Wednesday, December 14, 2011

runsingnya..

i love being a preggy mom..tapi 2 perkara yang merunsingkan saya dihujung² kehamilan..

1. pantang
2. babysitter/nursery utk baby

1. pantang
kenapa aku runsing kenangkan waktu pantang? ntahla..aku kena independent. ok, memang ada kakak aku yg single mom kat kampung. dia pun bukan buat apa kt rumah. anak² dah besar...aku ada tny kt dia, tapi jwpn yang keluar dari mulut dia buat aku 'kecik hati'.. kenapa macam ada satu sikap 'berkira' dengan adik kandung sendiri? agaknya semua kasih sayang kena ditunjukkan dalam $$ kot? itu yg aku pelik..org tak nak, kita jgn paksa..nak tolong org, kena lah ikhlas..kalau dia pun tolong dalam keadaan tak ikhlas, hasilnya pasti mengecewakan..dari hati aku sakit kemudian hari (terutama dalam waktu pantang, takmau sampai aku terkena meroyan), so baik aku jangan berharap..

aku mmg ada mak tiri, tapi mak tiri tak sama mcm mak kandung. ada gak org tny ngapa tak blk kg mak tiri jaga? hm..susah aku nk jwb. ayah aku uzur, cukupla dia uruskan/jaga makan pakai ayah aku. jgnla nk tmbh beban aku pulak. plus aku ni takdela rapat/manja sgt dgn mak tiri. so aku segan nk tny..dia pun takde mengofffer diri nak jaga aku..

mertua? hm..ntahla aku pasrah. time aku pantang jugak tu la adik ipar aku sibuk nk kawin. walhal diorang tahu aku pregnant awal² lagi dari plan nk kawin. yela, sapalah aku ni..kadang buat aku jauh hati..terasa aku bukan sebahagian dari keluarga mereka..keputusan dibuat tanpa mempertimbangkan condition aku..

so aku nk rely kt sapa lagi? utk sementara waktu aku kuatkanlah semangat aku ni. aku kena 100% prepare semua perkara. to be honest, aku siap download resipi menu pantang lagi buat panduan husband utk masak. itu kalau dia ada utk masak. dibuatnya dia outstation, tekontang kantingla aku kt rumah. bab tungku + pakai bengkung dll tu aku buat sendiri..masa pantangkan sara dulu pun aku buat semua tu sendiri even masa tu kakak dan mak mertua aku ada jaga aku..kadang² aku sedih..time aku sihat, ramaila org datang ke rumah bertandang. tapi masa aku sakit mcm aritu demam teruk hm...sedih nk cakapla kan. macam takde ahli keluarga je rasa..

aku doa² tiba masa tu nanti semua urusan aku dipermudahkan-Nya. amin...

2. babysitter/nursery utk baby
again aku akan lalui perkara yang sama mcm sara dulu. for now main choice hantar je nursery yg sama tmpt sara. even macam mahal sket tapi aku fikir utk memudahkan aku ambil/hantar 1 tempat, so biarla dorg kat sana. cuma kes bayi tersedak susu terlalu banyak berlaku lately ni. tapi kita kena tawakal pada Allah. kalau ditakdirkan umur dia hanya setakat tu je, kita kenala redha dengan pemergian dia..

hm..dahla kot. tu je la 2 perkara yg runsingkan aku..tiap2 ari aku pk benda yg sama. sampai susah hati..

lain² cite, now dah 25weeks..last checkup semalam, berat naik 3kg within 2weeks..uu agak dasat jugak. yg menyedihkan HB continue drop from 10.9 to 10.6..aku dah taktau nak buat apa lagi utk increase HB..dahla every morning gosok gigi waktu pagi keluar darah byk gile..then bila cuci hidung tu, keluar darah...hm..kronik betul..hopefully next checkup result HB akan increase lah..

p/s - kalau sapa² ada info tukang urut besalin sekitar putrajaya yang boleh datang sendiri ke rumah, tolong inform aku ye. setakat yg aku jumpa ni semua nak berjemput. lecehla nk jemput² ni..

Regards,
Lin

Monday, December 5, 2011

shopping utk 2nd baby

hm..dah 24weeks. cepat je masa berlalu..bila dah masuk bulan 12 ni rasa makin hampir dah..pejam celik pejam celik kejap je dah MAC..

utk 2nd baby ni tak lah mcm masa sara dulu. byk yg dh prepare..cuma 1st benda yg aku prepare dan menjadi top priority aku--BREASTFEEDING.

shopping kali ni pun berabis almost 400la utk semua ni (ganti spare part breastpump, nursing bra, milk storage and etc). belum lagi campur estimate kos utk service spectra 3 (RM100). tu pun dlm kepala mencongak nak beli lagi 1 manual pump. tapi syukur alhamdulillah, last weekend kakak aku yg nk tutup kedai tu bagi pam AVENT manual yg still new (baru pakai tak sampai 1year) kat aku... save budget! :)

baju baby yg sara punya masih boleh pakai, dicampur lagi dgn baju² anak kakak aku..gender baby pun tak tau lagi? so part baju² settle.pada aku utk newborn baby ni tak perlu banyak baju...tunggu baby besarlah baru beli lain. dh ada experience, bila dia duduk kt taska esok mmg kena spare byk baju esp bila dia dh start solid food. semua baju memang layak dipakai buang je (comot dgn makanan + bertahi lalatnya..bla bla bla).

cuma skrg ni, yg kami still hunting - STROLLER. stroller sara dulu masih ok, now kakak aku pinjam. tapi tak berapa gemar, stroller tu bulky. tak muat pun masuk bonet kelisa aku yg comel tu. nak cari stroller yang compact dan ringan. harga pulak tak nak lah terlalu mahal sampai cecah ribu²..

dan utk diri sendiri, set besalin. kali ni nak cuba Nona Roguy pulak. cuma tak pasti nk beli complete set atau asing²...ngape aku tak nak set? psl yang set tu minyak herbanika sikit sgt 100ml je..tapi utk minyak baby telon, aku tetap setia dgn AMWAY. cuma pening kepala taktau nk beli kt mana..beli online cm tak worth it je..hehehe. takpe, still ada masa 3bulan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...