Wednesday, December 14, 2011

runsingnya..

i love being a preggy mom..tapi 2 perkara yang merunsingkan saya dihujung² kehamilan..

1. pantang
2. babysitter/nursery utk baby

1. pantang
kenapa aku runsing kenangkan waktu pantang? ntahla..aku kena independent. ok, memang ada kakak aku yg single mom kat kampung. dia pun bukan buat apa kt rumah. anak² dah besar...aku ada tny kt dia, tapi jwpn yang keluar dari mulut dia buat aku 'kecik hati'.. kenapa macam ada satu sikap 'berkira' dengan adik kandung sendiri? agaknya semua kasih sayang kena ditunjukkan dalam $$ kot? itu yg aku pelik..org tak nak, kita jgn paksa..nak tolong org, kena lah ikhlas..kalau dia pun tolong dalam keadaan tak ikhlas, hasilnya pasti mengecewakan..dari hati aku sakit kemudian hari (terutama dalam waktu pantang, takmau sampai aku terkena meroyan), so baik aku jangan berharap..

aku mmg ada mak tiri, tapi mak tiri tak sama mcm mak kandung. ada gak org tny ngapa tak blk kg mak tiri jaga? hm..susah aku nk jwb. ayah aku uzur, cukupla dia uruskan/jaga makan pakai ayah aku. jgnla nk tmbh beban aku pulak. plus aku ni takdela rapat/manja sgt dgn mak tiri. so aku segan nk tny..dia pun takde mengofffer diri nak jaga aku..

mertua? hm..ntahla aku pasrah. time aku pantang jugak tu la adik ipar aku sibuk nk kawin. walhal diorang tahu aku pregnant awal² lagi dari plan nk kawin. yela, sapalah aku ni..kadang buat aku jauh hati..terasa aku bukan sebahagian dari keluarga mereka..keputusan dibuat tanpa mempertimbangkan condition aku..

so aku nk rely kt sapa lagi? utk sementara waktu aku kuatkanlah semangat aku ni. aku kena 100% prepare semua perkara. to be honest, aku siap download resipi menu pantang lagi buat panduan husband utk masak. itu kalau dia ada utk masak. dibuatnya dia outstation, tekontang kantingla aku kt rumah. bab tungku + pakai bengkung dll tu aku buat sendiri..masa pantangkan sara dulu pun aku buat semua tu sendiri even masa tu kakak dan mak mertua aku ada jaga aku..kadang² aku sedih..time aku sihat, ramaila org datang ke rumah bertandang. tapi masa aku sakit mcm aritu demam teruk hm...sedih nk cakapla kan. macam takde ahli keluarga je rasa..

aku doa² tiba masa tu nanti semua urusan aku dipermudahkan-Nya. amin...

2. babysitter/nursery utk baby
again aku akan lalui perkara yang sama mcm sara dulu. for now main choice hantar je nursery yg sama tmpt sara. even macam mahal sket tapi aku fikir utk memudahkan aku ambil/hantar 1 tempat, so biarla dorg kat sana. cuma kes bayi tersedak susu terlalu banyak berlaku lately ni. tapi kita kena tawakal pada Allah. kalau ditakdirkan umur dia hanya setakat tu je, kita kenala redha dengan pemergian dia..

hm..dahla kot. tu je la 2 perkara yg runsingkan aku..tiap2 ari aku pk benda yg sama. sampai susah hati..

lain² cite, now dah 25weeks..last checkup semalam, berat naik 3kg within 2weeks..uu agak dasat jugak. yg menyedihkan HB continue drop from 10.9 to 10.6..aku dah taktau nak buat apa lagi utk increase HB..dahla every morning gosok gigi waktu pagi keluar darah byk gile..then bila cuci hidung tu, keluar darah...hm..kronik betul..hopefully next checkup result HB akan increase lah..

p/s - kalau sapa² ada info tukang urut besalin sekitar putrajaya yang boleh datang sendiri ke rumah, tolong inform aku ye. setakat yg aku jumpa ni semua nak berjemput. lecehla nk jemput² ni..

Regards,
Lin

5 comments:

CuppyCakeMommy said...

alaa..sedihnya i baca post u ni..i mmg beruntung still ada mak abah yang boleh sentiasa di harap..takpe la Lin..sabar la..i tahu u kuat and tabah..U boleh buat..dont worry..pasal nursery pun i pening kepala juga skang ni.tak byk choice yang ada

p!nkerton said...

ala lin, kesiannya u.. i doakan semuanya dipermudahkn nnt. bila baca ni i rasa bersyukur masih ada my mom & mil & sils yg sgt caring.
i hantar firas kat rumah bbsitter p9. rupenye ada bs yg registed dgn jkm, drg kena amik kursus etc & jkm akan dtg pantau once in a while. ramai jugak kat putrajaya ni. firas sorg je baby kat sbs tu, tp quota dia dah penuh. i mmg x harap sgt nk hantar kat nursery sbb byk sgt kes sedak susu kat pjaya ni huhu (doa2 dijauhkan). tp kalau nursery tu bagus insyaAllah ok. next yr i start hantar athirah kat nursery p9 jugak, senang sikit one way.
tukang urut tu u amik no kak wani ni- 0192488797. dia boleh dtg rumah. nnt try call dia k?

mariaariffbaby.com said...

sabar la menghadapi dugaan ini. setiap org akan mengalami dugaan. hanya yang tabah akan dapat harungi

✿.。M.C 。.✿ said...

Hi lin...

byk2kan bersabar ye lin.. insyaAllah semuanya akan dipermudahkan.. bukak blog ni.. http://ilaoptimacare.blogspot.com/ dorg sediakan bidan tuk jaga kite dlm pantang.. dpt smpi kite bebtul sehat pun da memadai.. mmg susah harapkan org ni.. wish u all da best.. k!!

Adlina Husaini said...

hai dear..even this is my 1st time visit u but i feel so close to u after read ur blog..ur very sincere in ur writting..dun worry if u dun have anyone, here we are, the bloggers who might help u if u anytime u want to..

regarding berpantang ni, memang susah kalau takde tempat nak minta tlg..put in mind if u kena cser (minta dijauhkan) so memang kena ada org jaga u..sebab i dulu cser, 1st 2 weeks memang harapkan my mom n huby jaga i..

kalau ikutkn hati i for 2nd bb (still planning) I nak pantang sendiri kalau dapat bersalin normal.

taknak susahkan sesiapa, my mom still keja, my mil hehe tak naklah..

my suggestion, kalau ur huby kena gi china u ambik maid lah utk temankan u, or part time maid yg dibayar ikut jam tu..

bila dah kuat nanti jemput dtg my home beauty salon kat P11..i suggest luxury spa utk yg baru lepas bersalin..

take care yer mommy..jgn tensen sgt..takut effect baby *i kena cser masa 36wks sebab hypertense*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...