Wednesday, January 4, 2012

dugaan

alhamdulillah pregnant kalini aku tak mabuk teruk macam dulu.

tapi bila ok yang tu, ada pulak masalah lain yang timbul..

petama sekali Hb aku low..pada aku bila nurse tulis kat buku merah tu dengan pen merah, --> bad sign!

daripada 11.6 drop 10.9. then drop to 10.6.
checkup semalam naik tapi naik 0.2 jeeee - 10.8. huhuhu

then, last week on 29th aku buat mgtt. normal prosedur yg aku kena buat since in my family history, ayah aku ada diabetic. so to be sure aku ni free from diabetic, so kena buat mgtt atleast once. the result -- oh tidak....7.9!!!
doc claim suppose must below then 7.

again, on 16th aku kena buat BSP test (Blood Sugar Profile) sendiri! pagi tu aku kena pegi klinik, nurse akan ajar dan pinjamkan test kit tu. so aku kena monitor sugar level dalam 1 day..test tu kena buat setiap 2jam selepas breakfast, lunch and dinner...harap² aku tak lupa sudahla...
then 17th aku kena pegi semula ke klinik utk checkup as usual..

since dah masuk 3rd trimester ni, kena pegi checkup every 2weeks..bila da masuk 2weeks rasa da tak lama je..huhu

macam² dugaan lah kali ni..dgn tak berapa selera nk makannya..tapi tu lah, camne pulak gula boleh tinggi..aku rasa pregnant kalini aku kurang berselera nk makan sgt mcm dulu.. walhal kalau tgk kwn yg pregnant bukan main lagi mengidam nk makan itu ini..

bila doc explain risk kalau ada diabetic ni aku pun naik risaulah..paling risau memikirkan si kecik dalam perut ni..hopefully masa aku buat test tu nanti okla..from now on aku kena ctrl pengambilan gula..and most important, kena byk minum air kosong.

Regards,
Lin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...