Tuesday, July 19, 2011

double happiness

syukur, alhamdulillah.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


UPT done 18/7/2011 @ 6.30am.
(Terang dan jelas...3 titis air tu bukan my urine eh, itu air dari tangan aku yg basah)


mungkinkah lepas aku jalani prosedur HSG?
my HSG test result hari tu menunjukkan tiada block. tapi, aku dapat some info dari internet, sometimes HSG procedure will flush away any tiny/small blockage..so saluran tu clear. aku buat prosedur tu on day-7 (before ovulation). so once bersama je lepas tu, it's very high chances to get pregnant.

mungkinkah ovulation date aku berubah-ubah?
kalau dari segi pengiraaan yang tepat, waktu subur wanita from day 10 to day 16..sometimes drag to day 20 (kalau cycle 30 lagi naya)...so, dah mencuba dalam tempoh tu, trial and error but still tak berjaya..alhamdulillah, after 7month, akhirnya :). mungkin jugak terkena timing waktu subur? lagi² dengan kerja zairee yang kerap outstation sekarang ni, susah nak jangka. bulan ni je dah 2x zairee outstation..last week seminggu ke kangar. from now on tak boleh stick dengan dates 10-16days waktu subur lah. kalau ikut saranan doc pun at least 3times a week ok. kalau sekali sebulan tu memang bernasib baik sangat². tapi peluang nak pregnant rendahla.. :)

mungkinkah sebab aku dukung anak najib?
kawan zairee, najib and her wifey banyak kali inform kat kami yang dah 3 orang dukung anak ke-2 dia tu, lepas tu preggy. lepas buat HSG tu kami cuti-cuti di melaka dan jumpa najib di sana. bukan setakat dapat dukung anak dia, siap dikencingnya aunty sampai basah habis satu badan aunty ni.hehe..aku pun melawak...'mana tau berkat baby kencing atas aunty,terus melekat ke kan?' tapi ni semua secara kebetulan je.

aku lebih merasakan semua ni mungkin berhasil after we do HSG test. tak rugi pun buat (foc pulak tu.nasib baik company zairee cover. kalau tak, terbang jugak dalam 2-3ratus. but still, if kena bayar pun tetap tak rasa rugi.) dan kalau memang HSG penyelesaian masalah sebelum ni, memang aku rasa lega sangat.. :) so kawan² yang mungkin dah lama menunggu zuriat (even yang anak pertama atau ke berapa sekalipun kalau dah lama mencuba tak berjaya tu, maybe boleh consider lakukan prosedur ni. sakit? sakit macam senak perut je..kena relaks, kalau tak memang sakit. prosedur macam pap smear jugak. tak semestinya kita pernah mengandung, lepas tu takde masalah. benda dalaman ni bukan kita tau pun..pengalaman ni penah terjadi pada kakak senior ni. after anak sulung lama jugak dia nak lekat. rupanya tiub dia block. after doc cuci, alhamdulillah terus lekat.

bebalik kisah camne memula nak bagitau kat zairee yang aku pregnant. at first, aku minta sara bagi testkit tu kat zairee. bila dia tengok je test result, he's a little bit blur. boleh tanya, 'ni apa maksud dia?' ok...logikla kan..pasalnya orang tu pun dapat tau aku pregnant sara dulu pun dari mulut aku, itupun doc yang check. so ni petama kali dia tgk test kit. aku jawab, 'kalau 1 line, -ve. kalau double takkanla neutral pulak..' hehehe

pesan dia, 'jaga kesihatan. jaga diri baik². jaga emosi tu.' panjang lagi pesanannya, tapi aku tak ingat dah..sebab time tu pun excited aku pun tak ilang lagi. :)

at first aku sendiri macam tak percaya. bila period dah delay 1day, aku dah mula syak aku pregnant ke? tapi aku dah penah rasa frust hampir 7bulan..everymonth test -ve. even delay period day pun aku tak berapa pasti, masa sara dulu delay 1 day test dah +ve.. cycle aku normal..24, 25, 26, 27 ada masa sampai 28. last month 26. so bila dah masuk hari ke 27 aku masih cool lagi. sampai hari ke 28, mula berdebar²...masuk day-29, aku dah mula syak..aku pregnant kot? tapi cepat² aku buang perasaan tu.

