Thursday, August 25, 2011

angin kus kus

aku bengang sedih geram pun ada skrg ni..last week dpt berita, 'ayah eksiden, jatuh motor!' aku baru nak suap nasi ke mulut masa bebuka dikejutkan dgn berita tu. taktau nk react mcm mana..sebabnya dah kerap kali ayah aku jatuh motor esp time nak dekat raya...

aku dah tak senang duduk. ikut ati nk ajak zairee blk kg masa tu jugak. tapi takpe, tunggu khabar dr kakak kt kampung. paling aku angin tu, boleh diorang semua nak rahsiakan dari anak² yang duk jauh dr kg ni (aku, kak lah, kak an, topek dan sham). alasan diorang, tak nak kami risau..yeke tak nak kami risau? atau tak nak kami bebel?

mak tiri aku kalau benda² camni pun tak nak call kitorang. samala tu, takut kena marah+bebel esp aku yang garang ni...ok, aku tau benda dah nak jadi. bukan kita boleh tau.nk marh pun takguna..tapi atleast informla..takkan nak tunggu ayah dah nazak baru nk bgtau!

last² kakak aku yg agak kepochi yg sms. aku call abg aku haram nak jwb! aku sms kakak ipar aku tny khabar ayah, haram nak balas! apa kes diorang ni???
kakak aku yg kepochi ni jugak yg anta sms..dia inform ayah aku bukan jatuh eksiden. silap info. rupanya dia jatuh mcm nak pitam sblm naik motor. masa tu dia nak ambik adik aku balik dr sekolah.. so end up mlm tu kena bwk gi spital, doc drip glukos. pastu blh blk rumah dah rehat..rupanya dia demam tapi degil nak gak keluar naik motor pegi sana sini.

ayah aku ni mmg tekenal ngan sikap degil dia. kadang tu kita larang jangan naik motor, pegi sana sini esp time bulan puasa ni dok je la kat rumah. tapi jgn harapla nk dengar. masa arwah mak aku ada dulu camna la tak hari² perang dgn mak..ayah aku jenis panas punggung duk rumah. dia duk rumah time makan dan tido je..lain² lebih suka naik motor pegi sana sini..yg merisaukan tu, dia tu mata pun tak brp nampak..telinga pulak tak dengar, ada alat bantu dengar taknak pakai. penah dia eksiden psl kena langgar. tak dengar org hon dia. so bygkanla cmne kami adik badik tak bising?

yg aku tensen tu..anak abg aku ada sekolah sama ngan adik aku. nape kakak ipar aku tak tlg ambik/antakan? ntahla aku takley terima alasan kalau kata dia sibuk/ada keja lain. setau aku dia tak keja..fulltime housewife. nak kata menjahit ke memasak ke tak jugak. memasak pun utk kuarga dia. so apa dia buat kt umah kan? so kalau bg alasan dia sibuk takleh tlg ambik/antakan ke sekolah yg sama..pulak tu umah dkt je ngan umah ayah aku tapi nape tak ley nk consider? dh tau ayah aku tu dh tua/tak sihat tolongla..tu bukan org lain..bapak mertua ko jugak!

ko ckp senangla, bukan ko yg dok ngan ayah. korg semua dok jauh --> ok aku rasa nk lempang je kalau kuar ayat gitu dr mulut diorang. abis tu nk aku buat apa? nak aku benti keja dok kt kampung? aku bini orang, so kena la ikut cakap laki aku...ntahla, aku sendiri tak paham. kt kg tu nama je adik beradik dok dkt ngan ayah..tapi nape bila dah tau keadaan ayah yg tak brp sihat knp tak tlg? aku tgk kami adik badik yg dok kt sini boleh lebih kurang, tolak ansur so knp dorg kt sana tu tak boleh camtu? dahla tiap kali balik aku dgr cite abg ni gaduh ngan abg tu la..yg ni tak becakap ngan yg tu la..eee childish ok! memasing dh tua. tolongla matang sket! kita yg jauh ni berharapla sgt bila ada adik badik yg pindah dok dkt ngan ayah ada org tlg tengokkan dia..tapi ntahla..cite ni tak penah abis...tgkla balik raya karang..adala cite/gosip.memasing nak kata dia betul..lantak korangla.. aku malas nk komen. esok² susah, sapa korg cari kalau tak adik beradik sendiri!

ni baru jap tadi anak buah aku komen kt fb mak dia..'"org lain pn da keja len gk maksu. lau x memg dh tlg ambik,hntrkn dh..." 'sbnrnya aku tak refer komen tu kt mak dia. aku mksdkan kakak ipaq aku yg sorg lg. mak dia ni cikgu. so aku sendiri paham kesibukan cikgu ni kan..hm...cuma tu la, cakap lah apa yg ko nk ckp. esok nk tgk lak cmne ko jaga mak pak ko..1 je pesan aku, mcm mana kita treat mak pak kita, cmtula esok dorg treat kita..so beringatla selalu ok.
Regards,
Lin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...