Thursday, January 12, 2012

dugaan lagi..

dalam 1-2minggu ni kerapla zairee balik lewat.
aku pun dah lali. memang keja dia tak menentu.

mlm tadi dia blk awal, awal pun dalam 11.30 la jugak. sekarang ni aku ada habit baru. before tido, mesti baca buku dulu. tengah baca tu, dia pun buka cerita. kiorang pun dah lama tak borak..yela dia balik pun dah lewat. jumpa time pagi je. time keja apa² hal, call/sms je..

zairee : taktau nak cakap ni berita baik ke buruk.

aku dah mula pelik..apa yg dia nk cakap ni.

zairee : abg kena pegi CHINA.
aku : bila?
zairee : MAC ni.
aku : haa??? biar betul...tunggu masa nak besalin je masa tu.
zairee : itulah..ntahla..
aku : tak boleh anta org lain ke? tak boleh postponed ke?
zairee : abg sorg je jaga equipment tu.


aku terdiam je la..nak cakap apa lagi..tawakal je la...mudah²an dapat postponed. atleast masa aku besalin tu dia ada. makin runsing pulak memikir keadaan aku nanti tanpa dia. kalau ikut plan aritu, zairee plan nak ambik leave 1minggu++ la utk jaga aku masa pantang. bila dah jadi mcmni, kena fikir plan B lah..

banyaknya dugaan pregnant kali ni...kena pujuk baby keluar masa papa dia adala..macam sara dulu terkena time cuti, alhamdulillah...


Regards,
Lin

Wednesday, January 4, 2012

dugaan

alhamdulillah pregnant kalini aku tak mabuk teruk macam dulu.

tapi bila ok yang tu, ada pulak masalah lain yang timbul..

petama sekali Hb aku low..pada aku bila nurse tulis kat buku merah tu dengan pen merah, --> bad sign!

daripada 11.6 drop 10.9. then drop to 10.6.
checkup semalam naik tapi naik 0.2 jeeee - 10.8. huhuhu

then, last week on 29th aku buat mgtt. normal prosedur yg aku kena buat since in my family history, ayah aku ada diabetic. so to be sure aku ni free from diabetic, so kena buat mgtt atleast once. the result -- oh tidak....7.9!!!
doc claim suppose must below then 7.

again, on 16th aku kena buat BSP test (Blood Sugar Profile) sendiri! pagi tu aku kena pegi klinik, nurse akan ajar dan pinjamkan test kit tu. so aku kena monitor sugar level dalam 1 day..test tu kena buat setiap 2jam selepas breakfast, lunch and dinner...harap² aku tak lupa sudahla...
then 17th aku kena pegi semula ke klinik utk checkup as usual..

since dah masuk 3rd trimester ni, kena pegi checkup every 2weeks..bila da masuk 2weeks rasa da tak lama je..huhu

macam² dugaan lah kali ni..dgn tak berapa selera nk makannya..tapi tu lah, camne pulak gula boleh tinggi..aku rasa pregnant kalini aku kurang berselera nk makan sgt mcm dulu.. walhal kalau tgk kwn yg pregnant bukan main lagi mengidam nk makan itu ini..

bila doc explain risk kalau ada diabetic ni aku pun naik risaulah..paling risau memikirkan si kecik dalam perut ni..hopefully masa aku buat test tu nanti okla..from now on aku kena ctrl pengambilan gula..and most important, kena byk minum air kosong.

Regards,
Lin

Tuesday, January 3, 2012

28weeks

sedar tak sedar..dah masuk 3rd trimester pun...
banyak nya benda aku tak settle lagi...

starting next week kena semak balik checklist baby...
seingat aku dulu, masuk je bulan ke-2 before meletup bag hospital dh start packing..

lagi pulak this year banyaknya event..

raya cina @31weeks akan blk perak..

bulan 2 @ 33weeks blk johor pulak kenduri cousin papa..

bulan 3? tak sure la kot ada apa² event lagi at last minute..

yg pasti @37weeks and above tak berani nak travel jauh² dah...

ujung bulan ni nak anta spectra servis.. tu plg utama..kang igt benda lain, yg satu ni tetinggal..naya je..plg best, kali ni dpt BP avent manual..stok kakak nak tutup kedai..still new la. tak sampai sthn pun dia pakai. :)

okla end here, jap lagi nk off to klinik utk checkup :) hopefully HB naikla..

Regards,
Lin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...