Thursday, July 12, 2012

Update on Damia's milestone @2months, @3months & 4months


bukan mama tak sayang kamu, tapi disebabkan kekangan masa m'buatkan mama jarang update perkembangan kamu. sorry my lovely baby AND @ alya nur damia @ damia. 
mama banyak share your progress @ FB mama,

btw, to cut it short, here's some update tentang damia.

Damia @ 1month++
tangan tu dh ada gaya ala² body builder je :D


@ 2months,
her weight - 4.3kg. naik 0.2kg je dari berat masa umur 1bulan dulu.
maybe damia ni tak kuat menyusu macam kakak sara dulu.
Tapi yang pastinya, badan damia nampak ketul² :D
Damia dah pandai senyum.











and also dah kenal mama. boleh plak dalam dia dok diam tu bila dgr je suara mama terus nangis. apo laie, nak susu ler. ke dia blh bau badan mama? maybe la kot kan.


@ 3months,
muka dah ada gaya big girl je damia ni tau! macam boy pun ada..ni kes mama kenan nak baby boy lagi la ni kot. 











her weight - 4.7kg, again naik sikit juga only 0.4kg.
dah mula ada peel² tertentu. sblm mama naik keja aritu risau juga, pasal dia nak berdukung jugak.
tapi 1st day test anta damia ke nursery, syukur sangat dia tak meragam.
Masa ni juga damia pertama kali demam. buat hati mama gundah gulana. Ubat demam ada tapi 
tak nak bagi since rasa you're too small dah nak kena makan ubat. 
Bila pegi cek doc, terus doc shoot ubat bontot since suhu badan damia cecah 38degrees.
Alhamdulillah, esoknya damia dah sihat.
Rupanya damia demam pasal nak gain new skills --- meniarap :D
and also, skrg ni lagi buat mama tak keruan since dah pandai ketawa mengekek². mulut pun dah bebel² bahasa dia
Best mama tengok for the 1st time damia struggle nak meniarap. Here's the clips you struggling, enjoy my dear :D


@ 4months,
her previous checkup on 9th july that is last monday.
her weight - 5.3kg. syukur naik banyak juga dalam 0.6kg.
her height - 59cm. quite tinggi jugala actually. nurse pun cakap jarang baby bertambah ketinggian at early age mcm damia ni. tapi perkembangan damia normal dan plg penting she still BF on demand :)
so from that i know that damia ni memang baka tinggi ngikut belah papa la ni. sure follow mak lang dia la ni. she's the tallest among her siblings.
papa pun tak tinggi macam tu.hehehe
ok at this stage, damia dah boleh meniarap dan roll back dengan jaya. ikutkan even she's premature baby tapi 
dkt nursery tu her development quite fast from other babies (ni kata cikgu dia lah).
dia pun dah mula angkat kepala tinggi². dah ada hint² nak menyondol angkat badan merangkak la pulak kan.
skrg pun kalau letak dia baring satu tempat tu tau² dah beralih, so kalau tido atas katil tu memang kena hadang bantal lah keliling dia. bahasa jerman dia pun dah bertambah, mulutnya berkicau macam burung. nyaring plak tu. :D

here is her latest photo @ 4months

hopefully damia membesar menjadi anak yang sihat, cerdas, bijak seperti namamu (damia - kebijakan), berjaya dunia akhirat dan elok budi bahasa.
dan menjadi kebanggaan mama dan papa :)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...