final tesis!
dari kejauhan..sayup² mata memandang...


fakulti kesayanganku..FSKSM


main entrance..department aku KOMPUTER INDUSTRI kat sebelah kanan tu..


bawah je dari fakulti ni, jumpa N24. kat sini la tempat kuliah dari sem 1 tahun 1. kat sini gak la pernah terserempak dengan husband aku. main mata lagi. haha.yela, jarang dapat peluang jumpa time kuliah, memandangkan kami course lain²...kat N24 ni ada 3 fakulti yang selalu tumpang kuliah kat sini..budak chemistry, sc comp (aku) dan mechanical (husband).


opposite dengan N24 pula, bangunan lama FSKSM. masa 1st sem tahun 1 sempatla belajar kat sini. tak best, sempit, takde aircond.aku ingat lagi, rasa lemas + panas duduk berhimpit dalam 1 kelas kecik nak belajar math asas. seksa! sekarang dah jadi pusat komputer (dari aku tahun 3 kot dh tukar jadi pusat komputer utm).


lepas lawat fakulti aku, husband u-turn nak gi fakulti dia pulak. so amik jalan lain..lalu fakulti civil.

jumpala bus stop ni..

selalu gakla aku tunggu bas kat sini nak balik kolej..ada sekali tu, sempat lagi posing amik gambar kat sini sambil berharap dapatla kot terserempak dengan abg angkat aku!

pastu jalan depan lagi, jumpa fppsm kot (tak ingat nama fakulti ni). kat sini ramai budak TESL.kadang tunggu bas dengan diorang lah..

kalau kelas abis kul 6, boleh jam teruk kat sini!

jalan depan lagi...jumpala tempat bersejarah ni! aku pernah kongsi cerita perkara yang memalukan diri aku dalam blog ni. boleh rujuk entry ni. ni la bus stop bersejarah tu!
aku duduk kat hujung tepi tong sampah tu la dengan kepala tunduk ke bawah pasal nak cover air mata meleleh...hihihi

depan sikit dari bus stop ni, jumpala fakulti husband aku..nasib baikla time aku nangis kat bus stop tu aku dan dia belum kenal lagi..hehehe

deretan blok bangunan fakulti mekanikal. seingat aku dulu, bangunan mekanikal la paling uzur..warna pun dull - kelabu asap. tapi sekarang dah cantik...cat pun baru lagi.


hujung je simpang dari jalan ni, terus jumpa bangunan ni!

dulu bangunan ni tak wujud lagi. dulu kat sini parking lot depan SUB (Student Unite Building - tempat semua persatuan student UTM). kalau waktu convocation, parents park keta kat sini. tapi sekarang dh ada bangunan..tak sure blok ni sapa punya. sama ada FKE atau FKM la..pasal 2 fakulti ni berdekatan.

sebelah bangunan baru tu, letaknya padang bola UTM.

aku ingat lagi, ada kes budak kena panah petir masa main bola time hujan renyai² kat sini..sayup kejauahan kat belakang sana tu la kolej kediaman aku..

then lalu stable kuda..ledai nasi goreng ladna makcik tu taktau ada lagi ke tak. yang aku pelik, camne hidung kami dulu kebal, boleh tahan bau taik kuda tu..tak geli pun nak jamah foods kat kedai makcik tu. huhu

stable kuda pun akan berwajah baru...yang kekal, jalan la..masih route yang sama. aku penah nampak adik beradik 'ambak' tu main kuda kat sini. diorang kan femes ngan equestrian sport. dulu akak senior roomate aku ajak join kelab equestrian. tapi ada kawan kata, nanti boleh rosakkan rahim. tak ley pregnant la..macam² lagi..so, cancel terus niat tu.

pas lalu stable kuda, kami ke lab aeronautik husband aku lak. nun di atas bukit..celah² bangunan fakulti elektrik..

macam hangar kapal terbang je rupa lab ni kan? tapi, mana kapal terbang nye???

o..ni dia..terus sara jerit, 'mama nak aik apal tibang!' amik ko..sabar ye, insyaallah bulan 4 ni kita naik kapal terbang ye nak!

tak lengkap ler kan kalau gi utm tak jenguk hostel aku kan??? so next destinasi, mana lagi kalau tak ke SEDUNDUN...femes blok ni. aku sebut nama blok ni kat bos aku pun dia tau! bayangkanla..hahaha

sedundun a.k.a s19 a.k.a blok kucing <--pasal time kami duduk, besepah anak kucing dengan taik dia! suka sgt berak depan pintu kitorang. to be safe, selipar kene masuk dalam bilik! bilik aku yang aku mark circle tu la! tingkap tu sentiasa dibuka 24jam..ditutup waktu hujan je! sebab tu bilik aku tu sejuk dan berangin je...nak usyar husband aku datang pun senang. l

lepastu, aku ngan roomate suka buat projek usyar orang dating depan blok kami ni..nak lagi time black out. ramaila tumpang usyar dari bilik kitorang. siap kitorang suluh lagi muka kaki dating tu ngan torchlight! kadang tu kitorang bosan sangat, siap buat drama lagi. aku jadi boy + yati jadi girl. pastu kami buatla dialog. kalau nampak couple tu nak gaduh, lagi rancak kami berdialog..aduii..sengal nya aku dulu eh.. hehehe ni pulak signboard utama nak masuk kolej aku..KTC a.k.a kolej 6 a.k.a KEMPAS.

tak masuk dalam la pasal dah lewat..nak turun jb lak pas ni.

nak keluar utm tu, kami ikut jalan lain..terus ke main road. kitorang lalu pintu keluar utm yang dah pun berwajah baru...

masa zaman aku study dulu, gate asal yang ditanda anak panah merah tu je. sekarang ni gate baru dah cun..

babai UTM. Sayonara..sampai ketemu lagi di lain masa.. TTYL..

panjangkan entry ni..entry pelepas rindu dendam ler katekan. hehehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...