Wednesday, February 13, 2013

Damia food journey

Sejak damia dah mula makan ni mama belum pernah share cerita ttg penyediaan solid food pertama damia. Actually mama byk share di facebook dari blog.

Pertama kali mama bg damia makan masa damia umur 6bulan. 1st food yg damia makan adalah bubur nasi dicampur dgn ebm. Kemudian mama kasi puri keledek ungu Cikgu kata damia suka sgt makan. Lepastu damia makan puri epal, betik, pear, pisang, carrot, brokoli..kemudian  sikit2 mama campur dgn nasi. Tapi atas Kejadian damia alami ciritbirit dan muntah2 yg berpanjangan lepas seminggu mama introduce solidfood kt damia terus mama stop for a while.

So in that time mama bg damia mkn nestum cerelac smpai damia berumur 8bulan. Lepas checkup 8bln mama cuba semula bg damia mkn bubur nasi. So far damia takde alahan..mcm2la mama masak utk damia. Mmg damia ni pemakan and not picky eater.

Setakat ni apa yg mama masak semua dia mkn..antara yg mama pernah masakkan utk damia..nasi butter, ayam masak merah junior, bubur oat dan pisang, pasta dgn chicken@beef bolognese sauce (mama masak 2 jenis sos either labu atau tomato), sup ikan merah junior, sup ayam@daging, nasi daging junior utara style, nasi ayam junior, nasi minyak junior, stew ayam.. nanti mama letak resipi2 tu dlm blog. Utk rujukan mama masa akn dtg jugak. ;)

Pasta with chicken pumpkin sauce

Nasi kismis with ayam masak merah junior

Bubur oat dgn pisang

Butter rice with chicken stew

Butter rice

Macaroni with chicken tomato bolognese 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...