then aku google kat internet..'hsg can delay period?' almost 90% info yg aku dapat, memang akan delay the period due to pregnancy! so dalam hati dah syok sikit. tapi 10% lagi delay sebab hormon terganggu. aku pun tak pasti pasal hormon since blood test result belum lagi tau. aku kena set next appointment dengan Dr Kam baru tau result blood test aritu. aku taknak proceed buat upt, sebab tak nak frust lagi macam bulan² lepas..so tahan je la hati ni. perut pulak kejap² rasa cramp..hm, symptom pregnant dgn nak period tu mmg dah lama aku rasa dari 2minggu lepas..
  • sakit breast
  • perut cramp macam senggugut - symptom ni ada masa masih terasa lagi.
  • kembung macam berangin je, tak terasa sendawa + kentut pun.
  • pedih hulu hati
  • cepat dahaga
  • sembelit, yang ni bebeza sikit. biasa kalau nak period, aku akan alami cirit birit.
  • tak boleh tido malam, asyik kerap terjaga. serba tak kena, gelisah. <-- ni pun tak penah².
last friday bila aku shout pasal symptom² tu kat fb, mostly kengkawan kata aku gastrik. kalau gastrik, aku still boleh makan. lepas makan pun masih tak ilang kembung perut tu..muntah² pun takde..loya + pening pun tak rasa. aku taula, sebab aku penah pengsan gara² gastrik yang kronik.

paling aku pelik, ari rabu malam khamis lepas aku bermimpi pelik. dlm mimpi tu, perut aku bergelodak macam ada baby dalam tu. sedar² dah subuh..2bulan sudah aku penah mimpi bersalin. tapi kawan aku kata, biasa mimpi terbalik. maybe psl aku terlalu fikir nak sangat baby sampai terbawak mimpi..so aku diamkan je la mimpi kalini. tak share dengan sapa² termasuk zairee. aku tak nak lagi rasa frust macam dulu, esp bila orang cakap mcm tu, lagi buat aku sedih.

aku penah berseloroh dengan sorg adik junior ni. dia tny bila nak bagi adik kat sara? aku pun selamba je jawab, tunggu awak pregnant baru akak pregnant (padahal budak tu tak kawin lagi masa tu). aku dah kata mulut aku ni masin. aku baru dpt tau dia pregnant last week. turn out memang kami serentak pregnant sama². :)

3tahun sudah, lagi 2-3minggu nak puasa aku pun bersalinkan sara. jenuh jugak sebulan mengqada' puasa. this year, pregnant bulan puasa pulak. harapnya kuatla badan ni berpuasa.

apepun akhirnya, semua dah terjawab..so next appointment dengan Dr Kam berkenaan semua ujian kesuburan haritu maybe akan ditukar kepada my 1st antenatal checkup :)

Untuk sara pulak, this is the best and expensive gift for kakak Sara :) yang akan genap usia 3tahun this coming 17Augst.

Insyaallah, kalau takde masalah dan diizinkan Allah, kita akan jumpa baby ni pada 25 Mac 2012 nanti.

notes : suppose this wednesday, 20July ada hospital appointment dengan gynae HPJ, followup cyst tapi turn out jadi macam ni maybe tak pegilah kot. :)

p/s : punya la lama tak berblog kan. hari ni happy punya pasal, panjang lak entry. aku tulis entry ni pun semalam, tapi baru publish arini..aku baru je balik dari klinik cek gusi yang bengkak gara² gigi geraham bongsu ni la..

13 comments:

Nieza Ishak said...

tahniahhhhhhhhhh Lin, akhirnya positif .....

jaga diri baik ... jangan emosi selalu ;)

ashikin said...

congrats lin ;)

me and you said...

congrats! akan sama tahun lagi la anak kita kali ni hehe.. take care ok

Lin said...

nieza, syikin, me and you (sapa eh nama u?i taktaula),
tq korang :)

p!nkerton said...

congrats lin!! take care yea :)

isabelle said...

congrats,limn.
i know i'm late. but better late than never kan? heee

mariaariffbaby.com said...

alhamdulilah!!
tahniah dear!! happy dengar kekawan blog pregnant :D

me and you said...

linn, ni mama erfan la.. da tukar link blog hehe.. http://taksudahsudah.blogspot.com

e.l.i.s.s.m.i.e said...

wah tahniah..ni buat rasa tak sabar nak mengandung gak ni :)

Elyn Sani said...

Tahniah again lin!! Baru baca entry u ni... Hehe

Oyis said...

tahniah lin. happy nyaaaa!

Lin said...

isabelle,
tq masih ingat menjenguk di sini :)

maria,
tq too..mmg ni yg sya tunggu selama ni.

mama erfan,
ok..noted :)

eliss,
aku doakan lepas ni turn ko pulak k. ;P

elyn,
takpe..u rajin tweet. me pun jarang berblog dah

oyis,
tq :)

eiNa said...

congrats lynn..happy 4 u!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...